Η έρευνα FT και η υπόθεση μαστροπείας δίνουν το στίγμα για μεταναστευτικό-Ανάγκη διατήρησης των μέτρων

Η έρευνα κόλαφος της Financial Times που αναρτήθηκε την Κυριακή και δείχνει τα κατεχόμενα ως κέντρο χειρισμού παράνομων δραστηριοτήτων, επαναλαμβάνει για άλλη μια φορά την ανάγκη που υπάρχει για συνέχιση εποπτείας της Πράσινης Γραμμής, αλλά και ελέγχου όσων διοχετεύονται παράνομα από το ψευδοκράτος στις ελεύθερες περιοχές.

Το δημοσίευμα, που αναρτήθηκε δύο μόλις μέρες μετά την αποκάλυψη ότι γυναίκα από τη Νιγηρία που έφτασε μέσω κατεχομένων στις ελεύθερες περιοχές έπεσε θύμα εμπορίας προσώπων και στη συνέχεια εξωθήθηκε στην πορνεία, επιβεβαιώνει ότι στις αφρικανικές χώρες παρουσιάζεται μια ψευδής εικόνα για τις κατεχόμενες περιοχές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Την έφεραν μέσω κατεχομένων και την ανάγκασαν να εκδίδεται-Χειροπέδες σε δύο γυναίκες για εμπορία

Λόγω της αύξησης των αφίξεων Αφρικανών στα κατεχόμενα και της διοχέτευσής τους στις ελεύθερες περιοχές, η Κυβέρνηση προχώρησε στη λήψη μέτρων, ώστε να αναχαιτιστεί η ανεξέλεγκτη ροή. Αυτά τα μέτρα απέδωσαν καρπούς επί διακυβέρνησης Χριστοδουλίδη και υπουργίας Κωνσταντίνου Ιωάννου, με τα αποτελέσματά τους να επιβεβαιώνονται από τα στοιχεία που βλέπουν κατά καιρούς το φως της δημοσιότητας.

Όσο οι αποφάσεις που λήφθηκαν και εφαρμόστηκαν βρίσκονται σε ισχύ, ανεξαρτήτως των ενεργειών που γίνονται στην άλλη πλευρά των οδοφραγμάτων, η Κύπρος μπορεί να αισθάνεται θωρακισμένη, όμως ο κίνδυνος συνεχίζει να υφίσταται.

Κι αυτό διότι, σύμφωνα με την Financial Times, στα κατεχόμενα λειτουργούν συνολικά 23 παράνομα πανεπιστήμια, τα οποία προσεγγίζουν σχεδόν εκατό χιλιάδες φοιτητές, εκ των οποίων το 50% είναι Τούρκοι, το υπόλοιπο 40% από τρίτες χώρες και μόλις το 10% Τουρκοκύπριοι. Αυτό σημαίνει ό,τι περίπου σαράντα χιλιάδες φοιτητές είναι από χώρες της Αφρικής και της Ασίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έρευνα κόλαφος για τους παράνομους φοιτητές στα κατεχόμενα-Καταναγκαστική εργασία και σεξουαλική εκμετάλλευση

Είναι συμπέρασμα τόσο αυτής, όσο και της προηγούμενης Κυβέρνησης, ότι πολλοί εκμεταλλευόμενοι την άγνοια που υπάρχει στις αφρικανικές χώρες για το ψευδοκράτος, μεταφέρουν μέσω Κωνσταντινούπολης τα εν λόγω πρόσωπα, που πιστεύουν ότι θα σπουδάσουν, αλλά τελικά όταν φθάνουν διαπιστώνουν ότι τα κίνητρα των διακινητών τους είναι αλλότρια, κάτι που αποδεικνύεται μέσα από την περίπτωση της κοπέλας από τη Νιγηρία που εξωθήθηκε στην πορνεία.

Το ανέφερε, εξάλλου, στην έρευνα της εφημερίδας και στέλεχος τουρκοκυπριακής οργάνωσης αρωγής, ο οποίος σε δηλώσεις του τόνισε ότι, «οι διεθνείς φοιτητές, ιδίως από αφρικανικές και ασιατικές χώρες, είναι ιδιαιτέρως ευάλωτοι στην παράνομη διακίνηση ανθρώπων… και πέφτουν θύματα καταναγκαστικής εργασίας και σεξουαλικής εκμετάλλευσης».

Στα συμπεράσματα της έρευνας, με πηγές από το State Department, καταγράφεται ότι κατάσχονται διαβατήρια και εξαναγκάζονται σε εργασία πολλοί απ' όσους αφικνούνται, ώστε να κερδίσουν τα προς το ζην, αφού δεν έχουν χρήματα για να επιβιώσουν, όπως συνέβη και στην περίπτωση της κοπέλας από τη Νιγηρία.

Υπάρχουν κι άλλες πρακτικές, όπως είναι γνωστό τοις πάσι, όπως για παράδειγμα η εγγραφή ανθρώπων στα παράνομα πανεπιστήμια και η διοχέτευσή τους στη συνέχεια στην Ευρώπη, διαμέσου της Πράσινης Γραμμής. «Αυτά τα δίκτυα διακίνησης έχουν μέλη και στις δύο πλευρές της νεκρής ζώνης», τονίζει η Financial Times.

Τα στοιχεία που καταγράφονται στην έρευνα της εφημερίδας, αλλά και η υπόθεση που διερευνάται από την Αστυνομία, με θύμα τη Νιγηριανή γυναίκα, φανερώνει την ανάγκη συνέχισης του μέτρου των Συμβασιούχων Αστυνομικών, οι οποίοι εποπτεύουν την Πράσινη Γραμμή και πιο συγκεκριμένα τα γκρίζα σημεία που υπάρχουν σε όλα τα μήκη και πλάτη της, ιδίως στην επαρχία Λευκωσίας.

Ως εκ τούτου, υπάρχει σημαντική ανάγκη να συνεχίσουν να εφαρμόζονται από το Υφυπουργείο Μετανάστευσης, τα μέτρα που έλαβε ο υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Ιωάννου, μετά την ανάληψη των καθηκόντων του και αναχαίτισαν σε μεγάλο βαθμό τις μεταναστευτικές ροές.

Ένα από τα μέτρα, που ακόμα γίνονται συζητήσεις και διαβουλεύσεις ως προς το κατά πόσον θα συνεχίσει να εφαρμόζεται, είναι ο θεσμός των Συμβασιούχων Αστυνομικών. Κάποιοι στηρίζουν σθεναρά τη συνέχιση του θεσμού, ενώ άλλοι εκφράζουν αμφιβολίες, λόγω του νομικού πλαισίου που θα τους καλύπτει και κατά πόσον υπάρχει δυνατότητα να ανανεωθεί η θητεία τους.

Τα δεδομένα των σαράντα χιλιάδων φοιτητών από τρίτες χώρες, που διαμένουν στα κατεχόμενα, θα πρέπει να προβληματίσει το κράτος, ώστε να προετοιμαστεί σωστά και να δώσει εναλλακτικές λύσεις, σε περίπτωση που δεν ανανεωθεί ο θεσμός των Συμβασιούχων Αστυνομικών. Σε αντίθετη περίπτωση, θα αναληφθεί ένα τεράστιο ρίσκο από το κράτος, το οποίο στο τέλος, ενδεχομένως να προκαλέσει ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα σε σχέση με τις ροές, αλλά και να οδηγήσει σε πολιτικό κόστος.

Σημειώνεται ότι για τις ενέργειές της στο μεταναστευτικό, η Κύπρος αποτέλεσε προ ημερών παράδειγμα προς μίμηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δεδομένων των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή και τον συνεχιζόμενο πόλεμο που μαίνεται μεταξύ Ισραήλ, Χαμάς, Χεζμπολάχ και Ιράν.

Η αναγνώριση του σωστού χειρισμού από πλευράς της χώρας μας στο μεταναστευτικό, αναγνωρίστηκε και στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), ως ένδειξη των δυνατοτήτων της ΕΕ για αντιμετώπιση του φλέγοντος θέματος της μετανάστευσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Παράδειγμα η Κύπρος για το μεταναστευτικό-«Εμφανής ο ρόλος που μπορεί να διαδραματίσει η ΕΕ»

Δειτε Επισης

Η Κύπρος έχει τη δυνατότητα να απορροφήσει συνολικά κονδύλια ύψους €3,193 δισ.
Για ηλεκτρονική διακυβέρνηση συζήτησαν αξιωματούχοι της Τουρκίας στα κατεχόμενα
Η Βουλή εισάγει διεθνή πρότυπα χειρισμού βίας και παρενόχλησης στον χώρο εργασίας
Συγκεκριμένες πολιτικές πρωτοβουλίες για σπάσιμο αδιεξόδου στο Κυπριακό ζήτησε ο Στεφάνου στις Βρυξέλλες
«Η Κομισιόν έτοιμη να παράσχει υποστήριξη αν επαναληφθούν διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό»
Νίκος Χριστοδουλίδης και Κυριάκος Μητσοτάκης στο 2ο Greece-Cyprus Summit
Η ExxonMobil ξεκινά γεωτρήσεις στα τεμάχια 5 και 10 περί τα μέσα Ιανουαρίου
Συνεχίζει τις προκλήσεις η Τουρκία-«Πρέπει να προβάλουμε απευθείας πτήσεις και εμπόριο»
Δείπνο προς τιμήν του Τατάρ από τον Τούρκο Πρέσβη στις Βρυξέλλες
Στα τέλη Ιανουαρίου τοποθετεί την πενταμερή ο Τατάρ-Μίλησε για συμμετοχή ΗΒ «σε χαμηλότερο επίπεδο»