Ανέβηκε level ο συντονισμός ΔΗΚΟ και Κυβέρνησης-«Κομβικής σημασίας» συνάντηση

Ως «κομβικής σημασίας» χαρακτηρίζεται από στελέχη του ΔΗΚΟ η συνάντηση που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τρίτης ανάμεσα στην ηγεσία του κόμματος και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, καθώς θεωρούν ότι ο συντονισμός και η συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών έχει μπει σε νέα βάση.

Όπως ανακοινώθηκε από το κόμμα του Κέντρου, συμφωνήθηκε η περαιτέρω ενίσχυση και βελτίωση της υφιστάμενης συνεργασίας του ΔΗΚΟ με την Κυβέρνηση, με στόχο τη διασφάλιση υλοποίησης του προγράμματος διακυβέρνησης, για το καλό του τόπου και της κοινωνίας. «Στη συνάντηση έγινε ανασκόπηση του μέχρι στιγμής κυβερνητικού έργου το οποίο κρίνεται και μεγάλο και θετικό ενώ υιοθετήθηκε ενισχυμένο πλαίσιο συνεργασίας του ΔΗΚΟ με την Κυβέρνηση, το οποίο θα βελτιώσει περαιτέρω τον συντονισμό. Στόχος είναι η παραγωγική συνεργασία για υλοποίηση του κυβερνητικού έργου προς όφελος της χώρας και των πολιτών», ανέφερε περαιτέρω.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ενισχυμένο πλαίσιο συνεργασίας υιοθέτησαν Πρόεδρος και ΔΗΚΟ-Τα βρίσκουν στο κυβερνητικό έργο

Φαίνεται ότι όντως η συζήτηση επικεντρώθηκε στο κυβερνητικό έργο. Το ΔΗΚΟ είχε λόγο στη διαμόρφωση του προγράμματος της Κυβέρνησης και θέλει να έχει λόγο στην υλοποίησή του και επί τούτου φαίνεται οι δύο πλευρές να έχουν βρει μια φόρμουλα για να συντονίσουν τις κινήσεις τους. Αν και κατά καιρούς εκφράζονταν εκατέρωθεν παράπονα για απουσία συντονισμού και συνεννόησης, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι κατά τη συνάντηση της Τρίτης η συζήτηση δεν έλαβε τέτοια τροπή. Αντιθέτως, τέθηκαν επί τάπητος πρακτικοί τρόποι για καλύτερη συνεργασία και υπήρξε συμφωνία για το πώς θα επιτευχθεί αυτό.

Προμετωπίδες για το ΔΗΚΟ είναι τα ζητήματα του μεταναστευτικού, το στεγαστικό, η ενέργεια και η κοινωνική πολιτική, στα οποία δίνει ιδιαίτερη έμφαση, ενώ επί τάπητος τέθηκαν και ζητήματα που αφορούν τον Κρατικό Προϋπολογισμό, την υγεία, την παιδεία, το κυκλοφοριακό, την ψηφιακή τεχνολογία, τη δημόσια τάξη και ασφάλεια και τα έργα κοινής ωφελείας. Όπως ήταν αναμενόμενο, αρκετή συζήτηση έγινε και για την Οικονομία. Σύμφωνα με πληροφορίες, από πλευράς ΔΗΚΟ κατατέθηκαν συγκεκριμένες εισηγήσεις για όλα τα θέματα, που συζητήθηκαν.

Από πλευράς του συμπολιτευόμενου κόμματος θεωρούν ότι σε κάποιους από αυτούς τους τομείς παρήχθη σημαντικό έργο από την Κυβέρνηση, ενώ σε κάποια άλλα ζητήματα βρισκόμαστε πιο πίσω και χρειάζεται μεγαλύτερη ώθηση και παραγωγική διαδικασία, στην οποία το ΔΗΚΟ είναι πρόθυμο να συμβάλει.

Παρόλο που θα ακολουθούσε η συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, η Γραμματεία του ΔΗΚΟ είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και το Κυπριακό και έφυγαν με αρκετά θετικές εντυπώσεις. Αυτό αντανακλάται και στις δηλώσεις που έγιναν από τον Νικόλα Παπαδόπουλο μετά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, που έδιναν την αίσθηση της ικανοποίησης. Και αυτή η υποστηρικτή στάση αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα, όταν προέρχεται από ένα κόμμα που είναι ιδιαίτερα αυστηρό στα θέματα Κυπριακού και που, ανά πάσα στιγμή, δεν θα διστάσει να εκφράσει τη διαφωνία του, όπως άλλωστε έκαναν στελέχη του ΔΗΚΟ το καλοκαίρι. Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ δήλωσε πως οι πρωτοβουλίες του Νίκου Χριστοδουλίδη έφεραν χειροπιαστά αποτελέσματα. «Αυτές οι θετικές εξελίξεις οφείλονται κατά κύριο λόγο στις πρωτοβουλίες του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος είχε να αντιμετωπίσει όλους αυτούς τους μήνες την στείρα άρνηση της τουρκικής πλευράς», είπε.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, η ηγεσία του ΔΗΚΟ εξέφρασε ικανοποίηση και πίσω από τις κλειστές πόρτες, καθώς θεωρεί ότι μετά από επτά χρόνια πλήρους απραξίας στο Κυπριακό, οι ενέργειες του Προέδρου κατάφεραν να το φέρουν ξανά στο προσκήνιο. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσει τον διορισμό της Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, την πραγματοποίηση του δείπνου, τις ενέργειες που επίκεινται από πλευράς ΕΕ και τα επόμενα βήματα που έχουν δρομολογηθεί, έστω και σε άτυπο επίπεδο. Το μεγαλύτερο κόμμα της συμπολίτευσης θεωρεί, μάλιστα, ότι η ενεργότερος εμπλοκή της ΕΕ θα λειτουργήσει ενισχυτικά και ως προς τη θωράκιση της βάσης λύσης, ενώ εκτιμά ως πολύ σημαντικές τις αναφορές που υπάρχουν στα Συμπεράσματα.

Η συζήτηση που έγινε, επί όλων των θεμάτων, κρίνεται από το κόμμα πολύ παραγωγική και, όπως αναφέρθηκε στον REPORTER, υπήρχε ειλικρίνεια και από τις δύο πλευρές. Ακόμα και σε σημεία που εντοπίζονταν διαφωνίες, φαίνεται να υπήρχε η καλή θέληση, στο πλαίσιο αυτής της νέας συμφωνίας για αναβάθμιση του τρόπου επικοινωνίας και συντονισμού. Άλλωστε, διαπιστώθηκε και από τον Πρόεδρο και από το ΔΗΚΟ ότι ζούμε σε μία παράξενη εποχή, που πολλές φορές η ουσία επισκιάζεται από την εικόνα, δημιουργούνται συνθήκες που ευνοούν τις φούσκες και είναι πλέον πιο δύσκολο το παιγνίδι της πολιτικής επικοινωνίας υπό αυτές τις περιστάσεις. Για αυτό και θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική η καλύτερη προβολή του κυβερνητικού έργου, ώστε να μεταφέρονται τα σωστά μηνύματα.

Δειτε Επισης

Εν αναμονή των εξελίξεων για το Κυπριακό-«Αυτά που πρέπει να γίνουν από την ΕΕ θα γίνουν»
Συνάντηση ΠτΔ με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου-«Περισσότερες στρατηγικές συνομιλίες παρά συμπεράσματα»
Στην Κύπρο ο νέος Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου-Συναντάται με τον ΠτΔ
Επιχειρεί να βάλει τάξη στους συνεργάτες της η Βουλή-Προωθούνται αλλαγές
Ανέβηκε level ο συντονισμός ΔΗΚΟ και Κυβέρνησης-«Κομβικής σημασίας» συνάντηση
Στη διατήρηση του momentum ποντάρει ο Πρόεδρος-Επιδιώκει σύντομη σύγκληση πενταμερούς
Πάνω από 20 δράσεις αξίας πέραν των €30 εκατ. για την ύπαιθρο Τροόδους-Οι εξαγγελίες Χριστοδουλίδη
Ενισχυμένο πλαίσιο συνεργασίας υιοθέτησαν Πρόεδρος και ΔΗΚΟ-Τα βρίσκουν στο κυβερνητικό έργο
Εγκαινιάζει περιοδεία στην κυπριακή περιφέρεια ο Πρόεδρος-Ανταλλάζει απόψεις για ανάπτυξη των περιοχών
Φθάνει την Τετάρτη στην Κύπρο ο νέος Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου-Συναντά Χριστοδουλίδη