Στη διατήρηση του momentum ποντάρει ο Πρόεδρος-Επιδιώκει σύντομη σύγκληση πενταμερούς

Την προετοιμασία που θα γίνει από τα Ηνωμένα Έθνη, ώστε να δημιουργηθεί το υπόβαθρο για τη διευρυμένη, άτυπη διάσκεψη, αναμένει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, θεωρώντας ότι δεν θα πρέπει να χαθεί το momentum που έχει δημιουργηθεί. Αυτό ανέφερε στους πολιτικούς αρχηγούς στο Εθνικό Συμβούλιο την Τρίτη και αυτό επανέλαβε στον ΓΓ του ΟΗΕ, σε επιστολή που του απηύθυνε.

Όπως έκανε γνωστό ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, στην επιστολή του ο Πρόεδρος, αφού ευχαρίστησε εκ νέου τον Αντόνιο Γκουντέρες για την ανάληψη της πρωτοβουλίας, αφενός εξέφρασε ετοιμότητα για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από το σημείο που έχουν διακοπεί και αφετέρου τόνισε την ανάγκη η διευρυμένη διάσκεψη να συγκληθεί το συντομότερο δυνατόν, αφού προηγηθεί η κατάλληλη προετοιμασία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έστειλε επιστολή στον ΓΓ ο Πρόεδρος μετά το δείπνο-Αναμένει τη διευρυμένη συνάντηση, δηλώνει ετοιμότητα

Επί της ουσίας, όπως συζητήθηκε και εντός του Εθνικού Συμβουλίου, πολλά πράγματα για τα επόμενα βήματα του Κυπριακού θα ξεκαθαρίσουν από τις επερχόμενες ζυμώσεις, των οποίων θα ηγείται η Βοηθός ΓΓ, Ρόζμαρι Ντι Κάρλο. Οι συζητήσεις αυτές, πέραν από τις επαφές στη Λευκωσία, αφορούν σαφέστατα και το τρίγωνο Αθήνας-Άγκυρας-Λονδίνου και εκτός από τα διαδικαστικά, όπως για παράδειγμα τον χρόνο πραγματοποίησης της πολυμερούς (ο κ. Χριστοδουλίδης ευελπιστεί να πραγματοποιηθεί πριν από το τέλος του χρόνου) αφορούν και τις διαθέσεις του κάθε εμπλεκόμενου μέρους. Στην εξίσωση, μάλιστα, αναμένεται κάποια στιγμή να μπουν και οι Βρυξέλλες, αν και η μορφή εμπλοκής της ΕΕ ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει.

Οι πολιτικές δυνάμεις έδειξαν, από πλευράς τους, να διατηρούν μια συγκρατημένη αισιοδοξία αν και γίνεται από όλους κατανοητό ότι το κλειδί εξακολουθεί να βρίσκεται στην Άγκυρα, η οποία έδειξε να μετακινείται ως προς τη διαδικασία, αλλά μέχρι στιγμής όχι ως προς την ουσία του Κυπριακού. Και εκεί βρίσκεται το μεγάλο στοίχημα της διευρυμένης συνάντησης, καθώς, παρά τον άτυπο χαρακτήρα της, δεν αποσκοπεί ούτε στο σπάσιμο του πάγου, ούτε στη βελτίωση του κλίματος μέσω ΜΟΕ, αλλά στο άνοιγμα του δρόμου για επίσημες διαπραγματεύσεις.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης έχει καταθέσει εισηγήσεις σε σχέση με την πενταμερή -όπως φαίνεται ότι τελικά θα είναι, παρά τις τουρκικές ενστάσεις- συνάντηση, για να καταστεί όσο πιο παραγωγική γίνεται. Η επιθυμία μας είναι «να συμβάλει καταλυτικά, καθοριστικά αυτή η συνάντηση στον επιδιωκόμενο στόχο που δεν είναι άλλος από την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από το σημείο που έχουν διακοπεί. Ως προς το πλαίσιο του τι θα συζητηθεί, αντιλαμβάνεστε ότι με την παρούσα σύνθεση, δηλαδή στην παρουσία των τριών εγγυητριών δυνάμεων, μπορούν να συζητηθούν και θα συζητηθούν όλες οι πτυχές που άπτονται του Κυπριακού», διευκρίνισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Είναι σαφές πως το σκηνικό δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει και πολλές λεπτομέρειες που αφορούν την πολυμερή διάσκεψη θα αποφασιστούν στην πορεία. Αν και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει ένα συγκεκριμένο πλάνο στο μυαλό του, το οποίο ενδεχομένως παρουσιάζεται σε συνεργασία με την Αθήνα, είναι αρκετά πιθανόν να θέσει προσκόμματα η τουρκική πλευρά. Ακόμη και αν «χωνέψουν» τη συμμετοχή του Ηνωμένου Βασιλείου στις συζητήσεις που το αφορούν, δεν αποκλείεται, όπως συνέβαινε και με την τριμερή, οι Τούρκοι να προσπαθήσουν να την υποβαθμίσουν, ώστε να δυσκολέψουν την προσπάθεια να οδηγηθούμε σε επίσημες διαπραγματεύσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: «Αποσυνθέτουν» τη Νέα Υόρκη στο Εθνικό Συμβούλιο-Ο άτυπος διάλογος και ο ρόλος της ΕΕ

Όσο δεν είναι ξεκάθαρες οι προθέσεις της Άγκυρας, είναι και πιο δύσκολο να προβλεφθεί ποια στάση θα τηρήσει και μέχρι πού θα επιτρέψει να φτάσουν τα πράγματα. Το γεγονός πως μέρα με τη μέρα φαίνεται να παραμερίζεται όλο και περισσότερο ο Ερσίν Τατάρ και να δέχεται επιθέσεις πανταχόθεν, ενδεχομένως είναι ενδεικτικό ότι γίνονται σκέψεις από την τουρκική πλευρά για διαπραγματεύσεις.

Είναι γνωστό από τις πληροφορίες που κυκλοφορούν κατά καιρούς ότι η κατοχική χώρα δεν θεωρεί τον Τατάρ ικανό για να διαπραγματευτεί και πιστεύουν ότι ο τρόπος που χειρίζεται δύσκολες καταστάσεις είναι άτσαλος. Αν, ωστόσο, στόχος είναι οι ουσιαστικές διαπραγματεύσεις να ξεκινήσουν αφού αντικατασταθεί ο Τατάρ, τότε το χρονοδιάγραμμα των συνομιλιών μετατίθεται αρκετά, καθώς οι παράνομες «προεδρικές εκλογές» θα λάβουν χώρα σε ένα χρόνο, ένα εξάμηνο πριν τις Βουλευτικές Εκλογές. Η εμπειρία έχει δείξει πως οι προεκλογικές περίοδοι συνήθως επηρεάζουν δυσμενώς τη διαπραγμάτευση και για αυτό φαίνεται ο Πρόεδρος να πιέζει για εξελίξεις εντός των επόμενων δύο μηνών, προτού ξεκινήσουν να πλησιάζουν.

Δειτε Επισης

Ξαναζωντάνεψε η συζήτηση για το Κυπριακό στο εσωτερικό μέτωπο-Το ΑΚΕΛ, η ΕΔΕΚ και οι διαφωνίες
Κατηγορίες Τατάρ σε Χριστοδουλίδη-«Υπερέβη τα συμφωνηθέντα» της Νέας Υόρκης στη χθεσινή συνάντηση
Πιθανή επίσκεψη Μέτσολα στην Κύπρο την άνοιξη-Ορίζοντας ο Απρίλιος
Την ανάγκη για επαρκή προετοιμασία ενόψει Ντι Κάρλο και πενταμερούς επισήμανε η πρόεδρος του ΔΗΣΥ
Κόντρα ΑΚΕΛ και Κυβέρνησης με φόντο το πακέτο του ΠτΔ για οδοφράγματα-«Η σοβαρότητα των στιγμών απαιτεί υπευθυνότητα»
Για τα οδοφράγματα το «take it or leave it» του Προέδρου-«Πρέπει να περιέχουν την πτυχή της αμοιβαιότητας»
Οι εκτιμήσεις φορέων και κομμάτων στα κατεχόμενα για οδόφραγμα Λουρουτζίνας
Έκκληση Ακανσόι σε Τατάρ για διαβούλευση πριν την άτυπη διευρυμένη συνάντηση
Στην Κύπρο η 435η μοίρα της αμερικανικής αεροπορίας-Αξιολογεί τη βάση «Ανδρέας Παπανδρέου»
Συγχαίρει Ρούμπιο ο Κόμπος και αναφέρεται στην στρατηγική συνεργασία Κύπρου-ΗΠΑ