Η χειρότερη χρονιά φέτος στην Κύπρο με τις εγκαταλείψεις σκύλων-«Κάθε πέρσι και καλύτερα»

Λένε ότι ο σκύλος είναι ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου. Είναι άξιο όμως απορίας το κατά πόσο μπορεί κάποιος να πει ότι το ίδιο ισχύει και αντίστροφα, δεδομένου του ότι η φετινή χρονιά χαρακτηρίστηκε ως η χειρότερη σε ό,τι αφορά εγκαταλείψεις σκύλων στην Κύπρο.

Εμπλεκόμενοι φορείς εκφράζουν έντονη ανησυχία αναφορικά με το απάνθρωπο αυτό φαινόμενο, αναφέροντας μάλιστα ότι ενώ οι λόγοι για τους οποίους προβαίνει κάποιος σε αυτή την πράξη είναι πολλοί και διάφοροι, δεν παύει να ισχύει η έκφραση «κάθε χρόνο και καλύτερα».

Ταυτόχρονα, αν και δεν υπάρχουν ενδεικτικοί αριθμοί που να αποδεικνύουν την αύξηση που καταγράφουν οι εγκαταλείψεις ζώων στην Κύπρο, φιλοζωικές οργανώσεις όπως και το Κίνημα Οικολόγων, ανέφεραν πως δέχτηκαν αμέτρητα αιτήματα και παράπονα που αφορούν το συγκεκριμένο ζήτημα, οδηγώντας του πάραυτα στο εν λόγο συμπέρασμα.

Μιλώντας στο REPORTER ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, ανέφερε «οι εγκαταλείψεις ζώων είναι ένα πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζουμε εδώ και πάρα πολλά χρόνια, ενώ πολλές από αυτές συμβαίνουν κατά τη διάρκεια εξορμήσεων του κυνηγίου».

Φέτος, επισήμανε, «είναι η χειρότερη χρονιά, σε ό,τι αφορά εγκαταλείψεις σκύλων στην Κύπρο, κάτι το οποίο μπορεί να διαπιστώσει κάποιος μιλώντας με φιλοζωικές οργανώσεις και είναι θλιβερό».

Όπως ανέφερε ο κ. Θεοπέμπτου, «έχει παρατηρηθεί ότι από τότε που σταμάτησαν τα lockdown λόγω κορωνοϊού, έχουν αυξηθεί σε μεγάλο βαθμό οι εγκαταλείψεις σκύλων, όχι μόνο στην Κύπρο, αλλά και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, ενώ το φαινόμενο αυτό παρατηρήθηκε και στην Αγγλία».

Σύμφωνα με τον περί Σκύλων νόμο του 2019, όταν μια τοπική Αρχή εντοπίσει αδέσποτο σκύλο, με το πέρας 15 ημερών εάν δεν βρεθεί ο ιδιοκτήτης του, μπορεί να προχωρήσει με ευθανασία. Παρ’ όλα αυτά, σε συζήτηση που γίνεται στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος αναφορικά το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, αναφέρει ότι σε αυτές τις περιπτώσεις η περίοδος αυξάνεται από 15 ημέρες σε τρεις μήνες, μέχρις ότου αποφασιστεί να γίνει ευθανασία του ζώου. Ταυτόχρονα, σε προηγούμενη συνεδρίαση, σύμφωνα με τον κ. Θεοπέμπτου, συζητήθηκε το ενδεχόμενο αφαίρεσης της ευθανασίας από το νομοσχέδιο, κάτι στο οποίο αντέδρασαν κάποιοι φορείς, απειλώντας μάλιστα ότι δεν θα αναλαμβάνουν την ευθύνη να περισυλλέγουν τα αδέσποτα από τους δρόμους, σε αυτή την περίπτωση.

Καταλήγοντας, ο βουλευτής εξέφρασε την άποψη πως το να εγκαταλείπει κάποιος το ζώο του είναι απάνθρωπο και πως είναι ένα ζήτημα στο οποίο πρέπει το Κράτος να επέμβει, ώστε να παταχθεί το φαινόμενο. Πρόσθεσε παράλληλα πως ανάμεσα στις συζητήσεις που γίνονται στην Επιτροπή Περιβάλλοντος, είναι και η αναβάθμιση μιας πλατφόρμας, η οποία έχει καταγεγραμμένους τους αριθμούς και τα στοιχεία σκύλων με microchip, κυνηγετικών και μη, για να μπορούν πιο εύκολα οι αρμόδιες Αρχές να εντοπίσουν τους ιδιοκτήτες και να πράξουν ανάλογα.

Από πλευράς της η συνιδρύτρια της φιλοζωικής οργάνωσης Saving Pound Dogs Cyprus, ανέφερε ότι, «στις περιπτώσεις που αφορά εγκατάλειψη ζώων, φέρει ευθύνη αυτός που τα εγκαταλείπει, το κράτος όπως και τα Δημαρχεία, επειδή κανείς από τους προαναφερθέντες, δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες του. Δεν υπάρχει παιδεία σε θέματα που άπτονται της ευημερίας των ζώων, εάν υπήρχε το θέμα θα είχε εκλείψει με τα χρόνια».

Αναφερόμενη στις ευθύνες που εμπίπτουν στα Δημαρχεία, η ίδια σημείωσε πως πέραν του ότι δεν εφαρμόζουν το νόμο, σε περίπτωση που ήταν η ίδια παρούσα, όταν υπέδειξαν σε κοινοτάρχη ότι πρέπει να αγοράσει υπηρεσίες για χώρο κράτησης των σκύλων, η απάντησή του ήταν «εν τζαι ο λάκκος καλός», χωρίς κανένα ίχνος ευαισθησίας.

«Το πρόβλημα ξεκινά από τα Δημαρχεία και τις κοινότητες. Όφειλαν από πλευράς τους να κάνουν μια απογραφή σε ό,τι αφορά τα ζώα, πόσα υπάρχουν, πού υπάρχουν, θηλυκά, αρσενικά, με microchip, χωρίς microchip, με βιβλιάριο υγείας, συνθήκες διαβίωσης και όλα τα σχετικά. Έτσι θα μπορούσε να ξεκινήσει η επίλυση του προβλήματος αφού, θα μπορούσα να υπάρχουν στοιχεία και να εντοπιστούν αυτοί που εγκαταλείπουν τα ζώα τους», τόνισε.

Συνεχίζοντας, σημείωσε πως η υποχρεωτική στείρωση των ζώων από τους ιδιοκτήτες τους, θα μπορούσε επίσης να αποτελέσει λύση στο πρόβλημα, αφού δικαίωμα για αναπαραγωγή των ζώων έχουν μόνο οι νόμιμοι εκτροφείς.

Ερωτηθείσα κατά πόσο θεωρεί πως η φετινή χρονιά αποτελεί τη χειρότερη στις εγκαταλείψεις ζώων, η ίδια απάντησε πως είναι κάτι το οποίο ισχύει και το έχουν παρατηρήσει ακόμα και στους αριθμούς των ζώων που δημοσιοποιούνται ότι βρέθηκαν παρατημένα, σε συγκεκριμένες ιστοσελίδες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με τις πλείστες των περιπτώσεων να μην διεκδικούνται από κάποιον ιδιοκτήτη. «Καθημερινά, εντοπίζονται σκυλιά, ακόμη και κουτάβια, πεταμένα και παρατημένα. Όπως πολύ σωστά είπε ο κ. Θεοπέμπτου, φέτος είναι η χειρότερη χρονιά στις εγκαταλείψεις αδέσποτων και μπορώ με τα σιγουριάς να πως, κάθε χρόνο και καλύτερα».

Κληθείς να αναφέρει στο πού αποδίδεται αυτή η αύξηση των περιστατικών, η κ. Κωνσταντίνου εξήγησε ότι, ένας από τους πολλούς λόγους είναι και το οικονομικό, αφού λόγω των αυξήσεων που καταγράφηκαν, πολλοί ιδιοκτήτες αδυνατούν να ανταπεξέλθουν, σημειώνοντας παράλληλα πως, σε αρκετές τέτοιες περιπτώσεις ιδιοκτήτες ζήτησαν τη βοήθεια της οργάνωσης, η οποία τους δίνει τροφή για να μπορέσουν να ταΐζουν τα κατοικίδιά τους. Ταυτόχρονα, διευκρίνισε πως σε περιπτώσεις όπου τους ζητήθηκε βοήθεια από άτομα που αδυνατούσαν να ανταπεξέλθουν στα έξοδα των κατοικίδιών τους, όμως δεν ήθελαν να τα αποχωριστούν, προχώρησαν ακόμη και με στειρώσεις των ζώων ή εξασφάλιση φαρμάκων που χρειάζονταν.

Δειτε Επισης

Μετονομάστηκε ο Δήμος Ανατολικής Πάφου-Με φόντο την ιστορία το νέο του όνομα
Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων για την 28η Οκτωβρίου στη Λεμεσό-Αρχίζουν το βράδυ με λαμπαδηφορία
Προσπάθεια διαφυγής από τις τριτοκοσμικές συνθήκες στο νοσοκομείο Τροόδους-Επωφελούνται και οι μεγάλοι
Οι τρεις ήρωες της Μοσφιλωτής που έπεσαν μαχόμενοι το 1974
Η χειρότερη χρονιά φέτος στην Κύπρο με τις εγκαταλείψεις σκύλων-«Κάθε πέρσι και καλύτερα»
Παίρνουν μέτρα πριν την εφαρμογή απαγόρευσης διακίνησης οχημάτων λόγω ρύπων-Διευκρινίσεις Υπ. Μεταφορών
Στην ομάδα χωρών για επιστροφή στο Φεγγάρι με τις Συμφωνίες Αρτεμις η Κύπρος-Στόχος η αποικία του Άρη
Σταθεροποιήθηκε κάτω από 30 βαθμούς η θερμοκρασία-Συνεχίζουν να αγνοούνται οι βροχές
Οι τιμές αυξάνονται, οι μισθοί μειώνονται και οι πολίτες ταλαιπωρούνται-«Παιδιά πάνε σχολείο νηστικά»
«Στις 26 Ιουλίου 1974 μάθαμε ότι ο Ανδρέας ήταν νεκρός… Οι γονείς έφυγαν με τον καημό να τον δουν»