Η τραγωδία στα κατεχόμενα, η τροφοδότηση της πολιτικής κρίσης και στο βάθος Κυπριακό

Σε κατάσταση παρατεταμένης πολιτικής κρίσης βρίσκονται τα κατεχόμενα, με την αντιπολίτευση να συντηρεί ανοιχτό το ενδεχόμενο «πρόωρων εκλογών» για την ψευδοκυβέρνηση. Πρόκειται για ένα σενάριο που, εάν επαληθευτεί, ενδέχεται να δημιουργήσει ακόμη περισσότερα εμπόδια από αυτά που ήδη θέτει η τουρκική πλευρά στο Κυπριακό, καθώς δεν ευνοείται η διαπραγμάτευση κατά τη διάρκεια προεκλογικών περιόδων, ακόμη και όταν πρόκειται για παράνομες «εκλογές» χωρίς διεθνή ισχύ.

Επί της ουσίας η αντιπαράθεση έχει τις ρίζες της στο ζήτημα της «προεδρίας της βουλής». Ως γνωστόν, ο «κυβερνητικός συνασπισμός» δεν κατάφερνε για πολλές «ψηφοφορίες» να «εκλέξει» κάποιον, εξαιτίας των ανταρτών εντός του ΚΕΕ. Θεωρητικά τώρα τα έχει καταφέρει, αλλά η αντιπολίτευση επιμένει πως αυτή η «ψηφοφορία» ήταν παράτυπη και, ως εκ τούτου, δεν αναγνωρίζει το αποτέλεσμά της, με το ΡΤΚ και το ΚΚΔ να επιμένουν ότι δεν νομιμοποιείται η ψευδοκυβέρνηση και θα πρέπει να προκηρυχθούν «πρόωρες εκλογές».

Σε αυτή την αντιπαράθεση ήρθε να προστεθεί και το αδιανόητο ατύχημα σε «δημόσιο» νοσοκομείο των κατεχομένων, όταν μέλη του νοσηλευτικού προσωπικού, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδονται ως δικαιολογία, μπέρδεψαν το νερό με το αλκοόλ, με αποτέλεσμα να προετοιμάσουν τα μπιμπερό επτά μωρών που βρίσκονταν στις θερμοκοιτίδες με αλκοόλ και να τα δηλητηριάσουν. Ένα κοριτσάκι 20 ημερών απεβίωσε, ενώ τα υπόλοιπα συνεχίζουν να νοσηλεύονται και η κατάστασή τους βελτιώνεται.

Το λεγόμενο «υπουργείο υγείας» κατηγορείται από τους γονείς των επηρεαζόμενων μωρών ότι προσπάθησε να αποκρύψει το περιστατικό και δεν τους ενημέρωσε ότι είναι σοβαρά άρρωστα τα παιδιά τους, προκαλώντας ακόμη περισσότερη οργή. Υπάρχουν, μάλιστα, αναφορές ότι ενημερώθηκαν για το τι συνέβη στα βρέφη τους από αναρτήσεις που έκανε γονιός στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μάλιστα, σύμφωνα με την Bugun Kibris, όταν ζήτησαν απαντήσεις από τον λεγόμενο «υπουργό», επενέβη βοηθός του, ο οποίος τους κάλεσε «να μην είναι προκλητικοί», ενώ τα μωρά τους βρίσκονταν μεταξύ ζωής και θανάτου.

Μιλώντας στην Γενί Ντουζέν ο «πρόεδρος» της ένωσης νοσηλευτών και μαιών, Ιμπραχήμ Οζγκιοτσμέν, ο οποίος εργάζεται ως νοσηλευτής στο «δημόσιο νοσοκομείο Λευκωσίας», δήλωσε ότι «μόλις οι νοσηλευτές αντιλήφθηκαν το περιστατικό, θέλησαν να ενημερώσουν τις οικογένειες, αλλά το υπουργείο υγείας προτίμησε να αποκρύψει την κατάσταση», παραπέμποντας ξεκάθαρα σε πολιτική διαχείριση της κατάστασης αφότου έγινε αντιληπτή η δηλητηρίαση.

Το περιστατικό αυτό ανέβασε, όπως ήταν αναμενόμενο, ακόμη περισσότερο την πολιτική ένταση στα κατεχόμενα. Μάλιστα, σε διαδήλωση που διοργάνωσαν τη Δευτέρα 13 συνδικάτα μπροστά στην ψευδοβουλή, ζητώντας από την «κυβέρνηση» να παραιτηθεί και να προκηρύξει «πρόωρες εκλογές», ένα από τα συνθήματα που αναγραφόταν στα πλακάτ τους ήταν «σιωπή όταν κοιμούνται τα παιδιά, όχι όταν πεθαίνουν». Ακολούθως, ομάδα διαδηλωτών πορεύθηκε προς το «υπουργείο υγείας», ζητώντας την παραίτηση του Χακάν Ντιντσιουρέκ.

Παρόλο που η λεγόμενη «αστυνομία» προέβη σε πέντε συλλήψεις μελών του νοσηλευτικού προσωπικού του νοσοκομείου, δεν υπήρξε ανάληψη ευθύνης από κανέναν για την τραγωδία, ούτε και κάποια εξήγηση για το πώς θα μπορούσε να γίνει ένα τόσο τρομακτικό λάθος και να χάσει τη ζωή του ένα βρέφος. Μάλιστα και η πρόεδρος της συντεχνίας των γιατρών, Ozlem Gurkut έστρεψε τα πυρά της στην ψευδοκυβέρνηση, δηλώνοντας στην Kibris Postasi πως «η κυβέρνηση είναι η πρώτη υπεύθυνη για αυτό το περιστατικό», λόγω της μεγάλης αύξησης του αριθμού των ασθενών, ενώ ο αριθμός των επαγγελματιών υγείας παρέμεινε ο ίδιος. Ο θάνατος του μωρού, είπε, πρέπει να θεωρηθεί μια πολύ θλιβερή προειδοποίηση.

Η πολιτικοποίηση του ζητήματος είναι πλέον ευδιάκριτη. Σε δηλώσεις της η πρόεδρος της γυναικείας οργάνωσης του ΡΤΚ, Dogus Derya, διερωτήθηκε «πόσες έδρες αξίζει η ζωή ενός μωρού» και υποστήριξε πως και για το σκάνδαλο των βρεφών και για την κρίση που προηγήθηκε ευθύνεται η ψευδοκυβέρνηση, την οποία κάλεσε να παραιτηθεί. Χαρακτήρισε τον «κυβερνητικό συνασπισμό» εφιάλτη και τους κατηγόρησε ότι «έχουν κανονικοποιήσει την ανομία και την ανευθυνότητα, ενώ υπολογίζουν ποιος θα κάτσει σε ποια καρέκλα και τα υλικά αγαθά που προσφέρουν αυτές οι θέσεις».

Η Derya υποστήριξε ακόμη πως αυτή η κατάσταση είναι αποτέλεσμα των ιδιωτικών συμφερόντων και της «ανεξέλεγκτης αύξησης του πληθυσμού». «Επειδή είμαστε τόσο σίγουρες όσο για το όνομά μας ότι ο Ουνάλ Ουστέλ και οι εταίροι του δεν θα παραιτηθούν, θα θέλαμε να στείλουμε το μήνυμα πως έφτασε η στιγμή να ξεριζωθείτε από τις καρέκλες που κολλήσατε», κατέληξε.

Ακολούθως, την Τετάρτη, ο πρόεδρος του ΚΛ, Κουντρέτ Οζερσάι, πήρε τα πράγματα ένα βήμα παρακάτω, αφού δεν περιορίστηκε στις πολιτικές τοποθετήσεις. Ανακοίνωσε ότι υπέβαλε παράπονο στην «αστυνομία» εναντίον του «υπουργού υγείας», Χακάν Ντιντσγιουρεκ, επειδή προσπάθησε να κρύψει πληροφορίες από τις οικογένειες των νεογνών και για ελλιπή εξάσκηση των καθηκόντων του.

Είναι σαφές από αυτές τις αναφορές ότι η αντιπολίτευση δεν θα αφήσει το ζήτημα να περάσει έτσι και θα το χρησιμοποιεί για να εντείνει τη συζήτηση περί «πρόωρων εκλογών». Και όλα αυτά ενώ και ο Ερσίν Τατάρ δεν κάθεται άνετα στη δική του καρέκλα. Παρόλο που το κάλεσμα για «εκλογές» αφορά την ψευδοκυβέρνηση και οι «προεδρικές εκλογές» είναι προγραμματισμένες για του χρόνου τον Οκτώβριο, ο Τατάρ αισθάνεται έντονα ότι έχει παραμεριστεί από όλους, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, και τυχόν απομάκρυνση του κόμματός του δεν αναμένεται να διευκολύνει τη δική του θέση. Η εντύπωση που επικρατεί και την οποία ο ίδιος φαίνεται να αντιλαμβάνεται είναι πως όλοι τον θεωρούν «ξεγραμμένο». Εάν η Τουρκία πιστεύει ότι όντως είναι προς το συμφέρον της να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, κάτι που μπλοκάρει από το Κραν Μοντανά και έκτοτε, εκτιμάται ότι δεν θα το κάνει με τον Τατάρ, ο οποίος είναι πολύ πιστός στρατιώτης, αλλά θεωρείται από την Άγκυρα διπλωματικά ανίκανος και γενικά πολιτικά άτσαλος.

Αντιθέτως, φαίνεται πως «προεδρικό» κουστούμι άρχισε να ράβει ο επικεφαλής του ΡΤΚ, Τουφάν Ερχιουμάν, ο οποίος θέλει να εκμεταλλευτεί την χρονική συγκυρία, ως πιο διαλλακτικός και ομοσπονδιακός, που δεν δεσμεύεται από την «εθνική πολιτική» του Ερσίν Τατάρ, η οποία θα πρέπει να ανατραπεί για να επιστρέψει η τουρκική πλευρά στο τραπέζι. Την καρέκλα του, βέβαια, επιθυμούν και πρόσωπα από το δικό του κόμμα, αλλά ο τελευταίος λόγος πάντα ανήκει στην Άγκυρα, που καθοδηγεί το «εκλογικό» αποτέλεσμα στα κατεχόμενα, στη βάση των δικών της συμφερόντων. Αυτό συνέβη, άλλωστε, και στο πρόσφατο παρελθόν, όταν επέτρεψε την «εκλογή» του Μουσταφά Ακιντζί, που κάθε άλλο παρά πιστός στρατιώτης της ήταν. Γι’ αυτό και η εσωτερική κατάσταση στα κατεχόμενα, παρά τον σουρεαλισμό από τον οποίο συχνά χαρακτηρίζεται, είναι συχνά ενδεικτική των προθέσεων σε ό,τι αφορά το Κυπριακό.

Δειτε Επισης

Την επόμενη εβδομάδα η συνάντηση Μενελάου και Ονάρ για τα σημεία διέλευσης
Πράσινο Υπουργικού για το δικαίωμα ψήφου από τα 17-Η δέσμη με δεκατρείς τροποποιήσεις στη νομοθεσία
«Ιστορική» χαρακτήρισε ο ΠτΔ την απόφαση για έγκριση δικαιώματος ψήφου από τα 17 έτη
Δικαίωμα ψήφου στα 17 και αυτόματη εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους επί τάπητος στο Υπουργικό
Ξαναζωντάνεψε η συζήτηση για το Κυπριακό στο εσωτερικό μέτωπο-Το ΑΚΕΛ, η ΕΔΕΚ και οι διαφωνίες
Κατηγορίες Τατάρ σε Χριστοδουλίδη-«Υπερέβη τα συμφωνηθέντα» της Νέας Υόρκης στη χθεσινή συνάντηση
Πιθανή επίσκεψη Μέτσολα στην Κύπρο την άνοιξη-Ορίζοντας ο Απρίλιος
Την ανάγκη για επαρκή προετοιμασία ενόψει Ντι Κάρλο και πενταμερούς επισήμανε η πρόεδρος του ΔΗΣΥ
Κόντρα ΑΚΕΛ και Κυβέρνησης με φόντο το πακέτο του ΠτΔ για οδοφράγματα-«Η σοβαρότητα των στιγμών απαιτεί υπευθυνότητα»
Για τα οδοφράγματα το «take it or leave it» του Προέδρου-«Πρέπει να περιέχουν την πτυχή της αμοιβαιότητας»