«Ήταν η απαρχή του τέλους για το φασισμό»-Η Κύπρος τίμησε με κάθε λαμπρότητα την 28η Οκτωβρίου

Ολόκληρη η Κύπρος τίμησε την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου με δοξολογίες και ακολούθως παρελάσεις που έλαβαν χώρα σε όλο το νησί.

Επίκεντρο των εορτασμών η Λευκωσία, όπου στην δοξολογία από τον Ιερό Ναό Αποστόλου Βαρνάβα στην Αρχιεπισκοπή παρευρέθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, η υπουργός Παιδείας, Αθηνά Μιχαηλίδου και ο Έλληνας Πρέσβης, Ιωάννης Παπαμελετίου. Στην δοξολογία έδωσαν το παρών τους και εκπρόσωποι κομμάτων, ευρωβουλευτές και τοπικοί άρχοντες.

Ακολούθησε η παρέλαση έξω από την Ελληνική Πρεσβεία, στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, της Προέδρου της Βουλής, Αννίτας Δημητρίου, του Αρχιεπισκόπου κ.κ. Γεώργιου, του Πρέσβη της Ελλάδας και άλλων πολιτικών και στρατιωτικών αξιωματούχων.

Στην παρέλαση συμμετείχαν ο Σύνδεσμος Αιχμαλώτων Πολέμου 1974, μαθητές και μαθήτριες των δημόσιων και ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων της Λευκωσίας, σπουδαστές και σπουδάστριες των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων, το σώμα προσκόπων, σωματεία και άλλες οργανώσεις. Από την εξέδρα των επισήμων παρέλασαν επίσης, μαθητές και μαθήτριες που έφεραν σε πινακίδες τα ονόματα των κατεχόμενων σχολείων της Κύπρου. Κατά τη διάρκεια της παρέλασης παιάνιζαν η Φιλαρμονική Ορχήστρα της Αστυνομίας και η Στρατιωτική Μουσική της Εθνικής Φρουράς (ΣΜΕΦ).

DOC.20241028.7489699.95780

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σε δηλώσεις του για την ημέρα ανέφερε συγκεκριμένα «χρόνια πολλά στους απανταχού Έλληνες, είμαστε περήφανοι για τη σημερινή μέρα και για τους αγώνες των Ελλήνων. Ένας αγώνας με οικουμενικές διαστάσεις, γιατί ο αγώνας των Ελλήνων ήταν η απαρχή του τέλους για τον φασισμό, για τον ναζισμό στην Ευρώπη. Ήταν η αρχή του τέλους της αποικιοκρατίας. Από κει και πέρα δεν πρέπει, όπως κατ΄επανάληψη έχω αναφέρει, να μένουμε στους εορτασμούς, στις δοξολογίες, στις παρελάσεις».

Συνεχίζοντας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρόσθεσε πως «το πιο σημαντικό, αν θέλουμε να τιμούμε πραγματικά τέτοιες επετείους, είναι μέσα από τον καθημερινό μας αγώνα, ειδικότερα στην πατρίδα μας που φέτος συμπληρώθηκαν, δυστυχώς, 50 χρόνια, μισός αιώνας από την τουρκική εισβολή, 50 χρόνια συνεχιζόμενης κατοχής. Και θέλω σήμερα με την ευκαιρία να επαναλάβω, ότι παρά τα προβλήματα, τις προκλήσεις, τις δυσκολίες που έχουμε να αντιμετωπίσουμε, για μας ο στόχος είναι ένας και μοναδικός: ο τερματισμός της κατοχής, η απελευθέρωση και η επανένωση της πατρίδας μας».

DOC.20241028.7489698.95786

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης πρόσθεσε ότι «είναι ακριβώς μέσα σε αυτό το πλαίσιο που από την πρώτη μέρα ανάληψης της διακυβέρνησης του τόπου εργαζόμαστε στη βάση συγκεκριμένου πλάνου, συγκεκριμένου σχεδιασμού, ένας σχεδιασμός, ένα πλάνο που άρχισε να φέρνει αποτελέσματα και θέλω να εκφράσω την ικανοποίηση μου, αλλά σίγουρα θα είμαι σε θέση να εκφράσω σαφώς μεγαλύτερη ικανοποίηση, μεγαλύτερη χαρά όταν επαναρχίσουν ουσιαστικές συνομιλίες για επίλυση του Κυπριακού, πάντα στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου. Και επαναλαμβάνω, το έχουμε δείξει όλο αυτό το διάστημα, θα συνεχίσουμε με πράξεις και όχι με λόγια και δηλώσεις να αποδεικνύουμε να δείχνουμε σε όλους την ετοιμότητα μας. Και χαίρομαι γιατί τόσο ο ΓΓ των ΗΕ, αλλά και γενικότερα η διεθνής κοινότητα, τα Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, η ΕΕ, αναγνωρίζουν τη δική μας προσπάθεια και την αναγνωρίζουν και τη στηρίζουν ουσιαστικά. Χρόνια πολλά, να είστε όλοι καλά».

DOC.20241028.7489697.95789

«Κανένας συμβιβασμός με την κατοχή και την διχοτόμηση, αγώνας μέχρι τέλους για απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας και του λαού μας», δήλωσε τη Δευτέρα ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, Γιώργος Λουκαΐδης, μετά το πέρας της μαθητικής παρέλασης μπροστά από το οίκημα της Ελληνικής Πρεσβείας για τους εορτασμούς της εθνικής επετείου της  28ης Οκτωβρίου 1940.

Ο κ. Λουκαΐδης είπε ότι «το ΟΧΙ του ελληνικού λαού και η εποποιΐα της εθνικής αντίστασης με πρωταγωνιστές το ΕΑΜ-ΕΛΑΣ φωτίζουν τους σημερινούς μας αγώνες για απαλλαγή από την κατοχή και τη διχοτόμηση. Φωτίζουν τους σημερινούς αγώνες του λαού μας, αλλά και των λαών της Ευρώπης απέναντι στον φασισμό και στον ρατσισμό που δυστυχώς, σηκώνει εκ νέου κεφάλι στην ήπειρο στην οποία γεννήθηκε».

DOC.20241028.7489695.95794

«Η δική μας η απάντηση», συνέχισε ο κ. Λουκαΐδης, θα πρέπει να είναι «κανένας συμβιβασμός με την κατοχή και την διχοτόμηση. Αγώνας μέχρι τέλους για απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας και του λαού μας», πρόσθεσε.

Δήλωσε ακόμη ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει καμιά ανοχή στην ακροδεξιά και στην ιδεολογία του μίσους απέναντι σε καθετί διαφορετικό.

«Καμιά ανοχή στις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων οπουδήποτε και αν αυτά συμβαίνουν από οποιονδήποτε και αν προκαλούνται», κατέληξε.

DOC.20241028.7489696.95791

«Το μήνυμα του 1940 πρέπει να καθοδηγεί την πορεία μας και να μας οδηγεί για την απελευθέρωση του τόπου μας», δήλωσε τη Δευτέρα ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ, Σωτήρης Ιωάννου, μετά το πέρας της μαθητικής παρέλασης μπροστά από το οίκημα της Ελληνικής Πρεσβείας για τους εορτασμούς της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940.

«Τιμούμε σήμερα τους Έλληνες, που μετά το μεγάλο ΟΧΙ του Ιωάννη Μεταξά, πολέμησαν με αυτοθυσία και αυταπάρνηση απέναντι σε υπέρτερες, εχθρικές δυνάμεις», ανέφερε.

95779

Πρόσθεσε ότι την 28η Οκτωβρίου 1940 γράφτηκε μια ολόχρυση σελίδα στην ένδοξη ελληνική ιστορία, αντάξια των αγώνων των προγόνων μας, υπέρ πίστεως και πατρίδος.

Ο Ελληνισμός απέδειξε ότι είναι ο λαός που ξέρει να λέει όχι απέναντι στην υποταγή και την σκλαβιά και να υπερασπίζεται την πατρίδα του, είπε ο κ. Ιωάννου, σημειώνοντας ότι εδώ και 50 χρόνια η Κύπρος στενάζει κάτω από την μπότα του βάρβαρου Τούρκου εισβολέα.

«Το μήνυμα του 1940 πρέπει να καθοδηγεί την πορεία μας και να μας οδηγεί για την απελευθέρωση του τόπου μας. Να πούμε ένα μεγάλο όχι απέναντι στην επιδίωξη της Τουρκίας για έλεγχο ολόκληρης της Κύπρου», κατέληξε ο κ. Ιωάννου.

95787

Η ελευθερία και η αξιοπρέπεια αποτελούν έννοιες ταυτόσημες και για αυτές αγωνίστηκαν οι πρόγονοι μας, έδωσαν τη ζωή τους και είπαν έναν μεγάλο «ΟΧΙ» στον φασισμό, είπε σε δηλώσεις της, μετά το πέρας της μαθητικής παρέλασης στη Λευκωσία, η Αναπληρώτρια Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρία Βασιλειάδου.

Σήμερα, είπε, «εμείς συνεχίζουμε αυτόν τον αγώνα, τους τιμούμε και συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για την απελευθέρωση της πατρίδας μας και την αποκατάσταση της δικαιοσύνης και της αξιοπρέπειας αυτού του λαού, μακριά από παγίδες και μακριά από δοτές λύσεις θνησιγενείς εκ της γενέσεως».

Τέλος, ευχήθηκε χρόνια πολλά στον Ελληνισμό σε όλον τον κόσμο.

95790

Τα ιδανικά των αγωνιστών και όσων έπεσαν στον αγώνα του 1940, της ελευθερίας της δημοκρατίας και της δικαιοσύνης, είναι σήμερα ιδανικά που θα πρέπει να διακατέχουν ολόκληρο τον Ελληνισμό, είπε ο βουλευτής της ΔΗΠΑ - Συνεργασία, Αλέκος Τρυφωνίδης.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της μαθητικής παρέλασης στη Λευκωσία, ο κ. Τρυφωνίδης είπε ότι «τιμούμε σήμερα όσους έπεσαν όσους έπεσαν και αγωνίστηκαν για την ελευθερία της Ελλάδας, για την ελευθερία της Ευρώπης».

Ο Ελληνισμός, που κινδυνεύει σήμερα, ενωμένος μπορεί να αγωνιστεί και να τα καταφέρει», είπε, και κατέληξε λέγοντας «αυτό μας απέδειξαν οι αγώνες του ΄40 των Ελλήνων, αυτό χρειαζόμαστε και σήμερα: ενότητα και απελευθέρωση».

95792

Ο αγώνας για απελευθέρωση και αντίσταση σε κάθε ρατσιστική λύση συνεχίζεται, δήλωσε τη Δευτέρα ο Αντιπρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών, Κυριάκος Τσιμίλλης, μετά το πέρας της μαθητικής παρέλασης μπροστά από το οίκημα της ελληνικής Πρεσβείας, στη Λευκωσία, για την εθνική επέτειο της  28ης Οκτωβρίου 1940.

Ο κ. Τσιμίλλης είπε ότι «τιμούμε σήμερα το ΟΧΙ και την αντιφασιστική πάλη του ελληνικού λαού. Τιμούμε τα χιλιάδες θύματα που έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία».

Η ημέρα, συνέχισε ο κ. Τσιμίλλης, δεν προσφέρεται μόνο για επετειακούς λόγους και χρήσιμες αναφορές σε ηρωικά γεγονότα.

«Είναι και μια ευκαιρία για υπόμνηση πως ο αγώνας ενάντια στον ναζισμό, στον φασισμό και στον ρατσισμό συνεχίζεται για δημοκρατία, ανθρώπινα δικαιώματα αξιοπρέπεια και ειδικότερα για εμάς στην Κύπρο, στα 50 χρόνια της συνεχιζόμενης τουρκικής κατοχής, για απελευθέρωση και αντίσταση σε κάθε ρατσιστική λύση», κατέληξε ο κ. Τσιμίλλης. 

95797

95793

95795

95778

95781

95788

95784

Δειτε Επισης

Σεισμική δόνηση ανοιχτά του Ριζοκαρπάσου
«Ήταν η απαρχή του τέλους για το φασισμό»-Η Κύπρος τίμησε με κάθε λαμπρότητα την 28η Οκτωβρίου
Αφαίρεση οχημάτων από δρόμους, ποδηλασία και περπάτημα τα μέτρα για αντιμετώπιση κυκλοφοριακού
Καθυστερήσεις επί καθυστερήσεων για την τροποποίηση των όρων της ανακουφιστικής φροντίδας
Με αίθριο καιρό τιμά την 28η Οκτωβρίου η Κύπρος-Στους 28 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Τέσσερις δράσεις ΥΠΑΝ στην Εθνική Στρατηγική για Αυτισμό-Άρχισε η καταγραφή δεδομένων
Δεν συγκλίνουν οι απόψεις για τη λειτουργία καταστημάτων την Κυριακή-Οι θέσεις των εργαζομένων
Το «Alors, c'est la guerre» του Μεταξά και πώς είδαν οι κυπριακές εφημερίδες τον πόλεμο Ελλάδας-Ιταλίας
Το μήνυμα της ΥΠΑΝ για την επέτειο του «ΟΧΙ»-«Στόχος η απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας μας»
Μετονομάστηκε ο Δήμος Ανατολικής Πάφου-Με φόντο την ιστορία το νέο του όνομα