Παρέμβαση Ιωνά για συνάντηση ΠτΔ-Μπάιντεν-«Ανασύρθηκαν συνθήματα και δαίμονες του ιμπεριαλισμού»
10:57 - 01 Νοεμβρίου 2024
Την συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, Τζο Μπάιντεν, σχολίασε ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Ιωνάς Νικολάου, ο οποίος σε ανακοίνωσή του υπέδειξε πως μετά τις πρώτες μεμψιμοιρίες «ανασύρθηκαν τα συνθήματα και οι δαίμονες του ιμπεριαλισμού».
Στην ανακοίνωσή του, ο κ. Νικολάου αναφέρει πως «η διασύνδεση της λύσης του κυπριακού με το ρόλο που μπορεί να παίξει η Κύπρος στην περιοχή είναι το κορυφαίο επίτευγμα της συνάντησης του Προέδρου Χριστοδουλίδη με τον Αμερικανό Πρόεδρο. Για πρώτη φορά το κυπριακό διέρχεται μέσα από τα Αμερικανικά συμφέροντα και αυτό έρχεται σε μια κρίσιμη χρονική στιγμή για την επανέναρξη των συνομιλιών. Πρόκειται για σημαντικό εργαλείο το οποίο σε συνάρτηση με την επιδιωκόμενη από μέρους των Αμερικάνων αναβαθμισμένη στρατηγική συνεργασίας με τον αξιόπιστο πλέον σύμμαχο τους την Κύπρο, προσφέρεται για παρεμβάσεις στην προσπάθεια λύσης του προβλήματος και κυρίως στα ζητήματα ασφάλειας και εγγυήσεων».
Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, συνεχίζοντας υπέδειξε πως «τα νέα δεδομένα και ο ρόλος που αναγνωρίζεται πλέον στη χώρα μας, συνιστά επιτυχία του Προέδρου Χριστοδουλίδη την οποία όλοι οφείλουν να αναγνωρίσουν και να συνδράμουν για την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση της συγκεκριμένης πολιτικής. Οι πολίτες αναμένουν από το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων, μακριά από μικροκομματικές ατζέντες και ιδεολογικές αγκυλώσεις, και υπεύθυνα να αναμένουν την πληρέστερη ενημέρωση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Να μην σταθούν εμπόδιο στα αποτελέσματα μιας πολυδιάστατης εξωτερικής στρατηγικής που μας ανέδειξε ως ένα αξιόπιστο και σταθεροποιητικό εταίρο της ΕΕ και την Αμερικής στη περιοχή μας. Δυστυχώς, μετά τις πρώτες μεμψιμοιρίες ανασύρθηκαν τα συνθήματα και οι δαίμονες του ιμπεριαλισμού και άρχισε το ροκάνισμα μιας στρατηγικής που σαφώς διασυνδέει την λύση του κυπριακού με την επιδιωκόμενη ασφάλεια στην περιοχή».
Καταλήγοντας, ο κ. Νικολάου σημείωσε ότι «το κυπριακό δεν μπορεί να αποτελεί μια διμερή διαφορά, αλλά πρόβλημα που τάχιστα πρέπει να επιλυθεί για να μην απειλεί τη σταθερότητα και ασφάλεια της περιοχής. Μόνο με την αξιοποίηση των νέων πολιτικών δεδομένων που διαμορφώνονται στην περιοχή μας, θα μπορέσουμε να ξεκλειδώσουμε τις ευκαιρίες επανένωσης της παρτίδας μας, ευθυγραμμίζοντας τα εθνικά μας συμφέροντα με αυτά των ευρωπαίων εταίρων μας και των Αμερικανών. Μόνο έτσι επιβραβεύονται εμπράκτως οι πολιτικές με κορυφαία αποτελέσματα».