Χτύπησε καμπανάκι η υπόθεση με τη διασπορά μονταρισμένων φωτογραφιών-Ψάχνουν τα αίτια οι Αρχές

Έντονο προβληματισμό έχει προκαλέσει το περιστατικό με τη διασπορά μονταρισμένων γυμνών φωτογραφιών, που απεικονίζουν μαθήτριες Γυμνασίου στη Λάρνακα, καθώς επίσης και καθηγητές του σχολείου, με το Υπουργείο Παιδείας να παρακολουθεί στενά την κατάσταση, την ώρα που οι έρευνες της Αστυνομίας βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη. Παρά το γεγονός ότι το εν λόγω περιστατικό σημειώθηκε εκτός σχολικού χρόνου, δεν παύει από το να προκαλεί ανησυχία, ειδικά την ώρα που οι συζητήσεις για την απόφαση για απαγόρευση της χρήσης των κινητών εντός των σχολικών μονάδων συνεχίζονται, παρά την έγκριση της Βουλής.

Από νωρίς το πρωί της Πέμπτης, η Αστυνομία των Βρετανικών Βάσεων έχει αρχίσει τις έρευνες για το σοβαρό περιστατικό που σημειώθηκε στο συγκεκριμένο Γυμνάσιο, σε μία προσπάθεια να καταλήξει στα ίχνη των δραστών, καθώς και στα κίνητρα πίσω από την εν λόγω ενέργεια, η οποία εκτός από ανησυχητική είναι και παράνομη, δεδομένου ότι περιέχει πορνογραφικό υλικό. Αργά το βράδυ, οι Αρχές των Βρετανικών Βάσεων πέρασαν χειροπέδες σε ένα δεκατετράχρονο, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες, για να διαπιστωθεί κατά πόσο εμπλέκονται στην υπόθεση κι άλλοι μαθητές και όχι μόνο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Από το βράδυ κυκλοφόρησαν οι μονταρισμένες φωτογραφίες-Άρχισε η λήψη καταθέσεων

Σημειώνεται πως ήδη κάποια παιδιά έχουν δώσει μία πρώτη κατάθεση στην Αστυνομία και αναμένεται να δώσουν και συμπληρωματική μαρτυρία, δεδομένου ότι παρόντες ήταν οι γονείς τους στο σχολείο, ενώ άλλα παιδιά αναμένεται να δώσουν κατάθεση εντός των επόμενων ωρών.

Πάντως, με τα στοιχεία που υπάρχουν μέχρι στιγμής, το κίνητρο της εκδίκησης πίσω από την σοβαρή αυτή πράξη, για κυκλοφορία μονταρισμένων φωτογραφιών, απορρίπτονται, δεδομένου ότι δεν πρόκειται για ένα ή δύο πρόσωπα που στοχοποιήθηκαν, αλλά μεγάλος αριθμός παιδιών. Στο μεταξύ και το καθηγητικό προσωπικό είναι θύμα των δραστών, αφού κυκλοφόρησαν φωτογραφίες που δείχνουν καθηγητές ως το πρόσωπο της παραποιημένης φωτογραφίας.

Υπενθυμίζεται πως για το περιστατικό έχει ξεκινήσει έρευνα και το Υπουργείο Παιδείας, που έχει ζητήσει έκθεση γεγονότων από τη Διεύθυνση του Σχολείου, ώστε να έχει ξεκάθαρη εικόνα για το περιστατικό. Παράλληλα, το περιστατικό κρίνεται εξίσου σοβαρό, ενώ υπογραμμίζει την αδήριτη ανάγκη για εκπαίδευση των ανηλίκων, που χρησιμοποιούν τα κινητά τηλέφωνα.

Άγνοια κινδύνου

Στο μεταξύ, το εν λόγω περιστατικό έχει υπογραμμίσει μία νέα ανησυχητική διάσταση του προβλήματος, που αφορά στο γεγονός ότι τα παιδιά έχουν άγνοια κινδύνου, αναφορικά με την αλόγιστη και ανεύθυνη χρήση του διαδικτύου. Κάτι που υποστηρίζει την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας για να προωθήσει την απαγόρευση χρήσης των κινητών εντός των σχολικών μονάδων.

Παρά το γεγονός ότι το περιστατικό σημειώθηκε εκτός σχολείου και σε χρόνο που δεν ήταν σχολικός, η διασπορά παραποιημένων γυμνών φωτογραφιών δείχνει ότι η υπερβολική χρήση της τεχνολογίας, από αρκετά νεαρή ηλικία επιφέρει περισσότερο αρνητικές συνέπειες, ενώ οδηγεί τα παιδιά σε παραβατικές συμπεριφορές. Αυτό που καλούνται τα σχολεία να κάνουν, βάσει και των όσων έχει δηλώσει τόσο η υπουργός Παιδείας όσο και οι λειτουργοί του Υπουργείου, είναι να μάθουν στους μαθητές την ορθή και λόγια χρήση της τεχνολογίας, χωρίς να θεωρείται πως η απαγόρευση της χρήσης των κινητών τηλεφώνων είναι μία στέρηση της ελευθερίας τους.

Σημειώνεται πως το εν λόγω περιστατικό πρέπει να χτυπήσει καμπανάκι και στους γονείς, δεδομένου ότι συνέβη σε χρόνο που τα παιδιά ήταν εκτός σχολείου. Στην ουσία, η οικογένεια καλείται να δημιουργήσει ένα ασφαλή χώρο για τα παιδιά, να μπορούν να εξερευνούν το διαδίκτυο, ωστόσο να αποφεύγουν και τις παγίδες που κρύβει, όπως είναι ο διασυρμός αθώων παιδιών από άλλα πρόσωπα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κυκλοφόρησαν μονταρισμένες γυμνές φωτογραφίες μαθητριών σε Γυμνάσιο-Διέταξε έρευνα το ΥΠΑΝ

Πότε απαγορεύεται η χρήση των κινητών στα σχολεία

Παράλληλα, αν και η Βουλή έχει εγκρίνει τους κανονισμούς για την απαγόρευση της χρήσης των κινητών στα σχολεία, το Υπουργείο Παιδείας αναμένει την δημοσιοποίηση του κειμένου στην επίσημη εφημερίδα της Δημοκρατίας, ώστε να αποστείλει εγκύκλιο στα σχολεία για την εφαρμογή τους. Αυτό που διαμηνύεται από πλευράς Υπουργείου είναι ότι η εφαρμογή της νομοθεσίας θα είναι άμεση, χωρίς να υπάρχει μεταβατική περίοδος, ωστόσο θα υπάρχει περίοδος προσαρμογής.

Πάντως, σε περίπτωση που υπάρξουν περιστατικά παράβασης της νομοθεσίας, οι καθηγητές καλούνται να ανταποκριθούν ανάλογα με τη σοβαρότητα του περιστατικού. Συγκεκριμένα, αν πρόκειται απλά για χρήση του κινητού, οι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να προσεγγίσουν τα παιδιά με παιδαγωγικά μέτρα. Ωστόσο, αν παρατηρηθεί ακραία παραβατική συμπεριφορά, λόγω της χρήσης του κινητού, η τιμωρία του μαθητή θα είναι ανάλογη.

Δειτε Επισης

Ουσιώδεις θεωρεί η ΔΗΠΑ τις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις σε Νομική και Ελεγκτική Υπηρεσία
Τραγωδία στον Καναδά-Εργαζόμενη κάηκε σε φούρνο σε κατάστημα της Walmart
Παραλίγο να χάσει τη ζωή του ακόμα ένα μωρό στα χέρια της 24χρονης από την Αμαλιάδα
Αντάλλαξε απόψεις με τις εταιρείες ντελίβερι για την εξάλειψη των επιθέσεων η Αστυνομία
Δια βίου καταδίκη για τον δολοφόνο της 16χρονης Χελίν στα κατεχόμενα-Το συγκινητικό μήνυμα της μητέρας της
Απαγορεύονται και επίσημα τα κινητά στα σχολεία Μέσης-Οι ποινές που προνοούνται
«Ανακρίθηκε» για το κυκλοφοριακό ο Βαφεάδης-Υπό μελέτη τέσσερις νέοι χώροι Park&Ride
Όχημα αναποδογυρίστηκε στον αυτοκινητόδρομο Λεμεσού-Πάφου
Αναγνώρισε δύο ύποπτους για την επίθεση ο ντελιβεράς-Τέθηκαν υπό κράτηση για έξι μέρες
Ευαρέσκεια Πάμπου Ζαχαρίου για την ανάκληση της μετάθεσης του-«Παραμένω προσηλωμένος στο στόχο μου»