Επί τάπητος Κυριακό και Προεδρία της Ε.Ε. σε συνάντηση Ραουνά-Δημάρχου Αμμοχώστου

Οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό μετά και το άτυπο δείπνο του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ερσίν Τατάρ και η πορεία των προετοιμασιών για την ανάληψη της Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης της Υφυπουργού για Ευρωπαϊκά Θέματα, Μαριλένας Ραουνά, και αντιπροσωπείας του Δήμου Αμμοχώστου, με επικεφαλής τον Δήμαρχο, που έλαβε χώρα στο Προεδρικό Μέγαρο.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των επαφών που πραγματοποιεί η κ. Ραουνά με τις αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης για σκοπούς προετοιμασίας της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ το 2026.

Μετά τη συνάντηση η κ. Ραουνά είπε ότι «η συνάντησή μας με τον Δήμο Αμμοχώστου αποτελεί μέρος ενός κύκλου επαφών, τον οποίο εγκαινιάζουμε σήμερα με τη συνάντηση με τον Δήμαρχο Αμμοχώστου, με όλους τους κατεχόμενους Δήμους της Κύπρου».

Πρόσθεσε ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης έγινε ενημέρωση προς τον Δήμαρχο Αμμοχώστου και τους συνεργάτες του για την πορεία προετοιμασιών για την ανάληψη της Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης το πρώτο εξάμηνο του 2026.

«Οι κατεχόμενοι Δήμοι μας αποτελούν ιδιαίτερο σημείο αναφοράς κατά τη διάρκεια της Προεδρίας» υπογράμμισε η κ. Ραουνά και συμπλήρωσε ότι «αναλαμβάνουμε τα ηνία του Συμβουλίου της ΕΕ εκπροσωπώντας όλα τα κράτη-μέλη, ως το τελευταίο διαιρεμένο κράτος-μέλος της ΕΕ, και στο πλαίσιο αυτό, οι κατεχόμενοι Δήμοι μας έχουν ένα ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο να διαδραματίσουν».

Η Υφυπουργός Ευρωπαϊκών Θεμάτων δήλωσε ότι η ανάληψη της Προεδρίας είναι για την Κύπρο μία ευκαιρία ενημέρωσης, διαφώτισης και προβολής του εθνικού μας ζητήματος, το οποίο όπως επανέλαβαν και στις 11 Οκτωβρίου  οι εννέα ηγέτες των Μεσογειακών Κρατών Μελών της ΕΕ, αποτελεί ένα ευρωπαϊκό ζήτημα.  Σε αυτό το πλαίσιο, συνέχισε η κ. Ραουνά, «η ΕΕ έχει ένα εξαιρετικά σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει».

Η κ. Ραουνά είπε ακόμη ότι με τον Δήμαρχο και την αντιπροσωπεία του Δήμου Αμμοχώστου συζητήθηκαν συγκεκριμένες δράσεις, εκδηλώσεις και πρωτοβουλίες που μπορούν να αναληφθούν από κοινού μέσα από την στενή συνεργασία «ακριβώς για να προβάλλουμε, για να ενημερώσουμε τους ευρωπαίους εταίρους μας σε σχέση με το Κυπριακό».

Πρόσθεσε ότι η Αμμόχωστος είναι ένα ιδιαίτερο σημείο αναφοράς και για τους Ευρωπαίους και για την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση υποδεικνύοντας ότι «είναι σύμβολο της συνεχιζόμενης κατοχής και της παραβίασης των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών».

Ανέφερε επίσης ότι συζητήθηκαν και οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό μετά το άτυπο δείπνο του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, αποτέλεσμα των προσπαθειών που καταβάλλονται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, για να δημιουργηθεί κινητικότητα για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο πάντα των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας και του Ευρωπαϊκού Δικαίου αρχών και αξιών.

Από πλευράς του ο Δήμαρχος Αμμοχώστου, Σίμος Ιωάννου, είπε ότι διεξήχθη μια πολύ καλή συζήτηση αναφορικά με τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό. «Αναφέραμε κι εμείς τις προσπάθειες τις οποίες κάνουμε σαν Δήμος Αμμοχώστου όσον αφορά το Κυπριακό και ιδιαίτερα το θέμα της Αμμοχώστου, τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας τα τελευταία χρόνια», σημείωσε ο κ. Ιωάννου.

Πρόσθεσε ότι ζητήθηκε να έχει και η Αμμόχωστος ρόλο στις εκδηλώσεις κατά τη διάρκεια της Προεδρίας κάτι για το οποίο, όπως είπε, υπήρξε θετική ανταπόκριση. Ανέφερε ακόμη ότι ήδη έχουν ενταχθεί ορισμένες εκδηλώσεις στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αμμοχώστου.

Υπέδειξε ότι η Αμμόχωστος έχει μια ιδιαίτερη θέση λόγω δυστυχώς, των τελευταίων ενεργειών που κάνει η Τουρκία και των τελευταίων δηλώσεων του κ. Τατάρ πριν από 10 μέρες, ότι θα ρίξει κάτω τα κτήρια στην Αμμόχωστο, θα ανοικοδομήσει την Αμμόχωστο και ότι η Αμμόχωστος ανήκει στο ΕΦΚΑΦ και στα Βακούφια.

Σημείωσε ότι «είναι συνεχόμενες οι προκλήσεις και αυτές τις κάνει (σ.σ. ο κ. Τατάρ) συνήθως πριν από κάποιο γεγονός  που είναι ένα βήμα για να αρχίσουν ξανά οι συνομιλίες», προσθέτοντας ότι «εμείς είμαστε δίπλα στο Υφυπουργείο, σε όλες τις προσπάθειες που γίνονται από την Κυβέρνηση για την επίλυση του Κυπριακού και πιστεύω ότι η Κύπρος θα επιτύχει σε αυτήν την προσπάθεια (σ.σ. της ανάληψης της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ) και θα λάβει τα εύσημα».

Ο κ. Ιωάννου είπε ότι ζητήθηκε όπως γίνουν κάποιες συναντήσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το πρώτο εξάμηνο του 2025, με τους νέους αρχηγούς των ομάδων και τα άτομα που ανέλαβαν τώρα τα ηνία της ΕΕ για να τους αναφέρουν το θέμα της Αμμοχώστου.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Η κυπρο-ουκρανική κοινότητα ζητά από Βουλή να αναγνωριστεί ο λιμός του 1930 ως «γενοκτονία»
«Υπαρξιακό ζήτημα» το Κυπριακό-Προϋπόθεση το πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών
Στο στόχαστρο μπήκαν τα ταξίδια χωρίς νόημα του Τατάρ-Υποστηρίζει πως έχει... πολλά καθήκοντα
Επιμένει πως δεν ήταν προσωπικό το ζήτημα του Πόθεν Έσχες ο Σαββίδης μετά την απόφαση του Ανωτάτου
Επιμένει στην «κυριαρχική ισότητα» ο Φιντάν-Πρωτοβουλίες για τα τρία άλφα
Τις προκλήσεις και προοπτικές επανέναρξης διαπραγματεύσεων ανέλυσαν πολιτικοί αρχηγοί
Σήκωσαν το γάντι οι «11» και απαντούν σε Δήμαρχο Δρομολαξιάς-Τον καλούν να τεκμηριώσει τους ισχυρισμούς του
Στα άκρα οι σχέσεις δημάρχου και συμβούλων του δήμου Δρομολαξιάς και Μενεού-Μαίνεται για μήνες ο πόλεμος
Οι παρεμβάσεις της Άγκυρας στα κατεχόμενα, οι υποψίες για deal και η αντίδραση Τατάρ
Η Κύπρος έχει τη δυνατότητα να απορροφήσει συνολικά κονδύλια ύψους €3,193 δισ.