Επανέλαβαν την προσήλωση της Κυβέρνησης για επανέναρξη συνομιλιών οι υπουργοί

Αγωνιζόμαστε για την επανένωση της πατρίδας μας και για την επίτευξη μιας βιώσιμης και δίκαιης λύσης που θα εξασφαλίσει την ειρηνική συνύπαρξη όλων των πολιτών της Κύπρου, ανέφερε σήμερα ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Εργων, Αλέξης Βαφεάδης.

Σε πανηγυρικό του λόγο για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940 στον Ιερό Ναό Αγίου Λαζάρου στη Λάρνακα, ο Υπουργός Μεταφορών ανέφερε ότι «σήμερα γιορτάζουμε την επέτειο του ηρωικού 'ΟΧΙ'. Μια μεγάλη στιγμή στην ιστορία του Ελληνισμού, μία ακόμη επέτειος υπερήφανης θυσίας για την ελευθερία και μια μέρα μνήμης των Ελληνίδων και Ελλήνων που αντιστάθηκαν στην ξένη επιβολή».

Σήμερα, συνέχισε, «μνημονεύουμε και τιμούμε τη θυσία και τους αγώνες τους για να ζούμε όλοι εμείς ελεύθεροι. Όλων αυτών που έδωσαν την ζωή τους και όλων όσων γενναία αγωνίστηκαν, υπομένοντας τις κακουχίες της κατοχής μέχρι την μέρα που απελευθερώθηκε η Ελλάδα και μαζί με αυτή, οι απανταχού Έλληνες».

Η 28η Οκτωβρίου, ανέφερε ο κ. Βαφεάδης «είναι από το 1940 και κάθε χρόνο μετά, η επέτειος του 'ΟΧΙ'. Του 'ΟΧΙ' στην κατοχή, στην αδικία και την καταπίεση, του 'ΟΧΙ' που ταυτίζεται με την αδιαπραγμάτευτη μας απαίτηση για ελευθερία, του 'ΟΧΙ' που στον σύγχρονο κόσμο μας, εμπνέει και καθοδηγεί τον Ελληνισμό όπου και αν βρίσκεται. Μια επέτειος που μας θυμίζει ότι η ελευθερία δεν είναι μόνο ένα ιδανικό, αλλά η ψυχή του Ελληνισμού».

Πρόσθεσε πως «στην Κύπρο, όπου η ιστορία μας χαρακτηρίζεται από αγώνες για ελευθερία και δικαιοσύνη, η 28η Οκτωβρίου είναι σύμβολο της αυταπάρνησης των ηρώων μας και της θέλησης να ζήσουμε με πυξίδα τις εθνικές μας αξίες και αρχές. Είναι μια επέτειος που γιορτάζουμε με υπερηφάνεια, και κάθε 28 του Οκτώβρη κοιτάζουμε επίσης προς το μέλλον και συνειδητοποιούμε ότι ο αγώνας για την ελευθερία είναι συνεχής».

Ο αγώνας αυτός, είπε ο Υπουργός Μεταφορών, «είναι αγώνας για την επανένωση της πατρίδας μας και για την επίτευξη μιας βιώσιμης και δίκαιης λύσης που θα εξασφαλίσει την ειρηνική συνύπαρξη όλων των πολιτών της Κύπρου. Απαιτείται αφοσίωση, συνεργασία και, κυρίως, ενότητα» είπε και πρόσθεσε πως «σε μια εποχή που οι προκλήσεις είναι πολλές, είναι σημαντικό να παραμείνουμε ενωμένοι και να θυμόμαστε ότι η ελευθερία εκτός από θυσίες απαιτεί και συλλογικότητα», πρόσθεσε.

Ενωμένοι, σημείωσε, «έχουμε τη δύναμη να πετύχουμε τους στόχους μας και να διαφυλάξουμε στον πυρήνα της εθνικής μας συνείδησης τις αξίες της ελευθερίας και της δικαιοσύνης». Κάλεσε όλοι να «εργαστούμε για την προώθηση μιας κοινωνίας όπου θα επικρατούν αυτές οι αξίες, για ένα μέλλον, όπου όλοι οι Κύπριοι θα ζούμε σε μια ελεύθερη και δίκαιη κοινωνία, ανεξαρτήτως φυλής ή θρησκείας».

Κάλεσε ακόμα όλοι να «προχωρήσουμε με αποφασιστικότητα και ενότητα, για να διασφαλίσουμε ότι οι αξίες που πρεσβεύουμε θα συνεχίσουν να είναι τα θεμέλια της κοινωνίας μας, με την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου να μας υπενθυμίζει την αξία της ελευθερίας και τις θυσίες που έχουν γίνει γι' αυτήν».

Πρώτιστος στόχος η απελευθέρωση και η επανένωση Κύπρου, είπε η Υφ. Πολιτισμού

Πρώτιστος στόχος μας είναι η απελευθέρωση από τον τερματισμό της κατοχής και η επανένωση της πατρίδας μας, ανέφερε σήμερα η Υφυπουργός Πολιτισμού Βασιλική Κασσιανίδου, προσθέτοντας πως δεν θα σταματήσουμε να αγωνιζόμαστε για την εξεύρεση μιας διαρκούς και λειτουργικής λύσης του κυπριακού προβλήματος.

Σε πανηγυρικό της λόγο για την εορτασμό της επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940, στον Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονα, στο Μενεού, η κ. Κασσιανίδου ανέφερε ότι «σήμερα τιμούμε μια από τις κορυφαίες στιγμές στην ιστορία του ελληνικού έθνους, αλλά και σημαντικό σταθμό στην εξέλιξη της παγκόσμιας ιστορίας. Στις 28 Οκτωβρίου του 1940 η Ελλάδα, 18 χρόνια μετά την τραγωδία της Μικρασιατικής καταστροφής, απαντά αρνητικά στο ιταλικό τελεσίγραφο και μπαίνει σε  μια τιτάνια μάχη με τις δυνάμεις του Μουσολίνι».

Πρόσθεσε ότι «ο ελληνικός λαός στάθηκε απέναντι στις σιδερόφρακτες φασιστικές ορδές και πολέμησε με πάθος για την Ελευθερία. Η σπουδαιότητα και η αξία της αντίστασης των Ελλήνων, πρώτα ενάντια στους Ιταλούς και, στη συνέχεια, ενάντια στις σιδερόφρακτες δυνάμεις του Αδόλφου Χίτλερ, έχει αναγνωριστεί τόσο από τους ιστορικούς, όσο και από τους πρωταγωνιστές της εποχής».

Η κ. Κασσιανίδου σημείωσε πως «η έκρηξη του ελληνοϊταλικού πολέμου, όμως, συντάραξε τον ελληνισμό του νησιού, ο οποίος, παρά την βρετανική κατοχή, βγήκε στους δρόμους μαζικά πανηγυρίζοντας με ελληνικές σημαίες».

Τριάντα και πλέον χιλιάδες Κύπριοι, συνέχισε, «γράφτηκαν ως εθελοντές στον ελληνικό στρατό, ενώ όλοι όσοι μπορούσαν συνεισέφεραν από το υστέρημά τους στον αγώνα του Έθνους με τη διεξαγωγή εράνων. Η βρετανική Κυβέρνηση, όμως, δεν επέτρεψε την κατάταξη Κυπρίων στον ελληνικό στρατό και γι’αυτό οι περισσότεροι Κύπριοι εθελοντές εντάχθηκαν στο 'Κυπριακό Σύνταγμα' και στην 'Κυπριακή Εθελοντική Δύναμη', που είχαν δημιουργηθεί από τους Βρετανούς».

Όπως είπε η Υφυπουργός Πολιτισμού, «δυστυχώς, η Κύπρος εξακολουθεί να αποστερείται την δική της πολυπόθητη ελευθερία. Εδώ και 50 χρόνια η Τουρκία καταπατεί με τη δύναμη των όπλων το 37% του εδάφους μας, αμφισβητεί τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, παραβιάζει κάθε αρχή δικαίου και προχωρεί μεθοδευμένα στον εποικισμό του νησιού μας, χωρίς κανένα σεβασμό στις βασικές ελευθερίες των νόμιμων κατοίκων του τόπου, ξεπουλά από το 1974 την πολιτιστική μας κληρονομιά και να καταστρέφει τις εκκλησίες μας».

Το Έπος του 1940 και το ΟΧΙ των Ελλήνων «μας καθοδηγούν και μας υπενθυμίζουν το τεράστιο χρέος που φέρουμε στους ώμους μας για την προάσπιση των εθνικών μας κυριαρχικών δικαιωμάτων. Πρώτιστος στόχος μας δεν είναι άλλος από την απελευθέρωση, από τον τερματισμό της κατοχής και την επανένωση της πατρίδας μας», επεσήμανε.

Γι’ αυτό, ανέφερε η κ. Κασσιανίδου «και ως Κυβέρνηση αξιοποιούμε στο μέγιστο βαθμό την ευρωπαϊκή μας ιδιότητα, διευρύνουμε με κάθε ευκαιρία τον διπλωματικό μας ορίζοντα και μέσα από ουσιαστικές συνέργειες καταφέραμε να ισχυροποιήσουμε τα πολιτικά μας ερείσματα και να θεωρούμαστε πυλώνας ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή».

Σημείωσε ότι «από την πρόσφατη κοινή συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, έχει επιτευχθεί η συνέχεια της προσπάθειας επανέναρξης των διαπραγματεύσεων μέσα από τη σύγκληση μιας διευρυμένης συνάντησης, στην παρουσία των τριών εγγυητριών δυνάμεων. Η κυπριακή Κυβέρνηση συνεχίζει να εκφράζει την ετοιμότητά της για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από το σημείο που έχουν διακοπεί, όπως επίσης και για την ανάγκη η διευρυμένη συνάντηση να συγκληθεί το συντομότερο δυνατόν», σημείωσε.

Ανέφερε, επίσης, ότι «δεν θα σταματήσουμε να αγωνιζόμαστε για την εξεύρεση μιας διαρκούς και λειτουργικής λύσης, η οποία να είναι μεν αποτέλεσμα συμβιβασμού, αλλά να διασφαλίζει τη βιωσιμότητα και τη λειτουργικότητα, χωρίς επεμβατικά και εγγυητικά δικαιώματα και χωρίς τη μόνιμη παρουσία τουρκικού στρατού. Μια λύση που να επανενώνει την πατρίδα μας και να διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες όλων των Κυπρίων μέσα σε συνθήκες ελευθερίας, ειρήνης, δημοκρατίας και ασφάλειας».

Ταυτόχρονα, σημείωσε, «όραμά μας είναι να βελτιώσουμε την καθημερινότητα του κάθε ενός και της κάθε μιας από εσάς, σε μια Κύπρο που όντως αλλάζει, που μεταρρυθμίζεται συνεχώς. Με μια υπεύθυνη οικονομική πολιτική, σε ένα σύγχρονο ψηφιακό κράτος, πρότυπο διαφάνειας και λογοδοσίας, που παράλληλα να είναι κοινωνικά ευαίσθητο και υπερήφανο για τον ρόλο που διαδραματίζει στην περιοχή, μια Κύπρο με αυτοπεποίθηση, που νοιάζεται για όλους, και όχι τους λίγους, ένα κράτος που έχει τη νέα γενιά στην προμετωπίδα των δράσεων του».

Καταλήγοντας η Υφυπουργός Πολιτισμού ανέφερε ότι «το ΟΧΙ των Ελλήνων του 1940 αποτελεί το φάρο για τον κάθε ένα από εμάς, αντλώντας διδάγματα από την ένδοξη ιστορία του Ελληνισμού. Οφείλουμε να μην ξεχνάμε και να μεταλαμπαδεύουμε στις νέες γενιές τις αρχές αυτών που έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία», είπε, προσθέτοντας πως «έχουμε υποχρέωση να τιμήσουμε τη θυσία τους με πλήρη επίγνωση του χρέους έναντι της ιστορίας».

Προσβλέπουμε σε έμπρακτη στήριξη της ΕΕ για λύση του Κυπριακού, είπε η Μ. Ραουνά

Πιστεύουμε ακράδαντα στην ενοποιητική δύναμη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και προσβλέπουμε στην έμπρακτη στήριξή της για την επίτευξη μιας βιώσιμης λύσης του Κυπριακού, ανέφερε σήμερα η Υφυπουργός για Ευρωπαϊκά Θέματα, Μαριλένα Ραουνά, προσθέτοντας πως η Έευνωση μπορεί να διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Σε πανηγυρικό λόγο εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας, στη δοξολογία για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940, που τελέστηκε στον Ιερό Ναό Αποστόλου Λουκά στην Αραδίππου, η κ. Ραουνά είπε πως σήμερα τιμούμε «μία από τις πιο ένδοξες στιγμές της νεότερης ελληνικής ιστορίας, την απαράμιλλη αντίσταση του ελληνικού λαού ενάντια στην προέλαση του ιταλικού φασισμού. Η 28η Οκτωβρίου 1940 είναι η μέρα που η Ελλάδα, με το ηρωικό της παράδειγμα, έδειξε στον κόσμο ότι οι μικροί λαοί, όταν μάχονται για τα δίκαια και την ελευθερία τους, μπορούν να αλλάξουν την πορεία της ιστορίας».

Πρόσθεσε ότι «στον πόλεμο αυτό, στο πλευρό της Ελλάδας, βρέθηκε για άλλη μια φορά και η μικρή μας πατρίδα. Περίπου 4.000 Κύπριοι συμπορεύονται σε κοινή μοίρα με τους υπόλοιπους Έλληνες στο ελληνοαλβανικό μέτωπο, ενώ άλλοι 30.000 συμπατριώτες μας πολεμούν σε άλλα μέτωπα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου» είπε.

Η κα. Ραουνά ανέφερε επίσης ότι «σήμερα, η συνεχιζόμενη εδώ και μισό αιώνα κατοχή της μισής μας πατρίδας – ευρωπαϊκού εδάφους – από την Τουρκία, αλλά και οι δύο πόλεμοι που μαίνονται στα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δοκιμάζουν ξανά τις αξίες για τις οποίες οι πρόγονοί μας πολέμησαν. Η παράνομη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και οι δραματικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, καθώς και η τραγική επέτειος των 50 χρόνων από την τουρκική εισβολή, μάς υπενθυμίζουν ότι η ειρήνη, η ελευθερία και η δημοκρατία δεν είναι αυτονόητες και πρέπει να τις υπερασπιστούμε», ανέφερε.

Οι στρατιές των ηρωικών πεσόντων, συνέχισε, «μάς παρακινούν να μην ξεχνάμε και να αγωνιζόμαστε αδιάκοπα μέχρι να έλθει η πολυπόθητη δικαίωση και λύτρωση και για τη δική μας μαρτυρική πατρίδα. Το τελευταίο διαιρεμένο και υπό κατοχή κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Η Υφυπουργός για Ευρωπαϊκά Θέματα σημείωσε ακόμα ότι «ύψιστο καθήκον και πρώτιστο μέλημά της Κυβέρνησης, του Προέδρου Νίκου Χριστοδουλίδη, είναι ο τερματισμός της κατοχής, η επανένωση του τόπου και του λαού μας. Όσα χρόνια και αν πέρασαν, όσες δυσκολίες και εάν υπάρχουν, ο Κυπριακός Ελληνισμός δεν συμβιβάζεται, δεν παραιτείται, δεν ξεχνά».

Πρόσθεσε ότι «από την πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης έθεσε ως βασικότερη προτεραιότητά του τη συνολική επίλυση του Κυπριακού και την επανένωση του νησιού και του λαού μας. Προς την κατεύθυνση αυτή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καταβάλλει άοκνες και επίμονες προσπάθειες για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στη βάσης του συμφωνημένου πλαισίου, όπως καθορίζεται από τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», διαβεβαίωσε.

Στον πανηγυρικό της λόγο η κ. Ραουνά αναφέρθηκε στο άτυπο δείπνο που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Νέα Υόρκη με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον ηγέτη της τ/κ Κοινότητας, που συγκάλεσε ο ΓΓ του ΟΗΕ, λέγοντας πως η συγκεκριμένη συνάντηση «έδωσε νέα δυναμική για περαιτέρω βήματα, με στόχο μια νέα ουσιαστική προσπάθεια για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, στο πλαίσιο πάντα των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και του ευρωπαϊκού δικαίου, αρχών και αξιών».

Παρά τις προκλήσεις και παρά τις δυσκολίες, συνέχισε, «δεν συμβιβαζόμαστε με την κατοχή και την υπάρχουσα κατάσταση πραγμάτων. Δεν μπορεί να είναι αυτό το μέλλον της πατρίδας μας, των παιδιών μας, των μελλοντικών γενεών. Δεν υπάρχει άλλη επιλογή, ούτε άλλο μονοπάτι πέρα από τη βιώσιμη και λειτουργική επίλυση του Κυπριακού, την επανένωση του τόπου μας και του λαού μας, πέρα από μια λύση που να διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες για όλους τους πολίτες, σε συνθήκες ασφάλειας και ευημερίας», πρόσθεσε.

Όπως είπε η κ. Ραουνά «πιστεύουμε ακράδαντα στην ενοποιητική δύναμη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και προσβλέπουμε στην έμπρακτη στήριξή της για την επίτευξη μιας βιώσιμης λύσης του Κυπριακού. Ανήκουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σε αυτήν θα συνεχίσουμε να ανήκουμε και μετά τη λύση. Για αυτό και το ευρωπαϊκό κεκτημένο και οι ευρωπαϊκές αρχές και αξίες είναι τα εργαλεία που πρωτίστως οφείλουμε να αξιοποιούμε», είπε, και σημείωσε πως «η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει τα εργαλεία, έχει τις απαντήσεις σε όλα τα δύσκολα θέματα των διαπραγματεύσεων και μπορεί να διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Ονειρευόμαστε, σημείωσε, «μια επανενωμένη Κύπρο εντός της μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας, όπου οι νόμιμοι κάτοικοί της, Ελληνοκύπριοι, Τουρκοκύπριοι, Μαρωνίτες, Αρμένιοι και Λατίνοι θα ορίζουν τη ζωή τους και το μέλλον τους. Το μέλλον της χώρας τους και των παιδιών τους, όπως τους αξίζει, χωρίς εγγυητές, ξένους στρατούς, και επεμβατικά δικαιώματα, σε μια ευρωπαϊκή Κύπρο, της δικαιοσύνης, της ασφάλειας, της ειρήνης και της ευημερίας, των ίσων ευκαιριών. Η ΕΕ είναι για όλους τους Κύπριους χώρος ασφάλειας και ευημερίας».

"Όραμά μας είναι η βελτίωση της καθημερινότητας του κάθε πολίτη ξεχωριστά, σε μια Κύπρο που όντως αλλάζει, που διαρκώς εξελίσσεται, μεταρρυθμίζεται. Με μια υπεύθυνη οικονομική πολιτική, με ένα σύγχρονο ψηφιακό κράτος, πρότυπο διαφάνειας και λογοδοσίας, κοινωνικά ευαίσθητο και περήφανο για τον σταθεροποιητικό του ρόλο στην περιοχή", επεσήμανε.

Ανέφερε, επίσης, ότι "μέσα από την ανάληψη διεθνών πρωτοβουλιών σε περιφερειακό επίπεδο, ενισχύουμε το κράτος μας και τη θέση της χώρας μας εντός της ΕΕ, αλλά και διεθνώς. Θεσμοθετήσαμε στρατηγικές συνεργασίες, αποδεικνύοντας στην πράξη τον ρόλο μας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή".

Η κ. Ραουνά αναφέρθηκε και στον πρώτο στρατηγικό διάλογο που πραγματοποιήθηκε μεταξύ ΗΠΑ και Κυπριακής Δημοκρατίας πρόσφατα στη Λευκωσία και είπε πως «τέτοιου είδους πρωτοβουλίες και στρατηγικές συνεργασίες ενισχύουν το γεωστρατηγικό αποτύπωμα της Κύπρου. Αυτό είναι που αξιοποιούμε συστηματικά, για να πετύχουμε τον τερματισμό της κατοχής και την επανένωση της πατρίδας μας».

Με την ίδια αποφασιστικότητα και με όραμα, επεσήμανε, «θα συνεχίσουμε να αναδεικνύουμε τον καίριο ρόλο της χώρας μας κατά τη διάρκεια της επερχόμενης Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ το 2026. Ως φάρο ειρήνης και σταθερότητας της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην περιοχή, αλλά και ως γέφυρα μεταξύ της ΕΕ και της περιοχής μας».

Καταλήγοντας η Υφυπουργός για Ευρωπαϊκά Θέματα είπε πως «με πείσμα, επιμονή και αποφασιστικότητα, αλλά και με την έμπρακτη και σταθερή συμπαράσταση και στήριξη της Ελλάδας στον αγώνα του Κυπριακού Ελληνισμού, συνεχίζουμε ακούραστα τις προσπάθειές μας. Το δικαίωμα στην ειρήνη, στην ελευθερία, στη δικαιοσύνη και στην αξιοπρέπεια είναι αδιαπραγμάτευτα, είναι ό,τι πιο πολύτιμο έχουμε, βρίσκεται στον πυρήνα των αξιών μας και έχουμε χρέος να τα διαφυλάξουμε», σημείωσε.

Υφυπ. Κοιν. Πρόνοιας: Μόνο με ενότητα μπορούμε να καταφέρουμε επανένωση Κύπρου

Μόνο με ενότητα δυνάμεων μπορούμε να καταφέρουμε την ελευθερία και την επανένωση της Κύπρου, δήλωσε τη Δευτέρα η Υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας, Μαριλένα Ευαγγέλου, σε πανηγυρικό της λόγο για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, εκ μέρους της Κυβέρνησης, σε δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Αυξιβίου στον Αστρομερίτη.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, ανέφερε η κ. Ευαγγέλου, «από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων του εργάζεται άοκνα για την επανέναρξη μιας διαδικασίας που θα οδηγήσει σε λύση του Κυπριακού στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, με μία βιώσιμη και λειτουργική λύση για όλους τους νόμιμους κατοίκους, Ελληνοκύπριους, Τουρκοκύπριους, Μαρωνίτες, Αρμένιους και Λατίνους».

Σήμερα, σημείωσε η κ. Ευαγγέλου, «είναι μια ημέρα που σφράγισε με το θάρρος, την ανδρεία και τη θυσία του ελληνικού λαού το ΟΧΙ στις δυνάμεις του φασισμού και του ναζισμού και την υπεράσπιση της ανεξαρτησίας, αντιπροσωπεύοντας το αδιαμφισβήτητο δικαίωμα των εθνών να ζουν ελεύθερα και ειρηνικά, μακριά από οποιαδήποτε καταπίεση».

Μέσα από τον τιτάνιο αγώνα της Ελλάδας, άντρες, γυναίκες, παιδιά, κάθε ηλικίας ανέδειξαν το μεγαλείο του ηρωισμού του ελληνικού έθνους, πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι η Κύπρος δεν έμεινε αμέτοχη σε αυτόν τον αγώνα. «Η συμπαράσταση των συμπατριωτών μας ήταν συγκινητική και ενθουσιώδης», είπε, μεταξύ άλλων.

«Μπροστά στον όλεθρο, στην καταστροφή, στον πόλεμο, στον φασισμό, ο ελληνικός λαός αντιστάθηκε μονιασμένος. Το δίδαγμα της ιστορίας είναι μπροστά μας. Η ενότητα μπροστά στους κινδύνους, μπροστά στις πανανθρώπινες αξίες της δημοκρατίας, της ειρήνης, της ελευθερίας δεν είναι απλώς αναγκαιότητα, είναι απαραίτητο συστατικό στοιχείο για την επίτευξη εθνικών στόχων», δήλωσε.

«Μόνο με ενότητα δυνάμεων μπορούμε να καταφέρουμε την ελευθερία και την επανένωση της Κύπρου μας, η οποία παραμένει μοιρασμένη εδώ και μισό αιώνα», πρόσθεσε η Υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας. 

Είπε ακόμη ότι η παρούσα κατάσταση πραγμάτων «σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί λύση και ούτε δικαιολογείται εφησυχασμός».

«Παρά τις δυσκολίες, παρά τις προκλήσεις, παρά την αντίσταση της άλλης πλευράς, δεν υπάρχει άλλη επιλογή παρά να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας, και αυτό είναι που πράττει η Κυβέρνηση, θέτοντας το Κυπριακό ως εθνική προτεραιότητα για τη διασφάλιση ενός ειρηνικού, δημοκρατικού και ελεύθερου μέλλοντος», πρόσθεσε.

«Έχουμε υποχρέωση να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές μια πατρίδα επανενωμένη, χωρίς στρατεύματα κατοχής, χωρίς ξένες εγγυήσεις και χωρίς επεμβατικά δικαιώματα με αποκατάσταση της ενότητας του εδάφους και του λαού της», είπε, ακόμη, η κ. Ευαγγέλου.

Τιμώντας σήμερα την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, «ας εντείνουμε τον αγώνα μας και ας ενώσουμε τις δυνάμεις μας, εμπνευσμένοι από τους αγώνες των προγόνων μας, για να υπερασπιστούμε τα δίκαια του λαού μας», ανέφερε.

Να αντλήσουμε διδάγματα από το έπος του 1940, είπε ο Υφ. Μετανάστευσης

Οφείλουμε να αντλήσουμε διδάγματα από το έπος του 1940, είπε ο Υφυπουργός Μετανάστευσης και Διεθνούς Προστασίας, δρ Νικόλας Α. Ιωαννίδης, σε πανηγυρικό λόγο του για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940, στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου, στην Ευρύχου.

Υπογράμμισε πως η λύση του Κυπριακού, ο τερματισμός αυτής της απαράδεκτης κατάστασης που βιώνουμε εδώ και μισό αιώνα, αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για την Κυβέρνηση και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, και πως "παρά τις δυσκολίες, παρά τα εμπόδια, παρά την αρνητική στάση της άλλης πλευράς, δεν χάνουμε την ελπίδα μας".

Αφότου έκανε αναδρομή στη σημασία του "Όχι" του Ιωάννη Μεταξά, στην αντίσταση της Ελλάδας και στη συνεισφορά της Κύπρου κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο κ. Ιωαννίδης επεσήμανε ότι «το ΟΧΙ του 1940 δεν είναι απλώς μια λέξη στην Ιστορία. Είναι ένα διαχρονικό σύμβολο του αγώνα για ελευθερία, δικαιοσύνη και αξιοπρέπεια». 

«Σήμερα οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε μπορεί να είναι διαφορετικές, αλλά το χρέος μας παραμένει το ίδιο. Η πατρίδα μας, η Ελλάδα και η Κύπρος, συνεχίζουν να αγωνίζονται για την ελευθερία τους και τη διατήρηση της ειρήνης», ανέφερε.

«Η Τουρκία συνεχίζει τις προκλήσεις της στην Ανατολική Μεσόγειο και τα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου», συνέχισε, υποδεικνύοντας, παράλληλα, ότι «είναι χρέος μας να παραμείνουμε ενωμένοι και να συνεχίσουμε τον αγώνα για την απελευθέρωση της πατρίδας μας από την τουρκική κατοχή. Οφείλουμε να αντλήσουμε διδάγματα από το έπος του 1940 και να συνεχίσουμε με την ίδια αποφασιστικότητα, πίστη και θάρρος», ανέφερε.

«Κάθε φορά που ανατρέχουμε στην ηρωική αντίσταση του ελληνικού λαού το 1940, δεν μπορούμε παρά να σκεφτόμαστε το διαχρονικό έγκλημα που συντελείται σε βάρος της Κύπρου μας από το 1974. Πενήντα χρόνια πέρασαν από το μαύρο εκείνο καλοκαίρι, μισός αιώνας πληγών και αδικίας», σημείωσε ο Υφυπουργός Μετανάστευσης, τονίζοντας ότι «ο χρόνος δεν σβήνει το έγκλημα, ούτε μας κάνει να ξεχνάμε, ούτε οδηγεί στην αποδοχή της βίαιης και παράνομης τουρκικής εισβολής και κατοχής της πατρίδας μας».

«Η λύση του Κυπριακού, ο τερματισμός αυτής της απαράδεκτης κατάστασης που βιώνουμε εδώ και μισό αιώνα, αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για την κυβέρνηση και τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη», επεσήμανε. Με αυτό τον στόχο, είπε, «εντατικοποιούμε τις προσπάθειες για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, κινούμενοι μεθοδικά και αποφασιστικά, με ξεκάθαρο στόχο μια δίκαιη και βιώσιμη λύση».

«Παρά τις δυσκολίες, παρά τα εμπόδια, παρά την αρνητική στάση της άλλης πλευράς, δεν χάνουμε την ελπίδα μας. Το τείχος της κατοχής δεν είναι αδιαπέραστο. Στον αγώνα αυτό πορευόμαστε χέρι-χέρι με την Ελλάδα, το σταθερό και ανιδιοτελές μας στήριγμα», υπογράμμισε ο κ. Ιωαννίδης. 

«Επιδιώκουμε μια λύση σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Μια λύση που θα εγγυάται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες όλων των Κυπρίων, και που θα ανοίξει το δρόμο για ένα μέλλον ειρήνης και ευημερίας», τόνισε.

«Στην προσπάθεια αυτή, δεν περισσεύει κανείς. Επενδύουμε στην ενότητα, επιδιώκουμε τη συλλογικότητα, και αντλούμε δύναμη από την αγωνιστικότητα του λαού μας. Ενός λαού περήφανου, που παρά τις πληγές του, συνεχίζει να ελπίζει και να αγωνίζεται για ένα καλύτερο αύριο», σημείωσε.

«Σήμερα, τιμώντας τους ήρωες του 1940, τιμάμε τις πανανθρώπινες αξίες που υπερασπίστηκαν με το αίμα τους. Η θυσία τους αποτελεί για εμάς φάρο και οδηγό για το μέλλον», συμπλήρωσε. 

«Ας κρατήσουμε ζωντανή τη μνήμη του ΟΧΙ και ας συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε την ελευθερία και την αξιοπρέπεια του ελληνισμού. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να σταθούμε περήφανοι απέναντι στις νέες προκλήσεις και να πούμε ότι είμαστε άξιοι συνεχιστές των ηρώων του 1940», κατέληξε.

Μηνύματα ελπίδας στέλνει το έπος του ‘40 είπε η Υπουργός Γεωργίας

Διδασκόμαστε από τα μηνύματα ελπίδας που στέλνει το έπος του ΄40, καθώς αγωνιζόμαστε για την απελευθέρωση της πατρίδας μας, ανέφερε η Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Μαρία Παναγιώτου, η οποία εκπροσώπησε την Κυβέρνηση στους εορτασμούς στη Λεμεσό, για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.

Όπως ανέφερε σε δηλώσεις της, «με αισθήματα εθνικής περηφάνιας τιμούμε σήμερα το έπος του ‘40, το έπος του ‘ΟΧΙ’ και τιμούμε όσους αντιστάθηκαν κατά του φασισμού, κατά του ολοκληρωτισμού και όσους συνένωσαν δυνάμεις κατά των δυνάμεων του ‘Άξονα’, ανάμεσα σε αυτούς και χιλιάδες Κύπριοι».

Το έπος του ’40, συνέχισε, δίνει έντονα μηνύματα ελπίδας, αφού αποδείχθηκε και στην πράξη ότι ο πόθος ενός ολόκληρου έθνους,για ειρήνη και ελευθερία, δεν μπορεί να καμφθεί από την δύναμη των όπλων.

«Από αυτά τα μηνύματα ελπίδας διδασκόμαστε και εμείς σήμερα, μισό αιώνα μετά που αγωνιζόμαστε για την απελευθέρωση της πατρίδας μας», συμπλήρωσε.

Η Υπουργός Γεωργίας δέχθηκε τον χαιρετισμό της παρέλασης επί της λεωφόρου Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’, στην οποίαν συμμετείχαν σωματεία, σπουδαστές και σπουδάστριες Ανώτατων και Ανώτερων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, μαθητές και μαθήτριες των σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης, Οδηγοί, Πρόσκοποι, και τμήματα της Πολιτικής Άμυνας και της Εθνικής Φρουράς.

Νωρίτερα, η Υπουργός και άλλοι επίσημοι, κατέθεσαν στεφάνια στο μνημείο Ηρώων της ομώνυμης πλατείας, όπου απέδωσαν τιμές τμήμα της Εθνικής Φρουράς, με τη συνοδεία της φιλαρμονικής του Λανιτείου.

Η καθιερωμένη δοξολογία πραγματοποιήθηκε στον Καθεδρικό Ναό Αγίας Νάπας, χοροστατούντος του Επισκόπου Αμαθούντος Νικόλαου, ενώ τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητρόπολης Λεμεσού, Αρχιμανδρίτης Ισαάκ.

Στις 17:00, θα γίνει υποστολή της σημαίας στην πλατεία Γρηγόρη Αυξεντίου, όπου θα παιανίζει η Φιλαρμονική του Λανιτείου και θα αποδοθούν τιμές από τμήμα της Εθνικής Φρουράς.

Θα ακολουθήσει ανάκρουση του εθνικού ύμνου και λαμπαδηφορία από Σώμα Κυπρίων Οδηγών, η οποία θα ακολουθήσει τη διαδρομή, πλατεία Γρηγόρη Αυξεντίου, Πεντάδρομος, Αγία Ζώνη, λεωφόρος Μακαρίου Γ', κυκλικός κόμβος Αγίου Νικολάου.

Δειτε Επισης

Λειτουργία διαδικτυακής πλατφόρμας για «αγοραπωλησίες» ακινήτων στα κατεχόμενα-«Νέα εποχή στον τομέα»
Πραγματοποίησαν πορεία οι απεργοί του κλάδου σκυροδέματος-«Οι εργοδότες να τηρήσουν τα συμφωνηθέντα»
Παραπέμφθηκε σε δίκη ο ανήλικος για το θανατηφόρο στη Λάρνακα-Αντιμετωπίζει οκτώ κατηγορίες
Τις προκλήσεις και προοπτικές επανέναρξης διαπραγματεύσεων ανέλυσαν πολιτικοί αρχηγοί
Παράδειγμα φιλοπατρίας 18χρονη από την Πάφο-Άφησε την Φαρμακευτική και εντάχθηκε στη Σχολή Ευελπίδων
Παγκόσμια ανησυχία για την κλιμάκωση στο Ουκρανικό-Έκτακτη συνεδρία του ΝΑΤΟ
ΒΙΝΤΕΟ: Εκκενώνεται τμήμα του αεροδρομίου Gatwick για «περιστατικό ασφαλείας»
Σήκωσαν το γάντι οι «11» και απαντούν σε Δήμαρχο Δρομολαξιάς-Τον καλούν να τεκμηριώσει τους ισχυρισμούς του
Συναγερμός για ύποπτο πακέτο κοντά στην πρεσβεία των ΗΠΑ στο Λονδίνο
Σοβαρά περιστατικά σε Δημοτικά-Ένας μαθητής έφυγε μόνος του, άλλος χτύπησε δασκάλους