Το μήνυμα της ΥΠΑΝ για την επέτειο του «ΟΧΙ»-«Στόχος η απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας μας»

«Οφείλουμε να εντείνουμε τις ειρηνικές μας προσπάθειες, με στόχο την τελική δικαίωση, την απελευθέρωση και την επανένωση της πατρίδας μας» αναφέρει σε μήνυμά της η Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, Αθηνά Μιχαηλίδου εν όψει της επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940.

Απευθυνόμενη σε μαθητές, φοιτητές και εκπαιδευτικούς, η κ. Μιχαηλίδου σημειώνει ότι «με αισθήματα υπερηφάνειας, τιμούμε για άλλη μια χρονιά το ηρωικό έπος του 1940, το οποίο αναγνωρίζεται στη συλλογική συνείδησή μας ως μία από τις ενδοξότερες σελίδες στην ιστορία του ελληνισμού».

Προσθέτει ότι η 28η Οκτωβρίου σηματοδοτεί την αξιοπρέπεια, την αυταπάρνηση και την αποφασιστικότητα των Ελλήνων και των Ελληνίδων να υπερασπιστούν με θάρρος διαχρονικές αξίες όπως η δημοκρατία, η δικαιοσύνη και η ελευθερία.

Η κ. Μιχαηλίδου αναφέρει ότι η άρνηση ολόκληρου του ελληνικού λαού απέναντι στην ατιμωτική απαίτηση για παράδοση της πατρίδας του, η αντίσταση που προέβαλε αρχικά στους σχεδιασμούς των χωρών του Άξονα και μετέπειτα στα δύσκολα χρόνια της γερμανικής κατοχής, συνέβαλαν ουσιαστικά στους αγώνες για την επικράτηση των συμμάχων.

Το πλέον σημαντικό, συνεχίζει η Υπουργός Παιδείας, είναι ότι αυτός ο αγώνας, στον οποίο συνεισέφερε και η Κύπρος (η οποία έχει πεσόντες σε διάφορα πεδία μαχών της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής), σήμανε τη νίκη της δημοκρατίας και της ελευθερίας έναντι του ολοκληρωτισμού, συμβάλλοντας καθοριστικά στις προσπάθειες για οικοδόμηση ενός κόσμου θεμελιωμένου στις αρχές και αξίες της ειρήνης, του αλληλοσεβασμού και της προαγωγής των δικαιωμάτων όλων των συνανθρώπων μας, χωρίς διακρίσεις.

«Στην πατρίδα μας, οι αξίες αυτές παραβιάζονται, με τον πιο  σκληρό τρόπο, από τη συνεχιζόμενη για πενήντα ολόκληρα χρόνια παράνομη τουρκική κατοχή και τις τραγικές συνέπειες που έχει επιφέρει», σημειώνει η κ. Μιχαηλίδου προσθέτοντας ότι «για τον λόγο αυτό, οφείλουμε να εντείνουμε τις ειρηνικές μας προσπάθειες, με στόχο την τελική δικαίωση, την απελευθέρωση και την επανένωση της πατρίδας μας».

Στην προσπάθεια αυτή, συμπληρώνει η Υπουργός Παιδείας, «προτάσσουμε την Παιδεία μας, η οποία, με πρωτεργάτες τους εκπαιδευτικούς και τις εκπαιδευτικούς μας, περιφρουρεί τις αξίες εκείνες για τις οποίες θυσιάστηκαν εκατομμύρια άνθρωποι στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ενάντια στον φασισμό και τον ολοκληρωτισμό, ανάμεσα στους οποίους και χιλιάδες Έλληνες και Κύπριοι».

Απευθυνόμενη σε μαθητές, φοιτητές και εκπαιδευτικούς, η κ. Μιχαηλίδου αναφέρει ότι «η αγάπη σας για την πατρίδα μας, η πρόοδος και οι επιτυχίες που σημειώνετε καθημερινά, μάς καθιστούν περήφανους, αφού τιμούν όσες και όσους αγωνίστηκαν για να διαφυλάξουν τη συνέχεια του ελληνισμού και την εδαφική μας ακεραιότητα, συμβάλλοντας, μέσα από τη διαδρομή που συνειδητά επέλεξαν, στη δημιουργία των σημερινών δημοκρατικών, ευρωπαϊκών κρατών της Ελλάδας και της Κύπρου».

«Παραμένοντας πιστοί στην ενότητα και την ομοψυχία που επέδειξαν όσοι εναντιώθηκαν στον Άξονα, έχουμε τη βεβαιότητα ότι θα συνεχίσετε την προσπάθεια για απελευθέρωση και επανένωση της Κύπρου, καθώς και για την περαιτέρω συμβολή της στην οικογένεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των άλλων διεθνών οργανισμών στους οποίους συμμετέχει», καταλήγει στο μήνυμά της η Υπουργός Παιδείας.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Το μήνυμα της ΥΠΑΝ για την επέτειο του «ΟΧΙ»-«Στόχος η απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας μας»
Μετονομάστηκε ο Δήμος Ανατολικής Πάφου-Με φόντο την ιστορία το νέο του όνομα
Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων για την 28η Οκτωβρίου στη Λεμεσό-Αρχίζουν το βράδυ με λαμπαδηφορία
Προσπάθεια διαφυγής από τις τριτοκοσμικές συνθήκες στο νοσοκομείο Τροόδους-Επωφελούνται και οι μεγάλοι
Οι τρεις ήρωες της Μοσφιλωτής που έπεσαν μαχόμενοι το 1974
Η χειρότερη χρονιά φέτος στην Κύπρο με τις εγκαταλείψεις σκύλων-«Κάθε πέρσι και καλύτερα»
Παίρνουν μέτρα πριν την εφαρμογή απαγόρευσης διακίνησης οχημάτων λόγω ρύπων-Διευκρινίσεις Υπ. Μεταφορών
Στην ομάδα χωρών για επιστροφή στο Φεγγάρι με τις Συμφωνίες Αρτεμις η Κύπρος-Στόχος η αποικία του Άρη
Σταθεροποιήθηκε κάτω από 30 βαθμούς η θερμοκρασία-Συνεχίζουν να αγνοούνται οι βροχές
Οι τιμές αυξάνονται, οι μισθοί μειώνονται και οι πολίτες ταλαιπωρούνται-«Παιδιά πάνε σχολείο νηστικά»