ΒΙΝΤΕΟ: Την στήριξη των ΗΠΑ για το Κυπριακό ζήτησε ο Πρόεδρος-«Προβλέψιμος και αξιόπιστος εταίρος η Κύπρος»

Στον Λευκό Οίκο βρίσκεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για συνάντηση με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, την πρώτη σε αυτό το επίπεδο τα τελευταία 28 χρόνια. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης προσεκλήθη στον Λευκό Οίκο, στο πλαίσιο των αναβάθμισης των σχέσεων των δύο χωρών το τελευταίο διάστημα. Η συνάντηση θεωρείται κορύφωση αυτής της διπλωματικής δραστηριότητας των τελευταίων ετών, η οποία οδήγησε, τις προηγούμενες ημέρες, και στον πρώτο γύρο του στρατηγικού διαλόγου ΗΠΑ-Κύπρου.

Σημειώνεται ότι υπήρξε μικρή καθυστέρηση και, ως εκ τούτου, η άφιξη του Προέδρου μετατέθηκε μερικά λεπτά αργότερα από τον αρχικό προγραμματισμό. Τελικά πέρασε το κατώφλι του Λευκού Οίκου στις 11.45 τοπική ώρα, αντί στις 11.30.

Υποδεχόμενος τον Πρόεδρο, ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε πως «δεν υπάρχει όριο για το τι μπορεί να πετύχουν δύο χώρες, όταν εργάζονται μαζί».

Εξέφρασε επίσης την υποστήριξή του στη λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, δηλώνοντας παράλληλα την αισιοδοξία του.

«Είναι μεγάλη τιμή που βρίσκομαι στον Λευκό Οίκο, ευχαριστώ για την πρόσκληση», ανέφερε ο Πρόεδρος στην αντιφώνησή του. Επεσήμανε πως οι δύο χώρες βρίσκονται σε στρατηγική συνεργασία και οι μεταξύ τους σχέσεις βρίσκονται σε ιστορικό υψηλό.

Ανέφερε πως η Κύπρος είναι σε περιφερειακό επίπεδο ένας προβλέψιμος και αξιόπιστος εταίρος των ΗΠΑ. Είπε, επίσης, πως στηρίζεται στην υποστήριξη των ΗΠΑ για εξεύρεση λύση στο Κυπριακό, η οποία θα είναι βασισμένη στις κοινές αρχές και αξίες.

Μεταξύ των μελών των δύο αποστολών έγιναν συστάσεις, με τον Αμερικάνο Πρόεδρο να συστήνεται χιουμοριστικά και στον δικό του Υπουργό Εξωτερικών.

Όπως ανέφερε προηγουμένως η Κυβέρνηση, κατά τη συζήτηση αναμένεται να τεθούν οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, οι διμερείς σχέσεις Κύπρου-ΗΠΑ και η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, περιλαμβανομένου του ρόλου που διαδραματίζει η Κυπριακή Δημοκρατία στα θέματα παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας εν μέσω της τεράστιας κρίσης στην περιοχή. Μέσω της συνάντησης, αναμένεται να συσφιχθούν περισσότερο οι διμερείς σχέσεις σε στρατηγικό επίπεδο, ενώ δεν αποκλείεται να προκύψουν και συμφωνίες επί των ζητημάτων που ήδη βρίσκονται υπό συζήτηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μπάιντεν και Χριστοδουλίδης επισφραγίζουν την στρατηγική σχέση με τετ-α-τετ

Σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα «Χ», ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανακοίνωσε την άφιξη του Προέδρου Χριστοδουλίδη και της ομάδας που τον συνοδεύει την Ουάσιγκτον, σημειώνοντας ότι είναι «μια ιστορική ημέρα για τις σχέσεις Κύπρου-ΗΠΑ. Η πρώτη εδώ και 28 χρόνια, απόδειξη της ουσιαστικής αναβάθμισης των σχέσεων των 2 χωρών και της διπλωματικής εξωστρέφειας της χώρας μας».

Ακολούθως προέβη σε νέα ανάρτηση, λίγα λεπτά πριν από τη συνάντηση.

«Η συνάντηση των Προέδρων Κυπριακής Δημοκρατίας- ΗΠΑ αποτελεί το επιστέγασμα των ενεργειών και των σημαντικών εξελίξεων στις σχέσεις των δύο χωρών. Στους 20 μήνες διακυβέρνησης έχουν ενισχυθεί σημαντικά οι σχέσεις σε ένα ευρύ φάσμα τομέων, όπως στην Αμυντική Συνεργασία μέσα από την υπογραφή Οδικού Χάρτη Διμερούς Αμυντικής Συνεργασίας τον Σεπτέμβριο του 2024, τη συνεργασία για την ενδυνάμωση των δυνατοτήτων της Κυπριακής Δημοκρατίας για εντοπισμό και δίωξη του οικονομικού εγκλήματος με τη συμβολή του Ομοσπονδιακού Γραφείου Ερευνών (FBI), την εφαρμογή του θαλάσσιου διαδρόμου "Αμάλθεια" για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στον άμαχο πληθυσμό στη Γάζα, αλλά και στην προσέλκυση επενδύσεων, στην οικονομία, στην ενέργεια. Ιστορικό ορόσημο ουσιαστικής αναβάθμισης και καθοριστικό σημείο αποτελεί η υπογραφή Στρατηγικού Διαλόγου Κύπρου-ΗΠΑ με τον πρώτο διάλογο που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 23 Οκτωβρίου 2024, στη Λευκωσία», ανέφερε ο Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Το άλλο μεγάλο ζήτημα που θα τεθεί στο τραπέζι είναι, βεβαίως, το Κυπριακό. Αναμένεται πως ο κ. Χριστοδουλίδης θα ζητήσει από τον Αμερικανό Πρόεδρο θετική συμβολή στην προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη για αναβίωση της διαπραγματευτικής διαδικασίας, κυρίως με την επιρροή που μπορεί να ασκήσει στην Τουρκία. Μάλιστα, από πλευράς του ήδη δόθηκε στίγμα προθέσεων, καθώς ανακοινώθηκε από την εκπρόσωπό του, ότι θα υπάρξει αναφορά στην υποστήριξη των ΗΠΑ στη λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας. Σημειολογικά αυτό κρίνεται εξαιρετικά σημαντικό, καθώς από τουρκικής πλευράς καταβάλλεται έντονη προσπάθεια για αλλαγή της βάσης της λύσης. Η επαναβεβαίωση από πλευράς των ΗΠΑ, που είναι μόνιμο μέλος του ΣΑ, αποτελεί, συνεπώς, σημαντική ενίσχυση της κυπριακής θέσης, παρά την παραδοσιακή τους σχέση με την Τουρκία. Άλλωστε και η αντιπολίτευση στην κατοχική χώρα επέκρινε έντονα την Κυβέρνηση Ερντογάν για την αναβάθμιση των σχέσεων μεταξύ ΗΠΑ και Κυπριακής Δημοκρατίας, χαρακτηρίζοντας την διπλωματική πανωλεθρία για την Άγκυρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ως διπλωματική πανωλεθρία ερμηνεύεται στην Τουρκία η πρόσκληση Μπάιντεν στον Πρόεδρο

Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας συνοδεύουν στις ΗΠΑ ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Κωνσταντίνος Κόμπος, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, η Υφυπουργός Ευρωπαϊκών Θεμάτων κα Μαριλένα Ραουνά, η Πολιτική Διευθύντρια του Υπουργείου Εξωτερικών κα Σαλίνα Σιάμπου, ο Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου κ. Δώρος Βενέζης και υπηρεσιακοί παράγοντες. Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, η κυπριακή αποστολή θα αναχωρήσει για την Ελλάδα, όπου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και θα συμμετέχει σε εκδηλώσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Από αμερικανικής πλευράς, αναμένεται στη συνάντηση να παραστεί ο Υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, η πρέσβειρα στη Λευκωσία Τζούλι Φίσερ, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Τζέικ Σάλλιβαν, ο Ανώτερος Διευθυντής για την Ευρώπη στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας Μάικλ Κάρπεντερ και ο Κέρτις Ριντ, Προσωπάρχης του Συμβουλίου.

Δειτε Επισης

Επιμένει στην «κυριαρχική ισότητα» ο Φιντάν-Πρωτοβουλίες για τα τρία άλφα
Τις προκλήσεις και προοπτικές επανέναρξης διαπραγματεύσεων ανέλυσαν πολιτικοί αρχηγοί
Σήκωσαν το γάντι οι «11» και απαντούν σε Δήμαρχο Δρομολαξιάς-Τον καλούν να τεκμηριώσει τους ισχυρισμούς του
Στα άκρα οι σχέσεις δημάρχου και συμβούλων του δήμου Δρομολαξιάς και Μενεού-Μαίνεται για μήνες ο πόλεμος
Οι παρεμβάσεις της Άγκυρας στα κατεχόμενα, οι υποψίες για deal και η αντίδραση Τατάρ
Η Κύπρος έχει τη δυνατότητα να απορροφήσει συνολικά κονδύλια ύψους €3,193 δισ.
Για ηλεκτρονική διακυβέρνηση συζήτησαν αξιωματούχοι της Τουρκίας στα κατεχόμενα
Η Βουλή εισάγει διεθνή πρότυπα χειρισμού βίας και παρενόχλησης στον χώρο εργασίας
Συγκεκριμένες πολιτικές πρωτοβουλίες για σπάσιμο αδιεξόδου στο Κυπριακό ζήτησε ο Στεφάνου στις Βρυξέλλες
«Η Κομισιόν έτοιμη να παράσχει υποστήριξη αν επαναληφθούν διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό»