Μ. Σιζόπουλος: Δύο προτάσεις ΕΔΕΚ για μεταναστευτικό συζήτησε η Σύνοδος Κορυφής ΕΕ

Δύο χρόνιες προτάσεις της ΕΔΕΚ, τις οποίες έχει καταθέσει κατ’ επανάληψη στις κυπριακές Κυβερνήσεις, ήταν στο επίκεντρο της συζήτησης για το μεταναστευτικό στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, δήλωσε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος.  

Σε δηλώσεις για το θέμα, ύστερα από συνάντηση με τον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Μάριο Χαρτσιώτη στα γραφεία της ΕΔΕΚ, ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι η πρώτη πρόταση της ΕΔΕΚ «αφορά το θέμα της επιστροφής των παράνομων οικονομικών μεταναστών στις χώρες προέλευσής τους, μέσα από διακρατικές συμφωνίες που πρέπει να γίνουν μεταξύ ΕΕ και των τρίτων χωρών, έτσι ώστε να μπορέσει να υλοποιηθεί αυτή η πρόταση, δεδομένου ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν είχε τη δυνατότητα να πραγματοποιήσει (επιστροφές) με το σύνολο των χωρών από τις οποίες προέρχονται οι παράνομοι οικονομικοί μετανάστες».

Η δεύτερη πρόταση της ΕΔΕΚ, σύμφωνα με τον κ. Σιζόπουλο, είναι ότι «θα πρέπει να γίνει μια συζήτηση για την αναγνώριση και τον καθορισμό ασφαλών περιοχών στη Συρία, έτσι ώστε να μπορέσει να περιοριστεί και η μεταναστευτική ροή από τη Συρία, που όπως είναι γνωστό η Κύπρος αποτελεί τον πρώτο, ουσιαστικά, χώρο» άφιξης.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ είπε πως «με αυτά τα δεδομένα ευχόμαστε και ελπίζουμε ότι θα ολοκληρωθούν αυτές οι συζητήσεις για να καταλήξουν σε ουσιαστικές και θετικές αποφάσεις, έτσι ώστε το πολύ θετικό έργο, το οποίο μέχρι στιγμής έχει πραγματοποιήσει η Κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος, με πολύ θετικά αποτελέσματα, να μπορέσει να συνεχίσει με το ίδιο θετικό τρόπο για να μπορέσουμε, ουσιαστικά, να διαχειριστούμε και να αντιμετωπίσουμε έναν τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα».

Αυτό το πρόβλημα, «όπως είναι γνωστό πλήττει όχι μόνο τις χώρες πρώτης υποδοχής, αλλά, όπως έχει φανεί, το σύνολο της ΕΕ», κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ο Υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε Βρετανό Υφυπουργό για το Κυπριακό
Τουρκικό ισλαμικό κόμμα κατηγορεί τον Ερντογάν για «ανταλλάγματα» στο Κυπριακό
Διαψεύδει τον Τατάρ η Κυβέρνηση-Μόνος του έθετε το θέμα των σφετεριστών, αρνήθηκε ο Πρόεδρος
Συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου για προώθηση συμμετοχής στους «ευρωπαϊκούς διαδρόμους»
Νέο βίντεο από τον θάνατο του ηγέτη της Χαμάς-Η στιγμή που το τανκ ανοίγει πυρ και τον σκοτώνει
Ικανοποίηση συντεχνιών για τη ψήφιση αυξήσεων, απογοήτευση για ισχυρισμούς βουλευτών
Η ίδια η Μοσάντ έφτιαξε και «πούλησε» τους βομβητές που διέλυσαν τη Χεζμπολάχ
Αύξηση 30% στα τροχαία δυστυχήματα-«Χρειάζεται να ενισχύσουμε το αίσθημα κοινωνικής ευθύνης»
Εγκρίθηκε από το Συνταγματικό έφεση κατά της απόρριψης αίτησης ασύλου λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού
Τραβάει το σκοινί με τους Τούρκους το Ισραήλ-«Πάρτε πίσω τον βιαστή και δολοφόνο φίλο σας, Σινουάρ»