Επτά Ισραηλινοί πολίτες κατηγορούνται για κατασκοπεία υπέρ του Ιράν

Επτά Ισραηλινοί πολίτες, μεταξύ των οποίων και δύο ανήλικοι, στην πλειοψηφία τους ρωσοεβραϊκής καταγωγής, κατηγορούνται από την ισραηλινή Υπηρεσία Εσωτερικής Ασφαλείας για κατασκοπεία υπέρ των ιρανικών μυστικών υπηρεσιών. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι επτά Ρωσοεβραίοι φωτογράφιζαν στρατιωτικές εγκαταστάσεις σε διάφορες περιοχές του Ισραήλ έναντι χρηματικής αμοιβής που ανερχόταν σε χιλιάδες δολάρια. Η δραστηριότητά τους εκτείνεται χρονικά κατά την τελευταία διετία, ως επίσης και αφότου άρχισε ο πόλεμος που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Οι επτά ύποπτοι, μόνιμοι κάτοικοι Χάιφας και Ναζαρέτ, κατηγορούνται ότι φωτογράφισαν στρατιωτικές εγκαταστάσεις, μερικές από τις οποίες είχαν στοχοθετηθεί κατά τις δύο ιρανικές πυραυλικές επιθέσεις της 12ης Απριλίου και της 1ης Οκτωβρίου, ως επίσης και κατά την επίθεση με drone της Χεζμπολάχ στο πεδίο ασκήσεων της ισραηλινής μονάδας καταδρομών Γκολάνι στα περίχωρα της κωμόπολης Μπινιαμίνα, νοτίως της Χάιφας. Μεταξύ των στρατιωτικών μονάδων που φωτογραφήθηκαν συγκαταλέγεται και η αεροπορική βάση Νεβατίμ στο νότιο Ισραήλ, που επλήγη από ιρανικούς πυραύλους και drone.

Όπως έγινε γνωστό στα ισραηλινά ΜΜΕ από πηγές που πρόσκεινται στην Υπηρεσία Εσωτερικής Ασφαλείας, ένας εκ των υπόπτων στρατολογήθηκε από δύο Ιρανούς ονόματι «Αλχάν» και «Ορχάν», τους οποίους συνάντησε στην Τουρκία. Στη συνέχεια, ο ισραηλινός στρατολόγησε με τη σειρά του τους υπόλοιπους υπόπτους. Τμήμα της χρηματικής αμοιβής, τους καταβάλλονταν με κρυπτονομίσματα, ενώ τα ισραηλινά δημοσιεύματα επισημαίνουν ότι δύο εκ των υπόπτων είναι ένας πατέρας με τον ανήλικο γιο του, οι οποίοι κατά την ανάκρισή τους κατέθεσαν ότι «είχαν εθιστεί στα χρηματικά ποσά που λάμβαναν» με το πέρας της εκτέλεσης των αποστολών που τους ανέθεταν οι ιρανικές υπηρεσίες, με αποτέλεσμα να φθάνουν στο σημείο να διεκπεραιώνουν 3 με 4 αποστολές ημερησίως.

Κατά το τελευταίο δεκαήμερο δόθηκαν στην δημοσιότητα τα ονόματα τριών άλλων Ισραηλινών πολιτών, επίσης ρωσοεβραϊκής καταγωγής, μονίμων κατοίκων σε περίχωρα του Τελ Αβίβ, οι οποίοι, αρχικά έναντι μικροποσών, και στη συνέχεια έχοντας λάβει διαβεβαιώσεις για μεγαλύτερες αμοιβές, σχεδίαζαν τη δολοφονία γνωστού Ισραηλινού επιστήμονα και υψηλόβαθμου αξιωματικού του στρατού, πάντα για λογαριασμό των ιρανικών μυστικών υπηρεσιών.

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Πέθανε ένας από τους τελευταίους Νάβαχο-Ήταν ο δημιουργός του κώδικα που δεν μπόρεσαν να σπάσουν οι Ναζί
Για «αλόγιστη χυδαιότητα» στις προεκλογικές συγκεντρώσεις του «κατηγορείται» ο Ντόναλντ Τραμπ
ΒΙΝΤΕΟ: Η στιγμή της συντριβής ελικοπτέρου στο Τέξας-Τέσσερις νεκροί, ανάμεσά τους ένα παιδί
Στα χέρια του Ισραήλ αιγυπτιακό σχέδιο για εκεχειρία στη Γάζα-Τι προβλέπει για τους ομήρους, «κλειδί» η νέα ηγεσία της Χαμάς
Η British Airways σταματά τις πτήσεις για Ισραήλ έως την άνοιξη 2025
Επτά Ισραηλινοί πολίτες κατηγορούνται για κατασκοπεία υπέρ του Ιράν
Τη ρωσική προεδρία θα διεκδικήσει η χήρα Ναβάλνι όταν φύγει ο Πούτιν
Ευρεία σύσκεψη υπό τον Χριστοδουλίδη για τα θέματα διαφθοράς και το οργανωμένο έγκλημα
Απαντά για τη διαμαρτυρία που εξήγγειλε ο Φειδίας το ΥΠΑΝ-«Σε κίνδυνο το δικαίωμα μαθητών στη μάθηση»
Εκτιμήσεις πως ήταν δοκιμαστικές οι Κυβερνοεπιθέσεις-«Είμαστε αρκετά πίσω στις κρίσιμες υποδομές»