Εντείνεται ο πόλεμος των διαγνωστικών κέντρων με τον ΟΑΥ-Δεν θέλουν άλλη συζήτηση

Χρονίζει το πρόβλημα της εφαρμογής ποιοτικών κριτηρίων, που προσπαθεί να εφαρμόσει ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας στα διαγνωστικά κέντρα, με στόχο τον έλεγχο των υπηρεσιών που παρέχονται στους δικαιούχους του ΓεΣΥ. Ωστόσο αυτή του η κίνηση προκάλεσε την έντονη αντίδραση των διαγνωστικών κέντρων, αφού, όπως υποστηρίζουν, τα κριτήρια που τίθενται είναι κυρίως οικονομικά και όχι ποιοτικά, κάτι το οποίο θα οδηγήσει στο κλείσιμο αρκετών από αυτών, αφήνοντας στο δρόμο 700 οικογένειες, με αρκετούς ασθενείς να χάνουν την πρόσβαση σε υπηρεσίες φροντίδας, δημιουργώντας έτσι λίστες αναμονής.

Ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Διαγνωστικών Κέντρων Κύπρου (ΠΑΣΥΔΙΚΕ), μετά από επανειλημμένες προσπάθειες να ξαναγίνει αξιολόγηση των κριτηρίων αυτών, αναμένεται πως θα προχωρήσει σε ανακοίνωση τεσσάρων μέτρων, ως μία πρώτη απάντηση στο ΟΑΥ. Μιλώντας στον REPORTER, ο στρατηγικός σύμβουλος Επικοινωνίας του ΠΑΣΥΔΙΚΕ, Σωτήρης Παπαδόπουλος, υποστήριξε ότι «η απόφαση αυτή δημιουργεί σημαντικές αντιδράσεις στον τομέα της υγείας και κυρίως στον κλάδο των διαγνωστικών κέντρων, τα οποία απειλούνται με οικονομικό αποκλεισμό από τη λειτουργία τους, ενώ ταυτόχρονα ανοίγει τον δρόμο για την ενίσχυση των μεγάλων πολυεθνικών αλυσίδων. Πρόκειται για μια απαράδεκτη τακτική, που πλήττει τον πυρήνα της δημόσιας υγείας και της παροχής αξιόπιστων υπηρεσιών υγείας προς τον πολίτη».

Υπόγεια ενίσχυση των πολυεθνικών

Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, η ουσία της πρωτοβουλίας του ΟΑΥ είναι ξεκάθαρα οικονομική. «Με την επίφαση της εφαρμογής 'ποιοτικών κριτηρίων', ο ΟΑΥ επιχειρεί να επιβάλει όρους που μόνο τα μεγάλα διαγνωστικά κέντρα ή οι πολυεθνικές αλυσίδες μπορούν να ανταποκριθούν, αφήνοντας εκτός μικρότερα και τοπικά διαγνωστικά κέντρα». Αυτή η κίνηση, όπως εξήγησε, αποκλείει τα ανεξάρτητα κέντρα που δεν διαθέτουν τους τεράστιους πόρους και τις υποδομές των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Όπως ανέφερε, η στρατηγική αυτή απειλεί να μονοπωλήσει την αγορά διαγνωστικών υπηρεσιών, δημιουργώντας έναν υγειονομικό τοπίο, όπου η ποιοτική παροχή υπηρεσιών υποτάσσεται σε οικονομικά συμφέροντα.

Αρνούνται συζητήσεις με ΟΑΥ

Ο κ. Παπαδόπουλος σημείωσε πως πλέον δεν αποτελεί μία απλή διαφωνία γύρω από τη λειτουργία του συστήματος υγείας, αλλά για καθαρά πολιτικό ζήτημα που χρίζει άμεσης παρέμβασης από την Πολιτεία. Την ίδια ώρα, τόνισε πως το διοικητικό συμβούλιο της ΠΑΣΥΔΙΚΕ δηλώνει ξεκάθαρα πως δεν υπάρχει περιθώριο για συζήτηση με τον ΟΑΥ υπό αυτές τις συνθήκες. «Η Ένωση καταγγέλλει τον οργανισμό για αυθαίρετες αποφάσεις και καλεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Υπουργό Υγείας να αναλάβουν άμεσα δράση, προκειμένου να προστατευθεί η δημόσια υγεία από τα επικίνδυνα παιχνίδια των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων», πρόσθεσε ο κ. Παπαδόπουλος.

Μάλιστα, κατέστησε σαφές ότι ο ΠΑΣΥΔΙΚΕ δεν θα επιτρέψει να γίνουν τα διαγνωστικά κέντρα θύματα αυτής της πολιτικής που εξυπηρετεί μόνο τις πολυεθνικές. «Ο ΟΑΥ δείχνει ξεκάθαρα τις προθέσεις του και αυτές δεν συμβαδίζουν με το πνεύμα της ισότιμης και δίκαιης παροχής υπηρεσιών υγείας προς τον Κύπριο πολίτη». Η απόπειρα επιβολής, όπως σημείωσε, «αυτών των δήθεν ποιοτικών κριτηρίων καταστρατηγεί κάθε έννοια επαγγελματισμού και ποιότητας στις διαγνωστικές υπηρεσίες, διαχωρίζοντας τους παρόχους υγείας με βάση την οικονομική τους δύναμη».

Ανακοίνωση με σκληρά μέτρα

Στο πλαίσιο αυτής της κρίσης, η ΠΑΣΥΔΙΚΕ διοργανώνει δημοσιογραφική διάσκεψη σήμερα στις 11:30 το πρωί, στη Δημοσιογραφική Εστία, όπου θα ανακοινωθούν τέσσερα συγκεκριμένα σκληρά μέτρα, ως μία πρώτη απάντηση στις πρακτικές του ΟΑΥ. Τα μέτρα αυτά, όπως δήλωσε ο κ. Παπαδόπουλος, «θα σηματοδοτήσουν την αποφασιστικότητα του κλάδου να σταματήσει την επίθεση που δέχεται, ενώ θα αποτελέσουν και ένα ισχυρό μήνυμα προς την Πολιτεία για την ανάγκη άμεσης επίλυσης του ζητήματος».

Τέλος, κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Υπουργό Υγείας να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να αποτρέψουν την κατάρρευση ενός σημαντικού πυλώνα του συστήματος υγείας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Την προετοιμασία δυναμικών μέτρων αποφάσισε η ΓΣ του ΠΑΣΥΔΙΚΕ

Δειτε Επισης

Προχωρούν με αγωγές κατά του ΟΑΥ τα διαγνωστικά κέντρα-Ανακοίνωσαν και δίωρη στάση εργασίας
Αυξητική τάση στην αγορά κατοικιών παρά τα περί στεγαστικής κρίσης-Αύξηση 19,2% στις πωλήσεις σε εννέα μήνες
Κυρίως αίθριος σήμερα ο καιρός-Στους 26 βαθμούς η θερμοκρασία
Εντείνεται ο πόλεμος των διαγνωστικών κέντρων με τον ΟΑΥ-Δεν θέλουν άλλη συζήτηση
Μεγαλύτερος κίνδυνος φτώχειας στην Κύπρο για όσους μεγάλωσαν σε φτωχά νοικοκυριά
Παράταση στις φορολογικές δηλώσεις λόγω κυβερνοεπιθέσεων-Μη διαθέσιμο προσωρινά το TAXISnet για χρήστες εξωτερικού
Παρουσίασε τις προτεραιότητες του για αλιεία και ωκεανούς ο Κ. Καδής-Απαντούσε σε ερωτήσεις Ευρωβουλευτών
Διεθνές συνέδριο για την Κυβερνοασφάλεια-«Η προστασία δημοκρατίας στην εποχή ΑΙ αποτελεί κοινή ευθύνη»
To 18% των επιχειρήσεων στην Κύπρο δέχθηκε κυβερνοεπιθέση-Τα αποτελέσματα έρευνας από το CITEA
Εξαιρετικές επιδόσεις Κυπρίων μαθητών σε διαγωνισμό εκθέσεων της Κοινοπολιτείας