Μ. Παναγιώτου: Προσχέδιο για μέλλον ΚΑΠ με προτάσεις για λειψυδρία συζητούν οι Υπουργοί ΕΕ

Προσχέδιο συμπερασμάτων για το μέλλον της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής όπως θα διαμορφωθεί μετά το 2027, το οποίο περιλαμβάνει εισηγήσεις της Κύπρου και στοιχεία από τις συζητήσεις των MED9 στην Κύπρο για τη λειψυδρία και τη στήριξη των γεωργών, θα συζητήσουν οι αρμόδιοι Υπουργοί στο Συμβούλιο Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ στο Λουξεμβούργο τη Δευτέρα και την Τρίτη, ανέφερε κατά την άφιξή της τη Δευτέρα η Υπουργός Γεωργίας, Μαρία Παναγιώτου.

Το προσχέδιο, όπως έχει κατατεθεί, σημείωσε η κ. Παναγιώτου, «έχει θετικά στοιχεία όπως είναι για παράδειγμα η υιοθέτηση αριθμού εισηγήσεων της Κύπρου, υιοθέτηση αριθμού συμπερασμάτων της υπουργικής συνόδου των MED9 που έγινε στην Κύπρο με θέμα την λειψυδρία και την ανάγκη στήριξης των γεωργών».

«Πρέπει να δούμε όμως πώς θα διαμορφωθεί η συζήτηση για να δούμε αν θα το στηρίξουμε ως έχει ή αν θα έχει διαφοροποιήσεις ή αν θα πρέπει να συζητηθεί και σε μεταγενέστερο στάδιο» σημείωσε.

Σε σχέση με τις εμπορικές συμφωνίες της ΕΕ με τρίτες χώρες οι οποίες επίσης βρίσκονται στην ατζέντα, η κ. Παναγιώτου ανέφερε πως η θέση της Κύπρου είναι ξεκάθαρη πως προς την ανάγκη η γεωργία στην ΕΕ να παραμείνει βιώσιμη και ανταγωνιστική.

«Ως εκ τούτου, όλα τα προϊόντα τα οποία έρχονται στην Ένωση πρέπει να έχουν τις ίδιες προδιαγραφές» και οι απαιτήσεις να είναι οι ίδιες για όλους τους γεωργούς, τόνισε.

Επίσης, συνέχισε, οι Υπουργοί θα συζητήσουν έγγραφο το οποίο έχει καταθέσει η Πορτογαλία και το οποίο στηρίζει και η Κύπρος, και αφορά την κοινή θέση «ο γεωργός να δέχεται τη στήριξη από τα διάφορα ταμεία που έχει η Ευρωπαϊκή Ένωση», όχι μόνο από την Κοινή Αγροτική Πολιτική, «αλλά και από άλλα εργαλεία τα οποία μπορούν να είναι σε διάλογο με την ΚΑΠ για να διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του Ευρωπαίου αγρότη».

Η κ. Παναγιώτου πρόσθεσε πως θα ενημερώσει τους ομολόγους της για την 24η ετήσια Σύνοδο της Διεθνούς Επιτροπής για τη Διατήρηση των Θυννοειδών του Ατλαντικού (ICCAT) που θα πραγματοποιηθεί στην Κύπρο τον Νοέμβριο σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και όπου θα συζητηθεί η κατάσταση όσον αφορά τα αποθέματα των αλιευτικών ειδών.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Απάντηση ΥΠΕΣ στις εισηγήσεις ΔΗΣΥ για στεγαστικά σχέδια-«Πολλές από αυτές ήδη εφαρμόζονται από την Κυβέρνηση»
Υπερδιπλασιάστηκε η αξία εξαγοράς στρατιωτικής θητείας στα κατεχόμενα
Σε κλίμα βαθύτατου πένθους κηδεύτηκε το μεσημέρι ο μουσικοσυνθέτης Στέλιος Πισής (pics)
Υπό διαρκή αξιολόγηση μέτρα στήριξης της κοινωνίας από Κυβέρνηση-«Γνωρίζουμε τα προβλήματα των νοικοκυριών»
Μητέρα πήγαινε έξω από το φροντιστήριο και το σχολείο για να βλέπει τα παιδιά της-Δικαιώθηκε από το ΕΔΑΔ
Χάος στο «κτηματολόγιο» λόγω του νέου «νόμου» αγοράς ακινήτων από αλλοδαπούς
Επιμένει στις θέσεις της η Ισότητα για το φαρμακείο στο νοσοκομείο Λεμεσού-Πώς απαντά ο ΟΚΥπΥ
Απαντά για τη διαμαρτυρία που εξήγγειλε ο Φειδίας το ΥΠΑΝ-«Σε κίνδυνο το δικαίωμα μαθητών στη μάθηση»
Καλεί τους μαθητές σε διαδήλωση στην Πλατεία Ελευθερίας λόγω απαγόρευσης των κινητών ο Φειδίας
Παρουσιάσεις στεγαστικών σχεδίων Υπ. Μέριμνας και σχεδίων ΚΦΙΚΒ από Ένωση Προσφύγων