Διπλάσιοι οι νεαροί κρατούμενοι στις Κεντρικές-Συζητούν αύξηση ποινών για μεταφορά ναρκωτικών σε χώρους κράτησης

Στο μεταξύ άρχισε σήμερα στην Επιτροπή Νομικών η συζήτηση για τον χώρο κράτησης που θα δημιουργηθεί στη Μενόγεια, σύμφωνα με τη νομοθεσία για ανήλικους που βρίσκονται αντιμέτωποι με τον νόμο, κατόπιν και της εξαγγελίας του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Μάριου Χαρτσιώτη, στο πλαίσιο των μέτρων για πληθυσμιακή αποσυμφόρηση των Κεντρικών Φυλακών.

Ο Νίκος Λοϊζίδης ανέφερε σε δηλώσεις του για το θέμα αυτό, ότι σήμερα κρατούνται στην ειδική πτέρυγα στις Κεντρικές Φυλακές για άτομα έως 32 ετών, 46 κατάδικοι, επισημαίνοντας ότι πριν μερικούς μήνες, κατά την επίσκεψη της Επιτροπής Νομικών στις Κεντρικές Φυλακές, στην εν λόγω πτέρυγα κρατούνταν μόνο 21. Εξέφρασε την ελπίδα ότι θα ολοκληρωθεί ο χώρος στη Μενόγεια μέχρι το 2026.

«Είναι το πρώτο πείραμα που θα γίνει με ανάδοχο εταιρεία, δηλαδή με ιδιωτική εταιρεία σε κυπριακές φυλακές, και αναμένουμε να έχει τις ανάλογες ασφαλιστικές δικλείδες», είπε ο κ. Λοϊζίδης.

Ο ίδιος, εξάλλου, χαρακτήρισε απαράδεκτο η τιμωρία που προβλέπεται για έναν ενήλικα που θα μεταφέρει ναρκωτικά στον χώρο κράτησης ανηλίκων, να είναι ενός έτους φυλάκιση, σημειώνοντας εισήγηση για τριπλάσια τιμωρία. Τέλος, ανέφερε ότι αναμένονται και οι κανονισμούς για τα αστυνομικά κρατητήρια ανηλίκων που θα γίνουν στον ίδιο χώρο.

«Καμπανάκι κινδύνου» για τα ποσοστά εγκληματικότητας από μετανάστες θεωρεί το ΕΛΑΜ, σύμφωνα με δηλώσεις του Βουλευτή του, Σωτήρη Ιωάννου, μετά τη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής, τα στοιχεία που, όπως είπε, ζητήθηκαν από τους αρμόδιους, σύμφωνα με τα οποία το 90% των υπόδικων και των βαρυποινιτών σε υποθέσεις ατόμων ηλικίας κάτω των 21 ετών, είναι αλλοδαποί.

Ο κ. Ιωάννου είπε ότι το ΕΛΑΜ θα παρουσιάσει μία πρόταση έτσι ώστε εναλλακτική ποινή να είναι και η απέλαση των ανθρώπων που προχωρούν σε εγκληματικές ενέργειες. «Επίσης έχει συζητηθεί και πρόταση του ΕΛΑΜ η οποία αφορά τη νομική αρωγή και το σπάσιμο των κυκλωμάτων των αιτητών πολιτικού ασύλου από συγκεκριμένα δικηγορικά γραφεία", ανέφερε, σημειώνοντας πως ευελπιστούν ότι θα ψηφιστεί τις επόμενες εβδομάδες.

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Κλειστό τμήμα του αυτοκινητόδρομου από Λεμεσό προς Πάφο για εργασίες
Στη ΜΕΘ ο 16χρονος μαθητής της Τεχνικής-Υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση
ΒΙΝΤΕΟ: Τροχαίο στον αυτοκινητόδρομο λόγω καραμπόλας-Δόθηκε κυκλοφορία η λωρίδα που είχε κλείσει
Τυλίχτηκε στις φλόγες οικία στην Τ/κ συνοικία στη Λεμεσό-Επηρεάστηκε η οροφή διπλανής κατοικίας
Αυτόν ψάχνει η Αστυνομία για ληστεία υπό την απειλή μαχαιριού σε περίπτερα στον Στρόβολο (pics)
Συνάντηση Αρναούτη με Αρχηγό Αστυνομίας ΒΒ-Στο επίκεντρο θέματα που αφορούσαν τα δύο μέρη
Χειροπέδες σε 18χρονο για τα επεισόδια στις Φοινικούδες-Στις πέντε οι συλλήψεις
Ψάχνουν λύσεις για 65 ειδικούς αστυφύλακες που πέρασαν τις εξετάσεις αλλά δεν άλλαξαν μισθολογική κλίμακα
Διπλάσιοι οι νεαροί κρατούμενοι στις Κεντρικές-Συζητούν αύξηση ποινών για μεταφορά ναρκωτικών σε χώρους κράτησης
Στις φλόγες σουβλατζίδικο στη Λευκωσία-Υπέστη ζημιές στο εσωτερικό και στον εξοπλισμό του