Χτύπημα στο κέντρο διοίκησης της Χαμάς από Ισραήλ-Βομβάρδισε και εγκαταστάσεις σχετιζόμενες με Χεζμπολάχ

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) ανακοίνωσαν τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή ότι βομβάρδισαν κέντρο διοίκησης της Χαμάς, το οποίο βρισκόταν σε συγκρότημα που λειτουργούσε στο παρελθόν ως σχολείο, στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

Η Χαμάς χρησιμοποιούσε το συγκρότημα για «σχεδιασμό και εκτέλεση τρομοκρατικών επιθέσεων εναντίον των ενόπλων δυνάμεων και του κράτους του Ισραήλ», αναφέρει η σχετική ανάρτηση των IDF στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter).

Το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa) υπογραμμίζει πως δεν είναι σε θέση να επαληθεύσει από ανεξάρτητες πηγές τη συγκεκριμένη αναφορά.

Ο ισραηλινός στρατός επισημαίνει πως έλαβε τα προβλεπόμενα μέτρα προκειμένου να ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο για τους αμάχους προτού εξαπολύσει αυτό το «πλήγμα ακριβείας», ενώ δεν δημοσιοποίησε πληροφορίες για νεκρούς ή τραυματίες.

Οι IDF υπογραμμίζουν πως πρόκειται για «άλλη μια απόδειξη της συστηματικής κατάχρησης μη στρατιωτικών υποδομών από την τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου».

Τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, ο ισραηλινός στρατός διεξάγει επιχειρήσεις στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, εξαιτίας των οποίων εκατοντάδες άμαχοι έχουν σκοτωθεί, σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές.

Έναυσμα για τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας αποτέλεσε η άνευ προηγουμένου επίθεση που εξαπέλυσε η Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου του 2023 εναντίον του Ισραήλ, με απολογισμό περίπου 1.200 νεκρούς και 250 ομήρους. Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ με στόχο την εξάλειψη της Χαμάς έχουν προκαλέσει τον θάνατο περισσότερων από 42.000 ανθρώπων στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές του παλαιστινιακού θύλακα.

Νέοι ισραηλινοί βομβαρδισμοί σε νότια προάστια της Βηρυτού

Tην ίδια ώρα, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) βομβάρδισαν για ακόμη μια νύχτα συνοικίες στα νότια προάστια της Βηρυτού, όπως μετέδωσε το Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων του Λιβάνου (NNA).

Είχε προηγηθεί εντολή εκκένωσης προς τους κατοίκους της περιοχής, στην οποία ο ισραηλινός στρατός υποστηρίζει πως υπήρχαν εγκαταστάσεις που συνδέονται με τη Χεζμπολάχ.

Ύστερα από έναν χρόνο πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, το Ισραήλ κλιμάκωσε τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του στον Λίβανο, όπου από τις 23 Σεπτεμβρίου εξαπολύει αεροπορικές επιθέσεις εναντίον προπυργίων της Χεζμπολάχ στο νότιο και ανατολικό τμήμα της χώρας, καθώς και στα νότια προάστια της πρωτεύουσας.

Έκτοτε, τουλάχιστον 1.615 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στον Λίβανο, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (AFP) που βασίζεται σε επίσημα δεδομένα.

Λόγω του πολέμου, περίπου 1,3 εκατ. Λιβανέζοι υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, εκ των οποίων 800.000 αναζήτησαν καταφύγιο στο εσωτερικό της χώρας και οι υπόλοιποι πέρασαν στο έδαφος της Συρίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Ισχυρός σεισμός πέντε Ρίχτερ στην κεντρική Τουρκία
Το φιλορωσικό κυβερνών κόμμα επικράτησε στις εκλογές της Γεωργίας
Ζήτησε σύγκλιση του Συμβουλίου Ασφαλείας το Ιράν μετά το κτύπημα του Ισραήλ-Συνέρχεται τη Δευτέρα
Μυστήριο με τις σορούς που εντοπίζονται στον Jamaica Bay στη Νέα Υόρκη-Οκτώ μέσα σε μόλις έναν χρόνο
ΒΙΝΤΕΟ: Απόπειρα δολοφονίας κατά του Μοράλες-Πυροβόλησαν το αυτοκίνητό του πρώην προέδρου της Βολιβίας
Έκλεισε τον σύντροφό της σε βαλίτσα και τον άφησε να πεθάνει από ασφυξία 47χρονη στις ΗΠΑ
Νεκρός ο οδηγός του φορτηγού που έπεσε στη στάση λεωφορείου-Δέχθηκε πυροβολισμό
Αποκαλύψεις από Washington Post-Ο Elon Musk εργαζόταν παράνομα τη δεκαετία του 1990 στις ΗΠΑ
Επιτυχημένη η επίθεση Ισραήλ στο Ιράν για τον Νετανιάχου-«Ήταν ακριβής και ισχυρή»
Η πρώτη αντίδραση Χαμενεΐ μετά την επίθεση του Ισραήλ-«Το Ιράν πρέπει να επιδείξει τη δύναμή του»