Επιστρέφουν από τη διαθεσιμότητα οι ΜΜΑΔίτες για την απόδραση Κομμωτή-Εντός ημερών παραδίδεται η έκθεση

Επιστρέφουν στα καθήκοντά τους τα τρία μέλη της ΜΜΑΔ, που είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα για την υπόθεση του Θεόδωρου Θεοφάνους, γνωστού κι ως Κομμωτή, ο οποίος είχε αποδράσει από την πατρική του οικία στα Χολετριά της Πάφου, στις 26 Σεπτεμβρίου και συνελήφθη από τις Αρχές, τέσσερις μέρες αργότερα σε κεντρικό σημείο της Λεμεσού.

Σύμφωνα με πληροφορίες του REPORTER, ο ερευνών λειτουργός που διορίστηκε για να διερευνήσει τις συνθήκες απόδρασης, ενημέρωσε την ηγεσία της Αστυνομίας, για την πορεία των ερευνών και παράλληλα έκρινε ότι δεν χρειάζεται να παραταθεί η διαθεσιμότητα των μελών της Δύναμης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ :Η πορεία της έρευνας για τον «Κομμωτή» καθορίζει τη διαθεσιμότητα των ΜΜΑΔιτών-Εν αναμονή αποφάσεων

Μάλιστα, ο ερευνών λειτουργός, σε επικοινωνία με την ηγεσία ανέφερε ότι η έκθεσή του βρίσκεται στο τελικό στάδιο και αναμένεται εντός των επόμενων ημερών να κατατεθεί στον Αρχηγό, με τις εισηγήσεις τους. Μέσα από την έκθεση, αναμένεται να καταγράφονται τα πειθαρχικά αδικήματα σε βάρος των μελών ΜΜΑΔ. Κι αυτό διότι για να αποδράσει ο Κομμωτής, σίγουρα έγιναν λάθη και παραλείψεις από τους τρεις αστυνομικούς, όπως και από τους τέσσερις δεσμοφύλακες, που τον συνόδευαν.

Για τους δεσμοφύλακες, γίνεται ξεχωριστή διερεύνηση από λειτουργό του Τμήματος Φυλακών και θα βρίσκονται σε διαθεσιμότητα μέχρι τον ερχόμενο Δεκέμβριο, όταν αναμένεται να ολοκληρωθούν οι έρευνες.

Υπενθυμίζεται πως, τα τρία μέλη της ΜΜΑΔ ήταν υπεύθυνα, μαζί με τέσσερις δεσμοφύλακες, για τη μεταφορά του δραπέτη από τις Κεντρικές Φυλακές στην οικία του και την επίβλεψή του κατά την παραμονή του στον χώρο. Όπως έχει ήδη γίνει γνωστό, στο σπίτι του Θεοφάνους βρίσκονταν συνολικά 23 άτομα που εγκρίθηκαν από την Επιτροπή Κατάταξης, η οποία και ενημέρωσε τον ισοβίτη από προηγουμένως.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στις 6 Νοεμβρίου απαντούν παραδοχή ή μη ο Κομμωτής και ο συνεργός του για την απόδραση

Σημειώνεται ότι ο ισοβίτης είχε λάβει έγκριση για άδειες, συνολικά επτά φορές σε 18 μήνες, από την συγκεκριμένη Επιτροπή.

Από τον Μάρτιο του 2023, μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2024, όταν τελικά δραπέτευσε, έλαβε τις εξής:

  • Πρώτη μεταφορά: Μάρτιος 2023 (επί Διεύθυνσης Καπνουλλά)
  • Δεύτερη μεταφορά: Ιούλιος 2023 (επί Διεύθυνσης Καπνουλλά)
  • Άδεια εξόδου: Νοέμβριος 2023 (επί Διεύθυνσης Καπνουλλά)
  • Άδεια εξόδου: Δεκέμβριος 2023 (επί Διεύθυνσης Καπνουλλά)
  • Άδεια εξόδου: Μάρτιος 2024 (επί Διεύθυνση Φιλιππίδη)
  • Άδεια εξόδου: Ιούνιος 2024 (επί Διεύθυνσης Φιλιππίδη)
  • Άδεια εξόδου: Σεπτέμβριος 2024 (επί Διεύθυνσης Φιλιππίδη)

Όπως προκύπτει από τα πιο πάνω στοιχεία, ο ισοβίτης μεταφερόταν στην Πάφο περίπου κάθε τρείς μήνες, ενώ σε μια περίπτωση, μέσα σε διάστημα ενός μηνός, μεταφέρθηκε δύο φορές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στο σκαμνί της Επιτροπής Νομικών οι άδειες καταδίκων-Δεν βλέπουν κενά στο νόμο, στο επίκεντρο η επάρκεια

Υπενθυμίζεται ότι ο Κομμωτής, μετά την απόδρασή του, είχε μεταφερθεί από 26χρονο φίλο του, που συνελήφθη για την υπόθεση στη Λεμεσό, όπου κρυβόταν για τρεις μέρες, μέχρι την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου, όταν μετέβη σε περίπτερο για να αγοράσει πράγματα από περίπτερο και τον αναγνώρισε η εργαζόμενη στο χώρο. Αμέσως, ενημερώθηκαν μέλη της Αστυνομίας, τα οποία περικύκλωσαν την περιοχή και τον συνέλαβαν.

Μετά την σύλληψη του Θεοφάνους και με την επιστροφή του στην Κύπρο, από τη Νέα Υόρκη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καρατόμησε τον Αρχηγό Αστυνομίας, Στέλιο Παπαθεοδώρου και τον Υπαρχηγό, Δημήτρη Δημητρίου, ενώ τερμάτισε τις υπηρεσίες του Αναπληρωτή Διευθυντή των Φυλακών, Χάρη Φιλιππίδη, διορίζοντας στη θέση τους τον Θεμιστό Αρναούτη, τον Πανίκο Σταύρου και τον Κωνσταντίνο Κωνσταντινίδη, αντίστοιχα.

Σημειώνεται ότι για τα πρόσωπα που διερευνώνται, είχε προκύψει διγλωσσία, μεταξύ υπουργού Δικαιοσύνης και Αστυνομίας, με τον Μάριο Χαρτσιώτη να αναφέρει αρχικά στο κρατικό ραδιόφωνο ότι η διερεύνηση αφορά τα μέλη Αστυνομίας και Φυλακών που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα και εάν προέκυπταν στοιχεία για πειθαρχικά αδικήματα, για άλλα πρόσωπα, «είναι υπόχρεοι να το καταγράψουν και να το αναφέρουν».

Την επόμενη μέρα, η Αστυνομία δια στόματος του εκπροσώπου Τύπου, Χρήστου Ανδρέου, ανέφερε ότι η εν εξέλιξει έρευνα, «αφορά αποκλειστικά τα τρία μέλη της Αστυνομίας και δεν σχετίζεται με τους τέσσερις δεσμοφύλακες».

Επίσης, ο Μάριος Χαρτσιώτης, σε δηλώσεις του στο ΡΙΚ είχε αναφέρει πως σε ό,τι αφορά τα της Φυλακής, διορίστηκε ανώτερος αξιωματικός από το Σωφρονιστικό Ίδρυμα. Δεδομένου του βαθμού που κατέχει ο αξιωματικός και λαμβάνοντας υπόψη την σχετική νομοθεσία (σ.σ περί Δημόσιας Υπηρεσίας Νόμος), εξάγεται το συμπέρασμα πως δεν βρίσκονται υπό διερεύνηση οι ανώτεροι του. Δηλαδή, ούτε ο τέως αναπληρωτής των Φυλακών, ούτε η ανώτερη λειτουργός και οποιοσδήποτε άλλος ανώτερος του αξιωματικός που είχε εμπλοκή στην διαχείριση της μεταφοράς του ισοβίτη ή την έγκριση αδειών. Και αυτό διότι, με βάση την νομοθεσία, δεν μπορεί ο ερευνών λειτουργός να κατέχει χαμηλότερη θέση από αυτούς που βρίσκονται υπό διερεύνηση. Σε μία τέτοια περίπτωση, το Υπουργείο Δικαιοσύνης θα έπρεπε να διορίσει λειτουργό από το Υπουργείο, υψηλότερης κλίμακας, ώστε να γίνει μια συνολική έρευνα, προκείμενου να εξεταστούν οι αποφάσεις της Διεύθυνσης, της Επιτροπής Κατάταξης, τόσο για την άδεια, όσο και για την έγκριση των καλεσμένων του.

Σημειώνεται επίσης, πως την συγκεκριμένη έρευνα, ούτε ο νέος αναπληρωτής Διευθυντής θα μπορούσε να την διεξάγει, αφού κατέχει χαμηλότερη κλίμακα από αυτή της ανώτερης λειτουργού που είχε εμπλοκή, συνεπώς και πάλι, δεν θα μπορούσε να διερευνήσει τους χειρισμούς της.

Διγλωσσία προέκυψε επίσης και για το θέμα του αξιωματικού της Αστυνομίας, που ανέλαβε την έρευνα για τους ΜΜΑΔίτες και ο οποίος υπάγεται στο ΤΑΕ Αρχηγείου, επικεφαλής του οποίου είναι ο Χάρης Φιλιππίδης που διορίστηκε από τον νέο Αρχηγό, μετά την απομάκρυνση του από τις Φυλακές.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, σε τοποθέτηση του στο ΡΙΚ, ερωτηθείς για την παραδοξότητα που προκύπτει ως προς το γεγονός ότι ο Χάρης Φιλιππίδης είναι επικεφαλής του ΤΑΕ Αρχηγείου που διεξάγει την έρευνα από την Αστυνομία, διερωτήθηκε: «Έχετε συγκεκριμένη πληροφόρηση ποιο είναι το Τμήμα το οποίο διεξάγει τις έρευνες;», με την δημοσιογράφο να απαντά «για αυτό σας ρωτώ». Τότε, ο κ. Χαρτσιώτης απάντησε, «πρώτα από όλα, στο κομμάτι των Φυλακών, σε σχέση με τους δεσμοφύλακες, έχει διοριστεί αξιωματικός των Φυλακών. Και στο κομμάτι της Αστυνομίας, ουδεμία σχέση έχει ο συγκεκριμένος αξιωματικός και το Τμήμα του με το κομμάτι των ερευνών που αφορά το Τμήμα της ΜΜΑΔ».

Σε σχέση με το ποιος διερευνά τις πιθανές ευθύνες του Χάρη Φιλιππίδη, ανέφερε «ο ερευνών λειτουργός που έχει αναλάβει την πειθαρχική συγκεκριμένη έρευνα. Όπως και ο ερευνών λειτουργός των Φυλακών που έχει αναλάβει να φέρει εις πέρας την συγκεκριμένη πειθαρχική έρευνα σε σχέση με το κομμάτι των δεσμοφυλάκων».

Από την πλευρά της η Αστυνομία βγήκε μπροστά, διαψεύδοντας αφενός τα περί γενικότερης έρευνας που διαδιδόταν τις προηγούμενες ημέρες και ξεκαθάρισε πως αυτή αφορά μόνο την συμπεριφορά των μελών της, ενώ την ίδια ώρα, προκειμένου να μην υπάρχουν σκιές, ανακοίνωσε πως ο Αρχηγός Αστυνομίας αποφάσισε και προχώρησε στον διορισμό νέου αξιωματικού, που προέρχεται από άλλο Τμήμα.

Δειτε Επισης

Βρέθηκε αγοραστής για την έπαυλη της ταινίας «Home Alone» αξίας 5,2 εκατ. δολαρίων
ΒΙΝΤΕΟ: Η ξεκαρδιστική στιγμή που ο σκύλος μίας οικογένειας κλέβει τη γαλοπούλα μέσα από το αυτοκίνητο!
«Φοβήθηκα ότι θα πάθει κακό η κοπέλα μου»-Η απολογία του 14χρονου που μαχαίρωσε τον πατέρα της φίλης του στη Θεσσαλονίκη
Έστειλε σήμα στη Γη από τον Ήλιο το Parker κι έγραψε ιστορία
Έλληνας πατέρας στο Τορίνο δώρισε τμήμα από το ήπαρ του στην 11 μηνών κόρη του
Ζητά Λήψη ουσιαστικών μέτρων αντιμετώπισης της ακρίβειας η ΕΚΥΣΥ
ΒΙΝΤΕΟ: Επιχείρηση του ισραηλινού στρατού κοντά στο νοσοκομείο Καμάλ Αντουάν στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας
Η Μπρατισλάβα δηλώνει έτοιμη να φιλοξενήσει συζητήσεις για κατάπαυση πυρός στην Ουκρανία
Στη φυλακή για επτά χρόνια 56χρονος-Διέρρηξε κατάστημα στην Πάφο και τραυμάτισε ένα πρόσωπο με μαχαίρι
Οι πέντε κατηγορίες των Influencers στην Ελλάδα που μπαίνουν στο στόχαστρο της Εφορίας