Σχεδόν 20,000 μονογονεϊκές οικογένειες σε κίνδυνο φτώχειας-Προωθούνται αλλαγές για το επίδομα τέκνου
06:00 - 04 Νοεμβρίου 2024
Στον κίνδυνο της φτώχειας φαίνεται ότι βρίσκονται οι μισές μονογονεϊκές οικογένειες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην Κύπρο, με τον αριθμό αυτό να μεταφράζεται σε 20,000, με την Βουλή να προωθεί αλλαγές που άπτονται των κριτηρίων που χρειάζονται για να μπορεί ένας μονογονιός να υποβάλει αίτηση για λήψη επιδόματος. Στο μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκεται και η προσπάθεια που γίνεται από το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας, αναφορικά με αλλαγές στο ύψος των επιδομάτων.
Ο αυξανόμενος πληθωρισμός, οι τιμές των προϊόντων που έχουν φτάσει στα ύψη και τα ακριβά καύσιμα έχουν ανεβάσει κατά πολύ το καθημερινό κόστος διαβίωσης, με αποτέλεσμα ο αριθμός των πολιτών που στρέφονται προς την Κυβέρνηση ώστε να λάβει βοήθεια, μέσω κάποιου εκ των επιδομάτων που δίνει, αντί να μειώνεται όπως θα έπρεπε, αν αναλογιστεί κανείς την εποχή που ζούμε, αυξάνεται με ραγδαίους ρυθμούς. Αυτό μαρτυρούν οι δημόσιες τοποθετήσεις των λειτουργών του κράτους, ότι κάθε χρόνο δαπανείται μισό δισεκατομμύριο ευρώ σε επιδόματα.
Το επίδομα τέκνου είναι ένα εξ αυτών που δίνει η Κυβέρνηση και δικαιούχοι, μεταξύ άλλων είναι και οι μονογονεϊκές οικογένειες, είτε πρόκειται για μία μητέρα που έχει την ευθύνη εξ ολοκλήρου να μεγαλώσει τα παιδιά της, είτε πρόκειται για έναν πατέρα. Ωστόσο, βάσει των υφιστάμενων προνοιών της νομοθεσίας, υπάρχουν διάφορα κριτήρια, που δημιουργούν ανισότητες για τις μονογονεϊκές οικογένειες, όταν πρέπει να υποβάλουν την αίτηση για επίδομα τέκνου και προς αυτό το σκοπό, έχει κατατεθεί πρόταση νόμου, που επιδιώκει να άρει αυτές τις πρόνοιες.
Συγκεκριμένα, η πρόταση νόμου που κατατέθηκε από τον βουλευτή του ΑΚΕΛ και εκπρόσωπο τύπου του κόμματος, Γιώργο Κουκουμά, επιδιώκει να βοηθήσει χιλιάδες μονογονεϊκές οικογένειες που υπόκεινται μια τεράστια αδικία αφού το κράτος και πάλι εξαντλεί την γραφειοκρατία και την αυστηρότητά του σε μια από τις κοινωνικά ευάλωτες ομάδες του τόπου, όπως διαμηνύει ο ίδιος.
Βάσει της νομοθεσίας, αυτή τη στιγμή, ένας μονογονιός για να μπορεί να είναι λήπτης του επιδόματος, πρέπει μαζί με την αίτηση που θα καταβάλει, να προσκομίσει ως αποδεικτικό στοιχείο, το διάταγμα του διαζυγίου. Κάτι που ενδεχομένως να χρειαστεί μήνες, μέχρι να εκδοθεί. Με την πρόταση νόμου, ο κ. Κουκουμάς επιδιώκει όπως αυτή η πρόνοια αρθεί και αντικατασταθεί με άλλη, που δίνει το δικαίωμα σε ένα μονογονιό να υποβάλει αίτηση, με αποδεικτικό στοιχείο την αίτηση διαζυγίου.
«Από την στιγμή που ο μονογονιός αναλαμβάνει μόνος/η την ευθύνη και τα έξοδα του παιδιού, μέχρι την στιγμή που θα εκδοθεί το διαζύγιο μεσολαβούν πολύ συχνά μήνες ή ακόμα και χρόνια, λόγω καθυστερήσεων στα δικαστήρια ή προστριβών μεταξύ των πρώην συζύγων. Για όλο αυτό το διάστημα όμως, ο/η μονογονιός δεν φτάνει που έχει όλες αυτές τις οικονομικές ευθύνες, δεν δικαιούται ούτε το επίδομα μονογονιού. Το επίδομα μονογονιού χορηγείται με εισοδηματικά κριτήρια και κυμαίνεται μεταξύ 190-210 ευρώ για κάθε παιδί κι αποτελεί μια απαραίτητη βοήθεια για τον μονογονιό για να τα βγάλει πέρα».
Σημειώνεται πως αυτή τη στιγμή, αυτό που εξετάζουν οι αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους, είναι κατά πόσο ο πολίτης έχει διαζύγιο, ωστόσο δεν λαμβάνεται υπόψη αν πρέπει ένας μονογονιός να παρέχει φροντίδα σε ένα, δύο, τρία ή τέσσερα παιδιά. Πάντως, εκτός από την πρόνοια για το διαζύγιο, η πρόταση νόμου που κατέθεσε το ΑΚΕΛ, επιδιώκει να αγγίξει και το θέμα της καταβολής του επιδόματος με αναδρομική ισχύ, στους αιτητές που ζητούν τη νομική αρωγή για το διαζύγιο.
«Στις περιπτώσεις που ο γονέας ο οποίος αιτείται το επίδομα έχει ταυτόχρονα εγκριθεί για παραχώρηση δωρεάν νομικής αρωγής για σκοπούς διαζυγίου τότε να λαμβάνει το επίδομα αναδρομικά από την ημέρα κατάθεσης της αίτησης για νομική αρωγή. Όπως αντιλαμβάνονται όσοι ζουν το πρόβλημα, με αυτό που ισχύει τώρα ουσιαστικά το κράτος τιμωρεί τους μονογονιούς για τη δική του γραφειοκρατία».
Πάντως, ο κ. Κουκουμάς προχώρησε στην κατάθεση της εν λόγω πρότασης νόμου, μετά από διάφορα παράπονα που έχει λάβει, ενώ με βάση τα στοιχεία που διαθέτει αυτή τη στιγμή, οι μονογονεϊκές οικογένειες στην Κύπρο πλησιάζουν τις 40 χιλιάδες, στο 90% των περιπτώσεων έχουν τη μητέρα ως επικεφαλής, και οι μισές από αυτές είναι στον κίνδυνο φτώχειας.