Ποντάρουν στην ανασυγκρότηση, συζητούν τα καταστατικά και ψηφίζουν αντιπρόεδρο στον ΔΗΣΥ

Σε διαδικασία προετοιμασίας ενόψει του καταστατικού συνεδρίου βρίσκεται ο ΔΗΣΥ. Το επόμενο διάστημα αναμένεται να οριστεί η ομάδα Καταστατικού, υπό τον Γενικό Διευθυντή του κόμματος, Νίκο Νικολάου, η οποία θα αναλάβει και το βασικό σκέλος της προπαρασκευαστικής εργασίας, ενόψει του συνεδρίου που ανακοίνωσε η πρόεδρος της παράταξης τον Ιούλιο και θα πραγματοποιηθεί τελικά τον Ιανουάριο.

Η ομάδα αυτή θα αναλάβει να συγκεντρώσει όλες τις εισηγήσεις που κατατίθενται από τη βάση προς τις επαρχιακές επιτροπές, να τις επεξεργαστεί, να τις κωδικοποιήσει και να ετοιμάσει τις τελικές εισηγήσεις, οι οποίες αναμένεται να συζητηθούν στο Εκτελεστικό Γραφείο πριν κατατεθούν στο συνέδριο.

Η συζήτηση βέβαια τρέχει ήδη, παράλληλα με άλλες δραστηριότητες που σχετίζονται με την κομματική ανασυγκρότηση. Τα δύο κύρια θέματα που ακούγονται στα Συναγερμικά πηγαδάκια φαίνεται να είναι ο περιορισμός θητειών και το ζήτημα της μη διεκδίκησης πολιτειακών αξιωμάτων από επαρχιακά στελέχη. Σε ό,τι αφορά το πρώτο, είναι μια απόφαση που λήφθηκε σε προηγούμενο καταστατικό συνέδριο, το 2018, αλλά θα εφαρμοστεί στις Βουλευτικές Εκλογές του 2026. Επί της ουσίας εισήχθη πρόνοια τριών θητειών για όλα τα πολιτειακά και κομματικά αξιώματα. Αυτό σημαίνει πως ένας αριθμός βουλευτών δεν θα δικαιούνται να επαναδιεκδικήσουν την έδρα τους. Ωστόσο, σε αντίθεση με το ΑΚΕΛ που πρόσφατα προέβη σε ανάλογη ρύθμιση, δεν υπήρξε πρόνοια εξαίρεσης στελεχών που βρίσκονται στην ανώτατη ηγεσία του κόμματος.

Παρόλο που σε αυτή τη φάση επηρεάζεται μόνο ο αναπληρωτής πρόεδρος, Ευθύμιος Δίπλαρος, αφού οι υπόλοιποι με συμπληρωμένες θητείες δεν βρίσκονται στην ανώτατη ηγεσία, ο προβληματισμός που υπάρχει είναι πως μελλοντικά ίσως να προκύψει μεγαλύτερο πρόβλημα, με σοβαρό κομμάτι της πενταμελούς ανώτατης ηγεσίας (ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος έτσι κι αλλιώς προκύπτει μέσα από την κοινοβουλευτική διαδικασία) να βρίσκεται εκτός της πρώτης γραμμής στη Βουλή, αναλόγως ποια θα είναι τα εκάστοτε πρόσωπα. Ταυτόχρονα, δεδομένης της δημοφιλίας τους, εκτιμάται ότι η μη παρουσία τους στα ψηφοδέλτια μπορεί να στερήσει ψήφους από το κόμμα σε μελλοντικές αναμετρήσεις, καθώς αποτελούν τις επιλογές της βάσης. Για αυτό υπάρχει προβληματισμός κατά πόσον θα πρέπει να υπάρξει ρύθμιση για κάποιου είδους εξαίρεση, που να διασφαλίζει πως θα μπορούν τα μέλη της κομματικής πρώτης γραμμής να βρίσκονται και στην ενεργό πολιτική και να μπορεί η παράταξη να εξαργυρώσει τη δημοφιλία και την αναγνωρισιμότητά τους.

Το δεύτερο ζήτημα που φαίνεται να απασχολεί αρκετά είναι εκείνο της υπολειτουργίας των επαρχιακών οργανώσεων όταν μεγάλος αριθμός των μελών τους είναι οι ίδιοι υποψήφιοι, πρόβλημα που σε ορισμένες περιπτώσεις ήταν αρκετά έντονο στις εκλογές του Ιουνίου. Σε όλα τα κόμματα οι επαρχιακές τραβούν πολύ κουπί σε περιόδους εκλογών, καθώς έχουν σημαντική αποστολή να επιτελέσουν σε ό,τι αφορά τις διαπροσωπικές σχέσεις, την εσωτερική επικοινωνία και τα οργανωτικά. Διαπιστώθηκε, όμως, πως όταν οι υπεύθυνοί τους είναι και οι ίδιοι υποψήφιοι και κάνουν, όπως είναι φυσικό, προσωπικό προεκλογικό, δεν υπάρχουν πρόσωπα στις επαρχίες για να τρέχουν τον προεκλογικό του κόμματος. Ως εκ τούτου, υπό επεξεργασία βρίσκεται πρόταση ώστε, όταν θέλουν τα στελέχη των επαρχιακών να είναι υποψήφιοι για πολιτειακά αξιώματα, να πρέπει να παραιτούνται από το κομματικό αξίωμα, ώστε να διασφαλίζεται πως θα βρίσκονται εκεί άτομα που να μπορούν να αφοσιωθούν στην τοπική εκστρατεία ολόκληρου του κόμματος.

Περισσότερες εισηγήσεις αναμένεται να προκύψουν όταν πιάσει δουλειά η ομάδα Καταστατικού. Στο μεσοδιάστημα, η ηγεσία προσπαθεί να εφαρμόσει κάποιες από τις αποφάσεις που ανακοίνωσε η Αννίτα Δημητρίου μετά τις διπλές εκλογές. Στην παρούσα φάση η έμφαση βρίσκεται στο κομμάτι της ενίσχυσης και της διεύρυνσης των δομών του κόμματος και επικεντρώνεται στην οργανωτική ανασυγκρότηση σε επίπεδο τοπικών επιτροπών. Όπως πληροφορείται ο REPORTER, σε αυτό το κομμάτι υπάρχει μεγάλη ανομοιομορφία, καθώς αρκετά καλή είναι η εικόνα σε Λευκωσία, Λάρνακα και Αμμόχωστο, αλλά εντοπίζονται αρκετά προβλήματα στις υπόλοιπες επαρχίες.

Εκλογή αντιπροέδρου

Πριν προχωρήσει ο ΔΗΣΥ με τις καταστατικές αλλαγές, θα πρέπει να επιλύσει άλλο ένα πρόβλημα που υφίσταται εδώ και αρκετούς μήνες και είχε παραμεριστεί λόγω εκλογών∙ το γεγονός πως έχει έναν αντιπρόεδρο λιγότερο και δεν είναι ολοκληρωμένη η ηγεσία του. Υπενθυμίζεται ότι ο τότε αντιπρόεδρος, Μάριος Πελεκάνος, παραιτήθηκε από τη θέση του μετά τη μη επιλογή του για το ψηφοδέλτιο των Ευρωεκλογών, ενώ αργότερα κατήλθε ως υποψήφιος με το ΕΛΑΜ, το οποίο σήμερα υπηρετεί ως Εκπρόσωπος Τύπου. Έκτοτε τα καθήκοντα μοιράζονται μεταξύ τους οι άλλοι δύο αντιπρόεδροι, Σάβια Ορφανίδου και Γιώργος Κάρουλλας, αλλά ήδη πέρασε πάρα πολύς καιρός χωρίς αντικατάσταση.

Καθώς πρόκειται για αναπληρωματική εκλογή, αναμένεται να συγκληθεί στις αρχές Δεκεμβρίου το Ανώτατο Συμβούλιο, ώστε να εκλέξει νέο αντιπρόεδρο. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν στελέχη που ήδη σκέφτονται σοβαρά να διεκδικήσουν τη θέση, κάποια εκ των οποίων ήταν και υποψήφια στις κομματικές εκλογές για το συγκεκριμένο αξίωμα. Ανάμεσα στα ονόματα που ακούγονται είναι οι βουλευτές του κόμματος Φωτεινή Τσιρίδου και Νίκος Γεωργίου, ο πρώην Υπουργός Άμυνας Χαράλαμπος Πετρίδης και ο Ονησίφορος Ιορδάνους αλλά το τοπίο δεν έχει ξεκαθαρίσει και ενδέχεται να υπάρξουν προσθαφαιρέσεις.

Η παράταξη απέφευγε το προηγούμενο διάστημα να μπει σε νέα εκλογική διαδικασία, έχοντας ταλαιπωρηθεί πάρα πολύ από την εσωστρέφεια μετά τις Προεδρικές Εκλογές και προφανώς το ρίσκο για νέες ίντριγκες ήταν μεγάλο. Γίνεται, όμως, κατανοητό ότι δεν μπορεί να παραμένει κενή εσαεί η θέση, ενώ πλέον έχουν περάσει και οι διπλές εκλογές.

Δειτε Επισης

Η Ολομέλεια κύρωσε τη συμφωνία Κύπρου-ΗΠΑ για συνεργασία στην καταπολέμηση εγκλήματος
Ανέλαβε ο νέος «πρόεδρος της βουλής» στα κατεχόμενα-Για «πραξικόπημα» μιλά το ΡΤΚ
«Ηayir» Τατάρ στην πρόταση για τα τρία τραπέζια-Θεωρεί ότι οδηγούν σε συνολική διαπραγμάτευση
Σε κοινές αξίες και στόχους εδράζεται η ειδική σχέση με τις ΗΠΑ-Οριζόντια η εφαρμογή των συμφωνηθέντων
Ικανοποίηση Προέδρου για τις αναβαθμισμένες σχέσεις με ΗΠΑ-Στο επίκεντρο καινοτομία, άμυνα και ασφάλεια
Ποντάρουν στην ανασυγκρότηση, συζητούν τα καταστατικά και ψηφίζουν αντιπρόεδρο στον ΔΗΣΥ
Επενδύει στην ενότητα ο Πρόεδρος-«Η Κύπρος διαθέτει ισχυρό γεωστρατηγικό αποτύπωμα»
Η "κυβέρνηση" δημοσίευσε την "εκλογή" Οζτουκλέρ στην "προεδρία" της "βουλής"
Ενημέρωσε ε/κ και τ/κ κόμματα για το Κυπριακό στο Λήδρα Πάλας ο Στιούαρτ
Υπό συζήτηση το καθεστώς των κοινοβουλευτικών συνεργατών-Ξεκινούν «οικογενειακή» διαβούλευση οι βουλευτές