Χώρο κράτησης ανηλίκων με παιδαγωγικό και όχι τιμαριωτικό χαρακτήρα προνοεί το υπό συζήτηση νομοσχέδιο
Στέλιος Χαραλάμπους 06:00 - 23 Οκτωβρίου 2024
Ενώπιον της Επιτροπής Νομικών τίθεται ξανά το ζήτημα των χώρων κράτησης ανηλίκων, σε μια περίοδο που παρατηρούνται αυξημένα φαινόμενα νεανικής παραβατικότητας. Παρά την ψήφιση του Νόμου για τις Φυλακές ανηλίκων από το 2021, εντούτοις το όλο θέμα συνεχίζει να σκαλώνει, λόγω της ιδιομορφίας του, με τους αρμοδίους να αναζητούν την πιο καλή λύση με γνώμονα το μέλλον των ανηλίκων.
Οι βουλευτές της Επιτροπής Νομικών, θα επιχειρήσουν να διαπιστώσουν που έγκειται η καθυστέρηση στην υλοποίηση των αποφάσεων για τον χώρο κράτησης ανηλίκων, ενώ θα τεθεί επί τάπητος το τροποιητικό νομοσχέδιο με τίτλο, «περί Παιδιών σε Σύγκρουση με το Νόμο».
Η τροποποίηση του Νόμου, προνοεί μεταξύ άλλων τη λειτουργία ειδικού χώρου κράτησης παιδιών εκτός Φυλακών, ο οποίος πρέπει να έχει αναμορφωτικό, παιδαγωγικό, θεραπευτικό και προνομιακό χαρακτήρα. Στο χώρο αυτό θα κρατούνται παιδιά ηλικίας 16 έως 21 ετών, τα οποία καταδικάζονται για αδίκημα που διαπράχθηκαν πριν συμπληρώσουν το 18ο έτος της ηλικίας τους.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:Καταγγελίες για προαυλισμό ανηλίκων με βαρυποινίτες στις Κεντρικές Φυλακές
Επιπρόσθετα, στο υπό συζήτηση Νομοσχέδιο προβλέπεται επιπλέον ότι η εισαγωγή ή απόπειρα εισαγωγής από κρατούμενους ή επισκέπτες στο Χώρο Κράτησης Παιδιών απαγορευμένου αντικειμένου ή ουσίας να συνιστά ποινικό αδίκημα, ενώ προβλέπει τη διεύρυνση των εξουσιών και αρμοδιότητες του Συμβουλίου Χώρων Κράτησης Παιδιών, ώστε να έχει πιο αποτελεσματικό ρόλο. Επίσης, παρέχεται η δυνατότητα ρύθμισης της επέμβασης στο δικαίωμα της ιδιωτικής επικοινωνίας παιδιού, όταν ο έλεγχος επιβάλλεται για λόγους ασφαλείας ή για αποτροπή διάπραξης νέου αδικήματος.
Μιλώντας στον REPORTER, η Αναπληρώτρια πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών, Φωτεινή Τσιρίδου, ανέφερε πως, «ο χώρος κράτησης για ανήλικους δεν θα πρέπει να θυμίζει φυλακές, αλλά να είναι πιο παιδαγωγικός για να μπορεί να προσφέρει στο παιδί». Επιπρόσθετα, σημείωσε ότι οι Κεντρικές Φυλακές δεν ενδείκνυται για να κρατούνται ανήλικοι, ενώ όπως είπε, ο χώρος κράτησης για τους ανήλικους θα πρέπει να μπορεί να είναι πιο οικογενειακός, σημειώνοντας ότι, πρέπει να τεθούν όλα επί τάπητος για τον καλύτερο συντονισμό.
Εξάλλου, έντονη ανησυχία παρατηρείται και για τη δράση ανηλίκων με μεταναστευτική βιογραφία, οι οποίοι επιδεικνύουν παραβατική συμπεριφορά. Το τελευταίο περιστατικό που σημειώθηκε στις πολυσύχναστες Φοινικούδες, με τον άγριο καυγά νεαρών αλλοδαπών, έφερε εκ νέου στο προσκήνιο ζητήματα ασφάλειας και ελέγχου. Προς τούτο, ο Δήμος Λάρνακας ζήτησε συνάντηση με τον Αρχηγό Αστυνομίας, τον Υπουργό Δικαιοσύνης αλλά και το Υφυπουργό Μετανάστευσης, σε μια προσπάθεια να βρεθούν λύσεις πριν δημιουργηθούν σοβαρότερα προβλήματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: ΒΙΝΤΕΟ: Συμπλοκές στην καρδιά της Λάρνακας-Μάχες σώμα με σώμα μπροστά στα έντρομα μάτια πολιτών
Όπως ανέφερε στον REPORTER ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ, Σωτήρης Ιωάννου, πρόκειται για ένα μεγάλο ζήτημα, τουλάχιστον όσον αφορά τη Λάρνακα, καθώς όπως είπε, «πρόκειται για τα ίδια 25 με 30 άτομα τα οποία βρίσκονταν μεταξύ άλλων ασυνόδευτων ανήλικων και στο ξενοδοχείο στην Ορόκλινη όπου έβαλαν φωτιά και στη συνέχεια μεταφέρθηκαν στο Γηροκομείο της Λάρνακας. Τα άτομα αυτά μαζεύονται στις Φοινικούδες και προκαλούν επεισόδια σχεδόν καθημερινά».
Παράλληλα, όπως ανέφερε, ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ, το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας έχει καταρτήσει λίστα με ασυνόδευτους ανήλικους που επιδεικνύουν παραβατική συμπεριφορά και πρόσθεσε, πως, «το ζήτημα των ασυνόδευτων ανηλίκων θα πρέπει να μεταφερθεί άμεσα στο Υφυπουργείο Μετανάστευσης».
Επιπρόσθετα, όπως σημείωσε ο κ. Ιωάννου, «το κράτος δικαιούται όταν πρόκειται για ασυνόδευτο ανήλικο, άνω των 16 ετών, να τον μεταφέρει σε δομή αιτητών ασύλου, αρκεί να έχει ξεχωριστό δωμάτιο από τους υπολοίπους».
Επιπλέον, όπως είπε, τα πρόσωπα αυτά μπορεί να συλλαμβάνονται, αλλά από την στιγμή που δεν έχουμε φυλακή ανηλίκων στην Κύπρο, δεν μπορούν να καταδικαστούν σε φυλάκιση.