Σε αναμονή η Κυβέρνηση για επίσημες ανακοινώσεις από ΗΠΑ-«Εργαζόμαστε μεθοδικά και συγκεκριμένα»

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης δέχθηκε σήμερα τον χαιρετισμό της μαθητικής/φοιτητικής παρέλασης για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, μπροστά από το οίκημα της Πρεσβείας της Ελλάδας.

Μετά την παρέλαση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους και ερωτηθείς για τη μετάβαση του στην Ουάσιγκτον και τη συνάντηση με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, μεθαύριο, 30 Οκτωβρίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «αναμένουμε σήμερα τις επίσημες ανακοινώσεις, η πρόσκληση έρχεται σε συνέχεια κάποιων άλλων σημαντικών εξελίξεων που αποδεικνύουν την ενίσχυση του περιφερειακού, του διεθνούς αποτυπώματος της χώρας μας, κάτι για το οποίο εργαζόμαστε μεθοδικά, εργαζόμαστε συγκεκριμένα. Έχετε δει τις πρωτοβουλίες που ανέπτυξε η Κυπριακή Δημοκρατία το τελευταίο διάστημα, πρωτοβουλίες που αναγνωρίζονται, χαιρετίζονται από τη διεθνή κοινότητα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Προσκάλεσε Χριστοδουλίδη στο Λευκό Οίκο ο Μπάιντεν-Συναντώνται την Τετάρτη

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης πρόσθεσε, δε, ότι «από κει και πέρα υπάρχει και η διμερής διάσταση. Από την πρώτη μέρα έχουμε τοποθετηθεί στη σωστή πλευρά της Ιστορίας, υπάρχουν αρκετά θέματα, υπήρξαν θετικές εξελίξεις, εργαζόμαστε και σύντομα θα υπάρξουν ακόμη περισσότερες, είτε αυτές αφορούν τον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας είτε αφορούν τον τομέα της προσέλκυσης επενδύσεων, τον τομέα της τεχνολογίας. Υπάρχουν αρκετοί τομείς για τους οποίους εργαζόμαστε για να έχουμε και θα έχουμε πολύ σύντομα θετικές ανακοινώσεις».

Καταλήγοντας, ο Νίκος Χριστοδουλίδης σημείωσε πως «την ίδια στιγμή όλη αυτή η ενίσχυση του αποτυπώματος της χώρας μας ενισχύει και τις προσπάθειες μας για επίτευξη του υπ’ αριθμόν ένα στόχου της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αποδεικνύουμε καθημερινά ότι δεν είμαστε μέρος του προβλήματος, η Κυπριακή Δημοκρατία, πάντα μέσα στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της, μπορεί να προσφέρει λύσεις, λύσεις που απασχολούν τη διεθνή κοινότητα και μέσα σε αυτό το πλαίσιο να ενισχύουμε και τη δική μας προσπάθεια, έτσι ώστε να απελευθερώσουμε τον τόπο μας».

Πολύ σημαντική εξέλιξη λέει ο ΔΗΣΥ

Είναι πολύ σημαντική η επικείμενη επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, στην Ουάσινγκτον, ανέφερε η Πρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αννίτα Δημητρίου, σε δηλώσεις της μετά την παρέλαση για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940, η οποία έλαβε χώρα τη Δευτέρα μπροστά από το οίκημα της ελληνικής Πρεσβείας, στη Λευκωσία.

Κληθείσα να σχολιάσει την επικείμενη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Αμερικανό ομόλογό του, Τζο Μπάιντεν, στην Ουάσινγκτον, η κ. Δημητρίου ανέφερε ότι είναι πολύ σημαντική.

«Θεωρούμε ότι (Σ.Σ. η συνάντηση) πρέπει να τύχει αξιοποίησης στον μέγιστο βαθμό», επεσήμανε, προσθέτοντας ότι «η Κύπρος με τέτοιου είδους κινήσεις και με ξεκάθαρο δυτικό προσανατολισμό, αλλά και με τις κατάλληλες διπλωματικές κινήσεις, μπορεί πραγματικά να καταστεί καταλύτης για την ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής, ειδικότερα με όσα συμβαίνουν». 

«Πολύ σωστά γίνονται, διεκδικούνται και επιτυγχάνονται τέτοιες σημαντικές διπλωματικές πρωτοβουλίες», επεσήμανε.

Αναφερόμενη στην εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940, η Αννίτα Δημητρίου είπε ότι «αποτελεί σύμβολο ενότητας και δύναμης του Ελληνισμού και μας θυμίζει ότι, όταν υπάρχει ομοψυχία, μπορούμε να πετύχουμε το ακατόρθωτο». 

«Σήμερα, σε ένα σύνθετο, αβέβαιο γεωπολιτικό σκηνικό, η ενεργοποίηση της ιστορικής μνήμης είναι πιο απαραίτητη από ποτέ. Η δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού είναι το πιο ισχυρό εχέγγυο για την εθνική μας ασφάλεια, την εθνική μας επιβίωση και οφείλουμε να εργαστούμε μόνο συλλογικά γι’ αυτό», υπέδειξε η κ. Δημητρίου. 

«Ευχαριστούμε τη νεολαία μας που κρατά το πνεύμα ζωντανό. Χρόνια πολλά στην Ελλάδα μας, χρόνια πολλά στον Ελληνισμό. Ζήτω το Έθνος», κατέληξε.

Ισχυρή διπλωματική επιτυχία με προοπτική, η συνάντηση Μπάϊντεν-Χριστοδουλίδη, τονίζει το ΔΗΚΟ

Εξάλλου, το ΔΗΚΟ σε ανακοίνωσή του αναφέρει πως η επικείμενη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάϊντεν, μετά από πρόσκληση του τελευταίου, αποτελεί μια ισχυρή διπλωματική επιτυχία για την Κύπρο.

«Η συνάντηση αυτή, η πρώτη μετά από 28 χρόνια, δεν είναι απλώς μια συμβολική κίνηση αλλά αντικατοπτρίζει την αναβαθμισμένη θέση της Κύπρου στη διεθνή γεωπολιτική σκηνή και επιβεβαιώνει ορθότητα και την αποτελεσματικότητα της εξωτερικής πολιτικής του Νίκου Χριστοδουλίδη. Η πρόκληση του Αμερικανού Προέδρου έρχεται ως συνέχεια του στρατηγικού διαλόγου Κύπρου-ΗΠΑ και της σύναψης αμυντικής συμφωνίας μεταξύ των δυο χωρών, γεγονός που αναδεικνύει το ρόλο της Κυπριακής Δημοκρατίας ως σημαντικού στρατηγικού εταίρου των ΗΠΑ και ως πυλώνα σταθερότητας, ανάπτυξης και ασφάλειας στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου».

Το ΔΗΚΟ τόνισε, δε, πως «η επικείμενη συνάντηση Μπάϊντεν-Χριστοδουλίδη θα επισφραγίσει μια νέα εποχή στενότερης συνεργασίας στην οποία εισέρχονται Κύπρος και ΗΠΑ. Για την Κυπριακή Δημοκρατία, η ενίσχυση των δεσμών με τις ΗΠΑ, παράλληλα με την ενίσχυση των πολυμερών σχέσεων σε όλους τους κρίσιμους τομείς, αναβαθμίζει τον ρόλο της χώρας μας στο διεθνές γίγνεσθαι, δημιουργώντας πολλά υποσχόμενες προοπτικές για νέες συνεργασίες σε στρατηγικά ζητήματα όπως η οικονομία, η τεχνολογία, ενέργεια, η άμυνα και η ασφάλεια».

Καταλήγοντας, το Δημοκρατικό Κόμμα επεσήμανε πως «χαιρετίζουμε με μεγάλη ικανοποίηση τη διπλωματική αυτή εξέλιξη και θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την στρατηγική του ΠτΔ που αδιαμφισβήτητα αναβαθμίζει την ΚΔ και ενισχύει την αξιοπιστία της διεθνώς».

Δειτε Επισης

Σοβαρή πρόκληση-Αξιωματικός του κατοχικού στρατού απείλησε με όπλο γεωργό στη Δένεια
Συνάντηση Φιντάν-Τατάρ στην Άγκυρα-Όσα έθεσαν επί τάπητος
Συνεχίζονται οι αντιδράσεις στα κατεχόμενα για την «εκλογή προέδρου βουλής»
Νεαρός kickboxer από την Αγγλία πέθανε ενώ βρισκόταν σε διακοπές στην Κύπρο-Καταλείπει τετράμηνο βρέφος
Από τον ισοβίτη του τετραπλού φονικού στον ισοβίτη για Ανδρονίκου-Τα deal και η ιδιάζουσα περίπτωση του Γιάσερ
Με τη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση τίμησε την επέτειο για το έπος του '40 η Ελλάδα (pics)
Οι ενστάσεις στην δίκη Αϊκούτ περί δικαιοδοσίας και η υπόθεση οδηγός για την επικείμενη απόφαση
«Ήταν η απαρχή του τέλους για το φασισμό»-Η Κύπρος τίμησε με κάθε λαμπρότητα την 28η Οκτωβρίου
«Χρωστάμε σε όσους ήρθαν, θα έρθουν και θα περάσουν»-Το μήνυμα του πιλότου του F-16 που συγκινεί
Σύσκεψη για τις επιθέσεις κατά ντελιβεράδων ανακοίνωσε ο Χαρτσιώτης-«Παρουσιάζει έξαρση το θέμα»