Σύγχυση και ερωτήματα για τις απαγορεύσεις μετακίνησης οπαδών-Ανάγκη να ξεκαθαριστούν τα κριτήρια

Σύγχυση και ερωτήματα προκαλούν στο φίλαθλο κοινό οι αποφάσεις που λαμβάνονται σε σχέση με τους αγώνες υψηλού, όπως χαρακτηρίζονται, κινδύνου, στο κυπριακό πρωτάθλημα, αφού μετά την απόφαση της προηγούμενης αγωνιστικής για απαγόρευση μετακίνησης των οπαδών της Ανόρθωσης στον αγώνα με την ΑΕΚ, αυτή την εβδομάδα ο αγώνας ΑΠΟΕΛ-Ανόρθωση θα διεξαχθεί με την παρουσία κόσμου κι από τις δύο ομάδες.

Όπως έχει ήδη γίνει γνωστό, την προηγούμενη εβδομάδα η ΑΕΚ φέρεται να ήταν αυτή που ζήτησε όπως ο εντός έδρας αγώνας της με αντίπαλο την ομάδα της Αμμοχώστου, να μην διεξαχθεί με την παρουσία φιλάθλων της Ανόρθωσης, εκφράζοντας φόβους για επεισόδια, αίτημα το οποίο έγινε δεκτό τόσο από την Αστυνομία, όσο και από την ΚΟΠ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η νέα απαγόρευση μετακίνησης, ο κίνδυνος αθέμιτου ανταγωνισμού και η αλλαγή στάσης μετά το Απόλλων-ΑΕΛ

Την ίδια ώρα, για τον αγώνα της ερχόμενης Δευτέρας δεν υπήρξε οποιοδήποτε αίτημα από το ΑΠΟΕΛ ως γηπεδούχο, ώστε η Ανόρθωση να μην μεταφέρει κόσμο στον αγώνα των δύο ομάδων στο ΓΣΠ, ενώ ούτε η Αστυνομία, αλλά ούτε και η ΚΟΠ δεν έκριναν ότι πρέπει να υπάρξει απαγόρευση μετακίνησης.

Έκριναν, ωστόσο, ότι έπρεπε να ισχύσει η απαγόρευση στον αγώνα μεταξύ Ομόνοιας 29ης Μαΐου με τον ΑΠΟΕΛ, αλλά όχι στο ντέρμπι ανάμεσα σε Ανόρθωση και Απόλλωνα, στο οποίο σημειώθηκαν στο πρόσφατο παρελθόν σωρεία επεισοδίων ανάμεσα στους οπαδούς τους. Το ίδιο ισχύει και για το παιχνίδι μεταξύ Απόλλωνα και ΑΕΛ, που τελικά διακόπηκε για τους γνωστούς λόγους.

Για όλες τις πιο πάνω αποφάσεις, δεν υπάρχει συγκεκριμένη εξήγηση από ποιον λαμβάνονται και με ποια κριτήρια, όμως έχει δημιουργηθεί, ενδεχομένως και άθελα των αρμοδίων, ένα σκηνικό αθέμιτου ανταγωνισμού στο κυπριακό πρωτάθλημα, το οποίο πρέπει να εξευρεθεί τρόπος να σταματήσει να υφίσταται. Κι αυτό διότι εάν μια ομάδα κρίνει ότι δεν θέλει τους οπαδούς της άλλης ομάδας στο γήπεδό της, μπορεί να ζητήσει απαγόρευση μετακίνησης και να λάβει έγκριση, στη βάση της απόφασης για το αίτημα της ΑΕΚ.

Όπως ανέφερε αρμόδια πηγή στον REPORTER, η Αστυνομία και η Ομοσπονδία αξιολογούν τις πληροφορίες που έχουν ενώπιόν τους για κάθε αγώνα ξεχωριστά, ως επίσης τα όσα θα αναφέρουν οι ομάδες, αλλά και την άποψη της Αστυνομίας και της ΚΟΠ. Έστω ότι στον αγώνα ΑΕΚ-Ανόρθωση αξιολογήθηκαν πληροφορίες και πάρθηκε η συγκεκριμένη απόφαση, πώς και γιατί δεν προέκυψαν πληροφορίες για όσα συνέβησαν στο ντέρμπι Απόλλων-ΑΕΛ. Αφού αξιολογήθηκαν οι κίνδυνοι για τον αγώνα Ομόνοια 29ης Μαΐου-ΑΠΟΕΛ και απαγορεύτηκε η μετακίνηση, γιατί δεν υπήρξε παρόμοια στάση στον αγώνα Ανόρθωση-Απόλλωνας, όταν οι οπαδοί των δύο ομάδων συγκρούστηκαν σε πολλές και διαφορετικές περιπτώσεις τα τελευταία χρόνια.

Επίσης, εάν για παράδειγμα στον αγώνα ΑΠΟΕΛ-Ανόρθωση σημειωθούν, ω μη γένοιτο, επεισόδια, πέραν της λαϊκής απαίτησης για καταλογισμό ευθυνών, η οποία πρέπει να θεωρείται δεδομένη, αυτόματα σημαίνει ότι στον αγώνα του δεύτερου γύρου οι δύο ομάδες θα αγωνιστούν χωρίς φιλοξενούμενους οπαδούς; Ή ακόμα, εάν η Ανόρθωση στον δεύτερο γύρο δεν ζητήσει όπως η ΑΕΚ αγωνιστεί χωρίς τον κόσμο της, οι αρμόδιοι δεν θα επιβάλουν απαγόρευση μετακίνησης;

Η ΚΟΠ, μπορεί να είναι η αρμόδια για να λαμβάνει την τελική απόφαση για κάθε αγώνα, ωστόσο πάντοτε εισακούονται και οι θέσεις τόσο της Αστυνομίας, όσο και των ομάδων, αφού οι ισορροπίες στα θέματα επεισοδίων είναι πολύ λεπτές και κανένας δεν θέλει να σηκώσει το βάρος της ευθύνης στην περίπτωση που υπάρξουν συγκρούσεις οπαδών. Το πρόβλημα, ίσως αμβλυνθεί εάν καταρτιστεί και δημοσιευτεί ένα πρωτόκολλο με τη σύμφωνο γνώμη των εμπλεκόμενων μερών, στο οποίο να διαβαθμίζεται ο κίνδυνος με κάποιες παραμέτρους και με στόχο να εξανεμισθεί η προκατάληψη που επικρατεί ανάμεσα στους φιλάθλους για τις μέχρι στιγμής αποφάσεις, οι οποίες μπορούν να χαρακτηριστούν από κάποιους ως ακατανόητες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μετά την ανατροπή με τη μετακίνηση οπαδών δηλώνουν… ετοιμότητα για αστυνόμευση οι Αρχές

Η συγκεκριμένη διαπίστωση, πιθανότατα να συνεχίσει να υφίσταται, όσο ο φίλαθλος που αποτελεί την πεμπτουσία του ποδοσφαίρου, μένει στο σκοτάδι και σε πλήρη άγνοια για τον τρόπο που κάποιοι τον θέλουν ή δεν τον θέλουν στα γήπεδα.

Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος της ΚΟΠ Γιώργος Κούμας, σε δηλώσεις του μετά από συνάντηση που είχε με τις ομάδες, κατόπιν των επεισοδίων στο ντέρμπι Απόλλων-ΑΕΛ, είχε ανακοινώσει ότι θα επιδιώξει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον υπουργό Δικαιοσύνης και τον Αρχηγό Αστυνομίας, ώστε να βρεθούν λύσεις στο πρόβλημα της βίας στα γήπεδα.

Ωστόσο, λόγω των αλλαγών στην Αστυνομία, μετά την απόδραση του «Κομμωτή» και την καρατόμηση του Αρχηγού, η συνάντηση δεν διευθετήθηκε, αλλά αποφασίστηκε να δοθεί χρόνος στο νέο Αρχηγό και στη συνέχεια να λάβει χώρα η συνάντηση των εμπλεκόμενων μερών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ράβε ξήλωνε η κατάσταση στο Κυπριακό ποδόσφαιρο-Οι απαγορεύσεις και τα αυτογκόλ δεν φέρνουν αποτέλεσμα

Δειτε Επισης

Αριθμός σφαιρών εντοπίστηκε από την Αστυνομία κατόπιν πληροφορίας
«Η έμφυλη βία κρύβεται μπροστά μας»-Πέραν των 12,5 χιλιάδων περιστατικών στην Κύπρο την τελευταία πενταετία
Δεν προκύπτει αδίκημα για το λειτουργό ΥΠΑΝ που καταγγέλθηκε για σεξουαλική παρενόχληση
Ρίχνουν 128 εκατομμύρια σε υποδομές για την Υγεία-Ιδρύεται πρότυπο Παιδογκολογικό κέντρο
Στα σκαριά κίνητρα για προσέλκυση ΣΥΟΠ από Υπουργείο Άμυνας-Οι προτάσεις που βρίσκονται στο τραπέζι
Λειτουργία διαδικτυακής πλατφόρμας για «αγοραπωλησίες» ακινήτων στα κατεχόμενα-«Νέα εποχή στον τομέα»
Πραγματοποίησαν πορεία οι απεργοί του κλάδου σκυροδέματος-«Οι εργοδότες να τηρήσουν τα συμφωνηθέντα»
Παραπέμφθηκε σε δίκη ο ανήλικος για το θανατηφόρο στη Λάρνακα-Αντιμετωπίζει οκτώ κατηγορίες
Παράδειγμα φιλοπατρίας 18χρονη από την Πάφο-Άφησε την Φαρμακευτική και εντάχθηκε στη Σχολή Ευελπίδων
Παγκόσμια ανησυχία για την κλιμάκωση στο Ουκρανικό-Έκτακτη συνεδρία του ΝΑΤΟ