Με αναφορές στο Κυπριακό τα μηνύματα κομμάτων για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου
09:49 - 28 Οκτωβρίου 2024
Την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, την απαρχή του ιστορικού έπους του ’40, κατά το οποίο οι Έλληνες ρεζίλεψαν τους Ιταλούς, τιμούν τα κόμματα, τα οποία με ανακοινώσεις τους κάνουν αναφορές και στο Κυπριακό, που εδώ και πενήντα χρόνια παραμένει άλυτο.
Σε ανακοίνωσή του, ο Δημοκρατικός Συναγερμός αναφέρει πως «τιμούμε και φέτος όπως κάθε χρόνο τη μεγάλη εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου. Τιμούμε το περήφανο «ΟΧΙ» που πρόταξε η Ελλάδα απέναντι στον φασιστικό-ναζιστικό ολοκληρωτισμό. Από κοινού με την υψηλού φρονήματος αντίσταση του ελληνικού λαού σε όλη τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής, μνημονεύουμε και τιμούμε και τις χιλιάδες Κυπρίων που αγωνίστηκαν στον ιερό αγώνα ενάντια στις δυνάμεις του ολοκληρωτισμού».
Ο ΔΗΣΥ πρόσθεσε πως «από την πλευρά μας, αντλώντας απ’ το παράδειγμά τους, οφείλουμε να αξιοποιήσουμε τα διαχρονικά διδάγματα του έπους του ‘40 και να προτάξουμε ασπίδες απέναντι στις σημερινές προκλήσεις. Η Κύπρος μας, ισότιμο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εξακολουθεί μετά από 50 χρόνια τουρκικής εισβολής και κατοχής ν’ αγωνίζεται διεκδικώντας τ’ αυτονόητα. Το δικαίωμα της ελευθερίας, της ανεξαρτησίας, της εδαφικής ακεραιότητας».
Συνεχίζοντας, το κόμμα της Πινδάρου τόνισε ότι «οφείλουμε λοιπόν να εντείνουμε ακόμη περισσότερο τις προσπάθειες, με συλλογικότητα, για επίλυση του Κυπριακού, στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου της ΔΔΟ και των ψηφισμάτων του ΟΗΕ. Με όπλα τον διάλογο, τη διπλωματία, την ενίσχυση των δημοκρατικών αρχών και αξιών, μέχρι την τελική δικαίωση. Την απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας μας. Χρόνια πολλά στους Έλληνες και σε ολόκληρη την ανθρωπότητα».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το «Alors, c'est la guerre» του Μεταξά και πώς είδαν οι κυπριακές εφημερίδες τον πόλεμο Ελλάδας-Ιταλίας
Στη δική του ανακοίνωση, το ΑΚΕΛ αναφέρει πως τιμά την επέτειο του ηρωικού ΟΧΙ του ελληνικού λαού και την αναχαίτιση της επίθεσης της φασιστικής Ιταλίας του Μουσολίνι. «Το ΟΧΙ της 28ης Οκτωβρίου 1940 αποτελεί κορυφαία σελίδα στην ελληνική -αλλά και την παγκόσμια ιστορία- η οποία συνεχίστηκε τα επόμενα χρόνια με την ένδοξη εποποιία της Εθνικής Αντίστασης του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ. Με την ευκαιρία της επετείου, απευθύνουμε αδελφικό χαιρετισμό στον λαό και την ηγεσία της Ελλάδας, η οποία ήταν και παραμένει το πολύτιμο στήριγμα της Κύπρου στον αγώνα της για ελευθερία».
Στην ανακοίνωση του ΑΚΕΛ προστίθεται πως «η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου 1940 θυμίζει τη θυσία χιλιάδων Ελλήνων και Ελληνίδων στα πεδία των μαχών, στο κίνημα της Αντίστασης, στους τόπους εκτελέσεων και βασανιστηρίων, στους τόπους μαρτυρίου όπως το Δίστομο, τα Καλάβρυτα, η Καισαριανή, η Κοκκινιά αλλά και τους χιλιάδες νεκρούς από την πείνα και την εξαθλίωση κατά την περίοδο της ναζιστικής κατοχής της Ελλάδας».
Η επέτειος υπενθυμίζει, επεσήμανε το ΑΚΕΛ, «με ποια ιδεολογήματα είχαν ανέλθει στην εξουσία των χωρών τους οι φασίστες τότε, όπως επίσης ότι οι δωσίλογοι συνεργάτες των κατακτητών στα χρόνια της κατοχής της Ελλάδας είχαν ντυθεί με την προβιά της εθνικοφροσύνης. Αντίστοιχα δηλαδή με τη σύγχρονη ακροδεξιά στην Ευρώπη η οποία περιλαμβάνει και διακηρυγμένους νοσταλγούς του Μουσολίνι και του Χίτλερ».
Σε μια εποχή που ο φασισμός έχει επιστρέψει στην Ευρώπη και στον κόσμο, τονίζεται στην ανακοίνωση, «η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου και οι αγώνες ελληνικού λαού αναδεικνύονται ως ένα επίκαιρο σύμβολο πατριωτισμού κι αντιφασισμού, ως έμπνευση αγώνα για την υπεράσπιση της δημοκρατίας και της ειρήνης».
Το ΔΗΚΟ, σε ανάρτησή του στον λογαριασμό του στην πλατφόρμα Χ, αναφέρει πως «αντλούμε δύναμη από την εθνική επέτειο του ΟΧΙ, με το οποίο ο ελληνικός λαός όρθωσε το ανάστημά του απέναντι στο φασισμό και τον ολοκληρωτισμό. Αποτίουμε φόρο τιμής σε όλους όσοι με αυταπάρνηση υπερασπίστηκαν την ελευθερία και την πατρίδα. Ζήτω η 28η Οκτωβρίου».
Εξάλλου, στην ανακοίνωσή του, το ΕΛΑΜ σημείωσε πως «τιμούμε σήμερα μια από τις ενδοξότερες επετείους της ελληνικής μας ιστορίας, το Έπος του 1940 και του μεγαλειώδους ΟΧΙ των Ελλήνων εναντίον του Ναζισμού και των Ιταλογερμανών. Από τις βουνοκορφές της Πίνδου, το Αργυρόκαστρο, τους Αγίους Σαράντα, μέχρι το Τεπελένι και την Κορυτσά, οι Έλληνες επανέλαβαν το «Μολών Λαβέ» του Λεωνίδα και αρνήθηκαν να παραδοθούν στους επίδοξους κατακτητές».
Σήμερα περισσότερο από ποτέ, πρόσθεσε το ΕΛΑΜ «το μήνυμα της 28ης Οκτωβρίου, αποτελεί διδακτικό και διαχρονικό. Πλάι στις θυσίες και στο υπερήφανο ΟΧΙ του ‘40 δεν χωρούν «ΝΑΙ», ούτε συμβιβασμοί σε θέματα εθνικής κυριαρχίας. Όπως τότε δεν παραχωρήσαμε από τη γη μας μια σπιθαμή, έτσι ούτε σήμερα δεν παραχωρούμε από την Κύπρο μας ούτε ένα εκατοστό αιματοβαμμένης με Ελληνικό αίμα Γης σε κανένα βάρβαρο κατακτητή».
Η ΕΔΕΚ, στη δική της ανακοίνωση, αναφέρει πως «τιμούμε σήμερα την επέτειο μιας απόφασης που έλαβε το 1940 σύσσωμος ο λαός της Ελλάδος και η ηγεσία της χώρας και η οποία απόφαση, χωρίς υπερβολή, άλλαξε την ροή της ιστορίας της Ευρώπης και απέτρεψε την υποδούλωση του ευρωπαϊκού χώρου από τις φασιστικές ορδές των Ναζί του Χίτλερ. Το 1940, οι Έλληνες δεν αντιστάθηκαν απλώς. Είπαν ΟΧΙ στην υποταγή, ΟΧΙ στην επιβολή, ΟΧΙ στην παράδοση».
Η ΕΔΕΚ επεσήμανε πως οι Έλληνες έπραξαν αυτό που η ιστορία των Ελλήνων θεωρούσε αυτονόητο και που για άλλους λαούς ίσως να θεωρείτο μάταιο, να τα βάλουν με απείρως περισσότερους εχθρούς και απείρως πιο εξοπλισμένους.
«Αλλά, οι εχθροί που ζήτησαν την άνευ όρων παράδοση της Ελλάδας, δεν είχαν διαβάσει φαίνεται ιστορία, για να ξέρουν ότι το ίδιο έπραξαν και οι Πέρσες και πήραν ακριβώς την ίδια απάντηση από την Ελληνική ψυχή. Δεν ήξεραν οι εχθροί, ότι οι στρατιώτες που είχαν απέναντι τους, δεν ήταν μόνοι τους, αλλά μαζί τους πολεμούσαν αυτοί που γονάτισαν την Περσική αυτοκρατορία και την Οθωμανική αυτοκρατορία. Το 1940, οι Έλληνες για μια ακόμα φορά επέλεξαν αντί του εξευτελισμού, την αξιοπρέπεια, αντί της σκλαβιάς, την ελευθερία».
Η ΕΔΕΚ, σε αυτό το σημείο, έκανε αναφορά στο Κυπριακό, σημειώνοντας πως «και εμείς εδώ στην Κύπρο που αντιμετωπίζουμε εδώ και μισό αιώνα την απειλή της Τουρκίας, δεν έχουμε δικαίωμα να οδεύσουμε σε άλλο μονοπάτι από αυτό του αγώνα για απελευθέρωση, μέσω μιας λύσης δημοκρατικής και βιώσιμης, χωρίς στρατούς κατοχής, έποικους και εγγυήσεις, με σεβασμό στα ανθρώπινα και πολιτικά δικαιώματα και πλήρη εφαρμογή των ευρωπαϊκών ελευθεριών, αρχών και αξιών και του κεκτημένου. Όσα χρόνια και να περάσουν, αυτό που έπραξαν οι Έλληνες το 1940, θα παραμείνει ανεξίτηλα γραμμένο στα κατάστιχα της παγκόσμιας ιστορίας. Θα τολμήσουμε εμείς να αμαυρώσουμε την ιστορία των προγόνων μας;».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ο δραματικός διάλογος Μεταξά-Γκράτσι και η αρχή του ηρωικού έπους του '40
Στην ανακοίνωσή του, ο πρόεδρος της ΔΗΠΑ, Μάριος Καρογιάν, αναφερόμενος στην επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, σημειώνει πως «οι αξίες που πρεσβεύει το έπος του 1940 θυμίζουν τη συλλογική ευθύνη που έχουμε για να διατηρήσουμε ζωντανό τον αγώνα για επανένωση και δικαίωση του νησιού μας. Ο απανταχού ελληνισμός τιμά το ηρωικό «Όχι» που είπε η Ελλάδα το 1940 στον φασισμό και ναζισμό, αναγνωρίζοντας τον ηρωισμό και την θυσία των Ελλήνων που υπερασπίστηκαν την ελευθερία και την εθνική αξιοπρέπεια».
Το έπος του 40’ αποτελεί φωτεινό παράδειγμα αντίστασης ενάντια στην καταπίεση, υπενθυμίζοντας πως η πίστη στα ιδανικά της ελευθερίας και ανεξαρτησίας μπορεί να υπερβεί ακόμα και τις μεγαλύτερες δυσκολίες, επεσήμανε ο κ. Καρογιάν.
«Η επέτειος του «Όχι» δεν είναι μόνο μια ιστορική ανάμνηση αλλά και μια ευκαιρία αναστοχασμού πάνω στις αξίες της ελευθερίας, της ανεξαρτησίας και της αλληλεγγύης. Το θάρρος και η αποφασιστικότητα των αγωνιστών του 40’ μας παρακινούν να μην αποδεχόμαστε την αδικία που βιώνει η Κύπρος εδώ και μισό αιώνα. Μας θυμίζουν τη συλλογική ευθύνη που έχουμε για να διατηρήσουμε ζωντανό τον αγώνα για επανένωση και για δικαίωση», τονίζεται στην ανακοίνωση.
Ο κ. Καρογιάν, στη συνέχεια, υπέδειξε ότι «οι φετινοί εορτασμοί της 28ης Οκτωβρίου γίνονται με την ευχή και την ελπίδα για επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων για τη λύση του Κυπριακού. Καλούμαστε να σταθούμε ενωμένοι, χωρίς εσωτερικές αντιπαραθέσεις, για να στηρίξουμε την προσπάθεια του Προέδρου της Δημοκρατίας για επανέναρξη των συνομιλιών από το σημείο που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά. Οφείλουμε να υπερασπιστούμε με αποφασιστικότητα τα δίκαιά μας, απέναντι στη συνεχιζόμενη τουρκική επιβουλή. Η συνεχιζόμενη τουρκική αδιαλλαξία δεν πρέπει να κάμπτει την βούλησή μας, αλλά να μας ωθεί σε μια ισχυρότερη και πιο συγκροτημένη στάση».
Καταλήγοντας, ο κ. Καρογιάν υπογράμμισε πως «ας είναι η φετινή ιστορική αυτή ημέρα η απαρχή για μια νέα κοινή προσπάθεια όλων για επανεκκίνηση της διαδικασίας για την επίλυση του Κυπριακού, στην βάση των ψηφισμάτων των Η.Ε και των αρχών και αξιών της Ε.Ε».
Από πλευράς του, το Κίνημα Οικολόγων αναφέρει στην ανακοίνωσή του πως «συμπληρώνονται 84 χρόνια από την 28η Οκτωβρίου του 1940. Οι Έλληνες αντιστάθηκαν με πείσμα και ενέπνευσαν τους λαούς της Ευρώπης στο αγώνα τους κατά του χιτλεροφασισμού».
Η ημέρα του ιστορικού ΟΧΙ του ελληνικού λαού έναντι του φασισμού, παραμένει ένα κορυφαίο γεγονός στην ιστορία του Β’ Παγκοσμίου πολέμου, προστίθεται στην ανακοίνωση. «Όταν οι ναζί κατέλαβαν την Ελλάδα, η εθνική αντίσταση του λαού συνεχίστηκε από άκρη σε άκρη της χώρας, χωρίς να λογαριάζεται το τίμημα που πλήρωνε καθημερινά ο λαός. Οι Έλληνες με το έπος του 40 και της Εθνικής Αντίστασης υπερασπιστής τις ιδέες της ελευθερίας και της δημοκρατίας, έναντι στον σκοταδισμό του φασισμού».
Οι Οικολόγοι, επιπρόσθετα, τονίζουν πως «δυστυχώς, παρατηρούμε σήμερα τον φασισμό να αναβιώνει σχεδόν σε όλη την Ευρώπη. Τα εθνικιστικά κινήματα -λάτρεις και νοσταλγοί του χιτλεροφασισμού- κερδίζουν έδαφος και επανέρχονται στην εξουσία στην Ευρώπη και την Αμερική. Έχουμε χρέος μια τέτοια μέρα να θυμηθούμε τα δεινά που έφεραν στη χώρα μας και σε όλο το κόσμο ο φασισμός και να πούμε το δικό μας ΟΧΙ».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αυτοί οι δρόμοι επηρεάζονται στη Λευκωσία λόγω των εκδηλώσεων τιμής για την 28η Οκτωβρίου