Βολές Ειρήνης για το διαχωρισμό εξουσιών του Γενικού Εισαγγελέα-«Η Κυβέρνηση να μην συντηρεί το κατεστημένο»

Έντονη είναι η αντίδραση της βουλεύτριας Ειρήνης Χαραλαμπίδου, μετά την ανακοίνωση της Επιτροπής για τα πρόσωπα που θα την απαρτίζουν, για τον εκσυγχρονισμό Ελεγκτικής Υπηρεσίας και Νομικής Υπηρεσίας.

Στην ανακοίνωσή της, η κ. Χαραλαμπίδου καλεί την Κυβέρνηση, να μην συντηρεί το κατεστημένο, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ανακοίνωσε τους εμπειρογνώμονες για τον εκσυγχρονισμό της Νομικής και Ελεγκτικής ο Γενικός Εισαγγελέας

Σύμφωνα με την κ. Χαραλαμπίδου, «τον Φεβρουάριο του 2024 εννέα βουλευτές, καταθέσαμε πρόταση νόμου για συνταγματική τροποποίηση για διαχωρισμό των εξουσιών του Γενικού Εισαγγελέα, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της Κομισιόν στην Έκθεση για το Κράτος Δικαίου. Η Κυβέρνηση επέμενε να μην συζητηθεί η πρόταση μας γιατί θα έφερνε δική της πρόταση. Δείξαμε κατανόηση και αναμέναμε».

Σημειώνει ότι «στις 4 Σεπτεμβρίου ο Υπουργός Δικαιοσύνης δήλωνε ότι το πλέγμα νομοσχεδίων για τον εκσυγχρονισμό της Νομικής Υπηρεσίας έχει ολοκληρωθεί από το Υπ. Δικαιοσύνης, όπως και τα νομοσχέδια για τον εκσυγχρονισμό της Ελεγκτικής Υπηρεσίας και ότι, μετά την έγκριση του από το Υπουργικό, θα γίνονταν συναντήσεις με τις δύο ανεξάρτητες υπηρεσίες για καταρχήν ενημέρωση, θα τους δινόταν αντίγραφο των νόμων και θα ακολουθούσε διαβούλευση, νομοτεχνικός έλεγχος και στη συνέχεια κατάθεση στην Βουλή. Υποτίθεται τα νομοσχέδια είχαν ετοιμαστεί αφού μελετήθηκαν τα μοντέλα άλλων χωρών. Έτσι μας είπαν».

Εξ αρχής, συνεχίζει, «είχα εκφράσει αμφιβολίες για το γεγονός ότι ο Γενικός Εισαγγελέας θα έκανε νομοτεχνικό έλεγχο σε νομοσχέδια που θα περιορίζουν τις δικές του ανέλεγκτες εξουσίες. Δεδομένης και της διαφωνίας του που έντονα εξέφραζε και εντός κοινοβουλίου».

Διερωτάται εξάλλου, «και τι έκανε η Κυβέρνηση; Παρέδωσε την πλήρη ιδιοκτησία της διαδικασίας στον Γενικό Εισαγγελέα, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε ο ίδιος, και αναφέρει ότι σύστησε επιτροπή με δικηγόρους της επιλογής του, περιλαμβανομένων δύο υφισταμένων του εισαγγελέων».

Καταληκτικά τονίζει πως «είναι σαφές ότι η χώρα έτσι δεν μπορεί να πάει μπροστά χωρίς ουσιώδεις μεταρρυθμίσεις που θα ενισχύσουν το Κράτος Δικαίου. Η Κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της και να έχει την βούληση να κάνει τομές, μεταρρυθμίσεις και όχι να συντηρεί το κατεστημένο του οποίου η ίδια, προφανώς είναι μέρος και πρόβλημα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Στις 6 Νοεμβρίου απαντούν παραδοχή ή μη ο Κομμωτής και ο συνεργός του για την απόδραση
Έρευνα ΥΠΑΝ για την καταγγελία για bullying εναντίον οκτάχρονου-«Το σχολείο δεν χειρίστηκε το περιστατικό»
Καταγγελία για μη διερεύνηση σεξουαλικής παρενόχλησης εργαζόμενης από γιατρό-Ζητά εξηγήσεις η Λοττίδου
Διευθυντής ταξιδιωτικού γραφείου καταζητείτο στην Κύπρο για φοροδιαφυγή και συνελήφθη στη Θεσσαλονίκη
LIVE: Παραδέχθηκε πως ήταν ηθικός αυτουργός του Ανδρονίκου ο κατηγορούμενος τρία-Στο τέλος της δίκης οι ποινές
Καταγγελία για bullying και τραυματισμό οκτάχρονου σε σχολείο-Δίνει οπτικογραφημένη κατάθεση το θύμα
Πυρκαγιά σε οικία συνταξιούχου-Ξεκίνησε από βραχυκύκλωμα
Στο κελί για τέσσερις μέρες ο 17χρονος για τα επεισόδια στις Φοινικούδες
Βολές Ειρήνης για το διαχωρισμό εξουσιών του Γενικού Εισαγγελέα-«Η Κυβέρνηση να μην συντηρεί το κατεστημένο»
Από αργάκι ξεκίνησε η μεγάλη πυρκαγιά στην Πάφο-Έρευνες για το κατά πόσον τέθηκε κακόβουλα