Εντοπισμός ατόμων με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου εντόπισε το Ινστιτούτο Νευρολογίας Κύπρου

Το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου συμμετέχει ενεργά στην κλινική διερεύνηση περιστατικών κληρονομικότητας καρκίνου και διεξάγει σημαντικό ερευνητικό έργο σε αυτό τον τομέα, ενώ για πρώτη φορά, με τη βοήθεια μοριακών εξετάσεων, μπόρεσε να εντοπίσει άτομα με σημαντικά αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού ή και των ωοθηκών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου, ο Οκτώβριος αποτελεί τον μήνα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του μαστού.

Συμπληρώθηκαν φέτος 30 χρόνια από τον Οκτώβριο του 1994 όπου έγινε η ανακάλυψη του γονίδιου BRCA1 (BReast CAncer gene 1) το οποίο είναι άμεσα συνδεδεμένο με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου μαστού και ωοθηκών. Μεταγενέστερα έχουν ανακαλυφθεί κι άλλα γονίδια τα οποία επηρεάζουν το ρίσκο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού όπως το BRCA2 και το PALB2.

Τα γονίδια αποτελούν τμήματα DNA, τα οποία περιέχουν οδηγίες για τη δημιουργία πρωτεϊνών, οι οποίες εκτελούν πολλές σημαντικές λειτουργίες στον οργανισμό. Τα γονίδια μεταβιβάζονται από τους γονείς στα παιδιά τους και είναι γραμμένα σε έναν «κώδικα» ο οποίος αποτελείται από τα γράμματα A, T, C και G. Μερικές φορές, αλλαγές στον γενετικό κώδικα (γενετικές παραλλαγές) μπορούν να επηρεάσουν τη λειτουργία ενός γονιδίου.

Για πρώτη φορά, με τη βοήθεια μοριακών εξετάσεων, το Ινστιτούτο μπόρεσε να εντοπίσει άτομα με σημαντικά αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού ή και των ωοθηκών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, σε συνεργασία με τους επαγγελματίες υγείας, το Ινστιτούτο παρέχει εξειδικευμένη βοήθεια και καθοδήγηση ώστε να λαμβάνονται ενημερωμένες αποφάσεις για τη διαχείριση του κινδύνου, όπως μέσω αυξημένης παρακολούθησης, έναρξης εξετάσεων από πιο νεαρή ηλικία (σε σχέση με το γενικό ηλικιακό όριο), χειρουργείων που μπορούν να μειώσουν το ρίσκο εμφάνισης καρκίνου και εξατομικευμένες θεραπείες.

Παρόλα αυτά, ο γονιδιακός έλεγχος δεν συνιστάται στον γενικό πληθυσμό, αλλά σε ομάδες πληθυσμού, που πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις/κριτήρια, όταν δηλαδή υπάρχουν ενδείξεις που απαιτούν διερεύνηση της πιθανής κληρονομικότητας.

Το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου συμμετέχει ενεργά στην κλινική διερεύνηση περιστατικών κληρονομικότητας καρκίνου και διεξάγει σημαντικό ερευνητικό έργο σε αυτό τον τομέα.

Οι διαγνωστικές υπηρεσίες του Τμήματος Γενετικής, Θεραπευτικής Καρκίνου και Υπερδομικής Παθολογίας περιλαμβάνουν ανάμεσα σε άλλα τον γονιδιακό έλεγχο με σκοπό την ανίχνευση γενετικής προδιάθεσης σε διάφορα είδη καρκίνων συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του μαστού και των ωοθηκών, κατόπιν γενετικής συμβουλευτικής.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, τo Τμήμα Κλινικής Γενετικής προσφέρει υπηρεσίες γενετικής συμβουλευτικής σε άτομα με πιθανή κληρονομικότητα.

Η Μονάδα Βιοστατιστικής διεκπεραιώνει αξιοσημείωτο ερευνητικό έργο στην διερεύνηση και ανίχνευση καινούργιων γενετικών παραγόντων οι οποίοι συμβάλουν στην αύξηση του ρίσκου ανάπτυξης καρκίνου του μαστού και ωοθηκών.

Επιπλέον το Τμήμα Γενετικής, Θεραπευτικής Καρκίνου και Υπερδομικής Παθολογίας λαμβάνει ενεργά μέρος στη διεθνή έρευνα εντοπισμού καινοτόμων θεραπευτικών προσεγγίσεων με σκοπό την καταπολέμηση του καρκίνου γενικότερα, χρησιμοποιώντας ένα εύρος εφαρμογών και μεθοδολογιών, με σημαντικά αποτελέσματα για τους ασθενείς και κατ’ επέκταση την κοινωνία.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ικανοποίηση Υφυπουργείου Πολιτισμού για νόμο εμπλουτισμού δημοσίων κτηρίων με έργα τέχνης
Ενημερώθηκε από τη ΔΕΑ η Επιτροπή Προσφύγων της Βουλής-Νέος εισηγητής ο Φρανσουά Χαβιέ Μπελαμί
Τρίαντα με σαράντα διαγνώσεις καρκίνου σε παιδία κάθε χρόνο στην Κύπρο
Απαγορεύονται και επίσημα τα κινητά στα σχολεία Μέσης-Οι ποινές που προνοούνται
«Ανακρίθηκε» για το κυκλοφοριακό ο Βαφεάδης-Υπό μελέτη τέσσερις νέοι χώροι Park&Ride
Διεθνής αναγνώριση- Η Μαρίνα Χατζημανώλη επιλέχθηκε ως Ναυτιλιακή Προσωπικότητα της χρονιάς
Διόρισε τον Κυπριανό Λούη ως Συντονιστή Θρησκευτικών Ομάδων ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας
Εντοπισμός ατόμων με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου εντόπισε το Ινστιτούτο Νευρολογίας Κύπρου
ΥΠΕΣ: Προς ρύθμιση η διάθεση κρατικής γης για ΑΠΕ
Διευκρινίσεις ΥΠΕΣ για τοποθέτηση πινακίδων σε δημόσιο ποταμό-Ζητήθηκε αφαίρεσή τους