Επανήλθαν τα συστήματα ελέγχου στα αεροδρόμια-«Αναγκαστική η αναβάθμιση λόγω των απειλών»

Επανήλθαν τα συστήματα ελέγχου της Αστυνομίας στα αεροδρόμια και σε όλα τα σημεία ελέγχου, με τους αρμόδιους να δηλώνουν πως η κατάσταση έχει ομαλοποιηθεί, ενώ η αναβάθμιση κρίθηκε αναγκαία λόγω των απειλών για κυβερνοεπιθέσεις.

Όπως ανέφερε στον REPORTER ο εκπρόσωπος τύπου της Αστυνομίας, Χρίστος Ανδρέου, τις τελευταίες ώρες έχει ομαλοποιηθεί η κατάσταση στα αεροδρόμια και σημεία ελέγχου, αφού ολοκληρώθηκε η αναβάθμιση του συστήματος. Σχολιάζοντας την κατάσταση, ο κ. Ανδρέου επεσήμανε πως η αναβάθμιση ήταν αναγκαία, λόγω των συνεχών απειλών για κυβερνοεπιθέσεις, που δέχεται η Κύπρος τις τελευταίες ημέρες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Προβλήματα στο σύστημα της Αστυνομίας προκάλεσαν έμφραγμα στο αεροδρόμιο Λάρνακας-Τεράστιες ουρές (pics)

Ο κ. Ανδρέου σημείωσε πως αναβαθμίστηκα όλα τα συστήματα ελέγχου της Αστυνομίας, τόσο στα δύο αεροδρόμια της Κυπριακής Δημοκρατίας, όσο και στα άλλα σημεία εισόδου και εξόδου από τη Δημοκρατία, ώστε να είναι θωρακισμένα έναντι στον κίνδυνο που είναι ορατός αυτή τη στιγμή. Πάντως, ο εκπρόσωπος της Αστυνομίας θέλησε να ξεκαθαρίσει πως δεν σταμάτησε η λειτουργία των συστημάτων, απλά χρειάζονταν περισσότερη ώρα για να διεκπεραιώσουν τον έλεγχο.

Ερωτηθείς σχετικά, ο εκπρόσωπος τύπου της Αστυνομίας επεσήμανε πως η αναβάθμιση έγινε στη βάση των απειλών που δέχθηκε η Κυπριακή Δημοκρατία, χωρίς να αποκλείει πως αν σε επόμενες ημέρες υπάρξει διαφορετική επίθεση, θα χρειαστεί νέα αναβάθμιση, αναλόγως και του συστήματος που θα χρησιμοποιούν οι χάκερ.

Χάος στο αεροδρόμιο Λάρνακας

Υπενθυμίζεται πως λόγω της αναβάθμισης στα συστήματα της Αστυνομίας, το βράδυ της Κυριακής, προκλήθηκε χάος στο αεροδρόμιο Λάρνακας, που είναι και το πιο πολυσύχναστο ανάμεσα στα δύο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Συγκεκριμένα, οι ουρές ήταν αρκετά μεγάλες και προκλήθηκε δυσφορία στον κόσμο.

Πάντως, η εικόνα ήταν διαφορετική στο αεροδρόμιο Πάφου, δεδομένου ότι δεν υπήρχε τόση πολλή επιβατική κίνηση εκείνη την ώρα, με αποτέλεσμα να μην είναι έντονο το πρόβλημα.

462560374_1383920322992939_362761708708227893_n

462533422_513038628296437_6155853874520128913_n

Έξι επιθέσεις σε ένα διήμερο

Σημειώνεται πως η Κύπρος δέχθηκε, μέσα σε ένα διήμερο, έξι κυβερνοεπιθέσεις, σε κυβερνητικές υπηρεσίες, αλλά και ιδιωτικές εταιρείες. Ανάμεσα στις υπηρεσίες που δέχθηκαν επίθεση ήταν και η κυβερνητική ιστοσελίδα gov.cy.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Καινοτομίας και Έρευνας, Νικόδημο Δαμιανού, η επίθεση τον χάκερ, σημειώθηκε στην κυβερνητική ιστοσελίδα, ωστόσο επηρέασε μόνο την κεντρική, η οποία έμεινε εκτός λειτουργίας για λίγα λεπτά.

Όπως εξήγησε ο κ. Δαμιανού, οι υπηρεσίες του κράτους κατάφεραν να επαναφέρουν την σελίδα και πλέον λειτουργεί χωρίς οποιοδήποτε πρόβλημα.

Πέραν από την κυβερνητική ιστοσελίδα, στόχοι των χάκερ ήταν ΑΗΚ, Τράπεζα Κύπρου, Cyta, Hermes Airports και ΕΚΟ.

Στόχος των χάκερ είναι να ρίξουν τις ιστοσελίδες κρίσιμων υποδομών της Κύπρου, για να μη λειτουργούν. Το Υφυπουργείο Καινοτομίας διαμηνύει πως προς το παρόν δεν έχουν επηρεαστεί προσωπικά δεδομένα.

Δειτε Επισης

Επίθεση με καυστικό υγρό σε βάρος 43χρονου-Συνελήφθη 64χρονος συνάδελφός του
Σειρά καταθέσεων για την καταγγελία μάρτυρα στην ΑΑΔΙΠΑ για Ανδρονίκου-Ξανά στο Δικαστήριο αύριο οι έξι
Σε εγρήγορση οι Αρχές για τις κυβερνοεπιθέσεις-«Παρακολουθούμε στενά την κατάσταση»
Συνελήφθη 26χρονος που φέρεται να απειλούσε την πρώην του με μηνύματα
Δεκαοκτάχρονος παρέσυρε και τραυμάτισε 49χρονο πεζό και τον σκύλο του την ώρα που διασταύρωναν
Θρήνος για τη 19χρονη Στυλιανή-Έσβησε στο δρόμο για τη δουλειά, εξετάζονται οι συνθήκες του δυστυχήματος
Πυρά κατά Αστυνομίας και Υφυπουργείων για τα επεισόδια από Δήμο Λάρνακας-Καλεί σε λήψη οριστικών μέτρων
Καταζητείται και δεύτερο άτομο για την απόπειρα φόνου στη Λεμεσό-Στη δημοσιότητα τα στοιχεία 39χρονου
Συνελήφθη 32χρονος που διέρρηξε και έκλεψε δύο πρατήρια στη Λευκωσία
Του επιτέθηκαν και τον ξυλοφόρτωσαν έξω από νυχτερινό κέντρο-Συνελήφθησαν επτά άτομα