Σε ηγετικές μορφές της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα το βραβείο Ζαχάρωφ

Στη Μαρία Κορίνα Ματσάδο, την υποψήφια της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας που αποκλείστηκε από τις εκλογές από τις αρχές, και στον Εντμούντο Γκονσάλες Ουρούτια, τον υποψήφιο που τη διαδέχθηκε και αμφισβήτησε τη δήλωση νίκης του Νίκολας Μαδούρο, απένειμε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το φετινό Βραβείο Ζαχάρωφ για την Ελευθερία της Σκέψης.

«Στην προσπάθειά τους για μια δίκαιη, ελεύθερη και ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας, έχουν υποστηρίξει θαρραλέα τις αξίες που εκατομμύρια Βενεζουελάνοι και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θεωρούν πολύτιμες: την δικαιοσύνη, την δημοκρατία και το κράτος δικαίου» τόνισε η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ανακοινώνοντας την απόφαση την Πέμπτη από την αίθουσα της Ολομέλειας στο Στρασβούργο.

Όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση, η Μαρία Κορίνα Ματσάδο επελέγη ως υποψήφια της αντιπολίτευσης για τις προεδρικές εκλογές της Βενεζουέλας εξ ονόματος της «Δημοκρατικής Πλατφόρμας Ενότητας» το 2023, αλλά αργότερα αποκλείστηκε από το ελεγχόμενο από το καθεστώς Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο.

Ο Εντμούντο Γκονσάλες Ουρούτια, διπλωμάτης και πολιτικός που την διαδέχθηκε ως υποψήφιος της «Δημοκρατικής Πλατφόρμας Ενότητας», κατήγγειλε την αποτυχία της κυβέρνησης της Βενεζουέλας να δημοσιεύσει τα επίσημα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών και αμφισβήτησε τη δήλωση περί νίκης του Νίκολας Μαδούρο. Ο κ. Γκονσάλες εγκατέλειψε τη χώρα τον Σεπτέμβριο μετά την έκδοση εντάλματος σύλληψης.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είχε τονίσει σε ψήφισμα του τον περασμένο Σεπτέμβριο πως οι εκλογές στη Βενεζουέλα δεν συνάδουν με τα διεθνή πρότυπα βάσει των ευρημάτων των διεθνών παρατηρητών, και ως εκ τούτου αναγνώρισε τον κ. Γκονσάλες - ο οποίος βρίσκεται στην Ισπανία όπου του έχει χορηγηθεί πολιτικό άσυλο - ως τον νόμιμα εκλεγμένο πρόεδρο και την κ. Ματσάδο - η οποία κρύβεται από τις αρχές - ως ηγέτη των δημοκρατικών δυνάμεων.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση της Βενεζουέλας, 2.400 άνθρωποι συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων μετά τις εκλογές, ενώ μη κυβερνητικές οργανώσεις ανέφεραν τον θάνατο 24 ανθρώπων.

Η τελετή απονομής του Βραβείου Ζαχάρωφ για την Ελευθερία της Σκέψης θα πραγματοποιηθεί στις 18 Δεκεμβρίου στο Στρασβούργο, κατά τη διάρκεια της Ολομέλειας.

Το Βραβείο Ζαχάρωφ για την Ελευθερία της Σκέψης θεσπίστηκε το 1988 προς τιμήν των ατόμων και οργανώσεων που υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες, και πήρε το όνομά του από τον Σοβιετικό φυσικό και πολιτικό αντιφρονούντα Αντρέι Ζαχάρωφ.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ο Αρχηγός του Ισραηλινού Στρατού μίλησε για πιθανότητα να τερματιστούν οι επιχειρήσεις κατά της Χεζμπολάχ
Ο Σολτς απορρίπτει το ενδεχόμενο να προσκληθεί άμεσα η Ουκρανία να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ
Ανήλικοι Παλαιστίνιοι έγιναν ανθρώπινες ασπίδες για τις «εκκαθαρίσεις» των IDF στη Γάζα-Συγκλονιστικές μαρτυρίες
Απέρριψαν και νέα πρόταση για αυξήσεις σε μισθούς οι εργαζόμενοι της Boeing-Συνεχίζεται η απεργία
Περισσότεροι από 700 νεκροί στη Γάζα σε διάστημα τριών εβδομάδων
Σε ηγετικές μορφές της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα το βραβείο Ζαχάρωφ
Η Γαλλία εξετάζει την καθιέρωση εισιτηρίου στην Παναγία των Παρισίων
Απειλές δέχτηκε Ιταλίδα δικαστής που δεν επικύρωσε την παραμονή μεταναστών στα κλειστά κέντρα της Αλβανίας
Αυξημένα μέτρα ασφαλείας στα αεροδρόμια μετά την ένοπλη επίθεση στην Άγκυρα
Ένας νεκρός και τραυματίες από εκτροχιασμό αμαξοστοιχίας στη Νορβηγία