Αρκετός δρόμος απομένει μέχρι τον εκσυγχρονισμό της Νομικής και της Ελεγκτικής Υπηρεσίας

Αρκετό δρόμο φαίνεται να έχουν μπροστά τους τα νομοθετήματα που αφορούν τον εκσυγχρονισμό της Νομικής και της Ελεγκτικής Υπηρεσίας. Αν και ανακοινώθηκε από τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Μάριο Χαρτσιώτη, από τις αρχές Σεπτεμβρίου ότι ολοκληρώθηκε το πλέγμα των νομοσχεδίων και θα ξεκινούσε η διαβούλευση, η ομάδα νομικών που θα επικεντρωθεί στην συνταγματική πτυχή ανακοινώθηκε τη Δευτέρα. Δεδομένου ότι το συνταγματικό κομμάτι θεωρείται και το πλέον περίπλοκο, ενδεχομένως να καθυστερήσει η κατάθεση των νομοσχεδίων ενώπιον της Βουλής, η οποία αναμένεται εδώ και καιρό.

Η επιτροπή που συστάθηκε από τον Γενικό Εισαγγελέα απαρτίζεται από τους Δρα Ευάγγελο Βενιζέλο, καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου, Πολύβιο Πολυβίου, δικηγόρο και πρώην καθηγητή πανεπιστημίου, Δρα Αχιλλέα Αιμιλιανίδη, δικηγόρο και καθηγητή πανεπιστημίου και τις Εισαγγελείς της Δημοκρατίας Έλενα Παπαγεωργίου και Γιάννα Χατζηχάννα. Ανακοινώθηκε, επίσης, ότι θα ετοιμάσουν δικές τους γνωματεύσεις επί των συνταγματικών πτυχών των σκοπούμενων μεταρρυθμίσεων ο Δρ Δημήτρης Χατζηχαμπής, πρώην Πρόεδρος Ανωτάτου Δικαστηρίου και ο κύριος Παναγιώτης Καλλής, πρώην Δικαστής Ανωτάτου Δικαστηρίου. Όπως εξήγησε τις προηγούμενες ημέρες ο Υπουργός Δικαιοσύνης, η ομάδα εμπειρογνωμόνων θα εξετάσει «τα πολύ λεπτά συνταγματικά θέματα» που προκύπτουν, με στόχο τη δημιουργία ενός πραγματικού νομικού συνταγματικού καθεστώτος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ανακοίνωσε τους εμπειρογνώμονες για τον εκσυγχρονισμό της Νομικής και Ελεγκτικής ο Γενικός Εισαγγελέας

Αν και η δημιουργία αυτής της επιτροπής προέκυψε μετά τις συναντήσεις που είχε ο κ. Χαρτσιώτης με τον νέο Γενικό Ελεγκτή, Ανδρέα Παπακωνσταντίνου, και τους επικεφαλής της Νομικής Υπηρεσίας, Γιώργο Σαββίδη και Σάββα Αγγελίδη, και κατόπιν εισήγησης του Γενικού Εισαγγελέα, οι συνταγματικές τροποποιήσεις που απαιτούνται ήταν γνωστές εξ’ αρχής. Όπως εξήγησε ο Υπουργός, «τα δύο αυτά νομοσχέδια άπτονται σοβαρότατων συνταγματικών θεμάτων, αφού πρόκειται για τις πιο σημαντικές συνταγματικές αλλαγές που τροχοδρομηθήκαν τα τελευταία 65 περίπου χρόνια».

Υπενθυμίζεται ότι οι συνταγματικές τροποποιήσεις απαιτούνται επειδή θα αλλάξει σε πολύ μεγάλο βαθμό ο τρόπος λειτουργίας της Ελεγκτικής και κυρίως της Νομικής Υπηρεσίας, η οποία θα χωριστεί στα δύο. Με βάση τον σχεδιασμό που έγινε από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, η Νομική Υπηρεσία θα διαχωριστεί σε εισαγγελική και διωκτική αρχή, ενώ η Ελεγκτική Υπηρεσία πλέον θα διοικείται από μία ομάδα και όχι από ένα άτομο.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν ανακοινωθεί, κατόπιν του διαχωρισμού των εξουσιών του Γενικού Εισαγγελέα, η Νομική Υπηρεσία θα διατηρήσει μόνο τις αρμοδιότητες του νομικού συμβούλου. Θα έχει ως επικεφαλής, όπως και σήμερα, τον Γενικό Εισαγγελέα, και θα έπεται ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας. Οι διωκτικές αρμοδιότητές της θα μεταφερθούν στη νέα υπηρεσία, το Γραφείο Γενικού Δημόσιου Κατήγορου. Για τις ανάγκες του νέου Γραφείου, θα δημιουργηθεί η θέση του Γενικού Δημόσιου Κατήγορου και του Βοηθού Δημόσιου Κατήγορου. Σε ό,τι αφορά την Ελεγκτική Υπηρεσία, θα μετατραπεί σε Ελεγκτικό Συμβούλιο. Πρόεδρος θα είναι ο Γενικός Ελεγκτής, αντιπρόεδρος ο Βοηθός Γενικός Ελεγκτής και οι άλλοι τρεις που θα συμμετέχουν θα είναι μέλη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: «Τα πολύ λεπτά συνταγματικά θέματα» θα επεξεργάζεται η ομάδα εμπειρογνωμόνων της Νομικής Υπηρεσίας

Ο Μάριος Χαρτσιώτης θα παραστεί στην πρώτη συνεδρία της επιτροπής, ώστε να αναλύσει στους συνταγματολόγους τα νομοσχέδια που ετοιμάστηκαν και το σκεπτικό τους και να συζητήσουν τα προβλήματα που προκύπτουν. Ενδεχομένως εμμέσως η σύσταση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων να απαντά και στις ανησυχίες που εξέφρασαν κάποιοι βουλευτές αναφορικά με το γεγονός πως, ως είθισται, η Νομική Υπηρεσία θα κάνει τον νομοτεχνικό έλεγχο νομοσχεδίων που την αφορούν άμεσα, καθώς αλλάζουν πλήρως τη δομή της. Τα ζητήματα αυτά τίθενται, επειδή η στάση των Εισαγγελέων στο παρελθόν υποδήλωνε ότι δεν επιθυμούν αυτές τις αλλαγές και, ως εκ τούτου, θεωρείται προβληματικό ότι θα κληθούν να ελέγξουν νομοσχέδια με τα οποία διαφωνούν.

Μάλιστα, η βουλεύτρια του ΑΚΕΛ, Ειρήνη Χαραλαμπίδου, ρώτησε τον Υπουργό στη Βουλή αν δεν θα έπρεπε να δημιουργηθεί μια ανεξάρτητη ομάδα νομικών. Ο Μάριος Χαρτσιώτης απάντησε ότι δεν μπορούν να παρακάμπτονται συντεταγμένες διαδικασίες, ωστόσο στη Δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Συνεπώς, παρόλο που οι εμπειρογνώμονες δεν είναι τον νομοτεχνικό έλεγχο που θα πραγματοποιήσουν, φαίνεται πως η εμπλοκή των ανεξάρτητων ακαδημαϊκών εν μέρει έγινε και για να απαντηθούν οι συγκεκριμένες ανησυχίες.

Δειτε Επισης

Αντάλλαξε απόψεις με τις εταιρείες ντελίβερι για την εξάλειψη των επιθέσεων η Αστυνομία
Δια βίου καταδίκη για τον δολοφόνο της 16χρονης Χελίν στα κατεχόμενα-Το συγκινητικό μήνυμα της μητέρας της
Όχημα αναποδογυρίστηκε στον αυτοκινητόδρομο Λεμεσού-Πάφου
Αναγνώρισε δύο ύποπτους για την επίθεση ο ντελιβεράς-Τέθηκαν υπό κράτηση για έξι μέρες
Ευαρέσκεια Πάμπου Ζαχαρίου για την ανάκληση της μετάθεσης του-«Παραμένω προσηλωμένος στο στόχο μου»
Αυτός καταζητείται για κλοπές και διαρρήξεις στην επαρχία Αμμοχώστου
Όσα καταγράφει ο εκτελεστής του Ανδρονίκου-«Πήγε να ανοίξει το κράνος, ο οδηγός μου είπε να πυροβολήσω και πυροβόλησα»
Παρανάλωμα του πυρός όχημα στην Λευκωσία
Ανακαλεί την μετάθεση του αστυνομικού διευθυντή Λάρνακας ο Αρναούτης-Παραμένει στη θέση του
Δεν απάντησε στις κατηγορίες ο 14χρονος για διασπορά μονταρισμένων φωτογραφιών