Θρίλερ με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις αμερικανικές εκλογές-Ο Τραμπ προηγείται στις πολιτείες-κλειδιά

Για πρώτη φορά μετά από δύο μήνες, ο Ντόναλντ Τραμπ σηκώνει... κεφάλι έναντι της Κάμαλα Χάρις, σύμφωνα με το δημοσκοπικό μοντέλο του περιοδικού Εconomist. Παρά το γεγονός ότι η κούρσα εξακολουθεί να είναι αμφίρροπη, η ζυγαριά γέρνει πλέον ελαφρώς προς την κατεύθυνση του Τραμπ.

Δύο εβδομάδες πριν από τις αμερικανικές εκλογές, οι δημοσκόποι προβλέπουν ότι η νύχτα της 5ης Νοεμβρίου θα επιφυλάξει μία μεγάλη έκπληξη για τους Αμερικανούς και την διεθνή κοινότητα.

Τις τελευταίες ώρες, ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ ενισχύεται τόσο σε εθνικό επίπεδο όσο και σε αμφισβητούμενες «πολιτείες» την ώρα που η απερχόμενη αντιπρόεδρος, υποψήφια για το χρίσμα με τους Δημοκρατικούς, έχει χάσει τη δυναμική της.

Ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος έχει αυτή τη στιγμή - σύμφωνα με τον Economist - 54% πιθανότητες να αναλάβει για δεύτερη φορά προεδρικά καθήκοντα καταγράφοντας αύξηση κατά έξι ποσοστιαίες μονάδες μέσα σε μία εβδομάδα.

Σύμφωνα με τους New York Times, πάντως, η Καμάλα Χάρις και ο Ντόναλντ Τραμπ είναι πρακτικά ισόπαλοι, δηλαδή κανένας από τους υποψήφιους δεν προηγείται ούτε μία μονάδα.

Σε πολλές «κρίσιμες πολιτείες» (swing states), το αποτέλεσμα των οποίων μπορεί να δείξει το πρόσωπο θα ηγηθεί της Αμερικής, «κανένας από τους υποψηφίους δεν προηγείται περισσότερο από τα δύο δέκατα της ποσοστιαίας μονάδας».

Η «Wall Street Journal» κάνει μια ενδεικτική σύγκριση.

Το 2020, ο Ρεπουμπλικανός δισεκατομμυριούχος ήταν μεταξύ 7,2 και 8,4 ποσοστιαίες μονάδες πίσω από τον πολιτικό του αντίπαλο, Τζο Μπάιντεν. Τελικά, ο Μπάιντεν νίκησε τον Τραμπ αλλά με διαφορά μικρότερη από 4,5 ποσοστιαίες μονάδες.

Για την Walll Street Journal:«Εάν οι δημοσκοπήσεις έχουν το ίδιο περιθώριο λάθους φέτος, το στενό προβάδισμα της απερχόμενης αντιπροέδρου σε πολλούς εθνικούς μέσους όρους θα σήμαινε στην πραγματικότητα προβάδισμα για τον Τραμπ σήμερα».

Όπως οι εθνικές δημοσκοπήσεις έδειχναν τον Αύγουστο ότι πολλοί αναποφάσιστοι έγερναν προς την αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Κάμαλα Χάρις, τώρα ένα σημαντικό τμήμα αυτής της δεξαμενής ψηφοφόρων – πιθανόν Ρεπουμπλικάνοι που μέχρι πρόσφατα δήλωναν αποστασιοποιημένοι – φαίνεται να στηρίζουν τον Τραμπ.

Παράλληλα, οι προβλέψεις ευνοούν τον Τραμπ στις κρίσιμες για τις εκλογές πολιτείες.

Την ίδια ώρα, δημοσκόπηση των Reuters/Ipsos δίνει προβάδισμα στη Χάρις. Χαρακτηριστικά 46% στην Χάρις έναντι 43% για τον Τραμπ, με ένα ποσοστό του εκλογικού σώματος να εκτιμά ότι η χώρα βρίσκεται σε λάθος δρόμο.

Περίπου το 70% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση δήλωσε ότι το κόστος ζωής είναι απογοητευτικό, το 60% υποστήριξε το ίδιο για την οικονομία και το 65% θεωρεί ότι η μεταναστευτική πολιτική οδηγείται προς λάθος κατεύθυνση.

Οι ψηφοφόροι δήλωσαν επίσης ότι η οικονομία και το μεταναστευτικό, μαζί με τις απειλές για τη δημοκρατία είναι τα σημαντικότερα προβλήματα της χώρας.

Στην ερώτηση «ποιος υποψήφιος είχε την καλύτερη προσέγγιση στα θέματα αυτά», ο Τραμπ προηγείται στην οικονομία με ποσοστό 46% έναντι 38% της Χάρις και στο μεταναστευτικό με 48% έναντι 35% της εκλεκτής του Μπάιντεν.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν το μόνο βέβαιο: ότι Χάρις και Τραμπ δίνουν μάχη στήθος με στήθος στις λεγόμενες πολιτείες- κλειδιά των ΗΠΑ .

Πηγή: protothema.gr

Δειτε Επισης

Η Χεζμπολάχ υποστηρίζει ότι έπληξε βάση του ισραηλινού στρατού κοντά στη Χάιφα
Οι επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού στη Γάζα μέσα από τον φωτογραφικό φακό
Τουλάχιστον 70 νεκροί μέσα σε τρεις ημέρες στο Σουδάν
Ο Μπλίνκεν προέτρεψε Νετανιάχου να «επωφεληθεί» από τον θάνατο Σινουάρ και να επιτύχει εκεχειρία στη Γάζα
Έρευνες FBI για τη διαρροή των απόρρητων εγγράφων για τα ισραηλινά αντίποινα στο Ιράν
Εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα της νέας παραλλαγής του mpox στη Γερμανία
Σαρώνουν τη Βηρυτό τα μαχητικά του Ισραήλ: Χτυπούν κτίρια στα νότια προάστια
Θρίλερ με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις αμερικανικές εκλογές-Ο Τραμπ προηγείται στις πολιτείες-κλειδιά
Η Χεζμπολάχ ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση με drone στην κατοικία του Νετανιάχου
Σάλος με το σκίτσο του Charlie Hebdo για την υπόθεση Πελικό-«Είναι αηδιαστικό και απεχθές»