Σειρά καταθέσεων για την καταγγελία μάρτυρα στην ΑΑΔΙΠΑ για Ανδρονίκου-Ξανά στο Δικαστήριο αύριο οι έξι

Την ώρα που η δίκη για την δολοφονία του Δημήτρη Ανδρονίκου, που διαπράχθηκε στις 23 Απριλίου στην Ανθούπολη, εισέρχεται στο στάδιο της απαγγελίας κατηγοριών σε βάρος όλων των κατηγορουμένων, μετά και τις προδικαστικές ενστάσεις από πλευράς υπεράσπισης, σε ένα άλλο μέτωπο, αυτό της Ανεξάρτητης Αρχής Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας, συνεχίζονται οι έρευνες σε σχέση με τους ισχυρισμούς της συντρόφου του φερόμενου εκτελεστή, η οποία αποσύρθηκε ως μάρτυρας, καταγγέλλοντας παράλληλα μέλη του ΤΑΕ Λευκωσίας.

Η υπόθεση Ανδρονίκου, από την ημέρα της δολοφονίας μέχρι και σήμερα όπου βρίσκεται σε εξέλιξη η δίκη ενώπιον Κακουργιοδικείου, κατέγραψε διάφορες ανατροπές, τόσο σε ό,τι αφορά τους υπόπτους που είχαν συλληφθεί, αλλά όσο και τα πρόσωπα που βρίσκονται υπό κατηγορία για το αδίκημα του φόνου εκ προμελέτης. Και αυτό διότι, σε κάποιο στάδιο της διερεύνησης, τα εντάλματα σύλληψης έφθασαν τα έντεκα και υπήρξε μεταβολή ρόλων, με βάση τα όσα παρουσιάζονταν από πλευράς Αστυνομίας, ενώ στη συνέχεια παραπέμφθηκαν σε δίκη οκτώ πρόσωπα, εκ των οποίων εν τέλει τα δύο αφαιρέθηκαν από τη λίστα κατηγορουμένων.

Η εξέλιξη αυτή προέκυψε μετά την απόσυρση δύο εκ των βασικών μαρτύρων. Αρχικά, αποσύρθηκε από μάρτυρας πρόσωπο που είχε συλληφθεί και αφέθηκε ελεύθερος, ο οποίος κατά κύριο λόγο ενέπλεκε τον φερόμενο συναυτουργό του εγκλήματος, ενώ με ένορκη δήλωση του, ανέφερε μεταξύ άλλων, πως αναγκάστηκε να προβεί σε ισχυρισμούς κατόπιν ψυχολογικής πίεσης της Αστυνομίας και πως δεν επιθυμεί να καταθέσει ενώπιον Δικαστηρίου.

Σε κατοπινό στάδιο, την μαρτυρία της απέσυρε και η σύντροφος του φερόμενου εκτελεστή, η οποία παράλληλα προέβη σε καταγγελία στην Ανεξάρτητη Αρχή Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας, καταλογίζοντας εκβιασμούς και απειλές σε μέλη του ΤΑΕ Λευκωσίας, ώστε να προβεί σε συγκεκριμένες αναφορές, ενώ έκανε λόγο για σεξουαλική παρενόχληση από μέλος της Αστυνομίας που ήταν υπεύθυνος με την φρούρηση της.

Ανεξαρτήτως με το εάν επιβεβαιωθούν ή διαψευστούν οι ισχυρισμοί της, το γεγονός ότι τόσο η εν λόγω μάρτυρας όσο και ο πρώτος αποσύρθηκαν και δεν υιοθετούν πλέον τις καταθέσεις τους, ανάγκασε την Κατηγορούσα Αρχή να προχωρήσει σε ανακατατάξεις επί του κατηγορητηρίου. Εξού και την 11η Σεπτεμβρίου, από τη λίστα αφαιρέθηκαν δύο κατηγορούμενοι. Ο υπό αριθμό οκτώ, για τον οποίο η Αστυνομία και η Κατηγορούσα Αρχή είχαν αναφέρει στο Δικαστήριο πως υπήρχε μαρτυρία πως αποτάθηκαν αρχικά κοντά του οι εμπλεκόμενοι για να σκοτώσει το θύμα, ενώ σε ό,τι αφορά το δεύτερο πρόσωπο, επρόκειτο για κατάδικο που τον έδειχναν ως συναυτουργό και ως προμηθευτή του όπλου.

Στην σκιά των εξελίξεων, πλέον στο εδώλιο βρίσκονται έξι πρόσωπα, εκ των οποίων ο ένας είναι ο οδηγός της μοτοσικλέτας που επέβαιναν οι εκτελεστές του Ανδρονίκου, ο οποίος παραδέχθηκε ενοχή και έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων. Σε ό,τι αφορά τους υπόλοιπους πέντε, η υπεράσπιση ζήτησε περισσότερες λεπτομέρειες για τα αδικήματα που τους καταλογίζονται, κυρίως για τους ρόλους που τους αποδίδονται, με την διαδικασία απαγγελίας κατηγοριών και την απάντηση για παραδοχή ή μη σε αυτές, να είναι προγραμματισμένη για αύριο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ένσταση επί του κατηγορητηρίου στην δίκη για Ανδρονίκου-Έδειξε ελαττωματικότητα η υπεράσπιση, επιφυλάχθηκε η απόφαση

Προχωρεί η έρευνα στην ΑΑΔΙΠΑ

Πέραν των όσων καταγράφονται στην δίκη, οι ανακριτές που διορίστηκαν από την Ανεξάρτητη Αρχή Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας, αναφορικά με τις καταγγελίες της μάρτυρος, οι έρευνες συνεχίζονται, ενώ εκτιμάται πως ενδεχομένως και μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα, το πόρισμα να έχει συνταχθεί και παραδοθεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι έρευνες χωρίζονται σε δύο σκέλη. Το ένα σκέλος αφορά τους ισχυρισμούς που έχουν να κάνουν με τον τρόπο που λήφθηκε η κατάθεση από την μάρτυρα, η οποία καταλογίζει στους ανακριτές απειλές, εκβιασμούς, παράνομη κράτηση και ότι ενεργούσε υπό το καθεστώς φόβου, καθώς της είχε αναφερθεί πως συλληφθεί για συνέργεια (σ.σ. σύμφωνα με τους ισχυρισμούς), ενώ το δεύτερο σχετίζεται με την καταγγελία της ότι παρενοχλήθηκε σεξουαλικά από μέλος της Αστυνομίας, που ήταν επιφορτισμένο με την φύλαξη της.

Αναφορικά με το πρώτο μέτωπο, ήδη για κατάθεση έχουν κληθεί διάφορα μέλη της Αστυνομίας, που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο είχαν εμπλοκή, ενώ την δική της εκδοχή στους ανακριτές έδωσε και η ίδια η μάρτυρας, η οποία παράλληλα κλήθηκε να απαντήσει σε σειρά ερωτήσεων που της υποβλήθηκαν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Καταγγέλλει στημένη κατάθεση με υποδείξεις και εκβιασμούς η πρώην μάρτυρας στην υπόθεση Ανδρονίκου-Όσα ισχυρίζεται

Οι έρευνες αναφορικά με τους συγκεκριμένους ισχυρισμούς, έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί, ενώ από εδώ και πέρα, διερευνώνται τα περί σεξουαλικής παρενόχλησης από αστυνομικό, ο οποίος αναμένεται να κληθεί για κατάθεση, όπως επίσης για κατάθεση θα κληθούν και μέλη που η μάρτυρας ισχυρίζεται πως ανέφερε το περιστατικό, χωρίς να προβούν σε οποιαδήποτε ενέργεια. Υπενθυμίζεται πως η παραπονούμενη ισχυρίζεται πως ο αστυνομικός της είπε πως είναι κρίμα να κοιμηθεί μόνη στο σπίτι, ακουμπώντας παράλληλα τα μαλλιά της. Αυτή αντέδρασε, όπως ισχυρίζεται, ενώ ο αστυνομικός αποχωρώντας, φέρεται να της είπε να το ξανά σκεφτεί, καθώς λαμβάνει καλό μισθό και θα μπορούσε να γίνει η φιλενάδα του. Η γυναίκα αναφέρει στην καταγγελία της πως δεν θυμάται το όνομα του αστυνομικού, ωστόσο έδωσε περιγραφή, λέγοντας περαιτέρω πως είναι σε θέση να τον αναγνωρίσει.

Στα πλαίσια των ερευνών, πέραν των ισχυρισμών που διατυπώνονται από κάθε πλευρά, εξετάζονται όλα τα δεδομένα, μεταξύ των οποίων και αν εφαρμόστηκαν οι προβλεπόμενες διαδικασίες, ενώ με την ολοκλήρωση των εξετάσεων, οι ανακριτές θα παραδώσουν τα συμπεράσματα και τις εισηγήσεις τους στην ΑΑΔΙΠΑ, για τελικές αποφάσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Άρχισε η έρευνα για την καταγγελία πρώην μάρτυρα στην υπόθεση Ανδρονίκου-Εκ διαμέτρου αντίθετες εκδοχές

Δειτε Επισης

Στις φλόγες τυλίχθηκε οικία στην Πάφο-Υπέστη εκτεταμένες ζημιές
Στις 25 Νοεμβρίου απαντά στις κατηγορίες ο 50χρονος για τον φόνο κουνιάδου του στην Πέγεια
Στο Ανώτατο ανέφερε ο ΠτΔ τον νόμο για Φορέα Κοινωνικής Στήριξης-Απαντά στα περί επεξεργασίας δεδομένων
Υπό πλήρη έλεγχο η φωτιά στην Πάφο-Κινδύνεψαν οικίες στη Δρούσεια
ΒΙΝΤΕΟ: Επεκτάθηκε στην Ίνεια η φωτιά λόγω σφοδρών ανέμων-Υπέστη ζημιές το στρατόπεδο που εκκενώθηκε
Ποινή 16 ετών σε 22χρονο-Βρέθηκε στην κατοχή του ποσότητα 42 κιλών κάνναβης
Σε απόλυτη ετοιμότητα για τρομοκρατικές απειλές η Αστυνομία-Λαμβάνονται μέτρα σε διάφορες υποδομές
Ευρεία σύσκεψη υπό τον Χριστοδουλίδη για τα θέματα διαφθοράς και το οργανωμένο έγκλημα
Απαντά για τη διαμαρτυρία που εξήγγειλε ο Φειδίας το ΥΠΑΝ-«Σε κίνδυνο το δικαίωμα μαθητών στη μάθηση»
Εκτιμήσεις πως ήταν δοκιμαστικές οι Κυβερνοεπιθέσεις-«Είμαστε αρκετά πίσω στις κρίσιμες υποδομές»