Συνεχίζονται οι αντιδράσεις στα κατεχόμενα για την «προεδρία της βουλής»-Υποβαθμίζει το θέμα ο Τατάρ

Δεν είναι σωστό να δημιουργείται ένταση και χάος, δεν είναι ώρα για πρόωρες «εκλογές», εάν δεν εγκριθεί ο προϋπολογισμός, «φυσικά θα γίνουν εκλογές», δήλωσε σήμερα ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ αναγνωρίζοντας ότι ορισμένοι «βουλευτές εντός της κυβέρνησης» προκάλεσαν «άσκοπη παράταση» της διαδικασίας εκλογής του νέου προέδρου». Περίμενε, πρόσθεσε, από την αντιπολίτευση να είναι υποστηρικτική και να διευκολύνει την διαδικασία.

Σε δηλώσεις σε διαδικτυακή εκπομπή σήμερα, ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι υπάρχουν «μερικά μεμονωμένα προβλήματα» εντός της «κυβέρνησης» που επηρέασαν τη διαδικασία. Σε περίπτωση πρόωρων «εκλογών», ανέφερε, θα περάσουν μια περίοδο στασιμότητας για τουλάχιστον 6 μήνες.

Στο μεταξύ, ο Τούρκος Αντιπρόεδρος Τζεβντέτ Γιλμάζ και ο Πρόεδρος της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, Νουμάν Κουρτουλμούς τηλεφώνησαν στον Ζιγιά Όζτουρκλερ, που ανέλαβε χθες ως «πρόεδρος της βουλής» και τον συνεχάρησαν. Σύμφωνα με ενημέρωση της «βουλής», στις τηλεφωνικές συνομιλίες του κ. Όζτουρκλερ με τους δύο Τούρκους αξιωματούχους υπογραμμίστηκαν οι ισχυροί δεσμοί ανάμεσα στις «δύο χώρες» και στις «δύο βουλές» και αναφέρθηκε ότι οι σχέσεις τους θα συνεχιστούν στο ανώτατο επίπεδο και κατά την προσεχή περίοδο. 

Ο γγ του Κόμματος Κοινοτικής Δημοκρατίας (ΚΚΔ), Νεβζάτ Όζκουντ δήλωσε ότι όσο και αν το αποφεύγει η «κυβέρνηση», οι «πρόωρες εκλογές» είναι αναπόφευκτες. Υπάρχει, πρόσθεσε, «κρίση δικαίου και βούλησης» στη «βουλή». «Αν και η κυβέρνηση αποφεύγει σήμερα να πάει σε πρόωρες εκλογές, σύντομα θα συνειδητοποιήσει ότι δεν έχει άλλη επιλογή και αναπόφευκτα θα οδηγηθεί σε εκλογές», υποστήριξε ο κ. Όζκουντ.

Αναφερόμενος στα ψηφοδέλτια με τις διπλές σφραγίδες, τα οποία είναι «άκυρα» σύμφωνα με τις γραπτές γνωμοδοτήσεις των δικηγόρων της «βουλής», είπε ότι αυτά έχουν τα χαρακτηριστικά ενός μηνύματος και μιας αντίθετης βούλησης.

Ο γγ του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ), Ογουζχάν Χασίπογλου δήλωσε ότι θα πρέπει να ανοίξει η «βουλή» τη Δευτέρα έχοντας ως ημερήσια διάταξη την εκλογή του «αντιπροέδρου του σώματος», να γίνουν οι εκλογές και να ξεκινήσει η «νομοθετική εργασία». Κάλεσε δε το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα (ΡΤΚ).

Υποστήριξε επίσης ότι τελική απόφαση για το αν τα διπλοσφραγισμένα ψηφοδέλτια είναι έγκυρα ή άκυρα θα λάβει η ολομέλεια της «βουλής» και εξήγησε ότι εναπόκειται στον «πρόεδρο της βουλής» να αξιολογήσει την ένταση, σύμφωνα με τον «εσωτερικό κανονισμό του σώματος». 

«Δεν υπάρχει λόγος να πολιτικοποιήσουμε περαιτέρω αυτό το θέμα και να ζητήσουμε πρόωρες εκλογές γι' αυτό. Κανείς δεν περιμένει πρόωρες εκλογές. Το ΡΤΚ ήθελε να μετατρέψει το θέμα σε πολιτική κρίση λόγω των εσωτερικών μας συγκρούσεων. Αλλά και ο λαός τα έχει βαρεθεί αυτά. Στόχος μας εδώ είναι να επιστρέψουμε στα νομοθετικά και εποπτικά καθήκοντα», κατέληξε ο κ. Χασίπογλου. 

Η ιδιωτικοποίηση των λιμανιών

Σύμφωνα με την διαδικτυακή Μπουγκιούν Κίπρις, ο λόγος της κρίσης στη «βουλή» δεν είναι μόνο οι διαφωνούντες εντός του ΚΕΕ, αλλά και οι διαφωνίες εντός της «κυβέρνησης». Η διευθύντρια της ιστοσελίδας Αϊσεμντέν Ακίν, επικαλείται πληροφορίες πως ο Ερχάν Αρικλί, «υπουργός μεταφορών» και πρόεδρος του Κόμματος Αναγέννησης (ΚΑ), προσπαθεί να δώσει τα λιμάνια προς ιδιωτικοποίηση σε όμιλο προερχόμενο από τη Μαύρη Θάλασσα, ενώ από την άλλη το μέτωπο Τατάρ και Ουστέλ διαπραγματεύεται με άλλους ομίλους.

«Η Άγκυρα έδωσε εντολή ‘ιδιωτικοποιήστε αμέσως τα λιμάνια και κοιτάξτε μπροστά’. Ο Αρικλί επέμεινε στη διενέργεια διεθνούς διαγωνισμού ώστε να μην πάρουν τα λιμάνια τοπικές εταιρείες και απείλησε επανειλημμένα τον Ουνάλ Ουστέλ με αποχώρηση από την κυβέρνηση, λέγοντας ότι ‘δεν θα επιτρέψω να δοθούν “πεσκέσι” τα λιμάνια’. Τις μέρες που ξεκίνησε η κρίση στη βουλή, ο Αρικλί και ο Φικρί Ατάογλου ενημερώθηκαν για τις προδιαγραφές, που κατέχει η Bugün Kıbrıs, οι οποίες φέρεται να είχαν ετοιμαστεί από τον Τατάρ. Τότε ξέσπασε χάος και η βουλή μπλόκαρε τις ίδιες ημέρες».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Στη Θεσσαλονίκη για τους εορτασμούς ο Υπουργός Άμυνας
Εξελέγη εκπρόσωπος της Κύπρου στην Υποεπιτροπή Πρόληψης των Βασανιστηρίων του ΟΗΕ
Επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο θα πραγματοποιήσει ο ΥΠΕΞ Λουξεμβούργου
Συνεχίζονται οι αντιδράσεις στα κατεχόμενα για την «προεδρία της βουλής»-Υποβαθμίζει το θέμα ο Τατάρ
Στήριξη στην Κύπρο εξέφρασε ο Πρόεδρος της Αρμενίας στο πρώτο Κύπριο Πρέσβη
Πάνω από 7.700 οι υποθέσεις στην «επιτροπή ακίνητης περιουσίας» στα κατεχόμενα
Για εμάς δεν «εκλέγηκε» για μας νέος «πρόεδρος βουλής»-Ανάρτηση από τον Τουφάν Ερχιουρμάν
Αυτοί είναι οι Γενικοί Διευθυντές πέντε Υπουργείων-Για πρώτη φορά στο Άμυνας γυναίκα, επέλεξε Αριστοτέλους ο ΠτΔ
Ολοκληρώθηκαν 31 έργα της Κυβέρνησης-Στο μικροσκόπιο του ΠτΔ η πορεία των 88 εμβληματικών δράσεων
Σε θετικό πνεύμα η συνάντηση των διαπραγματευτών-«Ανάγκη επικέντρωσης στα απορρέοντα του δείπνου»