Στη διατήρηση του momentum ποντάρει ο Πρόεδρος-Επιδιώκει σύντομη σύγκληση πενταμερούς

Την προετοιμασία που θα γίνει από τα Ηνωμένα Έθνη, ώστε να δημιουργηθεί το υπόβαθρο για τη διευρυμένη, άτυπη διάσκεψη, αναμένει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, θεωρώντας ότι δεν θα πρέπει να χαθεί το momentum που έχει δημιουργηθεί. Αυτό ανέφερε στους πολιτικούς αρχηγούς στο Εθνικό Συμβούλιο την Τρίτη και αυτό επανέλαβε στον ΓΓ του ΟΗΕ, σε επιστολή που του απηύθυνε.

Όπως έκανε γνωστό ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, στην επιστολή του ο Πρόεδρος, αφού ευχαρίστησε εκ νέου τον Αντόνιο Γκουντέρες για την ανάληψη της πρωτοβουλίας, αφενός εξέφρασε ετοιμότητα για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από το σημείο που έχουν διακοπεί και αφετέρου τόνισε την ανάγκη η διευρυμένη διάσκεψη να συγκληθεί το συντομότερο δυνατόν, αφού προηγηθεί η κατάλληλη προετοιμασία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έστειλε επιστολή στον ΓΓ ο Πρόεδρος μετά το δείπνο-Αναμένει τη διευρυμένη συνάντηση, δηλώνει ετοιμότητα

Επί της ουσίας, όπως συζητήθηκε και εντός του Εθνικού Συμβουλίου, πολλά πράγματα για τα επόμενα βήματα του Κυπριακού θα ξεκαθαρίσουν από τις επερχόμενες ζυμώσεις, των οποίων θα ηγείται η Βοηθός ΓΓ, Ρόζμαρι Ντι Κάρλο. Οι συζητήσεις αυτές, πέραν από τις επαφές στη Λευκωσία, αφορούν σαφέστατα και το τρίγωνο Αθήνας-Άγκυρας-Λονδίνου και εκτός από τα διαδικαστικά, όπως για παράδειγμα τον χρόνο πραγματοποίησης της πολυμερούς (ο κ. Χριστοδουλίδης ευελπιστεί να πραγματοποιηθεί πριν από το τέλος του χρόνου) αφορούν και τις διαθέσεις του κάθε εμπλεκόμενου μέρους. Στην εξίσωση, μάλιστα, αναμένεται κάποια στιγμή να μπουν και οι Βρυξέλλες, αν και η μορφή εμπλοκής της ΕΕ ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει.

Οι πολιτικές δυνάμεις έδειξαν, από πλευράς τους, να διατηρούν μια συγκρατημένη αισιοδοξία αν και γίνεται από όλους κατανοητό ότι το κλειδί εξακολουθεί να βρίσκεται στην Άγκυρα, η οποία έδειξε να μετακινείται ως προς τη διαδικασία, αλλά μέχρι στιγμής όχι ως προς την ουσία του Κυπριακού. Και εκεί βρίσκεται το μεγάλο στοίχημα της διευρυμένης συνάντησης, καθώς, παρά τον άτυπο χαρακτήρα της, δεν αποσκοπεί ούτε στο σπάσιμο του πάγου, ούτε στη βελτίωση του κλίματος μέσω ΜΟΕ, αλλά στο άνοιγμα του δρόμου για επίσημες διαπραγματεύσεις.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης έχει καταθέσει εισηγήσεις σε σχέση με την πενταμερή -όπως φαίνεται ότι τελικά θα είναι, παρά τις τουρκικές ενστάσεις- συνάντηση, για να καταστεί όσο πιο παραγωγική γίνεται. Η επιθυμία μας είναι «να συμβάλει καταλυτικά, καθοριστικά αυτή η συνάντηση στον επιδιωκόμενο στόχο που δεν είναι άλλος από την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από το σημείο που έχουν διακοπεί. Ως προς το πλαίσιο του τι θα συζητηθεί, αντιλαμβάνεστε ότι με την παρούσα σύνθεση, δηλαδή στην παρουσία των τριών εγγυητριών δυνάμεων, μπορούν να συζητηθούν και θα συζητηθούν όλες οι πτυχές που άπτονται του Κυπριακού», διευκρίνισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Είναι σαφές πως το σκηνικό δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει και πολλές λεπτομέρειες που αφορούν την πολυμερή διάσκεψη θα αποφασιστούν στην πορεία. Αν και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει ένα συγκεκριμένο πλάνο στο μυαλό του, το οποίο ενδεχομένως παρουσιάζεται σε συνεργασία με την Αθήνα, είναι αρκετά πιθανόν να θέσει προσκόμματα η τουρκική πλευρά. Ακόμη και αν «χωνέψουν» τη συμμετοχή του Ηνωμένου Βασιλείου στις συζητήσεις που το αφορούν, δεν αποκλείεται, όπως συνέβαινε και με την τριμερή, οι Τούρκοι να προσπαθήσουν να την υποβαθμίσουν, ώστε να δυσκολέψουν την προσπάθεια να οδηγηθούμε σε επίσημες διαπραγματεύσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: «Αποσυνθέτουν» τη Νέα Υόρκη στο Εθνικό Συμβούλιο-Ο άτυπος διάλογος και ο ρόλος της ΕΕ

Όσο δεν είναι ξεκάθαρες οι προθέσεις της Άγκυρας, είναι και πιο δύσκολο να προβλεφθεί ποια στάση θα τηρήσει και μέχρι πού θα επιτρέψει να φτάσουν τα πράγματα. Το γεγονός πως μέρα με τη μέρα φαίνεται να παραμερίζεται όλο και περισσότερο ο Ερσίν Τατάρ και να δέχεται επιθέσεις πανταχόθεν, ενδεχομένως είναι ενδεικτικό ότι γίνονται σκέψεις από την τουρκική πλευρά για διαπραγματεύσεις.

Είναι γνωστό από τις πληροφορίες που κυκλοφορούν κατά καιρούς ότι η κατοχική χώρα δεν θεωρεί τον Τατάρ ικανό για να διαπραγματευτεί και πιστεύουν ότι ο τρόπος που χειρίζεται δύσκολες καταστάσεις είναι άτσαλος. Αν, ωστόσο, στόχος είναι οι ουσιαστικές διαπραγματεύσεις να ξεκινήσουν αφού αντικατασταθεί ο Τατάρ, τότε το χρονοδιάγραμμα των συνομιλιών μετατίθεται αρκετά, καθώς οι παράνομες «προεδρικές εκλογές» θα λάβουν χώρα σε ένα χρόνο, ένα εξάμηνο πριν τις Βουλευτικές Εκλογές. Η εμπειρία έχει δείξει πως οι προεκλογικές περίοδοι συνήθως επηρεάζουν δυσμενώς τη διαπραγμάτευση και για αυτό φαίνεται ο Πρόεδρος να πιέζει για εξελίξεις εντός των επόμενων δύο μηνών, προτού ξεκινήσουν να πλησιάζουν.

Δειτε Επισης

Συνάντηση ΠτΔ με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου-«Περισσότερες στρατηγικές συνομιλίες παρά συμπεράσματα»
Στην Κύπρο ο νέος Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου-Συναντάται με τον ΠτΔ
Επιχειρεί να βάλει τάξη στους συνεργάτες της η Βουλή-Προωθούνται αλλαγές
Χώρο κράτησης ανηλίκων με παιδαγωγικό και όχι τιμαριωτικό χαρακτήρα προνοεί το υπό συζήτηση νομοσχέδιο
Το τεχνικό πρόβλημα που βραχυκύκλωσε το σύστημα υγείας-«Ταλαιπωρία για όλους τους παρόχους υγείας»
Η διαμαρτυρία άνευ ουσίας και ο ευρωβουλευτής που αντί να ψηφίζει νόμους φωνάζει για κινητά στα σχολεία
Η κατάθεση του οκτάχρονου δίνει κατεύθυνση για το περιστατικό στο Δημοτικό-Δύο έρευνες σε εξέλιξη
Στη διατήρηση του momentum ποντάρει ο Πρόεδρος-Επιδιώκει σύντομη σύγκληση πενταμερούς
Θέλουν πάση θυσία τους δύο βαρυσήμαντους για τον Ανδρονίκου-Οι ομολογίες, η στάση της ΚΑ και η υπόθεση Αλέξη
Πάνω από 20 δράσεις αξίας πέραν των €30 εκατ. για την ύπαιθρο Τροόδους-Οι εξαγγελίες Χριστοδουλίδη