Κρίσιμη προτεραιότητα η ισότητα των φύλων-Καθοριστικός και πολυδιάστατος ο ρόλος της Επιτροπής
17:05 - 31 Οκτωβρίου 2024
Η ισότητα των φύλων αποτελεί μια κρίσιμη προτεραιότητα όχι μόνο για την προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών, αλλά και για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και της οικονομικής ανάπτυξης, δήλωσε ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Γιάννης Παναγιώτου στην διάσκεψη Τύπου για τον απολογισμό του έργου της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων στην Εργασία και Επαγγελματική Εκπαίδευση, που ολοκληρώνει την θητεία της.
Ο ρόλος της επιτροπής, είπε, ήταν καθοριστικός και πολυδιάστατος με βασική αποστολή την παρακολούθηση της εφαρμογής της νομοθεσίας, την παροχή συμβουλευτικής στήριξης στο Υπουργείο Εργασίας και σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, καθώς και την προώθηση πολιτικών και προγραμμάτων που στοχεύουν στην εξάλειψη των ανισοτήτων και των διακρίσεων στον εργασιακό χώρο. Η Επιτροπή, συνέχισε, ανέδειξε μέσα από έρευνες, στατιστικά στοιχεία και την συνεχή παρουσία της ότι η ισότητα δεν είναι απλός ένας στόχος, αλλά μια αναγκαιότητα που πρέπει να αποτυπωθεί στην καθημερινότητα των πολιτών μας.
Ευχαρίστησε θερμά τα μέλη της Επιτροπής για την αφοσίωσή τους, τις εισηγήσεις και την διαρκή τους προσπάθεια να διασφαλίσουν ότι η ισότητα των φύλων θα παραμείνει στην κορυφή της εθνικής ατζέντας. «Το έργο σας έχει αναγνωστεί ευρέως και η συμβολή σας είναι μεγάλης σημασίας». Κάνοντας ειδική μνεία στην Πρόεδρο της Επιτροπής, Λουίζα Χριστοδουλίδου Ζανέττου είπε ότι οδήγησε την εν λόγω Επιτροπή σε μια πορεία συνεχούς εξέλιξης και ενίσχυσης του ρόλου της. «Προώθησε ουσιαστικά η Επιτροπή την νομοθετική και πολιτική ατζέντα για την ισότητα των φύλων ενισχύοντας την διαφάνεια και την εφαρμογή της ισότητας των φύλων στην απασχόληση και την επαγγελματική εκπαίδευση».
Ο κ. Παναγιώτου επανέλαβε την αμέριστη στήριξη του Υπουργείου Εργασίας στην συνέχιση της αποστολής της Επιτροπής. «Μαζί μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι το όραμα μιας κοινωνίας χωρίς έμφυλες διακρίσεις θα γίνει πραγματικότητα» είπε.
Η μάχη για την επίτευξη της ισότητας των φύλων δεν τελειώνει εδώ, απαιτεί διαρκή εγρήγορση, δράση και συνεργασία από όλους, δήλωσε από την πλευρά της η Επίτροπος Νομοθεσίας και Πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων στην Εργασία και Επαγγελματική Εκπαίδευση, Λουίζα Χριστοδουλίδου Ζανέττου, η οποία παρουσίασε τον απολογισμό του έργου της Επιτροπής για τα έτη 2021 – 2024 και παρέδωσε στον Υπουργό Εργασίας την έκθεση δράσης από το 2015 έως σήμερα, καθώς ολοκληρώνει την 9χρονη θητεία της στην προεδρία της εν λόγω Επιτροπής.
Η κ. Ζανέττου είπε ότι στόχος της Επιτροπής ήταν να παρέχει τόσο στο κράτος όσο και στο κοινό, συμβουλές που θα βοηθήσουν να εδραιωθεί μια εργασιακή κουλτούρα απαλλαγμένη από άμεσες ή έμμεσες διακρίσεις κι αυτό – είπε – αποτυπώνεται στην εθνική πολιτική και κατ’ επέκταση στις συλλογικές συμβάσεις. Όραμα της Επιτροπής, συνέχισε, είναι να εξαλείψει κάθε φυλετική διάκριση στην απασχόληση και επαγγελματική εκπαίδευση και να βοηθήσει γενικά στην καθιέρωση ενός υγιούς περιβάλλοντος εργασίας. Στόχος επίσης, πρόσθεσε, είναι η κατοχύρωση της ισότητας ανδρών και γυναικών στον εργασιακό τομέα και η εμπέδωση της έμφυλης ισότητας.
Όσον αφορά τις κυριότερες δράσεις στην τριετία, η Πρόεδρος της Επιτροπής αναφέρθηκε στις αρμοδιότητες και υποχρεώσεις, όπως η αυτεπάγγελτη εξέταση παραπόνων που διαβιβάζονται στον Αρχιεπιθεωρητή για τον κατάλληλο χειρισμό και την παροχή νομικής αρωγής προς τα θύματα όταν καταγγέλλουν διακριτική μεταχείριση.
Σημαντική χαρακτήρισε η Επίτροπος την τροποποίηση που έγινε το 2021 στον νομό Περί Ίσης Μεταχείρισης μεταξύ Ανδρών και Γυναικών που διεύρυνε τις αρμοδιότητες της Επιτροπής και αύξησε τις ποινές. Η Επιτροπή, είπε, βοηθά πλέον τους εργοδότες στην εκπόνηση Κώδικα Συμπεριφοράς και κατά πόσο αυτός εφαρμόζεται κι ενημερώνονται γι’ αυτόν οι εργαζόμενοι. Σημείωσε δε ότι υπήρξαν καταδικαστικές αποφάσεις κατά εργοδοτών γιατί δεν υπήρχε τέτοιος Κώδικας.
Το 2022, ανέφερε, ο Περί Αδειών (Πατρότητας, Γονική, Φροντίδας, Ανωτέρας Βίας) Νόμος διεύρυνε περεταίρω τις αρμοδιότητες της Επιτροπής που έχει πλέον αρμοδιότητα εξέτασης παραπόνων με βάση κι αυτόν τον νόμο. Η Επιτροπή, συνέχισε, διοργανώνει σεμινάρια προς εργοδότες και εργαζόμενους ενώ στα σημαντικά έργα ενέταξε την δημιουργία Κώδικα Σεξουαλικής Παρενόχλησης στην δημόσια υπηρεσία που έγινε σε συνεργασία με το γραφείο της Επιτρόπου Διοίκησης κι εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο. Πιο πρόσφατα, είπε, έγινε η έκδοση οδηγού για αποφάσεις δικαστηρίων, η διενέργεια έρευνας για το ζήτημα της σεξουαλικής παρενόχλησης στην εργασία, η εκπόνηση οδηγού για την πρόληψη και αντιμετώπιση της παρενόχλησης και σεξουαλικής παρενόχλησης στο χώρο εργασίας, αλλά και εισηγήσεις προς το Υπουργείο Εργασίας για την εκπόνηση τροποποιητικών κανονισμών για την βελτίωση της διαδικασίας για την εξέταση αιτημάτων νομικής αρωγής.
Τα έτη 2021-2022, δήλωσε η κ. Ζανέττου, ήταν δύσκολα για την ισότητα των φύλων, αφού σύμφωνα και με τον δείκτη ισότητας του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για την ισότητα των φύλων η πανδημία επέφερε σοβαρές επιπτώσεις στα δικαιώματα των γυναικών και την ισότητα των φύλων. Εκείνη την περίοδο, είπε, έλαβαν μέρος σε διαδικτυακά συνέδρια για την ενημέρωση εργαζομένων και εργοδοτών, σε webinar και αλλού.
Η κ. Ζανέττου έκανε ειδική μνεία για την έρευνα που είχε διενεργηθεί με την στήριξή της αείμνηστης Υπουργού Εργασίας, Ζέτας Αιμιλιανίδου για την θέση της γυναίκας στην αγορά εργασίας, της έμφυλης ανισότητας, αλλά και τις αντιλήψεις και ανισότητα που αναπαράγονται και διαιωνίζουν τις διακρίσεις. Αναφέρθηκε επίσης στην συνεργασία της Επιτροπής με το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο και τον διαγωνισμό κάθε χρόνο για μαθητές και μαθήτριες για θέματα που αφορούν την αρχή Ισότητας των Φύλων, με στόχο την ευαισθητοποίηση της σχολικής κοινότητας για την ύπαρξη έμφυλων στερεοτύπων στην σχολική ζωή και του πώς αυτά μπορούν να αποδομηθούν ώστε να υπάρχει ισότητα ευκαιριών.
Το 2022, είπε, συμμετείχε η Επιτροπή στο πρόγραμμα «Αστραπή» για την πρόληψη και διαχείριση περιστατικών σεξουαλικής παρενόχλησης στο δημόσιο και ημικρατικό τομέα. Για την εφαρμογή πολιτικής ισότητας στους χώρους εργασίας, ανέφερε, τα έτη 2021-2022 αύξησαν τις συνεργασίες με διάφορους φορείς και οργανισμούς.
Το 2023, δήλωσε η κ. Ζανέττου, η Επιτροπή είχε κεντρικό στόχο την ενημέρωση του κοινού για το φαινόμενο της σεξουαλικής παρενόχλησης, την εκπαίδευση για την ευαισθητοποίηση και πρόληψη για περιστατικά βίας και σεξουαλικής παρενόχλησης, ενώ ξεκίνησαν και σημαντικές εκστρατείες για την πρόληψη της σεξουαλικής παρενόχλησης. Το 2023, είπε, εκπονήθηκε και Οδηγός για την πρόληψη κι αντιμετώπιση της σεξουαλικής παρενόχλησης στον χώρο εργασίας.
Το 2024, δήλωσε η Λουίζα Ζανέττου, η Επιτροπή έθεσε ως στόχο την υποβοήθηση των εργοδοτών στην σύνταξη κώδικα για την πρόληψη και αντιμετώπιση της σεξουαλικής παρενόχλησης στο χώρο εργασίας που είναι αναρτημένος και στην ιστοσελίδα της Επιτροπής.
Σε εβδομαδιαία βάση, ανέφερε, η Επιτροπή λαμβάνει περίπου 7 τηλεφωνήματα για παροχή συμβουλών σε θέματα ισότητας και μέσω της Επιστημονικής Συνεργάτιδας παρέχονται στο κοινό πληροφορίες και νομικές συμβουλές. Για την λήψη παραπόνων, είπε ότι το 2021 είχαν 6 παράπονα, 3 για παρενόχληση και σεξουαλική παρενόχληση, 2 για διάκριση λόγω φύλου και εγκυμοσύνης και ένα για δυσμενή διάκριση λόγω φύλου. Το 2022 υπήρξαν 3 παράπονα, 2 για διάκριση λόγω φύλου κι ένα για σεξουαλική παρενόχληση. Το 2023, συνέχισε, έγιναν 7 παράπονά, 3 για σεξουαλική παρενόχληση, 4 για διάκριση λόγω φύλου και το 2024, 3 παράπονα, 2 για διακρίσεις λόγω φύλου κι ένα για σεξουαλική παρενόχληση. Σημείωσε ωστόσο ότι με βάση και την έρευνα που προανέφερε ότι εκπονήθηκε, το 6% δεν προχωρούν σε καταγγελίες ή υποβολή παραπόνων.
Για τις υποθέσεις στις οποίες παραχωρήθηκε νομική αρωγή από τη Επιτροπή, η κ. Ζανέττου είπε ότι το 2021 είχαν δύο υποθέσεις για διάκριση λόγω φύλου κι εγκυμοσύνης που καταχωρήθηκαν στο δικαστήριο εργατικών διαφορών, το 2022 μια υπόθεση για διάκριση φύλου κι εγκυμοσύνης για την οποία επίσης καταχωρήθηκε υπόθεση στο ίδιο δικαστήριο, το 2023 υπήρξαν τρία παράπονα που επιλύθηκαν εξωδικαστικά ή βρίσκονται στο στάδιο διερεύνησης. Τα περισσότερα παράπονα που λαμβάνει η Επιτροπή, σημείωσε, λύνονται εξωδικαστικά τόσο με την συμβολή των επιθεωρητών ισότητας του Τμήματος Εργασίας, όσο και με την συμβολή του γραφείου Ισότητάς της Επιτρόπου Διοίκησης.
Η κ. Ζανέττου ευχαρίστησε όλους για την συμβολή, τη συνεργασία και τη στήριξη του έργου της Επιτροπής αποχωρώντας από την προεδρία της και δήλωσε ότι θα βοηθά και θα στηρίζει η ίδια αυτό το έργο από τον θεσμικό της ρόλο ως Επιτρόπου Νομοθεσίας. Ο Υπουργός Εργασίας την ευχαρίστησε και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα συνεχίσουν και θα καταφέρουν ακόμη περισσότερα για την Επιτροπή Ισότητας των Φύλων.
Πηγή: ΚΥΠΕ