«Ηayir» Τατάρ στην πρόταση για τα τρία τραπέζια-Θεωρεί ότι οδηγούν σε συνολική διαπραγμάτευση

Απέρριψε στην ολότητα την πρόταση του Προέδρου Χριστοδουλίδη στο άτυπο δείπνο της Νέας Υόρκης για την δημιουργία τριών τραπεζιών υποστηρίζοντας ότι αυτό σημαίνει συνολική διαπραγμάτευση, ανέφερε ο Ερσίν Τατάρ.

Σύμφωνα με την Κίπρις, ο Τ/κ ηγέτη είπε ότι ο Ε/κ ηγέτης πρότεινε τρία τραπέζια: ένα για τα θέματα διακυβέρνησης με τη μορφή 2+1, ένα τραπέζι για τα θέματα ασφάλειας με τη μορφή 4+1 και ένα για το θέμα των εγγυήσεων με τη μορφή 5+1. Ο κ. Τατάρ είπε ότι απέρριψε την πρόταση, λέγοντας ότι αυτά τα θέματα αποτελούν αντικείμενο συνολικής συζήτησης, ενώ ο ΓΓ του ΟΗΕ παρέμεινε σιωπηλός, όπως ανέφερε.

Η Κίπρις γράφει ότι οι δηλώσεις του κ. Τατάρ έγιναν σε τηλεοπτικό πρόγραμμα ιστοσελίδας και σχολίαζε δημοσιεύματα στον ε/κ Τύπο για το περιεχόμενο της πρότασης του ΠτΔ.

Ο Τ/κ ηγέτης επανέλαβε ότι έχει καταγραφεί πως δεν υπάρχει κοινό έδαφος μεταξύ των δύο πλευρών, τονίζοντας ότι μια επόμενη συνάντηση θα πρέπει να είναι στη μορφή του 4+1, δηλαδή τα ΗΕ, οι «μητέρες πατρίδες» και οι δύο πλευρές, ώστε να απαντηθεί το ερώτημα εάν μπορεί να βρεθεί κοινό έδαφος. Εκτός αυτής της μορφής (4+1) δεν μπορεί να υπάρξει ισορροπία σε άλλα τραπέζια.

Οι Ε/κ συνέχισε, έχουν απαίτηση το Ηνωμένο Βασίλειο να παραστεί στις συναντήσεις, καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο είναι εγγυήτρια χώρα και έχει βάσεις στην Κύπρο. «Οι Ελληνοκύπριοι θέλουν η Βρετανία να έρθει στο τραπέζι. Όμως εμείς συμφωνούμε μόνο με το να καθίσουμε με τη μητέρα πατρίδα. Ίσως το ΗΒ θα μπορούσε να συμμετάσχει ως παρατηρητής σε υπουργικό επίπεδο. Το συζητήσαμε και με την Τουρκία. Θα δούμε».

Ο κ. Τατάρ επέκρινε το γεγονός ότι τα Ηνωμένα Έθνη δεν έχουν μια αμερόληπτη στάση. «Ο ΟΗΕ παραμένει στις αποφάσεις του και ασχολείται με τους Ελληνοκύπριους και το ομοσπονδιακό μοντέλο λύσης στο οποίο είμαστε αντίθετοι. Όταν είπαμε ναι στο σχέδιο Ανάν, μας υποσχέθηκαν ότι θα αρθούν οι απομονώσεις, αλλά το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν το έθεσε καν στην ημερήσια διάταξη. Ο ΟΗΕ έχει πάρει θέση, αλλά είμαστε ευχαριστημένοι με τον Γενικό Γραμματέα. Τον σέβομαι όχι επειδή είναι με το μέρος μας ή οτιδήποτε άλλο, αλλά επειδή είναι ΓΓ που βλέπει τα γεγονότα και είναι δίκαιος. Ο Γκουτέρες είδε από πρώτο χέρι τι συνέβη στο Κραν Μοντάνα. Μόνο με την παρουσία της Τουρκίας μπορεί να υπάρξει ισορροπία στο τραπέζι. Για όλους αυτούς τους λόγους, δεχόμαστε μόνο μια συνάντηση σε μορφή 4+1».

Όσον αφορά το άνοιγμα νέων οδοφραγμάτων στη συνάντηση ο κ. Τατάρ είπε ότι στο θέμα αυτό έγινε στην Νέα Υόρκη ένα σωστό βήμα κι επανέλαβε τη θέση του για άνοιγμα σημείου διέλευσης για εμπορικούς λόγους στη Μια Μηλιά, το οποίο θα ήταν επωφελές και για τις δύο πλευρές. Πρόσθεσε ότι οι Ε/κ θα μπορούσαν να θέσουν θέμα διάνοιξης σημείου στην περιοχή Λουρουτζίνας και είπε ότι γίνονται μελέτες σε αυτό το σημείο.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Μακροπρόθεσμο το «Αμάλθεια»-Συστηματοποιείται η επόμενη φάση εφαρμογής με το δρομολόγιο Κύπρος-Ashdod-Γάζα
Πήγε στην Μία Μηλιά ο Τατάρ και επανέλαβε τα ίδια για τα οδοφράγματα
Ξεκάθαρη η Κυβέρνηση για τουρκο-συριακή ΑΟΖ-«Τα κυριαρχικά μας δικαιώματα προστατεύονται από το διεθνές δίκαιο»
Ακόμη να ενημερώσει επίσημα ο Τατάρ για ημερομηνίες-«Εμείς είμαστε έτοιμοι ακόμη και αύριο»
Αυξήσεις συντάξεων ενέκρινε το Υπουργικό-Συζητήθηκαν αλλαγές στο ενοίκιο έναντι δόσης και θέσπιση μητρώου καλλιτεχνών
Το πάθημα του 2024 και τα κριτήρια για ανασχηματισμό το 2025
Τα τρία μέτρα του Υπουργείου Εσωτερικών για στήριξη του προσφυγικού κόσμου-Οι στόχοι που βρίσκονται στο κάδρο
Με τη Δημοκρατική Αλλαγή επιστρέφει στην πολιτική ο Χρίστος Κληρίδης-Εξήγγειλε πολιτική κίνηση απέναντι «στη μετριότητα»
Πρόωρες «εκλογές» στα κατεχόμενα ζητά ο ηγέτης του ΡΤΚ
Βλέπει φαντάσματα ο Τατάρ-Κατηγορεί την ε/κ πλευρά για «επιθετικές κινήσεις»