Οι τιμές αυξάνονται, οι μισθοί μειώνονται και οι πολίτες ταλαιπωρούνται-«Παιδιά πάνε σχολείο νηστικά»

Ανησυχητικά είναι τα στοιχεία που προκύπτουν το τελευταίο διάστημα για τον κίνδυνο φτώχειας, με την Κύπρο να μην αποτελεί εξαίρεση από τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κι αυτό διότι διάφορα γεγονότα που λαμβάνουν χώρα σε ολόκληρο τον κόσμο, συντείνουν στις αυξήσεις των τιμών βασικών αγαθών, την ίδια ώρα που οι μισθοί παραμένουν οι ίδιοι ή μειώνονται, με αποτέλεσμα να χαμηλώνει και το βιοτικό επίπεδο των πολιτών.

Το πρόβλημα της φτώχειας δεν είναι θεωρητικό, αλλά πέρα για πέρα υπαρκτό και αυτό προκύπτει μέσα από την έκθεση του Αναπτυξιακού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών η οποία καταδεικνύει πως, 1,1 δισεκατομμύριο άνθρωποι, σε 110 χώρες αντιμετώπιζαν ακραία πολυδιάστατη φτώχεια, ενώ από αυτή την συνθήκη δεν εξαιρούνται τα παιδιά. Συγκεκριμένα, περίπου 584 εκατομμύρια άνθρωποι κάτω των 18 ετών βίωσαν ακραία μορφής φτώχειας.

Η εικόνα στην Κύπρο είναι καλύτερη, ωστόσο, υπάρχουν περιπτώσεις οικογενειών που βιώνουν δυσκολίες και ο κίνδυνος φτώχειας είναι ορατός, επηρεάζοντας δυσμενώς και πολλά παιδιά.

Μιλώντας στον REPORTER, η Πρόεδρος της ΠΟΕΔ Μύρια Βασιλείου, ανέφερε ότι δυστυχώς υπάρχουν παιδιά στην Κύπρο που διαβιούν σε πολύ δύσκολες οικονομικές συνθήκες, σημειώνοντας πως σε κάποιες σχολικές μονάδες υπάρχουν από κανένα μέχρι δυο παιδιά με οικονομικά προβλήματα, ενώ σε κάποια άλλα σχολεία είναι περισσότερα. Σημείωσε μάλιστα, πως κάποια παιδιά πηγαίνουν στο σχολείο χωρίς φαγητό, λόγω οικονομικών δυσκολιών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μεγαλύτερος κίνδυνος φτώχειας στην Κύπρο για όσους μεγάλωσαν σε φτωχά νοικοκυριά

Επιπρόσθετα, όπως ανέφερε η κα. Βασιλείου, «αρκετοί εκπαιδευτικοί γνωρίζοντας ότι κάποια παιδιά αντιμετωπίζουν δυσκολίες, τα προτρέπουν να παραμένουν στο προαιρετικό ολοήμερο σχολείο, όπου παρέχεται -στα παιδιά που πληρούν τα οικονομικά κριτήρια- σίτιση, ώστε να μπορούν να έχουν ένα πιάτο φαγητό».

Επιπλέον, όπως σημείωσε η κα. Βασιλείου, η ΠΟΕΔ εξέφρασε τη θέση ότι θα πρέπει να αυξηθεί το ποσοστό των μαθητών που δικαιούνται να λαμβάνουν σίτιση στο σχολείο. Πέραν όμως από τη σίτιση, η πρόεδρος της ΠΟΕΔ, ανέφερε ότι υπάρχουν παιδιά που τον χειμώνα μπορεί να μην έχουν ούτε σακάκι για να προστατευτούν από το κρύο, ενώ όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «μπορεί να το ξεχνάμε, αλλά το πρόβλημα υπάρχει και δεν αφορά παιδιά μόνο με μεταναστευτική βιογραφία».

Παράλληλα, ανησυχητικά είναι τα στοιχεία από την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, η οποία αναφέρει πως το ποσοστό όσων διατρέχουν κίνδυνο φτώχειας και προέρχονται από φτωχά νοικοκυριά είναι σχεδόν το διπλάσιο από το ποσοστό όσων προέρχονται από νοικοκυριά με καλύτερη οικονομική κατάσταση. Η τάση αυτή παρατηρείται σε όλη την ΕΕ και από αυτή τη λίστα δεν θα μπορούσε να απουσιάζει η Κύπρος, όπου το ποσοστό είναι υπερδιπλάσιο.

Κληθείς από τον REPORTER να σχολιάσει τα ευρήματα της Στατιστικής Υπηρεσίας, o οικονομολόγος, Μάριος Χρίστου, ανέφερε πως, «είναι δεδομένο ότι ένας άνθρωπος, ο οποίος στην παιδική του ηλικία, μεγάλωσε σε φτωχή οικογένεια, πολύ πιθανόν να μην έχει τις ίδιες ευκαιρίες εκπαίδευσης με άλλους ανθρώπους, που είχαν την οικονομική δυνατότητα και ως εκ τούτου είναι σε δυσμενέστερη θέση έναντι των υπολοίπων, που έχουν περισσότερες ευκαιρίες».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έρχονται νέα μέτρα στήριξης-Θετικός στις εισηγήσεις των συμπολιτευόμενων κομμάτων ο Κεραυνός

Επιπρόσθετα, ο κ. Χρίστου επεσήμανε ότι οι κοινωνικές συνθήκες είναι άμεσα συνυφασμένες με τον κίνδυνο φτώχειας, καθώς επηρεάζουν την ευημερία των πολιτών, ενώ όπως επεσήμανε ένα άλλο ζήτημα το οποίο επηρεάζει πολύ και την χώρα μας, είναι ότι σμικρύνεται η μεσαία τάξη και οι περισσότεροι κινούνται προς την φτωχότερή βαθμίδα. Αυτό, όπως εξήγησε ο οικονομολόγος, οφείλεται στη μείωση των μισθών λόγω των κρίσεων, ωστόσο παρά το ότι μειώνονται οι μισθοί τα κόστη αυξάνονται και αυτό δημιουργεί πρόβλημα, με τη μεσαία τάξη να μικραίνει.

Επιπλέον, αναφερόμενος στις οριζόντιές αυξήσεις στον δημόσιο τομέα, υπέδειξε πως μια αύξηση της τάξης του 10% για κάποιο που πληρώνεται με 1000 ευρώ, θα ανέλθει στα 100 ευρώ, ενώ αν κάποιος πληρώνεται με 5000 ευρώ, τότε η αύξηση που θα λάβει είναι 500 ευρώ. Αυτόματα, μεγαλώνει το χάσμα και δημιουργείται πρόβλημα, φέρνοντας σημαντικές διαφορές στους μισθούς στο δημόσιο με τον ιδιωτικό τομέα.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Καταναλωτών, Μάριος Δρουσιώτης, ανέφερε ότι αρκετός κόσμος αντιμετωπίζει δυσκολίες, σημειώνοντας ότι είναι υπαρκτός ο κίνδυνος φτώχειας, ενώ παράλληλα, όπως επεσήμανε, η υποχώρηση του πληθωρισμού δεν φέρει μείωση των τιμών, αλλά επιβραδύνει τον ρυθμό των αυξήσεων με το πρόβλημα για τους καταναλωτές να παραμένει.

Δειτε Επισης

Η χειρότερη χρονιά φέτος στην Κύπρο με τις εγκαταλείψεις σκύλων-«Κάθε πέρσι και καλύτερα»
Παίρνουν μέτρα πριν την εφαρμογή απαγόρευσης διακίνησης οχημάτων λόγω ρύπων-Διευκρινίσεις Υπ. Μεταφορών
Στην ομάδα χωρών για επιστροφή στο Φεγγάρι με τις Συμφωνίες Αρτεμις η Κύπρος-Στόχος η αποικία του Άρη
Σταθεροποιήθηκε κάτω από 30 βαθμούς η θερμοκρασία-Συνεχίζουν να αγνοούνται οι βροχές
Οι τιμές αυξάνονται, οι μισθοί μειώνονται και οι πολίτες ταλαιπωρούνται-«Παιδιά πάνε σχολείο νηστικά»
«Στις 26 Ιουλίου 1974 μάθαμε ότι ο Ανδρέας ήταν νεκρός… Οι γονείς έφυγαν με τον καημό να τον δουν»
Υπ. Εργασίας: Σε εξέλιξη η μεσολαβητική διαδικασία για ξενοδοχειακή βιομηχανία
Διαδήλωση για τον πόλεμο στη Γάζα έξω από το Δημοτικό Μέγαρο Πάφου
Διαμαρτυρία Συνδέσμου Αντιστασιακών για μνημείο καταδρομέων στον Στρόβολο
Πολύ καλές οι επιδώσεις του τουρισμού-«Είχαμε τους καλύτερους εννέα μήνες όλων των εποχών»