Κυβερνητικές ζυμώσεις για την ακρίβεια-Μελετά τα μέτρα των συντεχνιών, διαβουλεύεται με τη συμπολίτευση

Υπό πίεση βρίσκονται τόσο οι καταναλωτές όσο και η Κυβέρνηση, λόγω των καταστάσεων σε διεθνές επίπεδο που οδηγεί σε ράλι αυξήσεων στις τιμές, που έχει σαν αποτέλεσμα την ακρίβεια σε βασικά αγαθά. Οι μεν καταναλωτές έχουν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα της καθημερινότητας βλέποντας στις τιμές να αυξάνονται και τον μισθό να μην φτάνει, η δε Κυβέρνηση επιχειρεί να βρει τους τρόπους να ανακουφίσει τους πολίτες. Προς αυτή την κατεύθυνση, ο Πρόεδρος παρακάθησε σε ευρεία συνάντηση με τις συντεχνίες, θέτοντας επί τάπητος προτάσεις, ενώ έπεται συνάντηση και με τα συγκυβερνώντα κόμματα.

Οι Συντεχνίες ανηφόρησαν το λόφο του Προεδρικού έχοντας ανά χείρας κοινό υπόμνημα, το οποίο αποφασίστηκε έπειτα από συνάντηση. Σε αυτό καταγράφονται μέτρα, τόσο μακροπρόθεσμα, όσο και βραχυπρόθεσμα, που στόχο έχουν την ανακούφιση των νοικοκυριών.

Μεταξύ άλλων μέτρων, οι Συντεχνίες έθεσαν ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας μέτρα που αφορούν την επαναφορά της κλιμακωτής επιδότησης του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας και τη συμπερίληψη των χαμηλοσυνταξιούχων στους δικαιούχους της ειδικής διατίμησης με κωδικό 0.8. Επιπλέον, οι Συντεχνίες έθεσαν επί τάπητος την μείωση της τιμής των καυσίμων, είτε μέσα από επιδότηση της τιμής, είτε μέσα από την μείωση της φορολογίας και ζήτησαν την αποτελεσματική παρακολούθηση των τιμών στα καύσιμα.

Επίσης, οι Συντεχνίες έθεσαν στον Πρόεδρο και τα απροσδόκητα κέρδη, ζητώντας φορολόγηση τους και δημιουργία ειδικού ταμείου για επιδότηση με κοινωνικοοικονομικά κριτήρια των οικιστικών και φοιτητικών δανείων. Περεταίρω, αναφέρθηκαν στη λήψη μέτρων για αποτελεσματικό έλεγχο της αγοράς από φαινόμενα αισχροκέρδειας και παράλληλα έθεσαν την μη λειτουργία της πλατφόρμας E-kalathi.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Παραμένουν υψηλές οι τιμές τροφίμων παρά τη μείωση πληθωρισμού-Άρχισαν οι αυξήσεις και στα καύσιμα

Συντεχνίες και Σύνδεσμος Προστασίας Καταναλωτών, πέραν από μειώσεις, έθεσαν και αυξήσεις, όπως του ΕΕΕ και του επιδόματος ενοικίου, αύξηση του ορίου για σκοπούς σχεδίου ενίσχυσης χαμηλοσυνταξιούχων, καθώς επίσης και την αύξηση της οροφής των εισοδηματικών κριτηρίων για τα επιδόματα τέκνων, μονογονιών και για την φοιτητική χορηγία.

Ανάμεσα στις προτάσεις, τέθηκε και η φορολογική μεταρρύθμιση, με τις συντεχνίες να ζητούν δίκαιη κατανομή μεταξύ εργασίας και κερδών στην άντληση φορολογικών εσόδων, ενώ ζητούν να μην υπάρχει πρόσθετη επιβάρυνση των χαμηλών και μεσαία εισοδηματικών στρωμάτων.

Κατά τη διάρκεια της ευρείας σύσκεψης οι συμμετέχοντας παρέθεσαν στοιχεία, με βάση τα οποία το γενικό επίπεδο τιμών αυξήθηκε κατά 14,9%, ενώ παράλληλα για την στέγαση, ύδρευση, ηλεκτρικό ρεύμα, υγραέριο και καύσιμα, επήλθε αύξηση κατά 28.3% και στο ηλεκτρικό ρεύμα κατά 48,9%.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, τα έσοδα του κράτους ως αποτέλεσμα της ακρίβειας για το πρώτο εξάμηνο του 2024, έχουν αυξηθεί κατά 1 δις σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023.

Ταυτόχρονα, όπως λέχθηκε κατά τη διάρκεια της ευρείας σύσκεψης, η Κύπρος παραμένει μια από τις χώρες με πολύ υψηλά δανειστικά επιτόκια, την ώρα μάλιστα έχει που η Ε.Κ.Τ αποφάσιζε την μείωση τους.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Σύνδεσμος καταναλωτών, ο οποίος ζήτησε μέτρα για ανακούφιση των νοικοκυριών, τόσο για τα ευάλωτα νοικοκυριά, όσο και για τη μεσαία τάξη. Επιπλέον, ζήτησαν επέκταση του μηδενικού ΦΠΑ και σε άλλα βασικά προϊόντα όπως γάλα, ζάχαρη, κρέας και λαχανικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Θετικά μεν μέτρα της Κυβέρνησης για την ακρίβεια αλλά ζητά και άλλα ο Σύνδεσμος Καταναλωτών

Υπενθυμίζεται πως η Κυβέρνηση επανάφερε τον μηδενικό συντελεστή Φ.Π.Α σε προϊόντα όπως παιδικές πάνες, πάνες ενηλίκων, παιδικό γάλα, είδη γυναίκειας υγιεινής προστασίας, φρούτα και λαχανικά.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας άκουσε και έθεσε και ο ίδιος επί τάπητος ζητήματα που άπτονται τις ακρίβειας, ενώ όπως ανέφερε σε δημόσιες τοποθετήσεις του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, η προσέγγιση της Κυβέρνησης είναι πιο ολιστική και ξεκαθάρισε πως στόχος είναι να μην υπάρχουν νοικοκυριά που κάθε δυο μήνες περιμένουν παράταση των επιδομάτων.

Επιπρόσθετα, όπως σημείωσε, όλες οι εισηγήσεις και προτάσεις θα μελετηθούν, ώστε να καταρτιστεί το ολοκληρωμένο πλάνο για αντιμετώπιση της ακρίβειας.

Πέραν από την ευρεία σύσκεψη στο Προεδρικό, το καυτό ζήτημα της ακρίβειας θα τεθεί σε συνάντηση του Υπουργού Οικονομικών με τα συγκυβερνώντα κόμματα. ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ πηγαίνουν στη συνάντηση έχοντας ετοιμάσει το κάθε κόμμα ξεχωριστά δέσμη προτεινόμενων μέτρων, τα οποία άπτονται όλων των πτυχών της ακρίβειας.

Παράλληλα, στο τραπέζι θα τεθεί και το θέμα της ΑΤΑ για δικαιότερη καταβολή της, ενώ τα κόμματα θα θίξουν την ακρίβεια του ηλεκτρικού ρεύματος, ζητώντας να τερματιστεί η διπλή φορολογία στους λογαριασμούς της ΑΗΚ με τη χρέωση ΦΠΑ πάνω στους ρύπους, αλλά και το θέμα των καυσίμων. Επιπλέον, κόμματα εισηγούνται τη διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων για τη φοιτητική χορηγία και αύξηση του ποσού που δίνεται ως φοιτητική χορηγία.

Λύσεις για την ακρίβεια ψάχνει και η Βουλή, με ζητήματα που άπτονται των υψηλών τιμών και των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά να τίθεται σήμερα ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου.

Πάντως, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι η Κυβέρνηση θα λάβει περεταίρω μέτρα για την ακρίβεια στη βάση όλων όσων συζητήθηκαν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αυτά είναι τα μέτρα που λαμβάνει η Κυβέρνηση για την ακρίβεια-Επιστρέφει το μηδενικό ΦΠΑ σε προϊόντα

Δειτε Επισης

Διευθυντής ταξιδιωτικού γραφείου καταζητείτο στην Κύπρο για φοροδιαφυγή και συνελήφθη στη Θεσσαλονίκη
Κάλεσμα για λύσεις στο θέμα της Ισότητας Φύλων-«Προτεραιότητα της Κυβέρνησης»
Αρχίζει η αναβάθμιση στάσεων λεωφορείων-Πενταετές πλάνο ανακοίνωσαν τα Δημόσια Έργα
Δεν λειτουργεί η σελίδα του ΓΕΣΥ-Αναφορές σε τεχνικά ζητήματα από τον ΟΑΥ
Μήνυμα περιφερειακής σταθερότητας από Κύπρο και Αίγυπτο-Συμφωνία για πλαίσιο διμερούς συνεργασίας
Ξεκαθαρίζει για την Δ' Φάση του Αποχετευτικού Λάρνακας ο ΕΟΑ-«Πλήρης διαφάνεια»
Αντεπιτίθεται στα πυρά που δέχεται για το Φορέα το Προεδρικό-«Σκόπιμη και προσβλητική αναφορά»
BINTEO: H Χεζμπολάχ χτύπησε με ομοβροντία πυραύλων τα προάστια του Τελ Αβίβ
LIVE: Ανατροπή δεδομένων στην δίκη Ανδρονίκου-Παραδέχθηκαν άλλοι τρεις κατηγορούμενοι, ο ένας ο εκτελεστής
Καταγγελία για bullying και τραυματισμό οκτάχρονου σε σχολείο-Δίνει οπτικογραφημένη κατάθεση το θύμα