«Αν δεν τον σκότωνα, θα με σκότωνε»-Όσα καταγράφει ο Τ/κ που παραδέχθηκε ρόλο ηθικού αυτουργού για Δημητρούι

Ένα ντόμινο εξελίξεων καταγράφηκε στην τελευταία δικάσιμο για την υπόθεση της δολοφονίας του Δημήτρη Ανδρονίκου που διαπράχθηκε στις 23 Απριλίου στην Ανθούπολη και για την οποία βρίσκονται στο εδώλιο του κατηγορουμένου έξι πρόσωπα, αφού πέραν του έκτου κατηγορούμενου που παραδέχθηκε ενοχή και εντάχθηκε στο πρόγραμμα μαρτύρων, άλλοι τρεις προέβησαν σε παραδοχές. Εξέλιξη η οποία δεν αναμενόταν, ωστόσο δημιούργησε νέα δεδομένα, αφού πλέον η δίκη θα διεξαχθεί μόνο για τους πρώτους δύο κατηγορούμενους, οι οποίοι αρνούνται κατηγορηματικά οποιαδήποτε ενοχή.

Η Κατηγορούσα Αρχή ζήτησε την επιβολή ποινών στους τρεις στο τέλος της διαδικασίας για τους πρώτους δύο, σε αντίθεση με τον έκτο που θα του επιβληθεί ποινή την 25η Οκτωβρίου, αφού θα χρησιμοποιηθεί, όπως ανέφερε, ως βασικός μάρτυρας κατηγορίας εναντίον των υπολοίπων, οι οποίοι βέβαια τελικά παραδέχθηκαν την διάπραξη όλων των αδικημάτων. Συνεπώς, άγνωστο με ποιο τρόπο θα εξελιχθεί η δίκη, με το Κακουργιοδικείο όμως να εγκρίνει το αίτημα για επιβολή ποινών στους τρεις, στο τέλος της ακροαματικής διαδικασίας για τους δύο, τους οποίους η Κατηγορούσα Αρχή δείχνει ως ηθικούς αυτουργούς.

Ωστόσο, την εξίσωση ανακάτεψε ο κατηγορούμενος τρία, Τουρκοκύπριος, ο οποίος προέβη σε ένορκη δήλωση, με την οποία παραδέχεται από την μία τα όσα του καταλογίζονται, ενώ από την άλλη δείχνει τον εαυτό του ως το πρόσωπο που έδωσε τις οδηγίες για την δολοφονία του Δημήτρη Ανδρονίκου, λέγοντας πως υπήρχαν προσωπικές διαφορές αναφορικά με τον έλεγχο της νύχτας. Μάλιστα, νομικοί κύκλοι, υποστηρίζουν πως ο λόγος που προέβη σε ένορκη δήλωση, είναι επειδή εάν και δήλωσε επιθυμία από τη διαδικασία της προσωποκράτησης να δώσει νέα κατάθεση, εντούτοις αυτή δεν του λήφθηκε από το ΤΑΕ, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως η ποινή για το αδίκημα του φόνου εκ προμελέτης είναι μία και είναι αυτή των ισοβίων. Ως εκ τούτου, τόσο ο κατηγορούμενος τρία όσο και οι υπόλοιποι που προέβησαν σε παραδοχές, αναμένεται να καταδικαστούν σε δια βία φυλάκιση.

Σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο της ένορκης του δήλωσης, ο κατηγορούμενος παραδέχεται πως γνώριζε το θύμα εδώ και αρκετά χρόνια από τις δουλειές της νύχτας, με τις σχέσεις τους ωστόσο να ήταν τυπικές, ενώ στη συνέχεια αναφέρει πως ήρθαν σε ρήξη.

Περί τις αρχές του 2024, ο Δημήτρης προσπαθούσε να αναλάβει τον έλεγχο της Λευκωσίας και δημιούργησε ομάδα. Με προσέγγισε και μου είπε ότι, στο εξής θα δουλεύω για αυτόν και θα του κάμνω τις δουλείες του, με την ομάδα μου, εννοώντας τους συνεργάτες μου τον χχχ, τον χχχ και τον χχχ, που επίσης είναι κατηγορούμενοι στην παρούσα υπόθεση. Αρνήθηκα και ο Δημήτρης με απείλησε, λέγοντάς μου ότι, όποιος δεν είναι μαζί του είναι εχθρός του και ότι, έπρεπε να προσέχω τόσο εγώ όσο και η οικογένειά μου. Περί τις αρχές Μαρτίου βρεθήκαμε στη Λευκωσία με τον Δημήτρη και μου είπε ότι, πρέπει να κάψω δύο μαγαζιά και εγώ του είπα ότι, δεν θα κάμω καμία δουλειά για αυτόν. Θυμάμαι χαρακτηριστικά τα λόγια του: «Επιμένεις να μην είσαι μαζί μου τζαι θέλεις να κάμεις ομάδα δική σου, γι’ αυτό πρόσεξε και θα σε καθαρίσω», δείχνοντάς μου μάλιστα και το πιστόλι που είχε μαζί του.

Περαιτέρω, ο κατηγορούμενος καταγράφει στην ένορκη του δήλωση, πως είχε αγοράσει αλεξίσφαιρο για την ασφάλεια του, ένεκα των απειλών και λόγω του ότι φοβόταν για την ζωή του, το οποίο ήταν το όχημα που εντόπισε η Αστυνομία κατά την έρευνα που του διενεργήθηκε με την σύλληψη του. Ισχυρίζεται επίσης, πως είχε δανειστεί από τον πρώτο κατηγορούμενο ένα από τα οχήματα του, ώστε να χρησιμοποιεί για τις διακινήσεις του, το οποίο επίσης εντοπίστηκε στην κατοχή του.

Στη συνέχεια ο κατηγορούμενος αναφέρεται σε περιστατικό που σημειώθηκε έξω από την οικία του, λέγοντας πως είχε αντιληφθεί μια μοτοσικλέτα μαύρη στην οποίαν επέβαιναν το θύμα, καθώς και ακόμη ένα πρόσωπο, με τον ίδιο να θεωρεί πως τον παρακολουθούσαν. Γεγονός, που όπως αναφέρει, τον έκανε να συνειδητοποιήσει πως ότι κινδυνεύει η ζωή του. Παράλληλα, αναφέρεται σε ακόμη ένα περιστατικό που κατά τους ισχυρισμούς του σημειώθηκε έξω από το Δικαστήριο, όπου και πάλι απειλήθηκε από τον Ανδρονίκου, λέγοντας πως του έκανε σήμα με το χέρι του, πως θα του κόψει το κεφάλι του.

Το ίδιο διάστημα ακουγόταν στη Λευκωσία, ότι πράγματι ο Δημήτρης ανέλαβε την νύκτα και ότι, πέραν των εμπρησμών μαγαζιών και απειλών προς διάφορα πρόσωπα, σχεδίαζε να δολοφονήσει ανθρώπους που δεν εντάχθηκαν στην ομάδα του, ή που τους θεωρούσε ως απειλή για τον έλεγχο της νύκτας, από τον ίδιο. Λόγω του ότι, αντιλήφθηκα ότι ο Δημήτρης θα πραγματοποιούσε τις απειλές του εναντίον του προσώπου μου, αποφάσισα ότι, έπρεπε να οργανώσω τη δολοφονία του Δημήτρη, αλλιώς ο ίδιος θα με σκότωνε ή θα έκαμνε κακό στη σύζυγο ή την οικογένειά μου.

Ο κατηγορούμενος τρία, αναφέρει στην ένορκη του δήλωση, πως για επίτευξη της δολοφονίας του Ανδρονίκου, ζήτησε βοήθεια από τους κατηγορούμενους τέσσερα, πέντε και έξι, στους οποίους ανέθεσε το έγκλημα, έναντι αμοιβής, με τον τελευταίο μάλιστα να ισχυρίζεται πως του ζήτησε να διαγραφεί ένα χρέος του, λέγοντάς του χαρακτηριστικά (σ.σ σύμφωνα με τους ισχυρισμούς) «εάν θέλεις να τον πυροβολήσω εγώ».

Ακολούθως ο κατηγορούμενος αναφέρει πως εξασφαλίστηκε μοτοσικλέτα και πιστόλι και πως ο ίδιος έδωσε οδηγίες όπως η δολοφονία διαπραχθεί άμεσα, προτού το πράξει το θύμα. Στη συνέχεια αναφέρεται στις παρακολουθήσεις που έγιναν, αλλά και για την ενημέρωση που είχε πως το θύμα μετέβαινε σε αστυνομικό σταθμό για να επισκεφθεί συγγενικό του πρόσωπο που είχα συλληφθεί για εμπρησμούς.

Το πρωί της 23ης/04/2024 έμαθα ότι, ο κουμπάρος του Δημήτρη που έβλεπε καθημερινά στα κρατητήρια της Περιστερώνας, μετακινήθηκε στα Κρατητήρια Λακατάμιας και τους ανέφερα, όπως αναζητήσουν τον Δημήτρη στην Λακατάμια, αφού σίγουρα θα πήγαινε το πρωί να τον δει, ως η καθημερινή του συνήθεια. Εκείνη την ημέρα όπως πληροφορήθηκα από τα παιδιά, οδηγός θα ήταν ο κατηγορούμενος έξι και επιβάτης ο κατηγορούμενος πέντε. Πράγματι, ως ενημερώθηκα εντόπισαν τον Δημήτρη και ο κατηγορούμενος πέντε τον πυροβόλησε τρεις φορές. Τους είπα να εξαφανίσουν όλα τα ενοχοποιητικά στοιχεία και ως με πληροφόρησαν το έπραξαν. Τις επόμενες ημέρες, πήρα τηλέφωνο τον κατηγορούμενο πέντε και κανόνισα και συναντηθήκαμε και του έδωσα το ποσό των €10,000 που έπαιξε τον Δημήτρη.

Καταληκτικά ο κατηγορούμενος αναφέρει στην ένορκη του δήλωση πως γνωρίζει τους πρώτους δύο κατηγορούμενους που δεν παραδέχθηκαν τις κατηγορίες, λέγοντας πως όντως είναι φίλοι, ωστόσο δεν έχουν καμία σχέση με την διάπραξη της δολοφονίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Θέλουν πάση θυσία τους δύο βαρυσήμαντους για τον Ανδρονίκου-Οι ομολογίες, η στάση της ΚΑ και η υπόθεση Αλέξη

Δειτε Επισης

Όχι Ανωτάτου στην έφεση Γιαννάκη για το αίτημά του να ανασταλούν οι σε βάρος του κατηγορίες
Από το βράδυ κυκλοφόρησαν οι μονταρισμένες φωτογραφίες-Άρχισε η λήψη καταθέσεων
Κυκλοφόρησαν μονταρισμένες γυμνές φωτογραφίες μαθητριών σε Γυμνάσιο-Διέταξε έρευνα το ΥΠΑΝ
Στην 31η θέση η Κύπρος στον Δείκτη Κράτους Δικαίου 2024 του WJP
Προετοίμασε το έδαφος και μετά ξεγέλασε ιδιοκτήτη ανταλλακτηρίου-Έφυγε με 40 χιλ. ευρώ
Φάρσα τελικά η πληροφορία για βόμβα σε γυμνάσιο στη Λευκωσία
Καραμπόλα τριών οχημάτων στον αυτοκινητόδρομο-Στο νοσοκομείο ένα πρόσωπο (pic)
«Αν δεν τον σκότωνα, θα με σκότωνε»-Όσα καταγράφει ο Τ/κ που παραδέχθηκε ρόλο ηθικού αυτουργού για Δημητρούι
Έντεκα παράτυποι μετανάστες συνελήφθησαν και απελάθηκαν την ίδια μέρα από την Κύπρο
Νέα συμπλοκή μεταξύ Σύρων στη Λάρνακα-Αντικρουόμενες εκδοχές για τα αίτια του καβγά