Το τεχνικό πρόβλημα που βραχυκύκλωσε το σύστημα υγείας-«Ταλαιπωρία για όλους τους παρόχους υγείας»

Στην σκιά των επιθέσεων από χάκερ που προκάλεσαν σωρεία προβλημάτων και αναστάτωση, ήρθε ακόμη ένα περιστατικό που δεν αφορά επίθεση αλλά τεχνικό πρόβλημα στην πλατφόρμα του ΓεΣΥ, προσθέτοντας άλλο ένα πονοκέφαλο στις αρμόδιες υπηρεσίες. Λόγω της μη λειτουργείας της σελίδας, ολόκληρο το Σύστημα Υγείας αντιμετώπισε πολλά ζητήματα, με τις επιπτώσεις να είναι αλυσιδωτές από τους Ιατρούς μέχρι και τους ασθενείς, οι οποίοι ταλαιπωρήθηκαν αρκετά, ακόμη και για την αγορά ενός φαρμάκου.

Όπως ξεκαθάρισε από την πρώτη στιγμή ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας, για το περιστατικό ενημερώθηκε η ανάδοχος εταιρεία η οποία μετά από αρκετή ώρα επανάφερε τη σελίδα, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες του REPORTER, τα προβλήματα άρχισαν να παρουσιάζονται εδώ και λίγες ημέρες, καθώς, είτε έπεφτε για λίγο η σελίδα, είτε ήταν αρκετά αργή.

Επιπλέον, σε δηλώσεις της η Διευθύντρια του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας, Έφη Καμίτση, ανέφερε ότι ο Οργανισμός βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή με την διαχειρίστρια εταιρεία για να διαπιστωθεί το πρόβλημα, το οποίο θέτει εκτός λειτουργίας τη σελίδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πολλοί οι ασθενείς, λίγοι οι ενδοκρινολόγοι εντός και εκτός ΓεΣΥ-Δυσεύρετα τα ραντεβού, τεράστιες λίστες αναμονής

Επιπρόσθετα, στόχος των αρμοδίων υπηρεσιών, αλλά και της διαχειρίστριας εταιρείας, είναι να βρεθεί η αιτία που δημιουργεί το πρόβλημα, ώστε να μην παρατηρηθεί στο μέλλον παρόμοια κατάσταση.

Επίσης, η κα. Καμίτση, τόνισε πως όταν δεν δουλεύει το σύστημα, δημιουργούνται προβλήματα, ενώ εξέφρασε την ελπίδα όπως επιλυθεί το ζήτημα γιατί δεν είναι η πρώτη φορά που δεν λειτουργεί η σελίδα του ΓεΣΥ.

Παρά το γεγονός ότι το πρόβλημα μετά από κάποιες ώρες επιλύθηκε, εντούτοις, έφερε αναστάτωση σε ασθενείς, καθώς όπως είναι δομημένο το ΓεΣΥ, το όποιο πρόβλημα στην πλατφόρμα βραχυκυκλώνει ολόκληρο το σύστημα, αφού δεν μπορεί να γίνει καμία ενέργεια από τους παρόχους υγείας.

Η μη λειτουργία της σελίδας, έδεσε τα χέρια των ιατρών, καθώς πέραν από το να εξετάσουν τον ασθενή, δεν μπορούσαν ούτε να έχουν πρόσβαση σε τυχόν εξετάσεις, ούτε να δώσουν παραπεμπτικό, αλλά ούτε και να συνταγογραφήσουν φάρμακα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αποκαταστάθηκε μετά από αρκετές ώρες η λειτουργία του λογισμικού του ΓεΣΥ

Επιπλέον, λόγω του τεχνικού προβλήματος επηρεάστηκε σε πολύ μεγάλο βαθμό και η δουλειά των φαρμακοποιών. Όπως δήλωσε στον REPORTER ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου, Πλούταρχος Γεωργιάδης, «παρά το γεγονός ότι δεν πέφτει συχνά το σύστημα, εντούτοις τις τελευταίες ημέρες προκύπτουν προβλήματα», ενώ όπως είπε, το σύστημα ήταν αρκετά αργό, κάτι που έχει σαν αποτέλεσμα να καθυστερεί η εξυπηρέτηση των ασθενών.

Επιπρόσθετα, σημείωσε ότι λόγω των προβλημάτων στο σύστημα, προκλήθηκε ταλαιπωρία τόσο για τους ίδιους ως επαγγελματίες όσο και για τους ασθενείς, οι οποίοι πήγαιναν στα φαρμακεία για να πάρουν φάρμακα, ωστόσο ούτε ο γιατρός μπορούσε να περάσει τη συνταγή στο ΓεΣΥ, ούτε και οι φαρμακοποιοί να δώσουν τα φάρμακα.

Επιπλέον ο κ. Γεωργιάδης, ξεκαθάρισε ότι όλη αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχίσει, καθώς είναι ταλαιπωρία για όλους τους παρόχους υγείας.

Δειτε Επισης

Σημαντική επιστημονική επιτυχία η ανακάλυψη του microRNA που χάρισε το Νόμπελ σε δύο ερευνητές
Τοποθετείται η Σχολική Εφορεία Αραδίππου για το περιστατικό σε δημοτικό-«Προτεραιότητα η ασφάλεια των παιδιών»
Το τεχνικό πρόβλημα που βραχυκύκλωσε το σύστημα υγείας-«Ταλαιπωρία για όλους τους παρόχους υγείας»
Η διαμαρτυρία άνευ ουσίας και ο ευρωβουλευτής που αντί να ψηφίζει νόμους φωνάζει για κινητά στα σχολεία
Απαντά στον Φειδία η ΠΣΕΜ-«Οι μαθητές έχουν φωνή, αποφασίζουμε για τους εαυτούς μας»
Προθεσμία μέχρι την 21η Ιανουαρίου για κατάθεση του νομοσχεδίου επιδοματικής πολιτικής για ΑμεΑ
Προκήρυξη οκτώ υποτροφιών του ιδρύματος Ανδρέας Π. Λανίτη για μεταπτυχιακές σπουδές
Χωρίς καθυστέρηση εξυπηρετήθηκαν πολίτες στο Επαρχιακό Κτηματολογικό Γραφείο Λάρνακας
Πρόκληση για αγροδιατροφικό σύστημα οι επιπτώσεις κλιματικής αλλαγής
Αποφασίστηκαν ενέργειες για αντιμετώπιση αδικιών για επιδόματα αιχμαλώτων