Αλυσιδωτά προβλήματα με τις καθυστερήσεις στη κατάθεση προϋπολογισμών ΕΟΑ-Στάση αναμονής από ΥΠΕΣ

Πολύ μεγάλα είναι τα προβλήματα που καλείται σε κάποιες περιπτώσεις να αντιμετωπίσει το Υπουργείο Εσωτερικών, σε σχέση με τους νεοσύστατους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης, αφού ακόμα βρίσκεται στην αναμονή για την κατάθεση των προϋπολογισμών τους, με αποτέλεσμα να προκύπτει ένα πισωγύρισμα σε όλα τα επόμενα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν, πριν εγκριθούν από τη Βουλή.

Μπορεί το πλάνο του Υπουργείου Εσωτερικών να ήταν όπως αυτή την εβδομάδα προχωρήσει με κατάθεση των προϋπολογισμών στο Υπουργικό Συμβούλιο, ώστε να εγκριθούν και στη συνέχεια να οδηγηθούν ενώπιον της Βουλής, όμως κάτι τέτοιο δεν συνέβη, αφού κάποιοι από τους ΕΟΑ δεν κατέθεσαν τους προϋπολογισμούς τους εγκαίρως.

Αναμφίβολα, η στάση που τηρούν κάποιοι ΕΟΑ οδηγεί σε αλυσιδωτά προβλήματα, τα οποία δυσχεραίνουν την προσπάθεια, ώστε το τρένο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να τοποθετηθεί πλήρως στις ράγες και να ξεκινήσει την ορθή του πορεία. Το Υπουργείο Εσωτερικών ευελπιστεί ότι εντός των επόμενων ημερών θα κατατεθούν οι προϋπολογισμοί, για να μπορέσει με τη σειρά του να προβεί στις δέουσες ενέργειες.

Το ερώτημα που καλείται, ωστόσο, να εξεταστεί είναι για το ποιοι είναι οι λόγοι που παρατηρείται αυτή η καθυστέρηση από τους ΕΟΑ, για κατάθεση των προϋπολογισμών τους και κατά πόσον το θέμα σχετίζεται με την προσπάθεια να είναι ισοσκελισμένοι, αφού σε αντίθετη περίπτωση θα απορρίπτονται, όπως προνοεί ο Νόμος, χωρίς προηγουμένως να εξεταστούν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στο Υπουργικό οι προϋπολογισμοί των ΕΟΑ-Μάχη για διόρθωση των προβλημάτων με τον «Ιππόδαμο»

Οι προϋπολογισμοί των ΕΟΑ είναι άμεσα συνυφασμένοι με τις προσλήψεις που θα γίνουν στους ΕΟΑ, αφού τη δεδομένη στιγμή έχουν αποσπαστεί πρόσωπα από την Πολεοδομία, τα οποία ωστόσο θα πρέπει να επιστρέψουν στην Υπηρεσία τους εντός του χρονοδιαγράμματος που είχε τεθεί. Ως εκ τούτου, δεδομένων των καθυστερήσεων που παρατηρούνται, το χρονοδιάγραμμα που θα τεθεί για προκήρυξη θέσεων και προσλήψεις θα είναι πεπιεσμένο όσο καθυστερεί η υπόλοιπη διαδικασία.

Πέραν όμως της καθυστέρησης, υπάρχουν κι άλλα μεγάλα προβλήματα τα οποία συνεχίζει να διαχειρίζεται το Υπουργείο Εσωτερικών, όπως για παράδειγμα το θέμα των επικίνδυνων οικοδομών που αντιμετωπίζεται τόσο από τους ΕΟΑ, όσο και από τους Δήμους ως γκρίζα ζώνη, αφού οι μεν υποστήριζαν ότι δεν μπορούσαν να τις αναλάβουν από την 1η Οκτωβρίου, όπως προβλεπόταν, ενώ οι δε κατηγορούσαν τους ΕΟΑ ότι αναλαμβάνουν μόνο όσα τους θέλουν και όχι ότι προνοεί η Νομοθεσία.

Τελικά, ο Κωνσταντίνος Ιωάννου αποφάσισε και κάλεσε στο Υπουργείο τον βουλευτή της ΔΗΠΑ, Μαρίνο Μουσιούττα, ο οποίος είχε καταθέσει πρόταση Νόμου για το θέμα, ώστε να να δημιουργηθεί μια πρόταση Νόμου που θα εξεταστεί από την Επιτροπή Εσωτερικών, για να καταλήξει τάχιστα ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής.

Παρόλα αυτά, η Βουλή εν τη σοφία της αποφάσισε με πρόταση Νόμου που ψηφίστηκε ομόφωνα, να δώσει παράταση παραμονής των επικίνδυνων οικοδομών στους δήμους μέχρι τον Μάρτιο του 2025.

Ένα άλλο ζήτημα που επιλαμβάνεται το Υπουργείο, είναι η σύγκρουση που έχει προκληθεί μεταξύ Δημάρχων και Αντιδημάρχων των νεοσύστατων Δήμων, αφού υπάρχουν καταγγελίες ενώπιον του Κωνσταντίνου Ιωάννου για Δημάρχους που έχουν αποψιλώσει τις αρμοδιότητες των Αντιδημάρχων, με αποτέλεσμα να προκαλούνται προβλήματα και δυσλειτουργίες στο έδαφος της εργασίας τους. Κάποιοι αντιδήμαρχοι, μιλώντας στον REPORTER, εξέφρασαν την έντονη δυσφορία τους για το θέμα, ενώ τόνισαν ότι αυτό που αισθάνονται είναι πως δεν ασκούν τα καθήκοντα για τα οποία τους εξέλεξαν οι πολίτες.

Σημειώνεται ότι το Υπουργείο κάνει σκέψεις για καθορισμό εξουσιών ανάμεσα στους αξιωματούχους, ώστε να μην τίθενται ζητήματα επάλειψης καθηκόντων ανάμεσα σε Δημάρχους και Αντιδημάρχους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Παράπονα για παραγκωνισμό αντιδημάρχων από δημάρχους-Σκέψεις ΥΠΕΣ για καθορισμό εξουσιών

Ένα επίσης μεγάλο θέμα είναι η λειτουργία του «Ιπποδαμου», σύστημα το οποίο δημιουργήθηκε με σκοπό την ανάπτυξη και εφαρμογή ενός Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος που να καλύπτει τις μηχανογραφικές ανάγκες και απαιτήσεις των Τομέων του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως αλλά και τη διαχείριση Αδειών Οικοδομής από τις Επαρχιακές Διοικήσεις.

Παρά τις μέχρι τώρα προσπάθειες που καταβλήθηκαν, δεν κατέστη δυνατό να λειτουργεί χωρίς προβλήματα, που δυσχεραίνουν το έργο των κρατικών υπηρεσιών, όμως ασκούνται πιέσεις κυρίως προς το Υφυπουργείο Καινοτομίας για να ληφθούν μέτρα σε μια προσπάθεια να καταστεί πλήρως λειτουργικό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Διεθνής αναγνώριση- Η Μαρίνα Χατζημανώλη επιλέχθηκε ως Ναυτιλιακή Προσωπικότητα της χρονιάς
Διόρισε τον Κυπριανό Λούη ως Συντονιστή Θρησκευτικών Ομάδων ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας
Εντοπισμός ατόμων με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου εντόπισε το Ινστιτούτο Νευρολογίας Κύπρου
ΥΠΕΣ: Προς ρύθμιση η διάθεση κρατικής γης για ΑΠΕ
Διευκρινίσεις ΥΠΕΣ για τοποθέτηση πινακίδων σε δημόσιο ποταμό-Ζητήθηκε αφαίρεσή τους
Αυξήθηκαν οι τιμές κάποιων εκ των βασικών καταναλωτικών αγαθών-Στοιχεία από το Παρατηρητήριο τιμών
Μεγάλο ενδιαφέρον για Σχέδιο Πολεοδομικής Αμνηστίας-Σημαντικός αριθμός αιτήσεων
Συννεφιασμένος ο καιρός-Στους 27 βαθμούς η θερμοκρασία
Αλυσιδωτά προβλήματα με τις καθυστερήσεις στη κατάθεση προϋπολογισμών ΕΟΑ-Στάση αναμονής από ΥΠΕΣ
Αυξήσεις με συνέχεια για τις τιμές των καυσίμων-Στο προσκήνιο καταγγελίες για αθέμιτο ανταγωνισμό