Παρά τον βοηθητικό ρόλο δεν μένει στο απυρόβλητο η Κύπρος από τις διενέξεις στη Μέση Ανατολή

Η έκρυθμη κατάσταση στην περιοχή της Μέσης Ανατολής δεν αφήνει ανεπηρέαστη την Κύπρο, η οποία μπορεί να μην έχει ενεργό εμπλοκή στις διενέξεις, ωστόσο, επιτελεί τον δικό της ρόλο, ο οποίος είναι καθαρά ανθρωπιστικός. Η Κύπρος και σε αυτή τη διένεξη στη Μέση Ανατολή, αποτελεί το διάδρομο σωτηρίας για δεκάδες πολίτες ξένων χωρών που επιθυμούν να φύγουν από την εμπόλεμη ζώνη, ενώ η Δημοκρατία, ήδη απέστειλε φάρμακα στο γειτονικό Λίβανο.

Παρά το γεγονός ότι ο στόχος της Κύπρου είναι να αποτελέσει πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή είτε μέσω της διπλωματίας, είτε μέσω της παροχής βοήθειας, εντούτοις η καλή θέληση και οι υποβοηθητικές ενέργειες δεν την αφήνουν στο απυρόβλητο. Ενδεικτικό παράδειγμα, οι συντονισμένες επιθέσεις από χάκερς, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι έβαλαν στο στόχαστρο τους την Κύπρο, λόγω της στήριξης που παρέχει στο Ισραήλ.

Παράλληλα, πέραν από τις κυβερνοεπιθέσεις, οι Αρχές της Δημοκρατίας βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα με τη λήψη μέτρων πρόληψης και για τρομοκρατικές επιθέσεις. Ήδη, τόσο η Αστυνομία, όσο και η Εθνική Φρουρά, προβαίνουν σε ασκήσεις επί χάρτου, ενώ δόθηκαν εντολές για αυξημένες περιπολίες σε χώρους υψίστης σημασίας, όπως είναι Πρεσβείες, Αεροδρόμια και Λιμάνια. Επιπρόσθετα, οι αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους βρίσκονται σε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με ξένες υπηρεσίες, αξιολογώντας όλες τις πληροφορίες που φθάνουν ενώπιον τους, ώστε να προλάβουν εν τη γενέσει τους δυσάρεστες καταστάσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πλήρης ετοιμότητα Αστυνομίας και Εθνικής Φρουράς για τρομοκρατικές ενέργειες-Ανοιχτή γραμμή με τρίτες χώρες

Πάντως, δεν είναι η πρώτη φορά που η Κύπρος βρίσκεται στο επίκεντρο των απειλών, καθώς και στο πρόσφατο παρελθόν δεχθήκαμε απειλές από τον Ναρσάλα, ο οποίος σε τηλεοπτικό του διάγγελμα ανέφερε πως «η Χεζμπολάχ θα μπορούσε να τη θεωρήσει εμπλεκόμενη στον πόλεμο εάν επιτρέψει στο Ισραήλ να χρησιμοποιήσει τα αεροδρόμια και τις βάσεις της για να εξαπολύσει επιθέσεις εναντίον του Λιβάνου».

Η λεκτική απειλή από την Χεζπολάχ κατά της Κύπρου, προκάλεσε αναστάτωση, καθώς ήταν η πρώτη φορά που το νησί δεχόταν ευθεία απειλή.

Παραδοσιακά, οι σχέσεις της Κύπρου με τις γειτονικές χώρες και δη με τις Αραβικές και τις χώρες του Κόλπου, ήταν πάρα πολύ καλές. Αυτό αποτελούσε εφαλτήριο για να έχει η Κύπρος σε πολλές περιπτώσεις ρόλο ανθρωπιστικό και διαμεσολαβητικό σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

Παρά τις καλές σχέσεις, πάντα υπάρχει ο ενδόμυχος φόβος για τρομοκρατικές ενέργειες και αυτό οφείλεται αφενός στην αύξηση μεταναστών, που προέρχονται από χώρες που δρουν παραστρατιωτικές οργανώσεις και αφετέρου, λόγω του ότι η αροβοισραλινές συγκρούσεις αποτέλεσαν στο παρελθόν την αιτία τρομοκρατικών γεγονότων στην Κύπρο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κλιμακώνει την κατάσταση το Ισραήλ-Χτύπησε στόχους που συνδέονται με τη Χεζμπολάχ

Ο στόχος των ενεργειών δεν ήταν να πληγεί η Κύπρος, ωστόσο, το νησί ήταν ο χώρος που έλαβαν χώρα οι δολοφονικές ενέργειες. Τον Ιανουάριο του 1973, δολοφονείται στη Λευκωσία ο εκπρόσωπος της Φατάχ Χουσεΐν Μπασίρ, ο οποίος θεωρείτο από του Ισραηλινούς ως ιθύνων νους επίθεσης κατά αθλητών από το Ισραήλ που συμμετείχαν στους Ολυμπιακούς αγώνες του Μονάχου. Ο Φατάχ σκοτώθηκε όταν τοποθετήθηκε εκρηκτικός μηχανισμός κάτω από το κρεβάτι στο δωμάτιο ξενοδοχείου στη Λευκωσία όπου διέμενε.

Στο επίκεντρο της διένεξης Ισραήλ και Παλαιστίνης βρέθηκε τον Φεβρουάριο του 1978 η Κύπρος, με τον Πρόεδρο του Κινήματος Αφροασιτκής Αλληλεγγύης Γιουσούφ Ελ Σεμπάι, να πυροβολείται από δυο Παλαιστίνιους στο ξενοδοχείο Χίλτον. Στο ξενοδοχείο της Λευκωσίας διεξαγόταν η 6η Σύνοδος του Κινήματος. Οι δράστες μετά την δολοφονία του Σεμπάι πήραν ομήρους τους 64 παρευρισκομένους συνέδρους. Οι τρομοκράτες που εκπόνησαν το δολοφονικό σχέδιο, ήταν μέλη της Οργάνωσης Αμπού Νιντάλ. Μετά από διαπραγματεύσεις, οι δράστες άφησαν κάποιους εκ των ομήρων, ενώ στη συνέχεια ζήτησαν και έφυγαν με αεροπλάνο από την Κύπρο, ωστόσο, επέστρεψαν, στο αεροδρόμιο Λάρνακας, εκεί έγινε επιχείρηση από ένοπλη επιδρομή προς το αεροσκάφος από Αιγύπτιους καταδρομείς, ενώ, επίθεση δέχθηκε και τζιπ της Εθνικής Φρουράς. Το αποτέλεσμα αυτών ήταν 17 νεκροί και 24 τραυματίες 8 εκ των οποίων ήταν Κύπριοι.

Η δολοφονία τριών Ισραηλινών τουριστών μέσα σε γιοτ στη Λάρνακα, έφερε ξανά την Κύπρο στο επίκεντρο της αραβοισραηλινής διένεξης, Τον Σεπτέμβριο του 1985, μέλη της Οργάνωσης για Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, δολοφονήσαν τους τουρίστες, χωρίς να εντοπιστούν, ενώ στη συνέχεια οι Ισραηλινοί βομβάρδισαν ως αντίποινα το αρχηγείο της Οργάνωσης στη Τυνησία.

Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης και Μοσάντ αντιπαρατάχθηκαν ξανά στο έδαφος της Κύπρου. Αυτή τη φορά, τον Φεβρουάριο του 1988, όταν τρείς αξιωματούχοι της Οργάνωσης δολοφονήθηκαν έπειτα από έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου στη Λεμεσό, με την ενέργεια να αποδίδεται στις μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ. Μετά την δολοφονία, η Μοσάντ πραγματοποίησε σαμποτάζ με εκρηκτικά στο πλοίο «Σολ Φρύνη» στο λιμάνι της Λεμεσού το οποίο είχε αγοραστεί νωρίτερα από την Οργάνωση για Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, με σκοπό να μεταφέρει 135 Παλαιστινίους πρόσφυγες στη Χάιφα.

Μπορεί η Κύπρος στο παρελθόν να βρέθηκε στο επίκεντρο των διενέξεων των Αράβων με τους Ισραηλινούς, ωστόσο, παρά τις ανησυχίες και τα μέτρα οι συνθήκες τη δεδομένη στιγμή είναι διαφορετικές, με τους στόχους που θέτουν οι αντιμαχόμενες πλευρές να εξουδετερώνονται με το πάτημα ενός κουμπιού. Παρόλα αυτά, καθηκόντως οι Αρχές της Δημοκρατίας, λόγω της έκρυθμης κατάστασης λαμβάνουν προληπτικά αντιτρομοκρατικά μέτρα.

Δειτε Επισης

Πίσω από τα κάγκελα τρεις ανήλικοι για επίθεση εναντίον ντελιβερά-Καταζητείται 21χρονος
Βανδαλισμοί σε σχολείο τις Λάρνακας-Έγραψαν συνθήματα κατά της Αστυνομίας
Αγέλη σκύλων εισήλθε στον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας-Κοκκινοτριμιθιάς-Ενέργειες για απομάκρυνσή τους
Απαντά στις επικρίσεις για e-ΔΕΑ η Μιχαηλίδου-«Ανάγεται σε θεωρίες συνωμοσίας»
«Eποικοδομητική στάση» ε/κ πλευράς για τη συνάντηση Χριστοδουλίδη με Τατάρ-Στο επίκεντρο η διάνοιξη οδοφραγμάτων
Διέρρηξαν από κτήριο της ΑΗΚ μέχρι εστιατόριο-Έκλεψαν συνολικά 13 μετρητές
Ποιες είναι οι τρεις όμηροι που λέει ότι θα απελευθερώσει η Χαμάς-Επιβεβαιώνει πως έλαβε τα ονόματα το Ισραήλ
Έβαλαν φωτιά σε φορτηγό στον Αστρομερίτη-Πρόλαβε και την έσβησε ο ιδιοκτήτης
Τρεις οι τραυματίες από τη συμπλοκή στη Λεμεσό-Διασωληνωμένος ο ένας, διερευνάται απόπειρα φόνου
Η ορκωμοσία Τραμπ, η πρώτη ομιλία και η εξέλιξη μιας παράδοσης αιώνων