Υπό συζήτηση το καθεστώς των κοινοβουλευτικών συνεργατών-Ξεκινούν «οικογενειακή» διαβούλευση οι βουλευτές

Το καθεστώς των κοινοβουλευτικών συνεργατών συζητήθηκε επί της αρχής την Τετάρτη στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής, η οποία έχει ενώπιόν της τρεις προτάσεις νόμου για το εν λόγω θέμα.

Στη συνεδρία, κατά τη διάρκεια της οποίας υπήρξαν στιγμές έντασης μεταξύ μελών της Επιτροπής Θεσμών, ακούστηκαν οι θέσεις των κοινοβουλευτικών συνεργατών. Από την πλευρά τους, οι Βουλευτές ζήτησαν από τους κοινοβουλευτικούς συνεργάτες να υποβάλουν υπόμνημα με τα αιτήματά τους για να υπάρξει διαβούλευση μεταξύ Βουλευτών και συνεργατών μέχρι την επόμενη συνεδρία της Επιτροπής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Επιχειρεί να βάλει τάξη στους συνεργάτες της η Βουλή-Προωθούνται αλλαγές

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Δημήτρης Δημητρίου, είπε ότι πριν από δύο χρόνια ανέλαβε την πρωτοβουλία για εξισορρόπηση των προνοιών του νόμου περί κοινοβουλευτικών συνεργατών. Παράλληλα, έθεσε δύο ζητήματα, αυτό της διαφάνειας, της λογοδοσίας και της δημοσιοποίησης ονομάτων και αυτό της αυστηροποίησης των βαθμών συγγένειας, ζητώντας να αποκλειστεί και ο τρίτος βαθμός συγγένειας.

Ακόμη, ο κ. Δημητρίου εισηγήθηκε την οριζόντια και ταυτόχρονη συζήτηση των 3 προτάσεων νόμου. Όπως είπε, η Βουλή και τα κόμματα έχουν 101 συνεργάτες. Μιλώντας για την πρόταση νόμου της Προέδρου της Βουλής, Αννίτας Δημητρίου, είπε ότι αυτή προνοεί τον καθορισμό του τελικού αριθμού των συνεργατών στους 112, καθώς και 2 συνεργάτες για κάθε Βουλευτή.

Η Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ειρήνη Χαραλαμπίδου, υπέδειξε ότι πρέπει να υπάρχει διαφάνεια στην πρόσληψη, την αξιολόγηση και τη διαχείριση των κοινοβουλευτικών συνεργατών, σημειώνοντας ότι δεν γίνεται ο βουλευτής να μην ελέγχει τα θέματα των συνεργατών. Οι συνεργάτες δεν είναι απλοί υπάλληλοι, συμπλήρωσε.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Γιώργος Λουκαΐδης, είπε ότι «δεν αναφερόμαστε σε συνεργάτες των βουλευτών, αλλά των κομμάτων. Είναι κοινοβουλευτικοί συνεργάτες των κομμάτων». Με εισήγησή μας, όπως είπε, καθορίστηκε αριθμός συνεργατών ανά βουλευτή, προσθέτοντας ότι «τότε συμφωνήσαμε ότι έπρεπε να κλειδώσουμε τον αριθμό των συνεργατών σε 2». Ταυτόχρονα επεσήμανε ότι οι συνεργάτες δεν είναι αχθοφόροι ενός Βουλευτή, αλλά έχουν και καθήκοντα που αφορούν και στην παραγωγή πολιτικής.

Απαντώντας στον κ. Λουκαΐδη, η ανεξάρτητη Βουλευτής, Αλεξάνδρα Ατταλίδου, εξέφρασε τη διαφωνία της με τη θέση του Βουλευτή του ΑΚΕΛ ότι οι συνεργάτες ανήκουν στα κόμματα. Ανέφερε ακόμη ότι η πρόταση νόμου της Αννίτας Δημητρίου είναι πλήρως αντιδημοκρατική, υπογραμμίζοντας ότι τα κόμματα δεν μπορούν να στερούν τους συνεργάτες από τους Βουλευτές όταν οι τελευταίοι ανεξαρτητοποιούνται.

Απαντώντας στην κ. Ατταλίδου, ο κ. Λουκαΐδης τόνισε ότι στη Βουλή ουδείς είχε εκλεγεί ως ανεξάρτητος, αλλά μέσω των κομμάτων. Έκανε λόγο ακόμη για περιφρόνηση της λαϊκής βούλησης, υποδεικνύοντας ότι «πρέπει να βρούμε απαντήσεις για αυτές τις εξαιρέσεις, που δεν πρέπει να γίνουν κανόνας».

Απαντώντας στον κ. Λουκαΐδη, η κ. Ατταλίδου ανέφερε ότι έχει κριθεί στο δικαστήριο ότι η έδρα ανήκει στους Βουλευτές.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Ζαχαρίας Κουλίας, σημείωσε ότι ο θεσμός του συνεργάτη είναι επ’ ωφελεία του κοινού καλού. Αναφέρθηκε στην πρόταση νόμου που κατέθεσε μαζί με άλλους Βουλευτές περί της μισθολογικής κλίμακας των συνεργατών, ενώ εξέφρασε τη διαφωνία του με τις άλλες προτάσεις νόμου που έχουν κατατεθεί.

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ, Μαρίνος Μουσιούττας, ανέφερε ότι υπήρξε παρασκηνιακή προσπάθεια στο παρελθόν για επίλυση του θέματος της μισθολογικής κλίμακας των συνεργατών, διευκρινίζοντας ότι αυτό πρέπει να διαχωριστεί από τα συνταξιοδοτικά ωφελήματα.

Η Επίτροπος Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, Ειρήνη Λοïζίδου Νικολαΐδου, αναφερόμενη στην πρόταση νόμου του Δημήτρη Δημητρίου, ζήτησε την αναδιατύπωση τριών σημείων στην πρόταση, ούτως ώστε αυτή να συνάδει με τον κανονισμό περί προσωπικών δεδομένων.

Η εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών, ανέφερε πως, σε ό,τι αφορά το κόστος, λόγω της αυτονομίας του προϋπολογισμού της Βουλής, οι τροποποιήσεις της νομοθεσίας περί κοινοβουλευτικών συνεργατών πρέπει να γίνουν εντός των οροφών που καθορίζονται, χωρίς να ζητηθεί επιπλέον κονδύλι.

Συνεργάτιδα του Κινήματος Οικολόγων είπε ότι η πρόταση νόμου της Προέδρου της Βουλής Αννίτας Δημητρίου κατατέθηκε χωρίς διαβούλευση με τους συνεργάτες, προσθέτοντας ότι «ορισμένες πρόνοιες της εν λόγω πρότασης πλήττουν τα εργασιακά μας δικαιώματα». Ανέφερε ακόμη ότι υπάρχουν συνεργάτες, που είναι καθηλωμένοι στην κλίμακα Α8 από το 2014, χωρίς να λαμβάνουν προσαυξήσεις.

Αναφερόμενη στην πρόταση νόμου του Δημήτρη Δημητρίου, σημείωσε ότι υπάρχουν πρόνοιες που είναι «εκ του περισσού». Οι συνεργάτες δεν είναι πολιτικώς εκτεθειμένα πρόσωπα, συμπλήρωσε.

Η συνεργάτιδα του ανεξάρτητου Βουλευτή Ανδρέα θεμιστοκλέους έθεσε πρακτικά προβλήματα που προκύπτουν όταν ένας ανεξάρτητος Βουλευτής έχει έναν μόνο συνεργάτη.

Συνεργάτης του ΑΚΕΛ επεσήμανε ότι υπάρχουν κενά στον νόμο περί κοινοβουλευτικών συνεργατών, προσθέτοντας ότι έπρεπε οι συνεργάτες να ερωτηθούν για αυτά τα κενά.

Συνεργάτιδα του ΔΗΣΥ ζήτησε να μην εκδιώκονται οι συνεργάτες των οποίων οι σύζυγοι εκλέγονται στην πορεία ως Βουλευτές. Μίλησε για το θέμα του φιλοδωρήματος που χάνεται εάν οι συνεργάτες φύγουν μέσα σε τρία χρόνια από την πρόσληψή τους.

Συνεργάτης της ΔΗΠΑ ανέφερε πως αντί να ρυθμίσουν οι Βουλευτές το καθεστώς των συνεργατών, εγκρίνουν θέσεις κλίμακας Α15. Το θέμα είναι οι μισθοί των συνεργατών, τόνισε, επισημαίνοντας ότι αδικούνται οι συνεργάτες.

Απαντώντας στον συνεργάτη της ΔΗΠΑ, ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Γιώργος Λουκαΐδης, είπε ότι οι Βουλευτές αναγνωρίζουν τη δουλειά που κάνουν οι συνεργάτες. «Έχουμε χάσει πολύτιμους συνεργάτες που μεταπήδησαν στον ιδιωτικό τομέα ή σε άλλους τομείς του δημοσίου και θέλουμε να περιορίσουμε αυτές τις απώλειες», πρόσθεσε. «Οι προτάσεις σας δεν θα τύχουν ευνοϊκής υποδοχής από τον κόσμο. Θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά αυτή η συζήτηση», σημείωσε.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Παύλος Μυλωνάς, ζήτησε από τους συνεργάτες να στείλουν υπόμνημα με τις θέσεις τους και να παγώσει η συζήτηση μέχρι να μελετηθεί το υπόμνημα από τους βουλευτές.

Καταληκτικά, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών, Δημήτρης Δημητρίου, ζήτησε από τους συνεργάτες να υποβάλουν σημειώματα με τις εισηγήσεις τους για να γίνει η συζήτηση μεταξύ Βουλευτών – συνεργατών. Όταν τελειώσει η διαβούλευση, θα επαναφέρουν το θέμα για συζήτηση στην Επιτροπή την επόμενη Τετάρτη, πρόσθεσε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Επενδύει στην ενότητα ο Πρόεδρος-«Η Κύπρος διαθέτει ισχυρό γεωστρατηγικό αποτύπωμα»
Η "κυβέρνηση" δημοσίευσε την "εκλογή" Οζτουκλέρ στην "προεδρία" της "βουλής"
Ενημέρωσε ε/κ και τ/κ κόμματα για το Κυπριακό στο Λήδρα Πάλας ο Στιούαρτ
Υπό συζήτηση το καθεστώς των κοινοβουλευτικών συνεργατών-Ξεκινούν «οικογενειακή» διαβούλευση οι βουλευτές
Έρχονται νέα μέτρα στήριξης-Θετικός στις εισηγήσεις των συμπολιτευόμενων κομμάτων ο Κεραυνός
Επιμένει σε «πρόωρες εκλογές» το ΡΤΚ-Κριτική στο ψευδοκράτος από το ΚΑ
Πιστεύει πως τα ΗΕ βρήκαν δίκαια τα «τρία άλφα» του ο Τατάρ-«Τα ψηφίσματα μπορούν να αλλάξουν εν μία νυκτί»
Τις κυπριακές προτεραιότητες για την ΕΕ ανέλυσε ο ΠτΔ στον Κόστα ενόψει του νέου θεσμικού κύκλου
Αίτημα Μυλωνά για συζήτηση του Κυπριακού από την Ολομέλεια της Βουλής
Άρχισε ο στρατηγικός διάλογος Κύπρου και ΗΠΑ-Επί τάπητος ζητήματα ασφάλειας, εκπαίδευσης και επενδύσεων