Συνάντηση ΠτΔ με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου-«Περισσότερες στρατηγικές συνομιλίες παρά συμπεράσματα»

«Βασιζόμαστε σ' εσάς», είπε ο εκλελεγμένος Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Αντόνιο Κόστα, κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, το πρωί της Τετάρτης, σημειώνοντας ότι «έχουμε μια πολύ φιλόδοξη ατζέντα και μαζί θα την υλοποιήσουμε».

Ο κ. Κόστα, που πραγματοποιεί επίσκεψη εργασίας στην Κύπρο, έφτασε στο Προεδρικό Μέγαρο κατά τις 10 πμ.

Καλωσορίζοντας τον κ. Κόστα, κατά την κατ’ ιδίαν συνάντηση τους, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τον συνεχάρη για την εκλογή του στο αξίωμα του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, υπογραμμίζοντας τη μεγάλη εμπειρία του κ. Κόστα.

Απευθυνόμενος προς τον κ. Κόστα, ο Πρόεδρος είπε «προέρχεστε από ένα σχετικά μικρό κράτος μέλος, από τη Μεσόγειο. Είμαι βέβαιος ότι θα είστε ένας επιτυχημένος Πρόεδρος. Προσβλέπω σήμερα στις διαβουλεύσεις μας για το πώς θα μπορέσουμε να είμαστε πιο αποτελεσματικοί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, πώς θα μπορέσουμε να έχουμε περισσότερο στρατηγικές συνομιλίες, αντί να ξοδεύουμε χρόνο στη διαμόρφωση ευρωπαϊκών Συμπερασμάτων. Είμαι βέβαιος γνωρίζετε καλά σε τι αναφέρομαι».

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε, επίσης, ότι ο κ. Κόστα επισκέπτεται την Κύπρο σε μια πολύ σημαντική χρονιά, καθώς το 2024 σηματοδοτεί 50 χρόνια από την παράνομη τουρκική εισβολή του 1974 αλλά και 20 χρόνια από την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ. «Ήταν η μεγαλύτερη επιτυχία της Κυπριακής Δημοκρατίας και του λαού της Κύπρου από το 1960 όταν έγινε η Ανεξαρτησία».

Επιπλέον, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε στον κ. Κόστα ότι θα τον ενημερώσει για την πρόσφατη συνάντηση του με τον ΓΓ των ΗΕ, ενώ οι δύο θα συζητήσουν και για την επικείμενη Προεδρία της Κύπρου στην ΕΕ, το πρώτο εξάμηνο του 2026.

«Ως ΕΕ, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα έχει σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς. Επισκέπτεσαι την Κύπρο, κράτος μέλος της ΕΕ, αλλά βλέπετε τι συμβαίνει σε μέρος της περιοχής μας στη Μέση Ανατολή, αλλά και το τι γίνεται στην Ουκρανία», σημείωσε. Πρόσθεσε ότι πρέπει να εργαστούμε ώστε η ΕΕ να είναι πολύ περισσότερο στρατηγικά αυτόνομη, σημειώνοντας ότι η στρατηγική αυτονομία δεν αναφέρεται μόνο στην άμυνα και την ασφάλεια, αλλά και στην ενέργεια και στην ανταγωνιστικότητα, για την οποία, όπως είπε, πρέπει να πάρουμε μέτρα.

Από την πλευρά του ο κ. Κόστα ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη στήριξη του και είπε, μεταξύ άλλων, ότι «βασιζόμαστε σ' εσάς», προσθέτοντας ότι «όντως ζούμε σε εποχή προκλήσεων, αλλά έχουμε πολύ φιλόδοξη ατζέντα και μαζί θα θέσουμε αυτή την ατζέντα σε τροχιά υλοποίησης και για αυτό βρίσκομαι εδώ. Προσβλέπω στην Προεδρία σας το 2026. Μαζί θα είμαστε πιο ισχυροί».

Μετά την κατ΄ιδίαν συνάντηση, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης και ο κ. Κόστα πραγματοποιούν επίσκεψη στην εντός των τειχών Λευκωσία, όπου θα περιηγηθούν κατά μήκος της Πράσινης Γραμμής.

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παραθέσει  γεύμα εργασίας, προτού αποχωρήσει ο κ. Κόστα από την Κύπρο. 

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας της επίσημης ανάληψης των καθηκόντων του τον Δεκέμβριο, ο κ. Κόστα πραγματοποιεί επισκέψεις σε κράτη μέλη της ΕΕ, προς διαμόρφωση πολιτικών και κοινών προσεγγίσεων για την επόμενη κρίσιμη περίοδο για τους θεσμούς της ΕΕ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

Δειτε Επισης

Αίτημα Μυλωνά για συζήτηση του Κυπριακού από την Ολομέλεια της Βουλής
Άρχισε ο στρατηγικός διάλογος Κύπρου και ΗΠΑ-Επί τάπητος ζητήματα ασφάλειας, εκπαίδευσης και επενδύσεων
Εν αναμονή των εξελίξεων για το Κυπριακό-«Αυτά που πρέπει να γίνουν από την ΕΕ θα γίνουν»
Συνάντηση ΠτΔ με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου-«Περισσότερες στρατηγικές συνομιλίες παρά συμπεράσματα»
Στην Κύπρο ο νέος Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου-Συναντάται με τον ΠτΔ
Επιχειρεί να βάλει τάξη στους συνεργάτες της η Βουλή-Προωθούνται αλλαγές
Ανέβηκε level ο συντονισμός ΔΗΚΟ και Κυβέρνησης-«Κομβικής σημασίας» συνάντηση
Στη διατήρηση του momentum ποντάρει ο Πρόεδρος-Επιδιώκει σύντομη σύγκληση πενταμερούς
Πάνω από 20 δράσεις αξίας πέραν των €30 εκατ. για την ύπαιθρο Τροόδους-Οι εξαγγελίες Χριστοδουλίδη
Ενισχυμένο πλαίσιο συνεργασίας υιοθέτησαν Πρόεδρος και ΔΗΚΟ-Τα βρίσκουν στο κυβερνητικό έργο