Ικανοποίηση συντεχνιών για τη ψήφιση αυξήσεων, απογοήτευση για ισχυρισμούς βουλευτών

Οι Συνδικαλιστικές Οργανώσεις ΟΗΟ-ΣΕΚ, ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ και ΠΑΣΥΔΥ εκφράζουν την ικανοποίησή τους για την ψήφιση την Πέμπτη, από την πλειοψηφία της Βουλής του Νομοσχεδίου για την παραχώρηση γενικών αυξήσεων 1,5% στον κρατικό και ευρύτερο δημόσιου τομέα. Σε ανακοίνωσή τους οι Οργανώσεις χαιρετίζουν το γεγονός ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων με την ψήφιση του Νομοσχεδίου επέδειξε τελικά εμπράκτως τον σεβασμό της στη Συμφωνία που επιτεύχθηκε με το Υπουργείο Οικονομικών διαφυλάττοντας για άλλη μια φορά την ομαλή λειτουργία του εργασιακού συστήματος στην Κύπρο. Σημειώνουν πως με βάση αναφορές της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO), το σύστημα αυτό αποτελεί πρότυπο και αποδείχθηκε επανειλημμένα ευεργετικό για τη διαφύλαξη της κοινωνικής συνοχής και της οικονομικής ανάπτυξης του τόπου.

Παράλληλα οι Οργανώσεις εκφράζουν την πικρία και απογοήτευσή τους για τους ισχυρισμούς που εκφράστηκαν από κάποιους Βουλευτές που καταψήφισαν τον Νόμο, οι οποίοι όχι μόνο διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα, αλλά επιπλέον στοχοποιούν αδίκως τους εργαζόμενους. Η άποψη ότι τα δικαιώματα που αποδόθηκαν στους εργαζόμενους του ευρύτερου κρατικού τομέα είναι αυτά που οδήγησαν στην οικονομική κρίση του 2012 – 2013, προσθέτουν, ουδόλως ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Είναι πλέον κοινά παραδεκτό, συμπληρώνουν ότι η κρίση οφειλόταν κατά κύριο λόγο στον χρηματοπιστωτικό τομέα κι αυτό δεν μπορεί να αποσιωπάται και να παραγράφεται.

Αναφέρουν ακόμα ότι θα έπρεπε να αναγνωριστεί από όλους η υπευθυνότητα που επιδείχθηκε από πλευράς των Συνδικαλιστικών Οργανώσεων κατά την περίοδο της κρίσης και οι θυσίες του συνόλου των εργαζομένων, του τόπου στην οικονομική διάσωση της χώρας, με αποτέλεσμα μάλιστα να εξέλθει η χώρα στα τρία χρόνια από το Μνημόνιο.

Σ’ ό,τι αφορά τη συγκεκριμένη γενική αύξηση που παραχωρήθηκε από την Κυβέρνηση οι Οργανώσεις τονίζουν ότι αυτή δεν είναι οριζόντια, αφού διασφαλίζει ελάχιστο ποσό αύξησης για τους χαμηλόμισθους. Ταυτόχρονα σημειώνουν ότι η αύξηση αυτή παραχωρήθηκε σύμφωνα και με τις αντοχές του Κράτους, όπως επιβεβαιώνει και το ίδιο το Υπουργείο Οικονομικών.

«Η συσσωρευμένη θετική πορεία της οικονομίας τα τελευταία χρόνια δικαιολογεί την παραχώρηση μιας μικρής αύξησης στους εργαζόμενους του Κράτους, ως εργοδότη, κατά τρόπο που να αποτελεί θετικό προηγούμενο για τον ιδιωτικό τομέα», αναφέρουν.

Καλούν όσους πραγματικά ενδιαφέρονται για τους χαμηλόμισθους και τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, αντί να επιχειρούν τη δημιουργία τεχνητής αντιπαράθεσης μεταξύ των εργαζομένων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και στον ιδιωτικό τομέα, να στηρίξουν στην πράξη τις σχετικές διεκδικήσεις του Συνδικαλιστικού κινήματος για την επέκταση των συλλογικών συμβάσεων στον ιδιωτικό τομέα στην βάση και της σχετικής ευρωπαϊκής οδηγίας που προσβλέπει σε επέκταση των συμβάσεων στο σύνολο της αγοράς εργασίας.

Ο οργανώσεις τονίζουν ότι τα  ζητήματα της αποτελεσματικής λειτουργίας των κρατικών υπηρεσιών και του ευρύτερου δημόσιου τομέα  αποτελούν αντικείμενο διαλόγου, που βρίσκεται σε εξέλιξη και η ψηφιοποίηση των διεργασιών συνιστά μόνιμη επιδίωξή τους. Ακόμη το ζήτημα της επαναξιολόγησης των θέσεων και του μισθολογίου είναι ανοικτά στον διάλογο για βελτιώσεις, όπου απαιτείται.

Συναφώς οι Οργανώσεις επισημαίνουν ότι η έγνοια για τα ζητήματα των χαμηλόμισθων αποτελούν διαχρονικά προτεραιότητα στους στόχους και τις επιδιώξεις τους και είναι γι’ αυτό που υπογραμμίζεται η ανάγκη για άμεση επίλυση σημαντικών πτυχών που συνεχίζουν να βρίσκονται σε εκκρεμότητα, με κυριότερο το ζήτημα της αναγνώρισης της υπηρεσίας των υπαλλήλων στην Κλίμακα Α1, που αποτελούν τους πιο χαμηλόμισθους από τους χαμηλόμισθους.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Δεν επαναπαύεται η Κυβέρνηση-Επιμένει για τερματισμό των τετελεσμένων της κατοχής
Ο Υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε Βρετανό Υφυπουργό για το Κυπριακό
Τουρκικό ισλαμικό κόμμα κατηγορεί τον Ερντογάν για «ανταλλάγματα» στο Κυπριακό
Διαψεύδει τον Τατάρ η Κυβέρνηση-Μόνος του έθετε το θέμα των σφετεριστών, αρνήθηκε ο Πρόεδρος
Συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου για προώθηση συμμετοχής στους «ευρωπαϊκούς διαδρόμους»
Ικανοποίηση συντεχνιών για τη ψήφιση αυξήσεων, απογοήτευση για ισχυρισμούς βουλευτών
Επιμένει ο Τατάρ ότι ο ΓΓ ζήτησε αμνηστία για τον Αϊκούτ-«Πάγωσε ο Χριστοδουλίδης όταν το άκουσε»
Μ. Σιζόπουλος: Δύο προτάσεις ΕΔΕΚ για μεταναστευτικό συζήτησε η Σύνοδος Κορυφής ΕΕ
Επαναβεβαιώνει δέσμευση για πρόληψη και καταστολή εμπορίας προσώπων το Υφ. Μετανάστευσης
Να στείλουν βοήθεια στον Λίβανο προτρέπει ο ΠτΔ ομολόγους του και ΕΕ