Ο Χριστοδουλίδης δίνει ώθηση, ο Τατάρ κόβει τη φόρα ενόψει πολυμερούς

Η άρνηση του Ερσίν Τατάρ για συνολική διαπραγμάτευση σε ολόκληρο το εύρος του Κυπριακού εκφράστηκε για άλλη μία φορά την Πέμπτη. Δήλωσε ότι απορρίπτει την πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας για τρία τραπέζια, επειδή αυτό σημαίνει συνολική διαπραγμάτευση.

Ο εγκάθετος της κατοχής, ο οποίος έχει μονίμως αρνητική στάση σε ό,τι αφορά οποιαδήποτε προσπάθεια που θα μπορούσε να οδηγήσει σε συνομιλίες για λύση του Κυπριακού, επιβεβαίωσε πως όντως ο Νίκος Χριστοδουλίδης πρότεινε τη μέθοδο των τριών τραπεζιών κατά τη διάρκεια του δείπνου στη Νέα Υόρκη. Όπως είπε, ο Πρόεδρος είπε να τεθούν τα θέματα διακυβέρνησης σε ένα τραπέζι 2+1, τα θέματα ασφάλειας σε ένα τραπέζι 4+1 και οι εγγυήσεις σε ένα τραπέζι 5+1, αλλά ο ίδιος απάντησε πως αυτά τα θέματα αποτελούν αντικείμενο συνολικής συζήτησης, με τον ΓΓ να μην τοποθετείται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: «Ηayir» Τατάρ στην πρόταση για τα τρία τραπέζια-Θεωρεί ότι οδηγούν σε συνολική διαπραγμάτευση

Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη, ο κ. Χριστοδουλίδης εξήγησε πως «δεν ήταν πρόταση του ΓΓ των ΗΕ, ήταν πρόταση δική μου μέσα στο πλαίσιο της συζήτησης και ως ένδειξη της προετοιμασίας που κάναμε αλλά και ως ένδειξη της ετοιμότητας μας για έναρξη των διαπραγματεύσεων ότι, όταν επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις -που αυτός είναι ο στόχος μας- μπορούμε να κινηθούμε στο συγκεκριμένο πλαίσιο που περιέγραψα». Διευκρίνισε πως αυτό που πρότεινε ο κ. Γκουτέρες ήταν τη διευρυμένη συνάντηση, την οποία και αποδεχθήκαμε.

Ο Τατάρ, όμως, φαίνεται να μην επιθυμεί αυτού του είδους την διαπραγμάτευση σε κανένα πλαίσιο, πόσο μάλλον στην άτυπη πολυμερή, για την σύνθεση της οποίας εξακολουθεί να εκφράζει διαφωνίες. Επανέλαβε την τουρκική θέση για συνάντηση σε μορφή 4+1, ώστε «να απαντηθεί το ερώτημα αν μπορεί να βρεθεί κοινό έδαφος», επιμένοντας πως μόνο το σχήμα που περιλαμβάνει τις δύο πλευρές και τις «μητέρες πατρίδες» μπορεί να θεωρείται ισορροπημένο. Προφανώς κάτι τέτοιο δεν γίνεται αποδεκτό από την ελληνική πλευρά, αφενός επειδή δεν είναι ίση με την τουρκική πλευρά και αφετέρου γιατί η Κυπριακή Δημοκρατία αντιμετωπίζει την Ελλάδα ως εταίρο και όχι ως κηδεμόνα. Δεσμεύεται, ταυτόχρονα, από τις συμβατικές της υποχρεώσεις και, ως εκ τούτου, αντιλαμβάνεται πλήρως την ανάγκη παρουσίας της τρίτης εγγυήτριας χώρας. Ο Ερσίν Τατάρ, αντιθέτως, δεν ενδιαφέρεται για τίποτα από όλα αυτά που ενδιαφέρουν τα κανονικά, υπαρκτά κράτη και, ως εκ τούτου, δήλωσε πως «εμείς συμφωνούμε μόνο με το να καθίσουμε με την μητέρα πατρίδα», λέγοντας πως το Ηνωμένο Βασίλειο ίσως θα μπορούσε να στείλει κάποιο Υπουργό ως παρατηρητή.

Αντιλαμβανόμενος ότι η τελική σύνθεση θα διαμορφωθεί από τις ζυμώσεις των ΗΕ και πως το Λονδίνο θα κληθεί να συμμετάσχει, επιχείρησε να ασκήσει πιέσεις προς την κατεύθυνση του Οργανισμού, καταγγέλλοντας τον για αμερόληπτη στάση, την οποία προσπάθησε να τεκμηριώσει λέγοντας ότι «παραμένει στις αποφάσεις του και ασχολείται με τους Ε/κ και το ομοσπονδιακό μοντέλο λύσης, στο οποίο είμαστε αντίθετοι». Διευκρίνισε, πάντως, πως σέβεται τον Αντόνιο Γκουτέρες, για τον οποίο ισχυρίστηκε την Τετάρτη ότι βρίσκει δίκαια τα «τρία άλφα» του. Επί της ουσίας ο Τατάρ, που εξακολουθεί να προωθεί την «κυριαρχική ισότητα», ενοχλείται από το γεγονός πως τα ΗΕ παραμένουν δεσμευμένα από τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας τους, τα οποία αποτελούν σοβαρό εμπόδιο στα διχοτομικά του σχέδια. Αυτή την εβδομάδα, μάλιστα, είχε ισχυριστεί πως τα ψηφίσματα «μπορούν να αλλάξουν εν μία νυκτί» και τώρα κρατούν ανθρώπους στο ομοσπονδιακό πλαίσιο «με τη βία».

Είναι ξεκάθαρο πως, ενώ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προσπαθεί, τόσο με τις δημόσιες τοποθετήσεις του, όσο και με την επιστολή που απηύθυνε στον ΓΓ μετά το δείπνο, να δώσει ώθηση στις διαδικασίες για την πολυμερή διάσκεψη, ο Ερσίν Τατάρ, με τη δική του στάση, προσπαθεί να κόψει τη φόρα. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης επιδιώκει να αξιοποιήσει το momentum που έχει δημιουργηθεί -παρά τα υπαρκτά εμπόδια- ώστε αυτή η πενταμερής να συγκληθεί σε εύλογο χρονικό διάστημα, ενώ ο εγκάθετος της κατοχής, που ούτε στη Νέα Υόρκη ήθελε να πάει και ουσιαστικά υλοποίησε απόφαση που λήφθηκε από την Άγκυρα, θα προτιμούσε το θέμα να ξεχαστεί ή να κολλήσει ξανά το Κυπριακό, για να αποφύγει εξελίξεις που δυνητικά θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας.

Είναι καλά γνωστό πως, παρόλο που ο Ερσίν Τατάρ συμμετείχε στην τριμερή χωρίς να ικανοποιηθούν τα απαράδεκτα προαπαιτούμενα που έθετε, προσάρμοσε πλέον τη ρητορική του, λέγοντας πως αυτά αποτελούν προϋπόθεση για έναρξη επίσημων συνομιλιών, προσπαθώντας να υποβαθμίσει τη σημασία των άτυπων διεργασιών. Και είναι αρκετά πιθανόν να εντείνει αυτή την αρνητικότητα το επόμενο διάστημα, ενόσω δέχεται έντονες πιέσεις από την αντιπολίτευση στα κατεχόμενα, με τον επικεφαλής της, Τουφάν Ερχιουμάν, να κάνει «αρχηγικές» εμφανίσεις και να προσεγγίζει την Άγκυρα, εποφθαλμιώντας την καρέκλα του, ενώ παράλληλα ζητά πρόωρες «βουλευτικές εκλογές» για να εκθρονίσει το κόμμα του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

Δειτε Επισης

Ξεκαθάρισε πως δεν θα είναι υποψήφια για την αντιπροεδρία του ΔΗΣΥ η Τσιρίδου-«Πάνω απ' όλα χρειάζεται ενότητα»
ΠτΔ: Εάν ανταποκριθεί θετικά η Τουρκία είναι δυνατό να τεθεί το Κυπριακό στις ράγες της διαπραγμάτευσης
Απαντά στους τούρκους το ΥΠΕΞ-«Οι εθνικές επιδιώξεις μας αποτελούν επιδιώξεις της Ε.Ε»
Ν. Χριστοδουλίδης: Να μην επιχειρήσουν άλλα κράτη όπως η Τουρκία να εκμεταλλευτούν το κενό στη Συρία
Α. Δημητρίου: Δεν πρόκειται ποτέ να συμβιβαστούμε με μισή πατρίδα
Επίσκεψη εργασίας σε Ισραήλ και Παλαιστίνη θα πραγματοποιήσει ο Κόμπος-Στο επίκεντρο η κατάσταση στη Μέση Ανατολή
Κανονικά και σύμφωνα με τον σχεδιασμό προχωρά η ΚΔ για το Great Sea Interconnector-«Θα ενημερώσουμε την Ελληνική Κυβέρνηση»
Στο επίκεντρο το Κυπριακό ενόψει της σύγκλησης πολυμερούς διάσκεψης-Επικοινωνία ΠτΔ με Φον ντερ Λάιεν
Ν.Χριστοδουλίδης: Επενδύουμε ουσιαστικά στη νέα προσπάθεια ΓΓ ΟΗΕ για το Κυπριακό
Λαμβάνει μέτρα το τουρκικό ΥΠΑΜ για προστασία του ψευδοκράτους