Επιμένει στο αίτημα για πρόωρες «εκλογές» η αντιπολίτευση στα κατεχόμενα

Σε πλήρη πολιτική αναταραχή βρίσκονται τα κατεχόμενα, με την αντιπολίτευση να ζητά επίμονα πρόωρες «εκλογές» και το «κυβερνών» Κόμμα Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ) να υπερασπίζεται τις πρόσφατες αποφάσεις του για την εκλογή του νέου «προέδρου» της «βουλής».

Οι ηγέτες των κομμάτων της αντιπολίτευσης, Τουφάν Έρχιουρμαν του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (ΡΤΚ) και Ζεκί Τσελέρ του Κόμματος Κοινοτικής Δημοκρατίας (ΚΚΔ), σε κοινή τους εμφάνιση, χαρακτήρισαν την τρέχουσα πολιτική κατάσταση στα κατεχόμενα ως «κρίση δημοκρατίας» και ζήτησαν την άμεση διεξαγωγή πρόωρων «εκλογών». Ο κ. Έρχιουρμαν ανέφερε ότι «η κυβέρνηση δεν διοικεί πλέον και το ζήτημα ξεπερνά τα όρια της βουλής».

Από την πλευρά του, το κυβερνών Κόμμα Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ), μέσω του γενικού γραμματέα του Ογουζχάν Χασίπογλου, υπερασπίστηκε τη νομιμότητα της εκλογής του Ζιγιά Οζτουρκλέρ ως νέου «προέδρου» της «βουλής» με 26 ψήφους. Το κόμμα υποστηρίζει ότι η διαδικασία ήταν σύμφωνη με τον εσωτερικό κανονισμό της «βουλής» και το «Σύνταγμα».

Αναφερόμενος και στο Κυπριακό, ο κ. Χασίπογλου είπε ότι «το μοντέλο λύσης δύο κρατών που προτείνει ο πρόεδρος Ερσίν Τατάρ με την υποστήριξη της Τουρκίας, έχει την πλήρη υποστήριξη του κόμματός μας. Αυτό το μοντέλο λύσης πρέπει να τίθεται επίμονα στην ατζέντα στις ανεπίσημες συνομιλίες και δεν πρέπει να προχωρήσουμε σε συνολικές διαπραγματεύσεις εάν δεν αναγνωριστεί η κυρίαρχη ισότητά μας από τον ΟΗΕ».

Το ΚΕΕ θεωρεί ότι «η λύση στη βάση της ομοσπονδίας έχει πλέον χάσει την εγκυρότητά της. Προς αυτή την κατεύθυνση, οι προτάσεις που θα παρουσιαστούν σύντομα στη βουλή θα προχωρήσουν με την υποστήριξη του Κομματικού μας Συμβουλίου». 

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Επιμένει στο αίτημα για πρόωρες «εκλογές» η αντιπολίτευση στα κατεχόμενα
Στη Θεσσαλονίκη για τους εορτασμούς ο Υπουργός Άμυνας
Εξελέγη εκπρόσωπος της Κύπρου στην Υποεπιτροπή Πρόληψης των Βασανιστηρίων του ΟΗΕ
Επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο θα πραγματοποιήσει ο ΥΠΕΞ Λουξεμβούργου
Συνεχίζονται οι αντιδράσεις στα κατεχόμενα για την «προεδρία της βουλής»-Υποβαθμίζει το θέμα ο Τατάρ
Στήριξη στην Κύπρο εξέφρασε ο Πρόεδρος της Αρμενίας στο πρώτο Κύπριο Πρέσβη
Πάνω από 7.700 οι υποθέσεις στην «επιτροπή ακίνητης περιουσίας» στα κατεχόμενα
Για εμάς δεν «εκλέγηκε» για μας νέος «πρόεδρος βουλής»-Ανάρτηση από τον Τουφάν Ερχιουρμάν
Αυτοί είναι οι Γενικοί Διευθυντές πέντε Υπουργείων-Για πρώτη φορά στο Άμυνας γυναίκα, επέλεξε Αριστοτέλους ο ΠτΔ
Ολοκληρώθηκαν 31 έργα της Κυβέρνησης-Στο μικροσκόπιο του ΠτΔ η πορεία των 88 εμβληματικών δράσεων