Σημαντική επιστημονική επιτυχία η ανακάλυψη του microRNA που χάρισε το Νόμπελ σε δύο ερευνητές

Στο Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου (ΙΝΓΚ) υπάρχουν αρκετά εργαστήρια τα οποία δραστηριοποιούνται ερευνητικά στη θεραπεία χρόνιων ασθενειών με τη χρήση microRNAs (miRNAs), αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Ινστιτούτο. 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «μέσα από την έρευνα του Τμήματος Μοριακής Γενετικής Θαλασσαιμίας για την επαγωγή της γ-σφαιρίνης ως θεραπεία για τις β-αιμοσφαιρινοπάθειες, έχουν εντοπιστεί νέα miRNAs που ρυθμίζουν την παραγωγή της και δύναται να χρησιμοποιηθούν ως πιθανοί θεραπευτικοί παράγοντες, είτε μεμονωμένα είτε σε συνδυασμό». 

Προστίθεται ότι «το Τμήμα Μοριακής Γενετικής, Λειτουργίας και Θεραπείας έχει προχωρήσει στην ανακάλυψη μυϊκών miRNAs ως βιοδείκτες στο αίμα ασθενών με Μυοτονική Δυστροφία Τύπου 1, οι οποίοι μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παρακολούθηση της εξέλιξης της νόσου στους ασθενείς». 

Σημειώνεται ακόμη ότι το Τμήμα Νευροεπιστημών, σε συνεργασία με το εργαστήριο του Nationwide Children’s Hospital, Οχάιο, ΗΠΑ, εφηύραν ένα καινοτόμο microRNA, το miR871. Το miR871 έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τα επίπεδα της πρωτεΐνης PMP22, της οποίας η υπερ-έκφραση προκαλεί τη νευροπάθεια CMT1A.

«Αυτά είναι μερικά από τα ερευνητικά πεδία του Ινστιτούτου, τα οποία αναμένεται να συμβάλουν θετικά στην εξέλιξη της αντιμετώπισης διαφόρων πολύπλοκων ασθενειών που διαχειρίζεται το ΙΝΓΚ», υπογραμμίζεται.

Παράλληλα, το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου επισημαίνει «τη σημαντική επιστημονική επιτυχία της ανακάλυψης του microRNA και του ρόλου του στη μετα-μεταγραφική ρύθμιση της γονιδιακής έκφρασης», σημειώνοντας ότι γι’ αυτή την ανακάλυψη, το Βραβείο Νόμπελ Ιατρικής 2024 απονεμήθηκε σε δύο Αμερικανούς επιστήμονες, τον Victor Ambros και τον Gary Ruvkun. «Ένας νέος δρόμος για τη  θεραπεία σοβαρών και πολύπλοκων παθήσεων ανοίχθηκε με την ανακάλυψη αυτή», τονίζει. 

Δειτε Επισης

Αίτημα Μυλωνά για συζήτηση του Κυπριακού από την Ολομέλεια της Βουλής
Παράνομες οι έρευνες της Αστυνομίας στις Κεντρικές χωρίς εντάλματα-Έκθεση της Επιτρόπου με αυστηρές υποδείξεις
Μεγαλώνει ο κύκλος συλλήψεων για το κύκλωμα μαστροπείας-Χειροπέδες σε πρώην ποδοσφαιριστή
To 18% των επιχειρήσεων στην Κύπρο δέχθηκε κυβερνοεπιθέση-Τα αποτελέσματα έρευνας από το CITEA
Εξαιρετικές επιδόσεις Κυπρίων μαθητών σε διαγωνισμό εκθέσεων της Κοινοπολιτείας
Η ανάγνωση του Φειδία για την μειωμένη προσέλευση μαθητών στη διαμαρτυρία-«Με φόβο και τρόμο»
Πραγματοποιήθηκε στη Λεμεσό το 1ο Παγκύπριο Συνέδριο Εγκεφαλικού Επεισοδίου
Σημαντική επιστημονική επιτυχία η ανακάλυψη του microRNA που χάρισε το Νόμπελ σε δύο ερευνητές
Τοποθετείται η Σχολική Εφορεία Αραδίππου για το περιστατικό σε δημοτικό-«Προτεραιότητα η ασφάλεια των παιδιών»
Επιχειρεί να βάλει τάξη στους συνεργάτες της η Βουλή-Προωθούνται αλλαγές