Μήνυμα περιφερειακής σταθερότητας από Κύπρο και Αίγυπτο-Συμφωνία για πλαίσιο διμερούς συνεργασίας

Η Κύπρος και η Αίγυπτος έχουν οικοδομήσει μια στενή και ειλικρινή συνεργασία με γνώμονα την αμοιβαία επιθυμία τους για επίτευξη περιφερειακής σταθερότητας, δήλωσε ο Υπουργός Άμυνας Βασίλης Πάλμας το βράδυ της Δευτέρας στη Λευκωσία, μιλώντας σε εκδήλωση για την Ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων της Αιγύπτου.

Στην ομιλία του σημείωσε ότι στο σημερινό ταχέως εξελισσόμενο περιβάλλον, ιδιαίτερα στην εύθραυστη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ο ρόλος των Ενόπλων Δυνάμεων γίνεται ακόμη πιο σημαντικός. Σήμερα, είπε, με γνώμονα την αμοιβαία επιθυμία μας να επιτύχουμε περιφερειακή σταθερότητα, ασφάλεια και ειρήνη και να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τις κοινές προκλήσεις, η Κύπρος και η Αίγυπτος έχουν οικοδομήσει μια στενή και ειλικρινή συνεργασία στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας.

Στο πλαίσιο αυτό, πρόσθεσε ο κ. Πάλμας, έχουμε συμφωνήσει ένα πρόγραμμα διμερούς συνεργασίας καθώς και έναν τριμερή μηχανισμό με την Ελλάδα, στο πλαίσιο του οποίου διεξάγονται κοινές ασκήσεις και εκπαίδευση, προς όφελος των Ενόπλων Δυνάμεών μας και αναφέρθηκε στις ασκήσεις "BRIGHT STAR", "ΜΕΔΟΥΣΑ" και "ΑΡΓΟΝΑΥΤΗΣ".

Σημειώνοντας ότι η Κύπρος και η Αίγυπτος παραμένουμε ενωμένες και σταθερές στη δέσμευσή μας, να προστατεύσουμε τους πολίτες μας και να συμβάλουμε στην επιστροφή της σταθερότητας, της ασφάλειας και της ειρήνης στην περιοχή, είπε ότι η κρίση στη Γάζα έχει κλιμακωθεί σε μια ευρύτερη σύγκρουση με τεράστιες συνέπειες.

Τόνισε ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία επιθυμεί να τελειώσει ο κύκλος της βίας και να εδραιωθεί η ειρήνη και η ασφάλεια στην περιοχή»,  προσθέτοντας ότι «επαναλαμβάνουμε τη θέση μας ότι πρέπει να αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση. Ζητούμε πολιτική λύση με βάση δύο κράτη, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να δημιουργηθούν συνθήκες ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή και να διασφαλιστεί η ασφάλεια τόσο των Ισραηλινών όσο και των Παλαιστινίων».

Η ειρήνη και η ευημερία στην περιοχή μπορούν να επιτευχθούν μόνο με αμοιβαίο σεβασμό και κατανόηση, υπογράμμισε.

Ο κ. Πάλμας είπε ότι «αναγνωρίζοντας τη σημασία της διατήρησης εποικοδομητικών σχέσεων με όλες τις χώρες, συμπεριλαμβανομένων των γειτόνων μας, θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι η στρατιωτική μας συνεργασία δεν αποτελεί πρόκληση για κανέναν».

«Η ειρηνική συνύπαρξη δεν είναι μόνο στόχος αλλά και αναγκαιότητα στον σημερινό κόσμο. Η συλλογική ασφάλεια ενισχύεται και δυναμώνει  όταν επιδιώκουμε κατανόηση, διάλογο και συνεργασία, αντί αντιπαράθεση και σύγκρουση», ανέφερε.

Καταλήγοντας, σημείωσε ότι αυτή η επέτειος μας υπενθυμίζει ότι μαζί, μπορούμε να οικοδομήσουμε ένα πιο ελπιδοφόρο μέλλον για τους λαούς μας και για την Ανατολική Μεσόγειο.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Φοιτητές εγκατέλειψαν τις σπουδές λόγω ακρίβειας-Καταγγελίες για μαγειρεμένα στοιχεία από Κυβέρνηση
Νέα ηγεσία στην Ομοσπονδία Συνδέσμων Γονέων Δημοτικών Σχολείων Λευκωσίας
Αποκαταστάθηκε μετά από αρκετές ώρες η λειτουργία του λογισμικού του ΓεΣΥ
Παρομοίασε την απαγόρευση κινητών με τα εμβόλια κορωνοϊού ο Φειδίας-Ζητά συνάντηση με Πρόεδρο και υπουργό
Κοινή γραμμή ΠΙΣ και ΟΣΑΚ για την ευθανασία-«Πριν τη Νομοθετική ρύθμιση να προηγηθεί θεσμική διασφάλιση»
Προειδοποιεί με αδικαιολόγητες απουσίες όσους μεταβούν στη διαμαρτυρία Φειδία το ΥΠΑΝ (pic)
Κάλεσμα για λύσεις στο θέμα της Ισότητας Φύλων-«Προτεραιότητα της Κυβέρνησης»
Αρχίζει η αναβάθμιση στάσεων λεωφορείων-Πενταετές πλάνο ανακοίνωσαν τα Δημόσια Έργα
Δεν λειτουργεί η σελίδα του ΓΕΣΥ-Αναφορές σε τεχνικά ζητήματα από τον ΟΑΥ
Μήνυμα περιφερειακής σταθερότητας από Κύπρο και Αίγυπτο-Συμφωνία για πλαίσιο διμερούς συνεργασίας