Δεν τα βρίσκουν στο διαχωρισμό επιδομάτων αναπηρίας από το ΕΕΕ-Φωνάζουν οι οργανώσεις

Δεν τα βρίσκουν στο σοβαρό θέμα που έχει προκύψει, αναφορικά με τη διασύνδεση του επιδόματος αναπηρίας με το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, καθώς επίσης και με τα εισοδηματικά κριτήρια της οικογένειας των ατόμων με αναπηρία, με την Κυβέρνηση από τη μία να αναφέρει πως νομοθεσία χρήζει βελτίωσης και από την άλλη οι οργανώσεις καλούν την Κυβέρνηση να μην θέτει εισοδηματικά κριτήρια για καταβολή του επιδόματος αναπηρίας.

Η Επιτροπή Εργασίας συζήτησε εκ νέου την πρόταση νόμου που κατέθεσε ο βουλευτής της ΕΔΕΚ, Ανδρέας Αποστόλου, αναφορικά με το δικαίωμα ατόμου με αναπηρία του οποίου πιστοποιείται η αναπηρία του από το Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες για λήψη ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, να μην εξαρτάται από τα εισοδήματα του/της συζύγου του ή άλλου μέλους της οικογενειακής μονάδας. Αυτό που ανέμεναν οι βουλευτές και οι καλεσμένοι ήταν την τοποθέτηση του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας, κατά πόσο θα αποδεχόταν και θα υιοθετούσε την πρόταση νόμου ή όχι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κραυγή απόγνωσης από οργανώσεις ΑμεΑ για επιδόματα-«Υπάρχουν άνθρωποι εγκλωβισμένοι στο σπίτι»

Ο γενικός διευθυντής του Υφυπουργείου, Γιάννης Νικολαΐδης, επανέλαβε πως η θέση τους είναι ότι όπως είναι καταριθμημένη η πρόταση νόμου, αγγίζει τη νομοθεσία του ΕΕΕ και συγκεκριμένα την πρόνοια που βλέπει τα εισοδηματικά κριτήρια όλης της οικογένειας. «Εκείνο που εμείς συμφωνήσαμε και είπαμε ότι αν δεν υπήρχε πρόταση νόμου, θα φέρναμε σχετικό νομοσχέδιο, θα ήταν να φύγει η σύνδεση του αναπηρικού επιδόματος από το ΕΕΕ. Το ΕΕΕ θεωρούμε πως πρέπει να μείνει ως φιλοσοφία, στη βάση της οικογενειακής μονάδας. Αν είναι μία φτωχή οικογένεια, αν είναι κάποιος με αναπηρία ή αρτιμελής, θα στηρίζεται».

Ο κ. Νικολαΐδης επεσήμανε, δε, ότι η νομοθεσία της ΕΕΕ χρήζει βελτίωσης. «Εμείς λέμε ότι το αναπηρικό θα πρέπει να διαχωριστεί μόνο και προσθετικά λέω ότι εμείς δεν μπαίνουμε στη σκέψη ποιος θα το φέρει πρώτος, αν θα είναι νομοσχέδιο ή πρόταση νόμου. Προτροπή είναι να μην αποκόπτεται το αναπηρικό και εμείς λέμε πως για το συγκεκριμένο θέμα, θα το υποστηρίξουμε και θα το συζητήσουμε με το Υπουργείο Οικονομικών για να εφαρμοστεί τα συντομότερο δυνατό. Θα στοιχίσει ένα ποσό 3-5 εκ. ευρώ ετησίως και θα βρούμε τρόπους να το ρυθμίσουμε και είναι κάτι που αυτή τη στιγμή αποκόπτεται. Βλέπουμε την αδικία, θέλουμε να το ρυθμίσουμε».

Συνεχίζοντας, ο γενικός διευθυντής του Υφυπουργείου σημείωσε πως στόχος είναι να μην αποκόπτεται το αναπηρικό, σε περίπτωση που αυξηθεί το εισόδημα στο σπίτι. «Αυτή είναι η πρότασή μας. Αν πιστεύετε ότι είναι λογική ζητούμε να μας δώσετε τη δυνατότητα να πάμε στους συναδέλφους για να λύσουμε το θέμα. Αυτή την πρόταση μπορούμε να πάμε να τη συζητήσουμε με το Υπουργείο Οικονομικών. Ήταν κάτι που θα εφαρμόζαμε εντός τους 2025. Δεν είναι κάτι δύσκολο. Δεν έχουμε κάτι απτό από το Υπουργείο Οικονομικών».

Απαντώντας σε τοποθετήσεις, ο Γιάννης Νικολαΐδης τόνισε ότι σε σχέση με τη φιλοσοφία της νομοθεσίας για το ΕΕΕ, δεν θα έπρεπε να αντιμετωπίζει τους αρτιμελείς και τα άτομα με αναπηρία διαφορετικά. Μάλιστα, έφερε παράδειγμα πως αν ήταν ένα άλλο άτομο, με κάποια ασθένεια, θα λάμβανε ΕΕΕ. «Μέσα στα πλαίσια της νέας νομοθεσίας θα τα δούμε όλα, όμως εμείς επιμένουμε ότι το διαχωρισμό που είχαμε δεσμευτεί, έχουμε πρόθεση να το ανατρέξουμε και εμείς δεν πρόκειται να αλλάξουμε κάτι άλλο. Δεν είπαμε εμείς ότι στη νέα νομοθεσία θα υπάρχουν εισοδηματικά κριτήρια. Είμαστε σε ένα καλό στάδιο πιστεύω, μπαίνουμε την ερχόμενη εβδομάδα στην τελική ευθεία να κοστολογίσουμε το συνδυασμό επιδομάτων και παροχών. Αυτή είναι η φιλοσοφία της νέας νομοθεσίας. Εδώ μιλούμε για κάτι εντελώς ξεχωριστό. Μιλούμε για τη νομοθεσία για αλλαγή στις οικογενειακές μονάδες που είναι στα όρια της φτώχειας. Θέλουμε να στηρίζουμε τις οικογένειες αυτές».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σε αρχικό στάδιο η δημιουργία νομοθεσίας για άτομα με αναπηρίες-Τέθηκε νέο χρονοδιάγραμμα

Οι τοποθετήσεις των οργανώσεων

Από πλευράς της, η πρόεδρος της ΚΥΣΟΑ, Θέμις Ανθοπούλου, επεσήμανε πως η ενιαία νομοθεσία οφείλει να κατοχυρώνει ότι η κρατική πρόνοια στα άτομα με αναπηρία, δεν θα δίνεται βάσει εισοδηματικών κριτηρίων. «Αυτό είναι το αίτημα της ΚΥΣΟΑ και γενικότερα του αναπηρικού κινήματος. Η πρόνοια που δίνεται για να καλυφτούν τα προβλήματα που προκύπτουν από την αναπηρία, να μην βασίζεται στα εισοδηματικά κριτήρια».

Η κα. Ανθοπούλου σημείωσε, δε, ότι «δεν μπορεί να επωμίζεται το κόστος διαβίωσης ενός ατόμου με αναπηρία στην οικογένεια του ατόμου. Άτομα δεν παντρεύονται, επειδή δεν θέλουν να χάσουν ένα επίδομα. Είναι καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το κράτος βλέπουν με τον ίδιο τρόπο τα άτομα με αναπηρία και τους αρτιμελείς. Τα άτομα που λαμβάνουν το επίδομα αναπηρίας δεν μπορούν να εργαστούν είτε επειδή δεν μπορούν, είτε επειδή δεν υπάρχουν θέσεις»».

Η πρόεδρος της ΚΥΣΟΑ, συνεχίζοντας, υπέδειξε ότι «το να αποκόπτεται το επίδομα αναπηρίας επειδή εργάζεται ο σύζυγος, ο σύντροφος ή το παιδί ενός ατόμου, δεν είναι σωστό και θεμιτό. Μιλούμε για την αξιοπρέπεια ενός ατόμου. Το αναπηρικό κίνημα έθεσε ευθαρσώς πως για να γίνει η νέα νομοθεσία, το κράτος πρέπει να θέσει βαθιά στην τσέπη το χέρι. Τα άτομα με αναπηρία είναι ο τελευταίος τροχός της αμάξης».

Ο πρόεδρος της Οργάνωσης Παραπληγικών Κύπρου, Δημήτρης Λαμπριανίδης, στη δική του τοποθέτηση, σημείωσε πως με μεγάλη απογοήτευση διαπιστώθηκε ότι το Υφυπουργείο «θέλει να μεταχειρίζεται τα άτομα με αναπηρία και τα αρτιμελείς με τον ίδιο τρόπο. Εδώ και δύο χρόνια προσπαθούμε να βελτιώσουμε τη ζωή των οικογενειών ατόμων με αναπηρία. Είναι απάνθρωπο αυτό που γίνεται. Αρνούνται να το κατανοήσουν».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δεν πείθεται για την ειδική νομοθεσία μέχρι τέλος του χρόνου η ΟΠΑΚ-Ζητά εμπλοκή όλων των οργανώσεων

Ο κ. Λαμπιανίδης σημείωσε, παράλληλα, ότι «το αναπηρικό επίδομα δεν δημιουργήθηκε μέσα από το ΕΕΕ. Αν πάμε πίσω, υπήρχε πρόνοια ότι 50% που δίνεται ως ειδικές ανάγκες παραχωρείται στο άτομο με αναπηρία για να καλύπτονται οι ανάγκες τους. Το Υφυπουργείο Πρόνοιας έρχεται και λέει να παίρνουν τα άτομα με αναπηρία αυτό το επίδομα. Τα άτομα με αναπηρία έχουν 50% περισσότερες πιθανότητες να πέσουν στην φτώχεια και το Υφυπουργείο αρνείται να το δει. Πρέπει να βοηθήσουμε αυτά τα άτομα».

Ο πρόεδρος της ΟΠΑΚ, παράλληλα, υπογράμμισε πως «ο γενικός διευθυντής αδυνατεί να καταλάβει τη διάσταση της αναπηρίας και της ασθένειας. Δεν ήρθαμε εδώ για να μην πιάνει κανένας ΕΕΕ. Εμείς λέμε δώστε σε όλους. Δεν γίνεται να συζητούμε αυτό το θέμα. Η σύμβαση του ΟΗΕ είναι ξεκάθαρη. Την ευθύνη για επαρκές βιοτικό επίπεδο το έχει η Πολιτεία. Αν δεν μπορεί να το κάνει, να το ξεκαθαρίσει η Πολιτεία».

Ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Τυφλών Κύπρου, Χριστάκης Νικολαΐδης, σημείωσε πως δεν συμφωνούν σε αυτά που άκουσαν από το Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας. «Τα άτομα με αναπηρία θα λαμβάνουν τα ίδια χρήματα που λαμβάνουν σήμερα. Θα είμαστε στον ίδιο παρονομαστή. Είναι τα άτομα με σοβαρή αναπηρία. Οι λίγοι που παντρεύονται σε κάποιο στάδιο της ζωής τους, τα εισοδήματά τους είναι χαμηλά. Είναι αντιδεοντολογικό να επιχειρείται να στραφεί το αναπηρικό κίνημα ενάντια στους ασθενείς. Θα θέλουν όλοι ΕΕΕ».

Η Επιτροπή Εργασίας επεσήμανε πως πρέπει να βρεθεί λύση για το θέμα πριν τη λήξη του χρόνου, με τον εισηγητή της να αναφέρει πως ο ίδιος προτίθεται μέχρι και να καταθέσει την πρόταση νόμου, ακόμη και με κίνδυνο να κριθεί αντισυνταγματική και να γίνει αναφορά από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Άνοιξε ο δρόμος για διαχωρισμό ΕΕΕ από επιδόματα αναπηρίας-Φωνές οργανώσεων για καθυστέρηση

Δειτε Επισης

Νομικά καλυμμένοι ιατροί, νοσηλευτές και ασθενείς στην πραγματοποίηση ευθανασίας-Ποια θα είναι η διαδικασία
Υλοποιεί τον οδικό της χάρτη η ΕΔΕΚ, με τερματισμό το πολιτικό συνέδριο
Μπάιντεν και Χριστοδουλίδης επισφραγίζουν την στρατηγική σχέση με τετ-α-τετ
Άλλα επί χάρτου, άλλα στην πράξη-Η συνάντηση που δεν έπρεπε να γίνει και οι «μεμονωμένοι» που δεν... κουμαντάρονται
Γκρίζα σημεία στο νομοσχέδιο για τη βία και παρενόχληση στην εργασία-Νομικά ακάλυπτοι οι... παράνομοι
Δεν τα βρίσκουν στο διαχωρισμό επιδομάτων αναπηρίας από το ΕΕΕ-Φωνάζουν οι οργανώσεις
Εγκρίθηκε από Υπουργικό επιδότηση 77 νηπιαγωγείων για μεταφορά παιδιών σε εκπαιδευτικές εκδρομές
Η Επιτροπή Εμπορίου ζήτησε από ΥΠΕΣ €1,8 εκ. για να γίνουν τρεις βιοτεχνικές περιοχές
Βίντεο-αφιέρωμα της Προεδρίας για την Ημέρα Αγνοουμένων
Την άλλη εβδομάδα στην Κύπρο ειδικοί από ΗΠΑ για έρευνες εδάφους για αγνοούμενους