Τουλάχιστον 70 νεκροί μέσα σε τρεις ημέρες στο Σουδάν

Εθελοντές διασώστες και οργανώσεις που μάχονται για τη δημοκρατία στο Σουδάν, ανέφεραν σήμερα ότι περισσότεροι από 70 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους τις τρεις τελευταίες ημέρες, στις συγκρούσεις μεταξύ του στρατού και των παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης.

Από τον Απρίλιο του 2023 στη χώρα αυτή μαίνεται ο εμφύλιος μεταξύ των ΔΤΥ του στρατηγού Μοχάμεντ Χαμντάν Νταγκαλό, γνωστού με το προσωνύμιο Χεμέντι, και των ενόπλων δυνάμεων υπό την ηγεσία του στρατηγού Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν, του ντε φάκτο ηγέτη του Σουδάν.

Με την έναρξη του πολέμου οι ΔΤΥ έθεσαν υπό τον έλεγχό τους μεγάλο μέρος της πρωτεύουσας Χαρτούμ, αναγκάζοντας την κυβέρνηση να καταφύγει στο Πορτ Σουδάν, στα ανατολικά. Νωρίτερα αυτόν τον χρόνο ωστόσο ο στρατός ανέκτησε πολλούς τομείς της γειτονικής πόλης Ομντουρμάν και τις τελευταίες εβδομάδες προσπαθεί να καταλάβει συνοικίες της πρωτεύουσας.

Οι διασώστες βρήκαν «είκοσι απανθρακωμένα πτώματα, μεταξύ των οποίων ήταν τέσσερα παιδιά και δύο γυναίκες», έπειτα από μια αεροπορική επιδρομή του στρατού στο Χαρτούμ, ανέφερε το δίκτυο «Πυρήνες Ταχείας Επέμβασης» της συνοικίας Νότιας Ζώνης της πρωτεύουσας. Το δίκτυο αυτό έχει οργανωθεί από νέους της περιοχής. Άλλοι 27 άνθρωποι τραυματίστηκαν, πρόσθεσαν οι εθελοντές που από την αρχή του πολέμου οργανώνουν συσσίτια, διανέμουν δέματα με τρόφιμα, βοηθούν σε εκκενώσεις και παρέχουν ιατρική περίθαλψη.

31 νεκροί σε αεροπορικό πλήγμα του στρατού

Στην πόλη Ουάντ Μαντάνι, από αεροπορικό πλήγμα σε ένα τέμενος σκοτώθηκαν την Κυριακή 31 άνθρωποι, σύμφωνα με την τοπική Επιτροπή Αντίστασης, μια φιλοδημοκρατική ομάδα που οργανώνει την αλληλοβοήθεια των κατοίκων. Η επίθεση, που αποδίδεται στον στρατό, έγινε μετά τη βραδινή προσευχή. Η Επιτροπή κατηγόρησε τον στρατό ότι χρησιμοποίησε βαρέλα γεμάτα με εκρηκτικά.

Πάνω από τα μισά θύματα δεν έχουν αναγνωριστεί, καθώς έχουν απανθρακωθεί και διαμελιστεί από την έκρηξη, είπε η ίδια πηγή.

Η Επιτροπή Αντίστασης της πόλης Ρουφάα, που βρίσκεται 50 χλμ. βορείως του Ουάντ Μαντάνι, στα ανατολικά της Πολιτείας Αλ Τζαζίρα, ανέφερε από την πλευρά της ότι τουλάχιστον 20 άνθρωποι σκοτώθηκαν από επιθέσεις παραστρατιωτικών ομάδων σε πολλά χωριά της περιοχής. Η Πολιτεία αυτή ελέγχεται από τους παραστρατιωτικούς από τα τέλη του 2023.

Την Κυριακή ο στρατός ανακοίνωσε ότι ο διοικητής των ΔΤΥ στην Αλ Τζαζίρα, ο Άμπου Άκλα Καϊκάλ, εγκατέλειψε τους παραστρατιωτικούς και εντάχθηκε στο αντίπαλο στρατόπεδο. Ο εκπρόσωπος του στρατηγού Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν είπε ότι στον Καϊκάλ και σε όσους τον ακολούθησαν θα χορηγηθεί αμνηστία.

Νωρίτερα σήμερα οι ΔΤΥ απέκρουσαν μια προσπάθεια του στρατού να ανακαταλάβει την πόλη Ταμπούλ, που απέχει 75 χιλιόμετρα βορείως της Ουάντ Μαντάνι, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια πηγή προσκείμενη στους παραστρατιωτικούς. Αυτόπτες μάρτυρες ωστόσο είπαν ότι οι παραστρατιωτικοί «έπαθαν αμόκ», πυροβολούσαν «τυχαία στον αέρα» και ανάγκασαν αμάχους να μεταφέρουν εμπορεύματα που είχαν κλέψει. Στον τομέα της Ρουφάα οι ΔΤΥ προχώρησαν σε «επιχειρήσεις (…) εναντίον ανυπεράσπιστων αμάχων» για να εκδικηθούν τη λιποταξία του Καϊκάλ, ανέφερε η τοπική Επιτροπή Αντίστασης.

Μια ομάδα εθελοντών που αυτοαποκαλείται «Κεντρικό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» είπε ότι τουλάχιστον επτά πόλεις και χωριά της περιοχής δέχτηκαν «επιθέσεις εκδίκησης (…) κατά παράβαση κάθε συμφωνίας για την προστασία των αμάχων».

Ο πόλεμος στου Σουδάν έχει στοιχίσει τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους, με τις εκτιμήσεις να κυμαίνονται από 20.000 έως και 150.000. Τουλάχιστον δέκα εκατομμύρια άνθρωποι, δηλαδή το ένα πέμπτο του πληθυσμού, εκτοπίστηκε. Οι αντιμαχόμενες πλευρές αλληλοκατηγορούνται για εγκλήματα πολέμου, επειδή μπλοκάρουν την ανθρωπιστική βοήθεια και βάζουν στο στόχαστρο αμάχους.

Πηγή: protothema.gr

Δειτε Επισης

Μελόνι σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ερντογάν-Tο Ισραήλ έχει δικαίωμα να αμύνεται
Η Χεζμπολάχ υποστηρίζει ότι έπληξε βάση του ισραηλινού στρατού κοντά στη Χάιφα
Τουλάχιστον 70 νεκροί μέσα σε τρεις ημέρες στο Σουδάν
Ο Μπλίνκεν προέτρεψε Νετανιάχου να «επωφεληθεί» από τον θάνατο Σινουάρ και να επιτύχει εκεχειρία στη Γάζα
Έρευνες FBI για τη διαρροή των απόρρητων εγγράφων για τα ισραηλινά αντίποινα στο Ιράν
Εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα της νέας παραλλαγής του mpox στη Γερμανία
Σαρώνουν τη Βηρυτό τα μαχητικά του Ισραήλ: Χτυπούν κτίρια στα νότια προάστια
Θρίλερ με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις αμερικανικές εκλογές-Ο Τραμπ προηγείται στις πολιτείες-κλειδιά
Η Χεζμπολάχ ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση με drone στην κατοικία του Νετανιάχου
Σάλος με το σκίτσο του Charlie Hebdo για την υπόθεση Πελικό-«Είναι αηδιαστικό και απεχθές»